وحید مهدویان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: سرعت تغییرات فناوری و توسعه آن در جهان بهقدری افزایش یافته که بشریت به سرعت در حال گذار از انقلاب صنعتی چهارم است؛ این تغییرات بنیادین در جوامع بشری، شهرها، سکونتگاهها و اجتماعات انسانی مشهود است.
وی افزود: پیشرفتهای فناوری، هر روز سریع اطلاعرسانی و مشاهده میشود، اما به دلیل چالشها و موانع، بعضی از این پیشرفتها در کشور ما بهدرستی بهکار گرفته نمیشود و این به معنای آن نیست که ما در پایینترین سطح توسعه هستیم و جهان در بالاترین سطح است، اما اگر نگرش و تفکرمان را تغییر ندهیم و برای آینده برنامهریزی و سرمایهگذاری نکنیم، در آینده از قطار توسعه بر پایه هوش مصنوعی جا خواهیم ماند؛ همانطور که بسیاری از کشورهای همسایه با تأسیس شهرهای اینترنتی و هوش مصنوعی در این مسیر گام برداشتهاند.
مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری با بیان اینکه یکی از حوزههایی که بهطور مستقیم از فناوریهای هوش مصنوعی تأثیر میپذیرد، شهرسازی است، گفت: با توجه به رشد سریع جمعیت شهرنشینی و مشکلات ناشی از آن، هوش مصنوعی میتواند در حوزههایی همچون تحلیل، برنامهریزی، طراحی، مدیریت ترافیک و زیرساختها راهکارهای نوینی ارائه دهد، همچنین این فناوری میتواند چالشهای موجود را به فرصت تبدیل کند و آرامش و آسایش شهروندان را افزایش دهد.
مهدویان با اشاره به مشکلزا بودن روشهای سنتی شهرسازی در ایران ادامه داد: بیش از نیم قرن است که شکلگیری و توسعه شهرها در ایران بر اساس طرحهای جامع و تفصیلی صورت میگیرد، اما بهدلیل نقص در اطلاعات، خطا در تحلیلها، کمبود تخصص و زمانبر بودن فرایندها، این روشها موفقیتآمیز نبوده است؛ بهعنوان مثال، تهیه و تصویب آخرین طرح تفصیلی اصفهان بیش از ۱۰ سال طول کشید و همچنان دارای ایرادهای فراوانی است.
وی خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی بهعنوان یک ابزار توانمند میتواند به جمعآوری و تحلیل دادههای شهری از سامانههای الکترونیک کمک کند و با توجه به معیارهای متنوعی همچون تراکم جمعیت، ترافیک و خدمات شهری، طرحهای متنوع و دقیقی ارائه کند.
مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری با اشاره به تجربه شخصی خود از استفاده از یک برنامه هوشمند توسعه شهری گفت: با این برنامه، تمام فرایند تحلیل دادهها و ارائه ۲۰ طرح پیشنهادی برای یک بلوک شهری در کمتر از نصف روز انجام شد، در حالی که در شرایط عادی، تهیه یک طرح بیش از دو هفته زمان میبرد.
مهدویان خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی میتواند بهعنوان دستیار مدیران شهری نیز بهکار گرفته شود تا آنها بتوانند بهصورت لحظهای از وضعیت شهر در حوزههای مختلف همچون ترافیک، خدمات زیربنایی و روبنایی و مخاطرات آگاه شوند و راهکارهایی برای مدیریت و توسعه شهر در اختیار داشته باشند.
وی افزود: با این ابزار مدیران میتوانند بحرانهایی همچون سیل و زلزله را پیشبینی کنند و با تحلیل دادهها و ارائه هشدارهای زودهنگام، اقدامات لازم برای کنترل و مهار این بحرانها را انجام دهند.
مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری با اشاره به اینکه رباتهای هوشمند برای ارائه خدمات شهری بیستوچهارساعته و هفت روز هفته که در کشورهای پیشرفته با عناوینی همچون «Rob Doc» یا «Rob Lawyer» وارد زندگی شهرنشینان شده است، اظهار کرد: هوش مصنوعی میتواند در طراحی ساختمانها و زیرساختهای شهری بهکار گرفته شود تا با بهرهگیری از الگوریتمهای هوشمند، شاخصهای بهرهوری بهویژه در زمینه انرژی ارتقا پیدا کند و مشکلاتی همچون آلودگی هوا و تابآوری شهرها بهبود پیدا کند.
مهدویان تصریح کرد: هوش مصنوعی، با وجود تمام مزایا و فوایدی که برای زندگی شهرنشینی دارد، چالشهایی همچون حفظ حریم خصوصی و امنیت دادهها و خطر اشتباهات سیستمی را نیز به همراه دارد، بنابراین لازم است قوانینی محکم و هوشمندانه برای استفاده از این فناوری در زندگی روزمره تدوین و اجرا شود.
نظر شما