به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بدون روتوش با مردم» نوشت: «با اعداد و ارقام نمیشود دعوا کرد.» این پاسخ مسعود پزشکیان به مجری صداوسیما بود که تلاش میکرد هرطور شده یک وعده بزرگ از رئیسجمهوری بگیرد. اما پزشکیان در گفتوگوی تلویزیونی شب گذشته خود با مردم از دادن وعده غیرواقعی به این مجری و بالاتر از آن، وعده غیرواقعی به مردم خودداری کرد. زیرا بر اساس آنچه رئیسجمهوری در همین گفتوگو سعی داشت آن را تبیین و تشریح کند، وضعیت ناترازیها در کشور به گونهای نیست که کسی بتواند یک وعده بزرگ بدهد و البته که پزشکیان قطعاً آن رئیسجمهوری نخواهد بود که با نادیده گرفتن ناترازیها، پنهان کردن مشکلات زیر فرش یا تزریق مسکن به بیمار با بیماری سخت، بخواهد ادای درمانگران قهرمان را دربیاورد. آنچه رئیسجمهور به صراحت، شفافیت و البته صداقت گفت؛ این بود: وضعیت کشور از نظر ناترازیها اساساً خوب نیست، با اینکه راهحل این ناترازیها تنها در اختیار یک دولت هم نیست، بلکه همه و مهمتر از همه مردم باید به میدان بیایند. این رویکرد پزشکیان، در تقابل با مجریان این گفتوگوی تلویزیونی بود که سعی داشتند مانند مصاحبههای کلی و گفتوگوهای خبری گذشته، بالاخره چیزی و خبری دربیاورند. چه خبری مهمتر از ناترازیها در کشور که هنوز ابعاد و اهمیت آن به درستی برای همگان مشخص نشده است، ابعاد و اهمیتی مانند آنچه پزشکیان گفت: «اگر این ناترازیها درمان نشوند، از ایران یک زمین سوخته تحویل نسل آینده میدهیم.» نکته جالب در این گفتوگوی تلویزیونی رئیسجمهوری با مردم، تغییر مجریان نسبت به دوره گذشته بود. با وجود پرسشهای چالشی مجریان پزشکیان آنچه باید را گفت، آن هم بدون پردهپوشی با مردم، بدون پنهانکاری، صریح و شفاف.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «عراقچی: همچنان کنار سوریه خواهیم ایستاد» نوشت: عباس عراقچی، وزیر امور خارجه که در ادامه سفر منطقهای خود پس از دمشق به آنکارا سفر کرده است، صبح دوشنبه در نشست خبری مشترک با «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه ضمن تشکر از حسن میزبانی ترکیه گفت: گروههای تروریستی تکفیری فعال در سوریه ارتباط و هماهنگی نزدیکی با آمریکا و رژیم صهیونیستی دارند و این گروهها را با هدف انحراف توجهات از جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان و جبران شکستهایی که در برابر مقاومت خوردند تشویق به ایجاد ناامنی در سوریه نمودند.
وی ادامه داد: فعال شدن مجدد گروههای تروریستی تکفیری در شمال سوریه و حملات این گروهها به مناطق مختلف از جمله شهر حلب نگرانکننده است. بازگشت مجدد تروریسم سوریه امنیت و ثبات و تمامیت سرزمینی سوریه را در معرض خطر جدی قرار داده است و تبعات چنین وضعیت خطرناکی مسلماً دامن همه کشورها بهویژه همسایگان سوریه را در بر خواهد گرفت.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ما معتقدیم که نادیده گرفتن نقش رژیم صهیونیستی در ایجاد تنش ناآرامی و درگیری در منطقه و در کشورهای منطقه امر اشتباه و غلطی هست و نباید نقش این رژیم را هرگز فراموش کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: ما با همکار عزیزم جناب آقای فیدان گفتوگوی مفصلی در این خصوص داشتیم و راههای برقراری ثبات در سوریه را بررسی کردیم. ما اتفاق نظر داریم که باید از دستاوردهای روند آستانه حفاظت بکنیم و توافق کردیم که جلسه بعدی روند آستانه را در سطح وزرای امور خارجه بهزودی برگزار کنیم، ما خواهان حفظ این روند هستیم و فکر میکنیم نباید کاری کرد که ادامه این روند با مشکل مواجه شود.
عراقچی عنوان کرد: نتیجه ناامنسازی سوریه میتواند باعث جنگ داخلی و کشتار غیرنظامیان و ضربه به اقتصاد و مردم سوریه و ضربه به اقتصاد منطقه باشد. آثار این مشکلات میتواند به همسایگان سرایت کند. نباید سوریه مرکزی برای گروههای تروریستی باشد. در این خصوص ما توافق و اتفاق نظر داریم نباید اجازه داد که سوریه مجدداً به محل امنی برای گروههای تروریستی تکفیری و غیر تکفیری تبدیل شود و منطقه را به آشوب بکشاند. پروژه ناامنسازی سوریه یک پروژه به اعتقاد ما صهیونیستی است و نباید نقش رژیم صهیونیستی را کسی نادیده بگیرد.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مذاکره با اروپا چشمانداز روشنی ندارد» نوشت: دیپلماتها میگویند ایران و اروپا بعد از یک دوره گفتگو در ژنو، طی هفتههای آتی، دور بعدی گفتگوهای خود را هم برگزار خواهند کرد؛ روندی که تنشهای کمسابقه یا حتی بیسابقه ایران با اروپا طی سه دهه گذشته، بر آن سایه انداخته است. از سویی با خروج آمریکا از برجام، طرفهای اروپایی هنوز هم تکلیف خود را در گفتگوها با ایران روشن نکردهاند و به درستی نمیدانند در سایه سیاستهای دولت آتی آمریکا چه رویکردی در پیش خواهند گرفت، عواملی که میتواند چشمانداز گفتوگوهای آتی تهران با پاریس، لندن و برلین را در هالهای از ابهام قرار دهد. به نظر میرسد سیاست ایران در حوزه رفع تحریمها و برنامه هستهای تغییر چندانی نکرده و بر همین اساس، تهران مذاکرات با طرفهای برجامی را متوقف نمیکند، اما آنگونه که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه دیروز در جریان نشست هفتگی با خبرنگاران، مشخصاً درباره گفتوگوهای ژنو، به آن اشاره داشت، روند جاری یک مذاکره در معنای دقیق دیپلماتیک نیست، بلکه به گفته او، یک گفتگو محسوب میشود. بقایی به روابط دیپلماتیک با سه کشور اروپایی موسوم به تروئیکا اشاره کرد و گفتوگو با آنها را در چارچوب روابط دیپلماتیک، امری طبیعی دانست. او درباره محتوای گفتوگوهای اخیر هم تصریح کرد: «گفتوگوهای ژنو محدود به بحثهای هستهای نبود، بلکه دغدغههای مختلف خود را با طرف اروپایی مطرح کردیم.
در خصوص موضوع هستهای همیشه گفتهایم که آماده تعامل بر مبنای حقوق و تکالیفی هستیم که بر مبنای حقوق و قوانین بینالمللی داریم.» در واقع ایران و طرفهای اروپایی، با نگاهی به توقف مذاکرات از دو سال قبل، در دور جدید نشستها که اولین آنها نهم آذرماه امسال کلید خورد، گرد هم آمدند تا به درک بهتری از شرایط موجود در سایه اعلام مواضع خود با توجه به تحولات صورت گرفته و شرایط کنونی برسند. قرار است ایران و اروپاییها تا ۲۰ ژانویه (اول بهمنماه) یعنی قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، دو یا سه دور دیگر نیز گفتگو برگزار کنند؛ چیزی که قبل از تعطیلات سال ۲۰۲۵ یا بلافاصله پس از تعطیلات، ملاقاتهای آتی ترتیب داده خواهند شد. با این همه به نظر نمیرسد «گفتوگو» یا «مذاکره» یا هر تعبیری غیر از اینکه دیپلماتها در وزارت خارجه بر آن تأکید میکنند، چشمانداز روشنی را از آینده ترسیم کند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «عفو پدر پسری» را برگزید و نوشت: جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا در واپسین اقدامات خود در روزهای آخر دولتش هانتر بایدن، پسر خود را که با دو حکم قضائی روبهرو بود عفو کرد. جو بایدن پس از صدور حکم عفو پسر خود بیانیهای را در این زمینه منتشر کرد. در بیانیه بایدن آمده است پروندههایی که علیه فرزندش تشکیل شده «بیعدالتی» است و گفت پسرش را هدف گرفتهاند: «از همان روز اول که وارد کار شدم اعلام کردم در تصمیمگیریهای وزارت دادگستری دخالت نمیکنم. به حرفم عمل کردم و شاهد بودم که پسرم را چگونه ناعادلانه هدف پیگرد قرار دادند.» هانتر بایدن تا پیش از این در دو پرونده تخلف مالیاتی و حمل سلاح هنگامی که مواد مخدر مصرف کرده بود مجرم شناخته شده بود و تبدیل به نخستین فرزند رئیسجمهور آمریکا شد که در دادگاه مجرم شناخته شده است.
عفو بایدن درباره پروندههای پسرش در حالی صادر شده است که ۳ ماه قبل از آن جو بایدن اعلام کرده بود از اختیار خود برای عفو فرزندش استفاده نخواهد کرد و در روند فعالیت وزارت دادگستری آمریکا دخالت نخواهد کرد اما سرانجام پس از شکست دموکراتها در انتخابات اخیر و کنار گذاشته شدن بایدن پیش از انتخابات توسط دموکراتها این اقدام در روزهای آخر دولت جو بایدن صورت گرفت و برای انجام آن نیز بهانههای سیاسی آورد.
یکشنبه شب جو بایدن در توجیه اقدام خود گفت اگرچه به نظام قضائی آمریکا اعتقاد دارد ولی روند قضائی پرونده پسرش به سیاست آلوده شده و به بیعدالتی منجر شده است. به گفته جو بایدن، وقتی او به این نتیجه رسیده دلیلی برای به تأخیر انداختن آن ندیده است. جو بایدن همچنین گفت: امیدوارم «آمریکاییها متوجه شوند که چرا یک پدر و یک رئیسجمهوری به این نتیجه رسیده است.»
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «چراغ سبز ظریف» را برگزید و نوشت: محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور، با انتشار مقالهای در نشریه فارنافرز به نکاتی اشاره کرد که به نظر میرسد در آستانه روی کار آمدن دولت دوم دونالد ترامپ میتواند بهمثابه روشنکردن چراغ سبز مذاکرات تهران با واشنگتن باشد. چنان که در بخش مهمی از این نوشته، ظریف تأکید دارد: «او (پزشکیان) یک سیاست خارجی انعطافپذیر را اتخاذ کرده و به گفتوگوهای سازنده و روابط دیپلماتیک اولویت داده و از الگوهای قدیمی فاصله گرفته است.
دیدگاه او برای امنیت ایران یکپارچه است و شامل قابلیتهای دفاعی سنتی و توسعه امنیت انسانی از طریق بهبود در بخشهای اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی است. پزشکیان به ثبات و توسعه اقتصادی در خاورمیانه علاقهمند است. او میخواهد با کشورهای عرب همسایه همکاری کند و روابط با همپیمانان ایران را تقویت کند. اما او همچنین تمایل دارد تا بهطور سازنده با غرب در تعامل باشد. دولت او برای مدیریت تنشها با ایالات متحده که بهتازگی رئیسجمهور جدیدی نیز انتخاب کرده، آماده است. پزشکیان آماده است مذاکراتی از جایگاه برابر درباره توافق هستهای و شاید موارد بیشتری انجام گیرد. بااینحال، همانطور که پزشکیان بیان کرده، ایران به خواستههای غیرمعقول تسلیم نخواهد شد. این کشور همیشه در برابر تهاجمات اسرائیل ایستاده و از محافظت از منافع ملیاش چشمپوشی نخواهد کرد. این یک لحظه تاریخی برای ثبات است که جهان نباید آن را از دست بدهد. تهران قطعاً این کار را نخواهد کرد.»
در جای دیگری از این مطلب فارنافرز، ظریف پس از اشاره به افزایش توانایی هستهای ایران به دنبال خروج ترامپ از برجام، چنین نوشته است: «ترامپ که در ژانویه دوباره به مقام ریاستجمهوری بازمیگردد و شرکای واشنگتن در اروپا، تنها باید خود را برای پیشرفت مستمر هستهای ایران سرزنش کنند. لذا بهجای افزایش فشار بر ایران، غرب باید به دنبال راهحلهای مثبت و سودآور باشد. توافق هستهای نمونهای منحصربهفرد است و غرب باید به احیای آن بپردازد. اما برای این کار، باید اقدامات مشخص و عملی (شامل اقدامات سیاسی، قانونی و سرمایهگذاریهای مشترک سودآور) انجام دهد تا اطمینان حاصل کند همانطورکه وعده داده شده است، ایران میتواند به طور اقتصادی از این توافق بهرهبرداری کند». با در نظر گرفتن این موارد، معاون پزشکیان تصریح میکند: «اگر ترامپ تصمیم به انجام چنین اقداماتی بگیرد، ایران آماده است تا گفتوگویی داشته باشد که بهنفع تهران و واشنگتن باشد».
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «دشارژ «رشد» تابستانی» را برگزید و نوشت: مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان ۱۴۰۳ را ۳.۴ درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳و احد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸ فصل گذشته محسوب میشود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سالهای گذشته است. با این حال، فقدان سرمایهگذاری جدید در زیرساختهای نفتی، اثرگذاری رشد نفتی را کاهش داده و به نظر میرسد تولید این محصول استراتژیک به سقف خود برخورد کرده است. علاوه بر این، قطعیهای مکرر برق در تابستان، تولید صنایع سنگین مانند فولاد و سیمان را محدود کرده و به کاهش رشد اقتصادی منجر شده است. کمبود سرمایهگذاری در زیرساختهای انرژی نیز بر این مساله دامن زده است. با توجه به شرایط فعلی چشمانداز رشد اقتصادی ایران به مدیریت منابع انرژی، جذب سرمایهگذاری خارجی و کاهش وابستگی به نفت بستگی دارد. وزیر اقتصاد نیز در یک برنامه تلویزیونی یکی از مهمترین الزامات افزایش رشد اقتصادی را افزایش سرمایهگذاری خارجی اعلام کرد.
نظر شما