به گزارش خبرگزاری ایمنا، سقوط سوریه تأثیر مستقیمی بر بازار نفت جهانی نداشته است، هرچند سوریه یک تولیدکننده نفت بوده، اما سهم این کشور در تولید و صادرات نفت جهانی کم بوده است.
سوریه پیش از جنگ داخلی خود حدود ۳۵۰,۰۰۰ بشکه نفت در روز تولید میکرد که در مقایسه با تولیدکنندگان بزرگ نفتی همچون عربستان سعودی، روسیه و آمریکا مقدار ناچیزی است.
عوامل دیگری همچون تصمیمات سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تحریمهای اقتصادی، تغییرات ژئوپلیتیک در مناطق دیگر و نوسانات عرضه و تقاضای جهانی نفت تأثیر بیشتری بر بازار نفت داشتهاند، این عوامل موجب شدهاند که سقوط سوریه تأثیر چندانی بر بازار نفت نداشته باشد و در نتیجه نوسانات قیمت نفت بیشتر به عوامل دیگر نسبت داده شود.
سهم سوریه در بازار جهانی نفت
مرتضی بهروزیفر، کارشناس انرژی به خبرنگار ایمنا گفت: سوریه تنها سهم کوچکی در بازار جهانی نفت دارد، زیرا کشوری است که نه تولیدکنندهی بزرگی محسوب میشود و نه مصرفکنندهی قابل توجهی است و در بهترین حالت، بیشترین حجم تولید نفت این کشور در سال به ۶۰۰ یا ۷۰۰ هزار بشکه میرسد، که در مقایسه با مقیاس جهانی عدد قابل توجهی نیست. در سال گذشته، این کشور به قدری تولیداتش کاهش پیدا کرده بود که حتی مجبور به واردات نفت خام و فراوردههای نفتی برای تأمین نیازهای داخلی خودش است، بنابراین بحران در چنین کشوری، اگر به دیگر نقاط سرایت نکند تأثیر چندانی بر بازارهای جهانی نخواهد داشت.
وی افزود: تأثیر سقوط سوریه بر قیمت نفت تا کنون بسیار محدود بوده و کمتر از یک دلار بر قیمتها افزوده است؛ همانطور که پیشتر نیز گفته شد، اگر این بحران گسترش پیدا نکند و از محدودهی سوریه فراتر نرود، نمیتوان انتظار تغییرات چشمگیری در بازار جهانی داشت، با این حال بحرانهای منطقهای بهصورت بالقوه توانایی ایجاد تحولات ناگهانی و تکاندهنده در آینده را دارند.
کارشناس انرژی تصریح کرد: بهعنوان مثال، اگر کشورهایی همچون اسرائیل اقداماتی انجام دهند که موجب درگیری ایران یا دیگر کشورها شود یا اگر شرایط در مناطقی نظیر اردن به سمت بحران برود، میتواند تنشهای بیشتری در منطقه ایجاد کند و تأثیرات قابل توجهی بر قیمت نفت بگذارد، مشابه آنچه در زمان ظهور داعش رخ داد، این نوع بحرانها میتوانند ابعاد گستردهای پیدا کنند و بازار جهانی را به شدت تحت تأثیر قرار دهند.
پیشبینی وضعیت بازار نفت در کوتاه مدت
بهروزیفر خاطرنشان کرد: در حال حاضر، پیشبینیها نشان نمیدهد که چنین تحولاتی در کوتاهمدت رخ دهد، به نظر میرسد بازار نفت به روال عادی خود ادامه دهد و اتفاقات جاری در سوریه نیز تأثیر چشمگیری بر بازار نفت نداشته باشد.
وی ادامه داد: عواملی همچون سیاستهای اقتصادی ترامپ میتواند در بلندمدت مؤثر باشد، همچنین باز کردن اراضی فدرال برای اکتشاف و تولید نفت، کاهش محدودیتهای زیستمحیطی و تشویق تولیدکنندگان داخلی آمریکا ممکن است طی یک تا سه سال آینده به افزایش تولید جهانی نفت منجر شود.
کارشناس انرژی بیان کرد: در عین حال وضعیت اقتصادی چین که نسبت به سالهای گذشته رونق کمتری دارد، تأثیرات خود را بر بازار جهانی خواهد داشت، با این حال در کوتاهمدت تغییری اساسی پیشبینی نمیشود و به نظر میرسد قیمت نفت در محدودهی ۷۰ تا ۷۵ دلار باقی بماند و تنها تغییرات فصلی معمول، نظیر کاهش مصرف نفت و گاز با نزدیک شدن به بهار، میتواند موجب کاهش قیمتها شود، در غیر این صورت، بازار به روند طبیعی خود ادامه میدهد.
به گزارش ایمنا، سقوط سوریه تأثیر مستقیمی بر بازار جهانی نفت نداشته است، هرچند سوریه یکی از تولیدکنندگان نفت بوده، اما سهم این کشور در تولید و صادرات نفت جهانی به نسبت کم و ناچیز بوده است، حتی در بهترین دوران، حجم تولید نفت سوریه به حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز میرسید که در مقیاس جهانی رقم قابل توجهی محسوب نمیشود.
حال عوامل دیگری همچون تصمیمات اوپک، تحریمهای اقتصادی، تغییرات ژئوپلیتیک در مناطق دیگر و نوسانات عرضه و تقاضای جهانی نفت تأثیر بسیار بیشتری بر بازار نفت دارند، به همین دلیل بحران سوریه تأثیری محدود و بر بازار نفت داشته است و نمیتوان آن را بهعنوان یک عامل تعیینکننده در نظر گرفت.
در عین حال نمیتوان احتمال تأثیر بحرانهای منطقهای دیگر بر بازار نفت را نادیده گرفت، بحرانهایی نظیر درگیریهای نظامی در مناطق دیگر، تغییرات سیاستهای اقتصادی در کشورهای بزرگ مصرفکننده و تولیدکننده نفت و عوامل ژئوپلیتیکی میتوانند به نوسانات شدیدتر در بازار نفت منجر شوند.
به طور کلی، اگرچه بحران سوریه تأثیر مستقیمی بر بازار نفت نداشته است، اما همواره باید بهعوامل متعدد و متنوعی که بازار نفت را تحت تأثیر قرار میدهند، توجه داشت.
نظر شما