به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، تجارت جهانی کالا در سال ۲۰۲۳ و دوران افزایش محدودیتهای واردات و چالشهای کلان اقتصادی، پنج درصد کاهش پیدا کرد. این رکود بهطور کامل با رشد قوی تجارت که در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ که بهدلیل بهبود همهگیری کووید -۱۹ مشاهده شد، در تضاد است. در عین حال درگیریهای ژئوپلیتیکی و رویدادهای شدید آبوهوایی زنجیره تأمین را مختل کرده و موجب افزایش قیمت کالاهای صادراتی کلیدی شده است. طبق دادههای سازمان تجارت جهانی در فاصله سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، رشد تجارت جهانی بر اساس تغییر در ارزش دلار معاملهشده به شرح زیر است:
سوخت و محصولات معدنی ۴۱ درصد
محصولات کشاورزی ۳۲ درصد
آهن و فولاد ۲۸ درصد
مواد شیمیایی ۲۸ درصد
ماشینآلات (برق، غیر برق و تجهیزات تولید برق) ۲۷ درصد
کل اجناس ۲۵ درصد
محصولات خودرو ۲۰ درصد
تجهیزات اداری و مخابراتی ۱۶ درصد
لباس ۵ درصد
منسوجات ۰ درصد
تغییرات تجارت جهانی طی پنج سال گذشته
تجارت جهانی در بحبوحه کاهش سال گذشته، از سال ۲۰۱۹ تاکنون ۲۵ درصد افزایش داشته است. سوخت و محصولات معدنی بهطور قابلتوجهی در این دوره افزایش (۴۱ درصد) داشته، زیرا در حالی که مصرف جهانی سوخت فسیلی همچنان در حال افزایش است، آغاز درگیریها در اوکراین با افزایش قیمت انرژی همراه بوده است. در همین زمان تقاضا برای مواد معدنی کمیاب در روند گذار انرژی شتاب گرفته و تقاضای لیتیوم تنها در سال ۲۰۲۳ با افزایشی ۳۰ درصدی روبهرو بوده است.
بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، تجارت کشاورزی ۳۲ درصد افزایش داشت، زیرا خشکسالی، اختلالات زنجیره تأمین و درگیریها موجب افزایش تقاضای واردات شد. از زمان آغاز درگیری میان روسیه و اوکراین، ۴۸.۶ میلیون تن از تولید غلات از بین رفت و خسارت برآوردشده به بخش کشاورزی اوکراین به بیش از ۸۰ میلیارد دلار رسیده است. اوکراین بهعنوان سبد نان اروپا، محصولات کشاورزی را به صدها میلیون نفر در سراسر جهان صادر میکند.
علاوهبر این، در میان اتلاف محصولات و کاهش تولیدات کشاورزی، خشکسالی در سراسر جنوب صحرای آفریقا منجر به افزایش قیمت مواد غذایی شده است. بهعنوان مثال، قیمت کاکائو بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ به دلیل کاهش شدید محصول در غرب آفریقا، حدود دو برابر شد و از آن زمان تاکنون، قیمتها حدود ۲۳۰ درصد افزایش داشته است. تجارت جهانی منسوجات و پوشاک بااینحال تغییر چندانی نداشته، زیرا فشارهای تورمی بر مخارج اختیاری مصرفکنندگان تأثیر گذاشته است. به این ترتیب تجارت منسوجات از سال ۲۰۱۹ شاهد کاهش بوده و پوشاک بهطور متوسط تنها یک درصد رشد سالانه را تجربه کرده است.
رشد تجارت جهانی بهدنبال بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، ممکن است شاهد تغییر بیشتری باشد. اگر تعرفه ۲۰ درصدی بر واردات جهانی همراه با تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی اعمال شود، میانگین نرخ تعرفه به سطوحی خواهد رسید که از زمان رکود بزرگ جهانی تاکنون مشاهده نشده است، همانگونه که پس از اعمال تعرفههای هاولی-اسموت که بالاترین تعرفههای تاریخ آمریکا را بر واردات کالا از خارج وضع میکند، تجارت جهانی بین سالهای ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۴ کاهشی ۶۵ درصد داشت.
نظر شما