در نشست سه‌جانبه بغداد چه گذشت؟

تحولات هفته گذشته سوریه و بازتاب این تحولات در رسانه ها و شبکه‌های اجتماعی، افکار عمومی و دولت های خارج از منطقه را دچار سردرگمی کرده است که آیا اتفاقاتی که رخ می دهد، خیزش مردمی است یا تحرکات گروه‌های مسلح یا بخشی از سناریویی است که تحت تاثیر عامل بیگانه قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، نشست سه‌جانبه بغداد که با حضور وزیران خارجه جمهوری اسلامی ایران، عراق و سوریه برگزار شد و اظهارات نخست وزیر و رئیس‌جمهور عراق به علاوه رهبران سیاسی و همچنین رئیس سازمان الحشدالشعبی در روز برگزاری نشست بغداد، توانست تصویر دقیقی از آنچه در سوریه رخ می‌دهد و وظیفه کشورهای منطقه و جامعه جهانی در قبال آن را ترسیم کرد.

نشست بغداد به صراحت از تبعات تحولات سوریه بر امنیت و صلح در منطقه هشدار داد و همین امر کشورهای منطقه و جهان را در برابر مسئولیت قانونی قرار داده تا نسبت به آنچه رخ می‌دهد فقط تماشاچی نباشند.

تهران، بغداد و دمشق در نشست سه‌جانبه با بیان مواضع خود هریک بخشی از پازل سوریه را تکمیل کرد.

دمشق بر روی بازیگران پشت پرده تحولات در سوریه دست گذاشت و نسبت به تبعات اتفاقات سوریه بر کل منطقه هشدار داد.

بغداد نسبت به تبعات تحولات سوریه بر عراق به عنوان مهمترین کشوری که از این تحولات متأثر می‌شود، هشدار داد و برای همین از آنچه در سوریه رخ می‌دهد نه خیزش مردمی بلکه اقدامات تروریستی یاد کرد.

تهران به نوبه خود هشدار داد که آنچه رخ می‌دهد فقط به سوریه محدود نخواهد شد و کل منطقه را درگیر می‌کند و با صراحت رژیم صهیونیستی و آمریکا را به عنوان عوامل خارجی اصلی در پس پرده اتفاقات سوریه معرفی کرد.

دمشق؛ افشای دخالت خارجی در تحولات سوریه

«بسام صباغ» وزیر خارجه سوریه تلویحاً به یکی از همسایگان سوریه به عنوان یکی از عوامل مهم اتفاقات اخیر سوریه اشاره کرد و گفت: دخالت‌های خارجی در امور داخلی سوریه کاملاً برملا شده و این دخالت‌ها دارای اطماع تاریخی و نقض واضح قوانین بین‌المللی و توافقات آستانه است، از این رو صباغ هدف غایی آنچه در سوریه رخ می‌دهد را تجزیه منطقه دانست.

وی همچنین در دیدار با مقامات عالی عراقی به صراحت گفت که تحولات در سوریه فقط به سوریه محدود نخواهد شد و به کل منطقه کشیده می‌شود.

بغداد؛ عراق تماشاچی نخواهد بود

بغداد به صراحت نسبت به آنچه در سوریه رخ می‌دهد ابراز نگرانی جدی کرد و «فواد حسین» وزیر خارجه عراق در کنفرانس خبری مشترک با همتایان ایرانی و سوری خود گفت که «امنیت سوریه با امنیت عراق مرتبط است و امنیت دو کشور با امنیت منطقه ارتباط دارد» به مفهوم دیگر آنگونه که «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و بسام صباغ از آن تعبیر کردند: «تحولات سوریه فقط به جغرافیای سوریه محدود نخواهد شد و همه را درگیر خواهد کرد.»

عراق گرچه موضع رسمی خود را از روز اول تحرکات گروه‌های مسلح در سوریه بیان کرده بود اما در نشست بغداد با وضوح بیشتری این موضع را آشکار کرد، شاید بقیه کشورهای منطقه نیز دنباله رو عراق در این وضوح مواضع باشند.

نخست‌وزیر عراق در دیدار با وزیر خارجه سوریه تصریح کرد که عراق در کنار دولت و ملت سوریه ایستاده است و بر اهمیت صیانت از حاکمیت سوریه تاکید کرد.

«محمد شیاع السودانی» همچنین در دیدار با سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه تحولات سوریه جدا از اتفاقات غزه و لبنان نیست گفت که هدف همه این رخدادها، ناآرام کردن امنیت و ثبات منطقه است.

وی موضع رسمی عراق را در قبال سوریه ثابت عنوان کرد و گفت که موضع عراق حفظ سوریه و امنیت و ثبات در آن است.

«عبداللطیف جمال رشید» رئیس‌جمهور عراق نیز با تکرار مواضع السودانی در عین از گسترش دایره ناآرامی‌ها در سوریه ابراز نگرانی کرد و گفت که خواهان گسترش نیافتن دایره درگیری‌ها در سوریه است.

مواضع عراق در روز نشست سه‌جانبه فقط به مقامات عالی رتبه محدود نشد بلکه موضع رئیس سازمان الحشد الشعبی ساعاتی قبل از برپایی نشست که مورد توجه گسترده رسانه‌ها قرار گرفت و همچنین موضع «نوری المالکی» نخست وزیر اسبق و رهبر ائتلاف دولت قانون نیز حائز اهمیت بود.

«فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی در موصل (شمال عراق) در همایشی تحت «ثبات در عراق» در اظهاراتی به مناسبت برپایی نشست سه‌جانبه در بغداد تاکید کرد که «محرک اتفاقات سوریه، گروه‌های تروریستی هستند.»

الفیاض، دست روی دست گذاشتن در قبال تحولات سوریه را بی معنی خواند و خاطر نشان ساخت که امروز کشورهای متعددی تحولات سوریه را مرتبط با امنیت ملی خود می‌دانند و از ترکیه و آمریکا و حتی جمهوری اسلامی ایران نام آورد و سپس اضافه کرد که عراق بیشترین تأثیر را از تحولات سوریه دارد و در عین حال هم اینک کمترین دخالت را در اوضاع سوریه دارد.

«نوری المالکی» نخست‌وزیر اسبق و رهبر ائتلاف سیاسی «دولت قانون» نیز هم‌زمان با نشست سه‌جانبه بغداد تلویحاً تحولات سوریه را نتیجه ورود بازیگران خارجی دانست و تصریح کرد که تحولات سوریه سرآغاز یک پروژه جدید در منطقه است که به تعبیر او توسط تروریست‌ها به اجرا گذاشته شده است.

المالکی وظیفه عراق را تقویت خود و برحذر بودن از آنچه در سوریه رخ می‌دهد دانست و در عین حال بی طرفی را در قبال تحولات سوریه جایز ندانست و تاکید کرد که عراق نمی‌تواند در قبال سوریه بی طرف باشد و برای دفاع از مسلمانان و اسلام در هرکجا که لازم باشد، می‌جنگد.

عراق همچنین موضعی که از روز اول تحولات سوریه اتخاذ کرده بود طی نشست سه‌جانبه بر آن تاکید کرد و آن اینکه تحولات سوریه را به طور دقیق زیر نظر دارد و برای در امان ماندن از تبعات این تحولات، مرزهای خود را با سوریه به شدت تقویت و ایمن کرده است اما در عین حال باب دخالت در رخدادهای سوریه را در صورتی که تهدیدی برای امنیت ملی عراق باشد، دور از ذهن ندانست.

تهران؛ مشورت بیشتر برای رسیدن به راه‌حلی در سوریه

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که بعد از رایزنی‌ها با «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه و مقامات عالی‌رتبه ترکیه به بغداد آمده بود و بعد از پایان نشست بغداد، راهی «دوحه» قطر شد تا با همتایان ترکی و روسی درباره اوضاع سوریه گفت‌وگو کند، یکی از اهداف تلاش دیپلماتیک ایران را در قبال تحولات سوریه، مشورت با همه کشورهای ذی‌طرف برای رسیدن به راه‌حلی در قبال سوریه عنوان کرد.

سید عباس عراقچی بر قرائت دقیق بغداد و دمشق از تحولات جاری در سوریه صحه گذاشت و گفت که درگیری‌ها، تروریسم را به کل منطقه پیرامونی سوریه سرایت می‌دهد و خاطر نشان ساخت که تحولات سوریه تنها به خود سوریه محدود نمی‌شود و همه را در منطقه درگیر خواهد کرد.

عراقچی به صراحت محرکین اصلی گروه‌های تروریستی در سوریه را رژیم صهیونیستی و آمریکا دانست و نسبت به تبعات بازی با امنیت و ثبات در سوریه هشدار داد.

عراقچی همچنین گزینه دخالت مستقیم کشورهای منطقه در اوضاع سوریه را دور از ذهن ندانست و در عین حال مهم‌ترین پیام نشست سه‌جانبه بغداد را حمایت از دولت و ملت سوریه عنوان کرد.

در نشست سه جانبه بغداد چه گذشت؟

بیانیه پایانی: حفظ حاکمیت و استقلال سوریه

بیانیه پایانی وزیران خارجه ایران، عراق و سوریه فصل‌الختام نشست سه‌جانبه بود که در آن هم بر قضیه مرکزی امت اسلامی یعنی فلسطین و هم صیانت از حاکمیت و استقلال سوریه تاکید شد.

رژیم صهیونیستی و حامیان آن به‌ویژه آمریکا که کوشیدند با تحریک تروریست‌ها در سوریه جنایات این رژیم در غزه و لبنان و حتی سوریه را به محاق ببرند در بیانیه پایانی این امر نیز از نگاه سه کشور مسلمان جمهوری اسلامی ایران، عراق و سوریه مغفول نماند.

بیانیه به صراحت تجاوزهای مکرر رژیم صهیونیستی به سوریه و غزه و لبنان را محکوم کرد و در عین حال نسبت به تبعات تحولات سوریه بر عموم منطقه هشدار داد و آن را «خطر جدی» بر سه کشور ایران، عراق و سوریه و عموم منطقه توصیف کرد.

در بیانیه بر ضرورت تشریک مساعی همه تلاش‌های عربی، منطقه‌ای و بین‌المللی برای رسیدن به راه‌حل‌های مناسب برای چالش پیش‌رو که عموم منطقه و سوریه به طور خاص با آن مواجه است، تاکید شد.

این بیانیه خاطرنشان کرد که جز هماهنگی و همکاری و مشورت دیپلماتیک مستمر بین کشورها برای دور کردن منطقه از تبعات تنش، هیچ گزینه دیگری وجود ندارد.

به این ترتیب نشست سه‌جانبه بغداد در حالی به پایان رسید که سه کشور ایران، عراق و سوریه به دیدگاه مشترکی در قبال تحولات سوریه و چگونگی معالجه آن رسیدند، از این‌رو بغداد خود را موظف به میزبانی نشست‌های دیگری در همین راستا دیده است و با همین رویکرد وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران راهی دوحه شد تا طرحی که در حال شکل‌گیری برای حل و فصل قضیه سوریه است، در دوحه پخته‌تر شده و در آینده‌ای نزدیک به اجرا در آید تا سوریه و به‌تبع آن کل منطقه از طرح‌ها و فتنه‌های شوم خارجی که هدفش تجزیه سوریه و منطقه به نفع منافع رژیم غاصب صهیونیستی است، حفظ شود.

کد خبر 817144

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.