به گزارش خبرگزاری ایمنا، اسماعیل بقایی در آغاز نشست خبری امروز _دوشنبه دوازدهم آذر_ خود با مروری بر تحولات سیاست خارجی کشور طی هفته گذشته اظهار کرد: امروز مصادف با سالروز همهپرسی و تصویب قانون اساسی ایران در سال ۵۸ است.
وی افزود: شرکت وزیر خارجه در اجلاس ائتلاف تمدنها در پرتغال و دیدارهای متعدد با وزرای خارجه در حاشیه این نشست و گفتوگو درباره تحولات مهم منطقهای بهویژه با تمرکز بر توقف نسلکشی در غزه و جنایات در لبنان از جمله اقدامات روزهای گذشته بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: وزیر خارجه دیروز سفر خود را از سوریه آغاز کرد و امروز در ترکیه است. فعال شدن مجدد تروریستها در سوریه و اقدام عاجل برای توقف فعالیتهای آنها امری ضروری است. اجلاس اکو در مشهد امروز در سطح کارشناسی برگزار میشود و فردا نشست اصلی آغاز خواهد شد.
بقایی گفت: با نزدیک شدن به فصل سرما، ادامه قحطی و به گرسنگی کشاندن مردم غزه بسیار دردناک است و لازم است این جنایات هرچه زودتر متوقف شود.
هیچوقت داعش تهدیدی علیه آمریکا و منافع آن نبوده است
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: اتفاقی که در سوریه در حال وقوع است تهدیدی علیه آمریکا نیست و هیچوقت هم داعش تهدیدی علیه آمریکا و منافع آن نبوده است. اگر هدف از حضور نظامی آمریکا در سوریه مبارزه با داعش است، پس این گروه در سوریه چه میکند و چگونه گروه تحریرالشام در سوریه در حال فعالیت است؟
وی گفت: حضور نظامی آمریکا در سوریه نقض اصول و قوانین مشخص سوریه است و تداوم حضور تروریستها در سوریه ناشی از حضور آمریکا در این کشور است.
بقایی افزود: هدف از سفر عراقچی به سوریه این بود که پیام حمایت ایران به مقامات سوریه ابلاغ شود و همزمان در جریان آخرین وضعیت آنجا قرار بگیریم. در سطح دیپلماتیک وظیفه ما و وظیفه سایر کشورها این است که برای بسیج جامعه جهانی برای مبارزه با تروریسم اقدام کنند و این هدف سفرهای اخیر عراقچی به سوریه و ترکیه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ترکیه همسایه مهمی برای سوریه است و نقشی کلیدی در روند آستانه دارد و در سالهای اخیر نقشی مفید برای کاهش تنش در مناطق مختلف سوریه داشته است.
نشست ژنو محدود به هستهای نبود
بقایی گفت: گفتوگوهای ژنو محدود به بحثهای هستهای نبود، بلکه دغدغههای مختلف خود را با طرف اروپایی مطرح کردیم. در خصوص موضوع هستهای همیشه گفتیم که آماده تعامل بر مبنای حقوق و تکالیفی هستیم که بر مبنای حقوق و قوانین بینالمللی داریم.
تخلیه به موقع کنسولگری ایران در حلب
وی در خصوص وضعیت کنسولگری ایران در حلب سوریه افزود: ما بهموقع کنسولگری خود را تخلیه کردیم و هیچیک از همکاران ما دچار آسیبی نشدند و بر اساس قوانین بینالمللی هرگونه تعرضی به اماکن دیپلماتیک ممنوع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ترکیه در موضوعات سوریه تأثیرگذار و تاثیرپذیر است و همه در منطقه به این جمعبندی رسیدهایم که هرگونه ناامنی و گسترش تروریسم در سوریه محدود به سوریه نمیماند و در نشستهای آستانه شاهد بودیم که چندین سال ایران، ترکیه و روسیه تلاشهای زیادی را داشتند. دوستان ترک ما به اندازه ما نگران تحولات سوریه هستند و همه آگاه هستیم که تروریسم یکجا متمرکز نمیماند و تمایل به انتشار و تکثیر دارد. این نگرانی مشترک باعث میشود که کشورهای همسایه تلاشهای خود را جهت مبارزه با تروریسم مضاعف کنند.
وی ادامه داد: برنامه هستهای ایران به واسطه فتوای رهبری و ارزیابیها و محاسبات برپایه امنیت ملی همچنان صلحآمیز خواهد ماند.
بقایی تصریح کرد: تحولات سوریه پیچیده است و آنچه روشن است برنده اصلی از ناامنی در سوریه و منطقه رژیم صهیونیستی است. اینکه بلافاصله پس از آتشبس در لبنان گروههای تروریستی فعال شدند اتفاقی نبوده است. تاریخچه گروههای تروریستی و ارتباطی که با رژیم صهیونیستی داشتند ما را به این میرساند که اتفاقی در کار نبوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: همه کشورهای اسلامی و منطقه باید این را در نظر بگیرند اتفاقات اخیر کار دشمن مشترک امنیت و ثبات یعنی رژیم صهیونیستی است.
وی گفت: تعهدات آستانه ممکن است همچون دیگر تعهدات بینالمللی نقض شود، اما به معنای از بین رفتن یا تضعیف آن نیست و باید از این فرایند برای ترمیم نقضهای ایجاد شده استفاده کنیم. امیدواریم با اقداماتی که در حال انجام است، از جمله در سفر اخیر عراقچی به ترکیه و تماس تلفنی با مقامات روسیه بتوانیم مجدد از سازوکار آستانه استفاده کنیم.
هدف نشست ژنو گفتوگو بود نه مذاکره
بقایی افزود: از نقد و نظر رسانهها در سیاست خارجی استفاده میکنیم. هدف از نشست ژنو بهصراحت اعلام شد که مذاکره نیست، بلکه گفتوگو است. ما با هر سه کشور اروپایی که در نشست بودیم روابط دیپلماتیک داریم و گفتوگو با آنها امری طبیعی است. با توجه به تحولات منطقه ما از این فرصت برای بیان دیدگاه و دغدغههای خود به اروپاییها استفاده کردیم و طبیعی است که باید نظرات آنها را هم بشنویم.
وی تصریح کرد: حکم دیوان بینالمللی کیفری برای بازداشت سران رژیم صهیونیستی را اعلام کردیم که از هر روندی که آنها را پاسخگو کند استقبال میکنیم و درخواست برای پایان دادن به بیکیفرمانی سران رژیم صهیونیستی یک مطالبه عمومی است، اما این سوال مطرح میشود که چرا پس از ۱۳ ماه این اتفاق افتاده است و گاهی کارشکنیهایی در مسیر اجرای این حکم در حال صورت گرفتن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما عضو دیوان بینالمللی کیفری نیستیم و فکر میکنیم که هم کشورهای عضو دیوان که تعهد قانونی برای اجرای حکم آن دیوان دارند و هم سایر کشورها بر اساس حقوق و قوانین عمومی بینالمللی بر ضرورت رعایت حقوق بشر تکلیف دارند که این مسئله را اجرایی کنند.
بقایی گفت: دیپلماسی پارلمانی و بهرهگیری از ظرفیت مجالس سایر کشورها برای تسهیل دیپلماسی میان کشورها امری ثابت شده است. مجلس و نمایندگان از مدتها قبل بهصورت فعال در نشستهای اتحادیه بینالمجالس شرکت داشتند و از این ظرفیت برای بیان مواضع ایران استفاده شده است.
تزویر تروریستهای تحریرالشام
وی تصریح کرد: در خصوص رفتار متفاوت گروههای تروریستی در سوریه با رفتار سالهای قبل تروریستها باید گفت که گروه تحریرالشام در فهرست گروههای تروریستی سازمان ملل قرار دارد و خشونت آنها کمتر از قبل نیست و شاید اینبار اهمیت دوربین و رسانه را به آنها گوشزد کردند، اما در ماهیت رفتاری و فکری آنها بر پایه تکفیر دیگران و خشونتگرایی هیچ تردیدی نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: در خصوص دیدارهای صورت گرفته با مراجع عظام باید گفت که همه آنها در خصوص موضوعات منطقه و ضرورت حمایت قاطعانه از مقاومت و مقابله با تروریسم دغدغه داشتند و مورد تأکید آنها بود که بهتبع مورد تأکید ما نیز قرار دارد.
بقایی گفت: تحولات سوریه بسیار پیچیده است و با توجه به طولانی شدن بحران سوریه طبیعی است که بازیگران آن نیز متنوع است. رژیم صهیونیستی در ۱۴ ماه گذشته با افزایش حملات خود به سوریه در جهت ضربه زدن به توان و تجهیزات سوریه اقدام کرد، نسلکشی در غزه و تجاوزات در لبنان زمینهای را برای آماده شدن گروههای تروریستی در مناطق مختلف سوریه فراهم آورد و سابقه گروه تحریرالشام نشان میدهد که رژیم صهیونیستی از این تروریستها برای تضعیف سوریه، مقاومت و ایجاد تفرقه و فتنه میان کشورهای اسلامی حمایت کنند، ولی اینبار کشورهای منطقه به این موضوع آگاهی دارند.
وی ادامه داد: وقتی شما لکههایی از تروریسم را در کشوری میبینید خیلی دور از ذهن نیست که زمانی گروههای تروریستی با مناسب دیدن زمینه فعالیت مجدد به شرارتهای خود روی آورند. مشخص بود که با توجه به تحولات ۱۳ ماه اخیر زمینه را فراهم دیدند که فعالیتهای خود را ادامه دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: همزمانی تحولات اخیر سوریه با آتشبس لبنان و اظهارات اخیر مقامات آمریکایی در این خصوص نشان از وجود نوعی هماهنگی و همکاری میان تروریستها، آمریکا و رژیم صهیونیستی دارد.
حضور ایران در سوریه بنا به درخواست این کشور بوده است
بقایی گفت: حق دفاع یک حق ذاتی است و جمهوری اسلامی ایران در دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی خود از کسی اجازه نمیگیرد. ما با کشورهایی که رابطه دیپلماتیک داریم و نسبت به آنها مطالبهای داریم یا آنها نسبت به ما بحثهایی دارند گفتوگو میکنیم و این موضوع در خصوص نشست ژنو نیز صدق میکند و بر اساس عزت، حکمت و مصلحت نیز امری پذیرفته شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما از سالها قبل و از آن زمان که مردم سوریه با خطر تروریسم روبهرو شدند برای کمک به آنها و بر اساس دعوت رسمی دولت این کشور به آنها کمک کردیم و مستشاران نظامی ما در آنجا حضور داشتند و الان نیز حضور دارند و بهتازگی نیز سردار بزرگی را در سوریه تقدیم راه ثبات و امنیت در سوریه و منطقه کردیم، بنابراین حضور ایران در سوریه جدید نیست و بر اساس خواست و نظر سوریه بوده و همچنان نیز ادامه دارد.
وی ادامه داد: این دور از تحرکات دیپلماتیک ما بر تحولات سوریه تمرکز دارد و بنا داریم با کشورهای منطقه در خصوص خطرات ناشی از فعال شدن مجدد تروریسم در سوریه و آثار سو آن در منطقه گفتوگو داشته باشیم. در خصوص مقصد بعدی وزیر خارجه در آینده اطلاعرسانی میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: هم با کشورهای ضامن روند آستانه و هم با کشورهای منطقهای این دور از گفتوگوهای وزیر خارجه ادامه پیدا میکند. رژیم صهیونیستی به هیچ پیمانی پایبند نبوده و قابل اعتماد نیست. در خصوص غزه ما با ادامه نسلکشی روبهرو هستیم و شدت کشتار همچون گذشته ادامه دارد و علاوهبر این نیز محرومیت از درمان، دارو و گرسنگی نیز اضافه شده است.
بقایی با بیان اینکه وظیفه اخلاقی و قانونی همه کشورها حکم میکند که برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی تلاشهای خود را مضاعف کنند، افزود: ما در سطح جهانی و با استفاده از ظرفیت مجامع بینالمللی برای تبیین رنج و دردی که جانبازان شیمیایی دوران دفاع مقدس ما که قربانی استفاده از سلاحهای شیمیایی شدند استفاده کردیم.
وی بیان کرد: آلمان یکی از تأمینکنندگان اصلی سلاحهای شیمیایی عراق در دوران جنگ بوده است و ما نیز در این خصوص اقدامات جدی و گستردهای را داشتیم و گفتیم که اطلاع از حقیقت لازمه رسیدن به عدالت است و این یک اصل در گفتوگوهای حقوق بشری است. دستکم در دو نوبت در حاشیه یکی از نشستهای کنفرانس خلع سلاح و نامهای که به وزارت خارجه ایران از سوی آلمان ارسال شد، آنها به این مهم اشاره کردند که در دادگاههای آلمان در خصوص ارسال سلاحهای شیمیایی به عراق در دوران جنگ علیه ایران جلساتی برگزار شده است و ما نیز خواستار آگاهی از نتایج آن دادگاهها در آلمان شدیم.
سفر مقام چینی به ایران برای اجرای موافقتنامه ۲۵ ساله
بقایی در خصوص سفر نخست وزیر چین به تهران در هفته آینده و انتظار ایران از چین در خصوص مقابله با تروریسم گفت: این تکلیف عام کشورهاست که با تروریسم مبارزه کنند و معتقدیم همه کشورهای دغدغه مند از هیچ کمکی به سوریه برای مبارزه با تروریسم دریغ نخواهند کرد.
وی گفت: اول از همه خود دولت سوریه به عنوان مسئول و متولی اصلی حفظ صلح اقدام اصلی را خواهد کرد و کشورهایی که به عنوان کمک کننده فعال بودند قطعاً به مسئولیت خود عمل میکنند. در خصوص سفر مقام چین به ایران این یک امر متداول است و این سفر در چارچوب اجرای موارد موافقتنامه راهبردی ایران و چین انجام میشود و امیدواریم مجموعه تفاهمات در این سفر برای اجرایی شدنش اقدام شود.
تلاش ایران برای جلوگیری از تنش
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برنامه هستهای ایران بر اساس تقابل بنا نشده و با در نظر گرفتن جنبههای مختلف کاربرد هستهای طراحی و اجرا میشود و لذا اقدامات روزهای اخیر پس از قطعنامه شورای حکام باید در راستای نیازسنجی ایران در صنعت هستهای نگاه کنیم. هیچ گاه رویکردی تقابلی نداشتیم و همواره رویکرد ما تلاش برای جلوگیری از ایجاد تنش برای برنامه هستهای بوده و هست.
وی افزود: سابقه طرفهای مقابل نشان میدهد که همواره میخواهند در این روند اخلال ایجاد کنند و آمریکا از اساس در جایگاهی نیست که بخواهد در این خصوص اطهار نظر داشته باشد چرا که بانی ایجاد مسئله برای برنامه هستهای ایران بوده، در حالی که هیچ مدرک و سندی دال بر انحراف برنامه هستهای ایران اعلام نشده است و این قبیل اظهارات از سوی آمریکا و دیگران را تلاشی برای اخلال در روند عادی برنامه صلحآمیز هستهای ایران میدانیم و آنها را نمیپذیریم.
بقایی تصریح کرد: از ابتدا گفتیم که تنها راهکار عادلانه برای مسئله فلسطین این است که در یک رفراندوم مستقل و آزادانه همه مردم فلسطین اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی در خصوص سرنوشت خود تصمیم بگیرند.
تغییر نمایندگی ویژه رئیسجمهور در افغانستان در حال بررسی است
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: تغییر در نمایندگیهای دیپلماتیک در هر کشوری امری عادی و رایج است و بهطور معمول سفرا و سرکنسولگرهای ما پس از پایان مأموریت خود تغییر میکنند و بحث تغییر نمایندگی ویژه رئیسجمهور در افغانستان در حال بررسی است.
بقایی گفت: استفاده از روند آستانه برای تثبیت وضعیت سوریه موضوعی است که از ابتدای تحولات اخیر مطرح بوده و با روسیه و ترکیه نیز در این ارتباط صحبت کردیم.
وی ادامه داد: نوعی همصدایی در بین کشورهای منطقه وجود دارد و عراق نیز یکی از آن کشورها هستند و فکر میکنم باید به این جمعبندی برسیم که مبارزه با تروریسم یک تصمیم و اقدام دستهجمعی است و گفتوگوی میان رئیسجمهور ایران و نخستوزیر عراق نیز در این ارتباط است. لازم است یادی کنیم از سردار حاج قاسم سلیمانی که اقدامات ایشان در مبارزه با داعش که بسیار مفید و سازنده بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: حضور عراقچی در رستوران سوریه پیامهای مختلفی داشت و این برداشت میرود که دمشق امن است و وزیر در یک مکان عمومی که مردم سوریه هستند حضور پیدا کردند.
وی گفت: بیانههای متعدد آستانه و به خصوص بیانیه ۲۱ و ۲۲ آبان نشان میدهد که موضوع تلاش برای بهبود روابط ترکیه و سوریه یکی از دستور کارهای همیشگی بوده و ما نیز تلاش کردیم که روابط این دو کشور مهم منطقه و اسلامی بهبود پیدا کند.
وی گفت: روند آستانه تنها روند مؤثر در کنترل و مدیریت اوضاع و کاهش تنش در سوریه و منطقه بوده است و باید از این سازوکار استفاده شود هرچند وجود برخی اختلاف نظرات میان اعضای آن امری پوشیده نیست، اما هر سه کشور نقطه نظر مشترکی برای اقدامات جدی در جهت تثبیت وضعیت سوریه دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان در خصوص تهدید ترامپ نسبت به کنار گذاشتن دلارزدایی در بریکس خاطرنشان کرد: کشورهای عضو ترتیبات بینالمللی بر اساس منافع خودشان تصمیم میگیرند.
نظر شما