به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «شبح اقتدارگرایی در کره جنوبی» نوشت: رئیس جمهوری کره جنوبی روز سهشنبه در یک سخنرانی اعلام نشده که به طور زنده از شبکه تلویزیونی YTN پخش شد، حکومت نظامی اضطراری اعلام و مخالفان را به فعالیتهای ضد دولتی برای توطئه به نفع کره شمالی متهم کرد.
به گزارش یونهاپ، یون سوک یول در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: حکومت نظامی با هدف ریشهکن کردن نیروهای طرفدار کره شمالی و حفاظت از نظم، آزادی و قانون اساسی است. یونهاپ همچنین به نقل از ارتش اعلام کرد که فعالیتهای پارلمان و احزاب سیاسی ممنوع خواهد شد و رسانهها و ناشران تحت کنترل فرماندهی حکومت نظامی خواهند بود.
یون سوک یول مدعی شد که چارهای جز توسل به چنین اقدامی برای حفظ نظم و قانون اساسی لیبرال ندارد و گفت که احزاب مخالف پارلمان را گروگان گرفتهاند تا کشور را به بحران بیندازند.
او در این سخنرانی تلویزیونی گفت: «من برای محافظت از جمهوری آزاد کره در برابر تهدید نیروهای کمونیست کره شمالی، برای ریشهکن کردن نیروهای منفور ضد دولتی طرفدار پیونگ یانگ که آزادی و شادی مردم ما را هدف گرفتهاند و برای محافظت از قانون اساسی لیبرال، حکومت نظامی اعلام میکنم!»
به گزارش رویترز، یون سوک یول مشخص نکرد که منظورش از نیروهای ضد دولتی طرفدار کره شمالی چه کسانی یا گروههایی هستند؛ اما او در گذشته از چنین نیروهایی به عنوان مانع از برنامه او و تضعیف کشور یاد کرده بود.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «نداریم، نمیشود، نمیتوانیم آقای پزشکیان مشاوران خود را تغییر دهید» نوشت: مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در دومین گفتوگوی رادیویی و تلویزیونی با مردم درباره ناترازیها در کشور، گفت: متخصصین ما باید برای ناترازیها در انرژی راهحل پیدا کنند و باید آن را بپذیریم و کاری هم بکنیم که اقشار متوسط و پایین مشکل پیدا نکنند، اما باید این را درمان کنیم.
رئیسجمهور تصریح کرد: هر کسی میتواند این ناترازیهای موجود در کشور، ناترازی در آب، انرژی، برق و گاز و همینطور پول، کمک کند، وارد میدان شود و به ما کمک کند.
پزشکیان گفت: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بد در برق، گاز، انرژی، آب، پول و محیط زیست مواجه هستیم که همه در حدی است که میتواند بحران ایجاد کند.
وی تأکید کرد: تولید قرار بود امسال افزایش یابد، اما این رخ نداد و نیروگاههای ما کفاف مصرف برق را نمیدهد که البته چندبرابر از متوسط چند کشور اروپایی و کانادا مصرف داریم که همین مسئله به برنامهریزی برای قطعی یک تا دو ساعته برق هم منجر شد.
پزشکیان همچنین در پاسخ به این پرسش که مجلس اجازه نخواهد داد در سال آینده بنزین گران شود و البته مجلس تأکید دارد که برای واردات بنزین در سال ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد، گفت: در این شرایط وقتی ارز اختصاصی جبران نشود، بنزین هم گران میشود؛ خوشحالم از اینکه صریح سوال میکنید، من هم صریح پاسخ شما را میدهم و صادقانه با مردم عزیزمان صحبت خواهم کرد.
رئیسجمهور تأکید کرد: اگر یارانهای که برای سوخت و موارد دیگر میدهیم را به سرانه جمعیت کشور تبدیل کنیم، نفری ۹۰ میلیون تومان میشود، اما اکنون این یارانه هم پرداخت میشود، اما به کسی چیزی نمیرسد.
پزشکیان درباره راهکار دولت چهاردهم برای حل این ناترازیها نیز، گفت: معتقدم برای درمان ناترازیها مُسکّن زدیم و درمان نکردهایم.
رئیسجمهور همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا بنزین گران خواهد شد؟ گفت: گروه اقتصادی ما هم وزیر اقتصاد و هم رئیس بانک مرکزی و هم آقای طیبنیا در نشست با کارشناسان اقتصادی به چهار برنامه رسیدهاند تا روند اقتصادی کشور تغییر کند.
وی اظهار داشت: یکی از این برنامهها، رشد اقتصادی و رشد سرمایهگذاری و تولید است. دیگری بحث ناترازیها و سوم بحث معیشت مردم و ثبات در امنیت غذایی است.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حکومتنظامی در کره جنوبی از ترس کره شمالی!» نوشت: رئیسجمهور کره جنوبی در یک نطق تلویزیونی غیرمنتظره، برای نجات دموکراسی کشورش مقابل کسانی که آنها را ««نیروهای بیشرم ضد دولت حامی کره شمالی» نامید، اعلام حکومت نظامی کرد. ساعتی بعد، ارتش کشوری که در تاریخ خود دستکم شاهد سه کودتا در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ بوده، فعالیتهای سیاسی، از جمله تجمعات و تظاهرات را ممنوع کرد و وزارت دفاع هم به فرماندهان نظامی در تمامی شاخهها دستور داد آمادگی رزمی خود را افزایش دهند.
به گزارش «جوان»، ون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی عصر دیروز (شب به وقت سئول) در یک سخنرانی تلویزیونی اعلامنشده، در این کشور ۵۲ میلیون نفری حکومت نظامی اعلام کرد و گفت که «نیروهای بیشرم ضد دولت حامی کره شمالی» را ریشهکن خواهد کرد. «ون» گفت که برای «حفظ نظم آزاد و قانون اساسی» و همچنین حمایت از دموکراسی در کشورش، اعلام حکومت نظامی میکند: «من برای محافظت از جمهوری آزاد کره در برابر تهدید نیروهای کمونیست کره شمالی، برای ریشهکن کردن نیروهای منفور ضددولتی طرفدار کره شمالی که آزادی و شادی مردم ما را غارت میکنند و برای محافظت از نظم قانونی آزاد، حکومت نظامی اعلام میکنم.» رئیسجمهور کره جنوبی که کشورش قبل از دهه ۱۹۸۰ یک کشور غیردموکراتیک به حساب میآمد و دستکم سابقه سه کودتا دارد، گفته که ظرف ۱۰ روز آینده «نیروهای مخالف دولت» را که آنها را حامی کره شمالی خطاب کرده، پاکسازی خواهد کرد ولی به هیچ رویداد یا تحول خاصی در رابطه با همسایه شمالی که از سال ۲۰۰۶ به سلاح هستهای مجهز است، اشاره نکرده است. با این حال، به نظر میرسد نوک پیکان اتهامات در ارتباط با «نیروهای حامی کره شمالی» اشاره به اپوزیسیون چپ میانه معروف به حزب دموکراتیک خلق است که از ماه آوریل ۲۰۲۴ (فروردین ۱۴۰۳)، با افزایش تعداد کرسیهای خود از ۱۵۷ به ۱۸۷ در ائتلاف با سایر نیروهای اپوزیسیون موقعیت حزب محافظهکار «قدرت مردم» و همچنین او را در جایگاه ریاست جمهوری به چالش کشیدهاند. پیشتر البته برخی منابع از احتمال وقوع کودتا در کره جنوبی خبر داده بودند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «سنگ واقعیت به شیشه رؤیافروشی» را برگزید و نوشت: پروژه «نئوم» سعودی آینهای برای راستی و صدق کارکرد پروژه دروغ بزرگ گوبلز بود. بن سلمان نشان داد با دروغ بزرگ و تصویرهای خیالی، میتوان تئاتری سیاسی روی صحنه بینالملل اجرا کرد که خوب فروش خواهد کرد اما پشت صحنه ماجرا به قرار صحنه اجرا نیست. بنسلمان چنان «چشماندازی» از یک رؤیای بزرگ ساخته که حتی محل تحلیل و نظر رسانهها و مهمترین سایتهای تحلیلی نیز شد. «چشمانداز سعوی» برای سال ۲۰۳۰ بهسرعت با بازسازی رسانهای چهره حکومت سعودی و بنسلمان و با رپرتاژ تحلیلی و خبری برای پروژه ۲۰۳۰ که ابرپروژه «نئوم» بخش بزرگی از این تصویر بود، بدل به یکی از نمادهای تغییرات بزرگ در خاورمیانه و در بین تحلیلگران خارجی شد. برای مثال کمی کمتر از یک ماه پیش، کریم سجادپور، نویسنده دورگه ایرانی - آمریکایی، در مجله معتبر فارن پالسی، رپرتاژی از پروژه بنسلمان برای سعودی نوشت و در آن گزارش تلاش کرد با قیاس میان وضعیت ایران و چشمانداز توسعه ایران در آینده با چشمانداز توسعه سعودی تا سال ۲۰۳۰، نتیجهای رپرتاژی برای دربار سعودی بگیرد. سجادپور در آن مقاله، کوشید نشان دهد پروژههایی مانند بیتوجهی به مساله فلسطین و عادیسازی روابط با اسرائیل، زدودن اسلامگرایی از عربستان و پروژه توسعهای نئوم، نشانههایی روشن از افق آینده سعودی در منطقه خاورمیانه است. در میان ایرانیان نیز هستند و بودند بسیارانی که رعب تصاویر و سحر رویاهای سیاسی و اقتصادی در عربستان برایشان به قدری بالا و اثرگذار بود که هنگام قیاس گرفتن از وضع میان ایران و سعودی، حتماً به پروژههای توسعهای در سعودی مانند نئوم به عنوان یکی از مصادیق توسعه در عربستان اشاره میکردند. رفته رفته در میان بخشی از ایرانیان و در میان رسانههای جهان، سعودی با اجرای پروژههای بزرگ و تلاش برای بازسازی چهره خود، بدل به الگویی نوین از رفرم و اصلاح سیاسی از بالا شد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «موج گسترده انتقاد» را برگزید و نوشت: در چند روز گذشته که اعلام شد قانون حجاب و عفاف بهزودی و از تاریخ ۲۳ آذر باید ابلاغ شود و به مرحله اجرا درآید، موج گسترده واکنش و نارضایتی را در جامعه به راه انداخت. فعالان اجتماعی، استادان دانشگاه، حقوقدانان، اقشار مختلف مردم و جمعی از روحانیون و فقها نیز مخالفت خود را با این قانون اعلام کرده و آن را برخلاف موازین فقهی و شرعی میدانند.
آیتالله مصطفی محققداماد، آیتالله مسعودیخمینی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه، محسن غرویان استاد حوزه علمیه قم، آیتاللهالعظمی جوادیآملی مرجع تقلید، آیتالله سیدمحمدعلی ایازی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و آیتالله سیدمحمد هاشمیاصفهانی مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم ازجمله روحانیونی هستند که مخالفت خود را با قانون حجاب و عفاف اعلام کردهاند. متنی که از این قانون منتشر شده، پنج فصل و ۷۴ ماده دارد؛ بسیار سختگیرانه است و از وضع مجازاتهای سنگین و بیسابقه برای بیحجابی خبر میدهد. تا جایی که علاوه بر فقها که آن را مخالف موازین شرعی میدانند، بسیاری از حقوقدانها نیز آن را خلاف عقل و مصلحت عموم تشخیص میدهند. مثلاً اینکه در این قانون به بیحجابی سازمانیافته اشاره شده است، به معنای ترویج و تبلیغ برهنگی، بیعفتی، کشف حجاب یا بدپوششی به صورت هماهنگ با «افراد، دولتها، شبکهها و رسانههای خارجی». در این قانون گفته شده اگر این امر مشمول افساد فیالارض نباشد، مجازات پنج تا ۱۰ سال حبس به همراه ۳۳۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی به همراه دارد. همچنین اگر مشمول افساد فیالارض باشد، مجازات آن اعدام خواهد بود. البته این مجازاتهای تعزیری در صورت شمول مقررات تخفیف، فقط تا یک درجه قابل تخفیف هستند. ضمن اینکه اگر ارتکاب جرم با همکاری دولت، گروه، سازمان یا رسانههای «معاند یا خارجی نباشد» و فرد «اغفال شده باشد»، مجازاتها تا سه درجه قابل تخفیف هستند.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «اشباح صنعتی نفت در رانت» را برگزید و نوشت: سالانه حجم قابل توجهی از تسهیلات بانکی و ارز دولتی که با هدف حمایت از تولید تخصیص مییابد، در عمل به شرکتهای صوری یا «اشباح صنعتی» میرسد. واحدهای تولیدی که در آنها نه تولیدی صورت میگیرد و نه شاغلی در آنها وجود دارد، اما همیشه در صف اول دریافت مواد اولیه، ارز و تسهیلات ریالی هستند. بخش قابل توجهی از این معضل به خاطر ساختار کژکارکردی است که رانت را تعریف کرده و فکر میکند که با سامانه و نظارت میتواند مطمئن باشد که از سوءاستفاده جلوگیری میکند. کارشناسان اعتقاد دارند این «اشباح صنعتی» مهمترین عامل انحراف منابع از تخصیص بهینه و همینطور عامل اصلی تضعیف صرفه مقیاس اقتصاد هستند. در شرایطی که واحدهای تولیدی موجود با مشکلات متعددی در حوزه برق، گاز و کمبود منابع در گردش مواجهند، ارائه غیرشفاف و بیرویه مجوز به واحدهای جدید باید مورد بازبینی قرار گیرد. با تخصیص بازارمحور ارز و منابع بانکی، بنگاههای تولیدی برای استفاده از انتفاع تولید بهوجود میآیند نه استفاده از رانت و اینگونه دیگر خبری از اشباح صنعتی نخواهد بود.
نظر شما