به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اقیانوس منجمد شمالی منطقه وسیعی به مساحت بیش از ۱۶ میلیون کیلومتر مربع را پوشش میدهد و برای هزاران سال، شاهد یک رویداد فصلی طبیعی بوده است: لایههایی از آب یخزده دریا که بهطور چشمگیری در طول ماههای زمستان به یک کلاهک یخی ضخیم تبدیل میشود، یخها در مارس به اوج خود میرسد و در سپتامبر ذوب میشود، بااینحال این رویداد طی دهههای اخیر کمتر دیده شده است و پیشبینی میشود اقیانوس منجمد شمالی ممکن است نخستین روز بدون یخ خود زودتر از پیشبینی دانشمندان یعنی پیش از سال ۲۰۳۰ تجربه کند.
بیشتر پیشبینیها از وضعیت یخهای قطب شمال بر شرایط ماه به ماه متمرکز شدهاند، بااینحال یک مطالعه جدید پیشبینیهای احتمالی تا امروز را زیر سوال برده و نشان داده است که قطب شمال تا اواخر تابستان ۲۰۲۷ عاری از یخ خواهد بود. مطالعات شبیهسازی نیز نشان میدهد که احتمال این رخداد طی سه تا شش سال آینده بسیار قوی است. دانشمندان اظهار کردند که تجربه نخستین روز بدون یخ در قطب شمال با روند فعلی و صرفنظر از هرگونه تلاشها برای تغییر میزان انتشار گازهای گلخانهای، اجتنابناپذیر و غیرقابل بازگشت است.
پیامدهای خالی شدن قطب شمال از یخ
یخ دریا در قطب شمال از سال ۱۹۷۸ طی هر دهه بیش از ۱۲ درصد کاهش پیدا کرده که برابر با ۸۰ هزار کیلومتر مربع در سال است. دانشمندان قطب شمال «بدون یخ» را اینگونه تعریف میکنند که سطح یخ این منطقه در مدت زمان کوتاهی به کمتر از یک میلیون کیلومتر مربع کاهش پیدا میکند که این رخداد یک نقطه اوج آبوهوایی محسوب میشود. روزهای بدون یخ اقیانوس منجمد شمالی برای انسان مهم است و بهصورت بصری نشان میدهد که چگونه انسانها یکی از ویژگیهای طبیعی تعیینکننده سیاره را تغییر دادهاند. در اصل نخستین روز بدون یخ در قطب شمال اوضاع را بهطور چشمگیری تغییر نخواهد داد، اما نشان میدهد که بشر بهطور اساسی یکی از ویژگیهای تعیینکننده محیط طبیعی در اقیانوس منجمد شمالی یعنی پوشیده شدن آن توسط یخ دریا و برف در تمام طول سال را از طریق انتشار گازهای گلخانهای به کل تغییر داده است.
خورشید در طول تابستان در قطب شمال غروب نمیکند، بنابراین بدون یخ بازتابندهای که نور خورشید را به فضا منعکس میکند، اقیانوس گرمای قابلتوجهی را در اطراف زمین جذب و توزیع خواهد کرد. در این شرایط صنایع تجاری میتوانند از فرصتهای موجود در آبهای گرمتر قطب شمال استفاده، به ماهیگیری بپردازند و محصولات دریایی و معدنی را استخراج کنند که پیش از این غیرقابل دسترس بود، همچنین شرکتهای حملونقل میتوانند مسیر حملونقل سریعتری را در گذرگاه شمال غربی طی کنند. بااینوجود تمام این موارد سودهای موقت است که در برابر آسیبهای دائمی قرار گرفته، چراکه گرم شدن هوا در اطراف اقیانوس منجمد شمالی میتواند از طریق تغییر الگوهای باد و جریان اقیانوسی منجر به رویدادهای جوی نامنظمتر و شدیدتر شود.
قطب شمال پیش از این نیز شاهد سالهای گرم بوده که با آب شدن کل یخها در مناطق اطراف آن، شرایط جوی سیاره را دچار تحول کرده و عواقبی ماندگار بر جای گذاشته است، بااینحال هنوز فرصتی برای به تأخیر انداختن جدول زمانی ذوب یخهای دریا در اقیانوس منجمد شمالی در آینده نزدیک وجود دارد و هرگونه کاهش در انتشار گازهای گلخانهای میتواند به حفظ بیشتر این یخها کمک کند.
نظر شما