صباح زنگنه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به اشغال تعدادی از شهرهای سوریه توسط تروریستهای تکفیری تحریرالشام و سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عراق برای رایزنی در خصوص تحولات سوریه، اظهار کرد: این سفر به منظور تشکیل جلسه مشترک بین وزرای خارجه ایران، عراق و سوریه انجام شد، البته احتمال ملحق شدن وزیر خارجه روسیه نیز به جمع وزرای خارجه این سه کشور وجود دارد اما در رأس کار وزرای خارجه این سه کشور قرار دارند.
وی پیرامون گسترش ناامنی و تروریسم با حضور گروههای تکفیری و مسلح در شهرهای سوریه از جمله شهرهای حلب و حماه، گفت: تهدیدی که برای شهر حمص و دمشق وجود دارد، ضرورت رایزنی مسئولان سه کشور ایران، عراق و سوریه را در این خصوص بیشتر میکند.
دیپلمات سابق کشورمان تاکید کرد: حضور گروههای تکفیری مسلح با این گستردگی از امکانات و توان تسلط بر دو شهر سوریه باعث نگرانی هم دولتمردان و مردم سوریه شده و هم نگرانی دولت و مردم عراق را به همراه داشته است که با توجه به همسایگی عراق با سوریه این نگرانی افزایش پیدا میکند. در حقیقت این نگرانیها تداعی کننده ورود نیروها و گروههای تروریستی داعش به عراق است؛ زمانی که نیروهای داعش وارد خاک عراق شدند و استانهای نینوا یا موصل و بعد شهر انبار را اشغال کردند و تهدیدات آنها تا نزدیکیهای بغداد هم رسیده بود.
وی ادامه داد: اوضاع سوریه برای ملت عراق تداعی کننده حملات داعش در گذشته است؛ بنابراین به دنبال تدابیری برای حل این مسئله هستند. تدابیری مانند اینکه آیا مرزهای خود را محکم نگه دارند یا به درخواست دولت سوریه برای کمک رسانی اقدام کنند؟ آنها در حال برنامهریزی هستند که اگر بنا باشد به سوریه کمک کنند، چه نوع کمکی خواهد بود؛ آیا کمکهای انسان دوستانه شامل مواد غذایی و دارویی باشد یا کمکهای تسلیحاتی و حضور نیروهای ارتش عراق و نیروهای حشد الشعبی به سوریه برسد؟ اینها محل سوال و پرسش برای عراقیها است. البته باید نظر مسئولان ایرانی و سوری نیز شنیده شود و علل و عوامل سرعت گسترش اقدامات تروریستی در سوریه را مشخص کنند و برای آن راهحلی صحیح و تدبیری بجا اتخاذ کنند.
زنگنه در رابطه با تفاوت سفر عراقچی به عراق با سفر وی به سوریه و ترکیه گفت: در زمان سفر وزیر امور خارجه کشورمان به دمشق و آنکارا هنوز حرکت گروههای تروریستی شدت و جدیتی پیدا نکرده بود، البته پیش بینی میشد که آنها ممکن است وارد شهرهای سوریه هم بشوند؛ بنابراین سفر فعلی به عراق بسیار حساستر از سفرهای پیشین بود چرا که اکنون ورود تروریستها به سوریه عملی شده است و باید نسبت به این حادثه یک تصمیم عملی و جدی اتخاذ شود.
وی در رابطه با سرنوشت این درگیریها ابراز کرد: برای این منظور لازم است ابتدا علت را جویا شویم؛ آیا صرفاً ورود عوامل خارجی به کشور سوریه باعث این جنگها شده است یا وجود عوامل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی داخل سوریه و وجود کمبودها، نقصها و اشتباهات به این حادثه دامن زده است؛ بنابراین تا علل و عوامل مختلف بررسی نشود نمیتوان نسبت به آینده این درگیری و جنگ نظر قاطعی ارائه داد.
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی درگیریهای محور سوریه میتواند ادامه پیدا کند چرا که نیروهای ارتش سوریه و نیروهای حامی و مدافع دولت سوریه از زمان محدودی برخوردار هستند و البته باید دید توان گروههای تروریستی و نیروهای افراطی و تکفیری از چه پشتوانهای برخوردار هستند و این پشتوانه تا چه حد تداوم پیدا خواهد کرد که همه این موارد در برآورد آینده این درگیریها مؤثر خواهد بود.
نظر شما