به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان، سالانه حدود پنج میلیون تن محصول در حوزههای دام، زراعت، باغبانی، شیلات و آبزیان در استان گلستان با دهها هزار بهرهبردار تولید میشود، بااین حال کشاورزان گلستانی چندسالی است که برای تأمین سوخت با مشکل روبهرو هستند، موضوعی که در برخی مواقع کشاورزی را مختل میکند.
از آنجایی که سوخت یکی از اصلیترین نیازهای کشاورزان برای انجام فعالیتهای روزمره و بهرهوری در تولید محصولات کشاورزی است و ماشینآلات کشاورزی همچون تراکتورها و کمباینها برای عملکرد صحیح به سوخت نیاز دارند، نبود یا کمبود این مؤلفه فرآیند تولید را با مشکل روبهرو میکند، روندی که گاهی حتی منجر به کاهش تولید، افزایش هزینه و حتی ضررهای مالی قابل توجه میشود اما آنگونه که کشاورزان اعلام میکنند گذشته از کمبود سوخت، نحوه توزیع نامناسب آن است که موجب اختلال در فرایند زراعت شده است، چراکه جهاد کشاورزی میزان سهمیه سوخت کشاورزی را نه به ازای زمین مورد کشت که به هر تراکتور اختصاص میدهد، از این رو برخی افراد که سطح زیرکشت بالایی را برای تولید در اختیار دارند با فردی که تنها به داشتن تراکتور اکتفا کرده است و زمینی برای کشاورزی ندارد باهم در توزیع سوخت یکسان دیده میشوند.
کاهش سالانه سهمیه سوخت کشاورزان گلستانی
جابر مظلومی، کشاورز گلستانی است که به کمبود سوخت منتقد است و به خبرنگار ایمنا میگوید: هشت هکتار زمین برای کشت گندم آماده کردم اما برای تأمین سوخت گازوئیل در مضیقه هستیم بنابراین از مسئولان استانی انتظار داریم که این سوخت را راحتتر به دست کشاورز برسانند.
وی خواستار تخصیص سهمیه سوخت با کارت ملی کشاورز میشود و میافزاید: در حال حاضر به ازای هر تراکتور به مدت سه ماه، ۵۰۰ لیتر تخصیص میدهند، درحالیکه سال گذشته این رقم ۸۰۰ لیتر و سالهای قبل از آن ۱۰۰۰ لیتر بود.
این کشاورز گلستانی با بیان اینکه هرساله میزان سهمیه سوخت کاهش پیدا میکند، ادامه میدهد: باید ساز و کاری پیشبینی شود تا بر اساس سطح زیرکشت و زمین کشاورزی به زارعان سهمیه اختصاص دهند.
وی معتقد است که در شرایط فعلی برخی افراد که صاحب تراکتور هستند، حتی ۵۰۰ متر هم زمین ندارند اما سهمیه سوخت دریافت میکنند با این روش حق کشاورز واقعی ضایع میشود، چرا که در شأن کشاورزان نیست برای تأمین سوخت به سراغ رانندگان اتوبوس بروند تا به آنها چند لیتر بنزین دهند.
توسعه مکانیزاسیون میسر نیست
محمد برزعلی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با تأیید مشکل کمبود سوخت کشاورزان استان به خبرنگار ایمنا میگوید: این مشکل را بارها در جلسات ملی بازگو کردیم اما هنوز حل نشده است.
وی موضوع کاهش سهمیه سوخت کشاورزان را یک مشکل جدی میداند و میافزاید: سهمیه سوخت فصل پاییز جاری ۵۰ میلیون لیتر پیشبینی شده بود، درحالیکه تا به امروز ۴۲ میلیون لیتر تخصیص پیدا کرده است.
او با بیان اینکه روز به روز تعداد ماشینآلات کشاورزی استان افزایش پیدا میکند، ادامه میدهد: توسعه مکانیزاسیون کشاورزی یکی از شاخصها در این حوزه است با این حال تاکنون تدبیری برای کاهش سالانه سهمیه سوخت اتخاذ نشده است.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان، در الگوی کشت استان محصولاتی همچون چغندرقند که عملیات ماشینی آن بیشتر بوده گنجانده شده است، فارغ از اینکه باید سهمیه سوخت نیز برای استان در این بخش پیشبینی شود.
وی با بیان اینکه تلاشمان به سمت کشاورزی بدون خاکورزی است، میافزاید: این روش، مصرف سوخت استان را کاهشی میکند اما اجرای قطعی آن در سطح گسترده نیازمند گذشت زمان است.
برزعلی اضافه میکند: با توجه به اینکه پالایشگاهی در نزدیکی استان وجود ندارد، بنابراین حمل سوخت با تأخیر اتفاق میافتد که این مشکل هم علاوه بر کمبود سوخت، کشاورزان را آزار میدهد.
وی اتصال سامانه پهنهبندی جهاد کشاورزی به سامانه صدف فراوردههای نفتی را راهحل شناسایی کشاورزان واقعی و تخصیص سوخت به آنها میداند و میگوید: با این اقدام، سوخت مورد نیاز براساس زمین کشاورزی و سطح زیرکشت به زارعان اختصاص پیدا میکند.
مشکل توزیع سوخت میان کشاورزان کشوری است
هرچند که رئیس جهاد کشاورزی استان معتقد است که باید این مشکل در بخش پخش فراوردههای نفتی حل شود اما رضا نقوی، رئیس ناحیه مرکزی پخش فراوردههای نفتی گلستان به خبرنگار ایمنا میگوید: میزان مورد نیاز سوخت از سوی وزارت جهاد کشاورزی به ستاد قاچاق کالا و ارز انتقال پیدا کرده است و این ستاد سهمیه سالانه را در نظر میگیرد.
وی میافزاید: فرایند به این صورت است که دوستان ما در جهاد استان سطح زیرکشت محصولات زراعی و باغی را به مرکز اطلاعات و آمار سازمان جهاد کشاورزی گزارش میدهند و پس از آن واحد آمار وزارت جهاد این اطلاعات را به ستاد مرکزی قاچاق کالا و ارز انتقال میدهند و ستاد به عنوان متولی سامانه صدف بر اساس سطح زیرکشت، سهمیه سالانه را در نظر میگیرد.
وی معتقد است که مشکل فعلی، نبود سیستم تخصیص سهمیه است و به همین خاطر در حال حاضر سهمیه پایه به کشاورزان اختصاص پیدا میکند و با توجه به تعاملات با دهیاری و بخشداریها بزرگ مالکان شناسایی شده و سهمیه سوخت به آنها تخصیص داده میشود.
نقودی این راهحل را موقتی میداند و میگوید: راهحل بلندمدت اتصال سامانه صدف به سامانه پهنهبندی جهاد کشاورزی است.
وی با تاکید بر اینکه پیگیری این موضوع به عهده سازمان جهاد کشاورزی است، میافزاید: تا آن زمان با تعاملی که جهاد کشاورزی با دهیاری و بخشداری دارد، اطلاعات بزرگ مالکان و کشاورزان واقعی را دریافت کرده و سوخت به آنها اختصاص میدهد.
اقتصاد استان گلستان، کشاورزی است
با توجه به اینکه موضوع اتصال سامانه صدف به پهنهبندی از اختیارات استان خارج است برای دریافت پاسخ به سراغ رحمتالله نوروزی، نماینده مردم علی آبادکتول در مجلس شورای اسلامی برای پیگیری این مطالبه جدی کشاورزان رفتیم.
وی در این رابطه به خبرنگار ایمنا میگوید: در دولت قبل وزیر جهاد و نفت را به مجلس آوردیم و اطلاع دادیم که سهمیه سوخت کشاورزی جوابگوی نیاز زارعان نیست و وزیر نفت مشروط به تأیید وزارت جهاد کشاورزی افزایش سوخت را بلامانع اعلام کرد.
نوروزی با تاکید بر اینکه در دولت فعلی این موضوع را به صورت ویژه دنبال خواهیم کرد، میافزاید: اقتصاد استان کشاورزی است و باید برای تخصیص سهمیه سوخت، استان گلستان را ویژه ببینند. بنابراین این مسئله را تا رسیدن به نتیجه دنبال خواهیم کرد.
به گزارش ایمنا، گلستان با بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت و برخورداری هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا در تولید محصولات کشاورزی از جایگاه ممتازی در کشور برخوردار است از طرفی با توجه به اینکه اقتصاد استان کشاورزی است به نظر میرسد این موضوع به صورت ویژه باید توسط مسئولان استانی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گلستان در سطح ملی پیگیری شود.
نظر شما