توسعه بدون توجه به حفظ محیط‌زیست شهر را نابود می‌کند

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه هزینه نگهداری فضای سبز شهر اصفهان در سال حدود ۵۰۰ میلیارد تومان است و این مبلغ در برابر هزینه‌های توسعه عمرانی و حفظ اماکن شهری ناچیز محسوب می‌شود، گفت: توسعه بدون توجه به حفظ محیط‌ زیست، موجب نابودی شهر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی نیکبخت شامگاه گذشته _یکشنبه هجدهم آذر_ در فصل چهارم برنامه تلویزیونی «اصفهان من» با اشاره به اقدامات و دستاوردهای شهرداری اصفهان در راستای حفظ و نگهداشت فضای سبز و درختان اظهار کرد: هر گیاهی که در خانه، فضای بسته و باغچه وجود داشته باشد، به‌دلیل تولید اکسیژن، افزایش رطوبت هوا و جذب گردوغبار، اثرات مثبت زیست‌محیطی دارد؛ این گیاهان موجب آسایش اقلیمی می‌شوند، یعنی رطوبت هوا را افزایش، محیط را خنک‌تر و از تابش مستقیم اشعه خورشید جلوگیری می‌کند.

وی افزود: هر درختی که در خانه کاشته و نگهداری می‌شود، به‌لحاظ اکولوژیک تأثیرگذار است؛ این موجودات زنده می‌توانند به‌عنوان تجلی صفات خداوند در نظر گرفته شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: از نظر روانی و روحی، حضور گیاهان و درختان می‌تواند اثرات مثبتی داشته باشد و این موضوع در تحقیقات علمی نیز اثبات شده است؛ افرادی که با گیاهان سروکار دارند، حتی اگر به‌طور مستقیم درگیر کارهای باغبانی نباشند، از اثرات شفابخش آن‌ها بهره‌مند می‌شوند که می‌تواند به کاهش استرس کمک کند.

نیکبخت با بیان اینکه اصفهان از نظر اکولوژیک شهر ورشکسته‌ای است، زیرا دخل و خرج آن هم‌خوانی ندارد، ادامه داد: میزان آلاینده‌های روزانه در هوا نزدیک به هزار تن است که با فضای سبز موجود مطابقت ندارد؛ این مشکل تنها مربوط به شهرداری یا شهروندان نیست، بلکه تمام افراد و صنایعی که از منابع و امکانات این زیست‌بوم استفاده می‌کنند، از جمله شرکت‌های بزرگ، کارخانه‌های تولید آهن و فولاد، پتروشیمی‌ها، پالایشگاه‌ها و کارگاه‌های کوچک، مسئولیت دارند، حتی اگر فضای سبز شهر به‌صورت کامل سالم و مشکل کم‌آبی وجود نداشته باشد، نمی‌تواند حجم آلایندگی فعلی را جبران کند.

وی با تاکید بر اینکه تمام ذی‌نفعان از افراد تا شرکت‌های بزرگ این شهر در حفظ درختان نقش دارند، بیان کرد: این مسئولیت از هر کدام از ما آغاز می‌شود و تا نهادهای بزرگ ادامه پیدا می‌کند. برخی شهروندان ممکن است تصور کنند که شهرداری به‌عمد درختان را قطع می‌کند، اما باید توجه داشت که شهرداری مسئول حفظ فضای سبز است؛ فضای سبز بخشی از مشاعات شهری است و در ازای توسعه شهری و آپارتمان‌سازی باید حفظ شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان تاکید کرد: شهروندان باید برای حفاظت از درختان نزدیک به منازل و پارک‌ها حساسیت داشته باشند؛ اگر یک درخت ۵۰ ساله در حال حاضر با شرایط اقلیمی و گرمایش جهانی روبه‌رو باشد، برای بازسازی آن ممکن است به بیش از ۱۰۰ سال زمان نیاز باشد، به همین دلیل حفظ هر درخت بسیار حائز اهمیت است.

نیکبخت افزود: هزینه نگهداری فضای سبز شهر اصفهان در سال حدود ۵۰۰ میلیارد تومان است، اما این مبلغ در برابر هزینه‌های توسعه عمرانی و حفظ اماکن شهری، عدد ناچیزی محسوب می‌شود.

وی گفت: برای ایجاد فضای سبز پایدار، باید از روش‌های کم‌مصرف آب استفاده کرد و شهروندان از طریق شورای اسلامی شهر و مجاری قانونی به مطالبه‌گری بپردازند، همچنین شرکت‌های بزرگ از جمله پالایشگاه‌ها و کارخانه‌ها در نظر داشته باشند که فعالیت‌های آن‌ها باید مطابق با استانداردهای زیست‌محیطی باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه کرد: توسعه بدون توجه به حفظ محیط‌زیست، موجب نابودی شهر می‌شود؛ از حفظ یک گلدان کوچک در خانه تا مطالبه‌گری در سطوح بالا، تمام شهروندان باید وارد عمل شوند و در این مسیر حرکت کنند.

نیکبخت اظهار کرد: اگر بخواهیم از نظر کمی صحبت کنیم، سرانه فضای سبز هر شهروند باید حداقل ۱۵ متر مربع باشد، در حالی که این عدد هم‌اکنون تا ۲۷ متر مربع هم رسیده است، اما طبق تحقیق دانشگاه صنعتی اصفهان برای شرایط زیست‌محیطی مطلوب در اصفهان سرانه فضای سبز باید حدود ۴۸ تا ۵۰ متر مربع باشد.

وی افزود: با این حال رسیدن به این عدد با توجه به مشکلاتی همچون کم‌آبی و وضعیت فعلی زاینده‌رود که تبدیل به یک رودخانه فصلی شده، بسیار دشوار است.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه این وضعیت ناشی از سوءمدیریت و بهره‌برداری نادرست از منابع آبی است که منجر به کاهش کیفیت زندگی و نابودی بخشی از تمدن فلات مرکزی ایران شده است، گفت: هم‌اکنون اصفهان با مشکلات جدی نظیر آلودگی هوا، از بین رفتن درختان و ریزگردها مواجه است که به آن غیرقابل‌زیست بودن می‌بخشد؛ این مسائل باید به عنوان یک موضوع ملی و منطقه‌ای مورد توجه قرار گیرد و تنها بر عهده شهرداری یا شورای اسلامی شهر نباشد.

نیکبخت عنوان کرد: اقدامات انجام‌شده توسط شهرداری از جمله هزینه ۵۰۰ میلیارد تومانی برای مدیریت و نگهداری فضای سبز و پروژه‌های عمرانی همچون گره‌گشایی ترافیکی، نشان‌دهنده تلاش‌ها و سرمایه‌گذاری‌هایی است که صورت می‌گیرد، بنابراین برای رسیدن به شهری تاب‌آور، باید به تقویت کارشناسی و سرمایه‌گذاری در زمینه روش‌های علمی و استفاده از گونه‌های کم‌آب‌بر توجه بیشتری شود.

وی تاکید کرد: چنین رویکردهایی می‌تواند به ما کمک کند تا به شرایطی برسیم که این شهر دوباره زیست‌پذیر شود.

کد خبر 817650

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.