به گزارش خبرگزاری ایمنا، در این روزهای رسانهزده، همه بیشتر با تصویر سروکار دارند تا با صاحب تصویر! بهعبارتی آنچه امروز بهعنوان مثال در مورد یک صنف مهم است، تنها واقعیات پیوسته به آن صنف نیست، بلکه تصوری است که از آن در اذهان عمومی وجود دارد.
قصه روحانیت و تصاویر ساخته از آن نیز جدا از این ماجرا نیست، بهخصوص آنکه برای تخریب چهره رسانهای روحانیت، داعیه و انگیزههای متعددی وجود دارد و برای آن حسابی خرج میشود.
این روزها نهایت واکنش صاحبان تریبونی که مدافع روحانیت هستند این است که بگویند: «دشمن در حال تخریب چهره روحانیت است، اما آنها هرگز موفق نخواهند شد در ارتباط مردم و روحانیت خللی ایجاد کنند.» در همین حد شعارزده و عاری از اقدام! ️البته آنها تا حدود زیادی راست میگویند که دشمن نخواهد توانست در ارتباط بین مردم و روحانیت خللی وارد کند، اما بهطور کامل نه، چون تخریبهای رسانهای نزد بخشهایی از جامعه جواب داده است و منجر به افزایش فاصله اجتماعی روحانیت شده است...
در این میان تنها کاری که صورت نمیگیرد اقدام درست در جهت جبران تخریب چهره روحانیت در دنیای رسانه است وگرنه در جهان واقعی طلاب از سلایق و مدلهای مختلف در حال بهسازی و ترمیم نگاهها هستند و البته گاهی شاهد تخریب چهره روحانیت بهدست برخی از خود روحانیون هم هستیم، همچون آنها که بلاگر شدهاند و گاه ره به خطا میبرند یا آنها که زیاد داد میزنند و تصویری غیرقابل تعامل از روحانیت نشان مردم میدهند یا آنها که بدون دارا بودن تخصص کافی وارد تخصصهایی شدهاند که بعدها هزینهساز میشود و...
مجموعه مستند «یکی از ما» یکی از صدها کاری هست که باید برای دفاع از حریم روحانیت به عنوان مبلغ دین مبین اسلام و مدافع شریعت انجام میگرفت و البته هنوز تا رساندن این تصویر به منظر چشمان همه مردم ایران و حتی جهان بسیار فاصله داریم.
بگذارید اینگونه به مسئله نگاه کنیم که یکی از وقتهایی که میشود انسانها را شناخت در مواقع خطر یا رویارویی با موانع بزرگ در زندگی یا مسیر کاری است؛ مبلغان در روستاها و هرجا و هر روز در حال مبارزه با انواع مشکلات و موانع هستند و عیار خودشان را برای مردمی که با آنها همزیستی دارند، نشان میدهند، اما دوربین صداوسیما میتواند این جلوهگری را ضریبی میلیونی بدهد.
بهعبارتی طلاب میتوانستند در رویارویی با حاشیهنشینی و کمبود امکانات و همراهی نکردن مسئولان منطقهای میدان را خالی کنند، اما ماندهاند و پیش میروند و اینگونه نیست که خارج از گود بنشینند و به مردم بگویند با مشکلات بسازید، مثل اینجا که شیخ اکرم الکعبی میگوید: «ما کسی را به میدان جنگ نفرستادیم، بلکه خودمان و برادرانمان راهی پیکار شدیم!»
در اهمیت ارائه تصویری مناسب و واقعی از روحانیت برای روحانیت و نهتنها برای مردم همینقدر بگویم که گاه برخی طلاب بهویژه طلاب مقدمات و ورودیهای جدید بدون دخالت دادن جدی اهداف معنوی و تعالیم حوزوی، از طریق همین بازنماییهای رسانهای، درباره خودشان قضاوت میکنند و خودانگاره (Self Concept) خود را شکل میدهند که این وضعیت میتواند حاصل ضعف سیستم تربیتی یک مدرسه علمیه یا کمی سن و سال یک طلبه یا برخوردار نبودن از شخصیتی مستقل و مستحکم باشد.
این روزها که بسیاری از مسئولان حوزه نگران کاهش جذب حوزههای علمیه یا ریزش طلاب در طول تحصیلات حوزوی هستند، تقویت چهره جذاب، معصوم، خاکی، فکور، مفید و پیشرو از روحانیت میتواند به جذب و ماندگاری بیشتر در حوزههای علمیه کمک کند.
برنامه گفتوگومحور «یکی از ما» در جدول پخش شبکه سه قرار گرفت.
نظر شما