لزوم حرکت به‌سوی استفاده از فناوری‌های نوین در مدیریت فضای سبز شهر اصفهان

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: حرکت به‌سوی استفاده از فناوری‌های نوین و مکانیزاسیون در مدیریت فضای سبز شهری اصفهان یکی از گام‌های ضروری آینده است؛ این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاری، برنامه‌ریزی دقیق و همکاری با متخصصان و جوانان خلاق است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مهدی بقایی شامگاه گذشته _یکشنبه یازدهم آذر_ در فصل چهارم برنامه تلویزیونی «اصفهان من» اظهار کرد: ما وارث یک فضای سبز غنی و به‌واقع یک باغ‌شهر هستیم؛ به‌دلیل جریان همیشگی زاینده‌رود در گذشته فضای سبز شهر اصفهان با کیفیتی متناسب با شرایط پرآبی شکل گرفته است و هم‌اکنون درختان چنار و چمن‌هایی در سطح شهر داریم که نیاز آبی بالایی دارد.

وی افزود: در حال حاضر شهر اصفهان دارای سه میلیون و ۷۰۰ هزار اصله درخت است که عدد قابل‌توجهی برای یک شهر به‌شمار می‌آید، همچنین مساحت فضای سبز شهر حدود شش هکتار تخمین زده می‌شود، هرچند اصفهان در گذشته فضای سبز بیشتری داشته است، اما همین میزان کنونی در سطح کشور رتبه بالایی دارد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تصریح کرد: از نظر فضای سبز اکولوژیکی، اصفهان جایگاه منحصربه‌فردی در کشور دارد، هرچند از نظر فضای سبز تفرجگاهی ممکن است وضعیت ایده‌آلی نداشته باشیم، اما سرانه اکولوژیک این کلان‌شهر بالا است.

بقایی ادامه داد: به‌عنوان مثال کمربند سبز شهر با عرض متوسط ۲۸ متر نقش مهمی در بهبود این سرانه دارد، با این وجود کیفیت فضای سبز شهر اصفهان همچنان به‌دلیل وابستگی به آب زیاد به‌ویژه برای درختان چنار و گیاهان نیازمند آب فراوان با چالش‌های جدی روبه‌رو است.

وی خاطرنشان کرد: اصفهان طی سال‌های گذشته با بحران کم‌آبی و خشکسالی شدید روبه‌رو بوده است؛ طی دو تابستان بسیار گرم که به‌عنوان گرم‌ترین تابستان‌های قرن نیز شناخته شد و شرایط دشواری را پشت سر گذاشتیم؛ در این دوران باغبانان و کارکنان سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری با تلاش و فداکاری سعی در حفظ درختان و فضای سبز داشتند، بنابراین باید از تلاش آن‌ها قدردانی کرد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تاکید کرد: امیدواریم با ایجاد زیرساخت‌های مناسب فشارهای کنونی را کاهش دهیم و در سال‌های آینده فضای سبز سرسبزتر و شاداب‌تری داشته باشیم.

بقایی با بیان اینکه نیاز ایده‌آل فضای سبز شهر اصفهان حدود ۹۰ میلیون متر مکعب در سال است که معادل ۳۰۰۰ لیتر بر ثانیه می‌شود، افزود: بر اساس برنامه‌ریزی‌های قبلی، قرار بود این ۳۰۰۰ لیتر بر ثانیه، به‌صورت ۱۰۰۰ لیتر از زاینده‌رود، ۱۰۰۰ لیتر از آب‌های زیرزمینی و ۱۰۰۰ لیتر از منابع آب نامتعارف همچون پساب تأمین شود.

وی گفت: در حال حاضر با قطع جریان زاینده‌رود و کاهش منابع آب زیرزمینی به‌دلیل برداشت‌های عمیق و مداوم، تأمین آب از این دو منبع و استفاده از آب‌های زیرزمینی نیز به‌دلیل نگرانی‌های زیست‌محیطی و نیاز به مدیریت پایدار منابع بسیار محدود شده است، بنابراین ناچار به استفاده از آب‌های نامتعارف شده‌ایم که برای تمام شهرها به‌ویژه برای کلان‌شهر اصفهان اهمیت حیاتی دارد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان بیان کرد: در شرایط کم‌آبی، نیاز ما به حدود ۶۰ میلیون متر مکعب در سال می‌رسد که معادل ۲۰۰۰ لیتر بر ثانیه است؛ در شرایط خشکسالی این میزان حداقل به ۳۶ میلیون متر مکعب در سال معادل ۱۲۰۰ لیتر بر ثانیه می‌رسد؛ به‌عبارتی هنگامی که صحبت از تأمین ۶۰ میلیون متر مکعب می‌شود، به معنای حذف یک وعده غذایی از نیازهای یک موجود زنده است، اما همچنان امکان ادامه حیات برای آن وجود دارد.

بقایی ادامه داد: هنگامی که این میزان آب به ۳۶ میلیون متر مکعب کاهش پیدا کند، به معنای حذف دو وعده غذایی است و موجود زنده با حداقل‌ها به بقای خود ادامه می‌دهد.

وی عنوان کرد: طی ۲۰ سال گذشته درختان شهر در شرایط خشکسالی و با حداقل منابع آبی دوام آورده‌اند؛ به‌عنوان مثال سال ۱۴۰۲ از نیاز حداقلی ۳۶ میلیون متر مکعب، تنها حدود ۲۷ میلیون متر مکعب آب تأمین شد که حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیون متر مکعب آن از منابع آب نامتعارف بوده است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تاکید کرد: برای تأمین آب‌های نامتعارف به‌عنوان تنها مسیر باقی‌مانده برای حفظ فضای سبز شهری سه موضوع اصلی از جمله تأمین، تصفیه و انتقال آب مطرح است.

بقایی با اشاره به موضوع تأمین آب گفت: تاکنون ۶۲۰ لیتر بر ثانیه از منابع آب نامتعارف تأمین شده که ۲۵۰ لیتر بر ثانیه دیگر نیز در دست اقدام است و برنامه‌ریزی کرده‌ایم که این عدد تا ابتدای سال ۱۴۰۴ به ۸۷۰ لیتر بر ثانیه برسد.

وی ادامه داد: هدف نهایی این است که تا سال ۱۴۱۰ میزان تأمین به ۲۰۰۰ لیتر بر ثانیه برسد تا حداقل نیاز فضای سبز شهری تأمین شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با اشاره به تصفیه آب خاطرنشان کرد: از سال ۱۴۰۰ تصفیه تکمیلی ۱۵۰ لیتر بر ثانیه آغاز شده است و هم‌اکنون با استفاده از فناوری‌های پیشرفته از جمله تصفیه با نانواوزون، کیفیت تصفیه به سطح بالایی رسیده است؛ این روش با استانداردهای بهداشتی بالا و قابلیت کاهش کدورت تا سطح دو، امکان استفاده از این آب در تمام نقاط شهر را فراهم می‌کند.

بقایی با اشاره به موضوع انتقال آب ادامه داد: برای توزیع آب تصفیه‌شده به تمام نقاط شهر، پروژه‌ای به نام «رینگ آبیاری شهری» برای نخستین‌بار در کلان‌شهر اصفهان اجرا شد؛ این رینگ ۹۰ کیلومتر طول دارد و بخش‌های مختلف شهر را به هم متصل می‌کند.

وی افزود: در حال حاضر بیش از ۹۸ درصد این پروژه تکمیل شده و باقی‌مانده آن در حال اجرا است؛ این سیستم انتقال، آب تصفیه‌شده را از تصفیه‌خانه‌های حاشیه شهر به خیابان‌ها، پارک‌ها و سایر مناطق شهری منتقل می‌کند.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان عنوان کرد: هدف از این اقدامات ایجاد زیرساختی پایدار برای تأمین آب فضای سبز شهری در شرایط خشکسالی است تا بتوانیم ضمن کاهش وابستگی به چاه‌ها نیازهای حیاتی فضای سبز را برآورده کنیم.

بقایی خاطرنشان کرد: از سال‌ها پیش برنامه‌هایی برای کاهش مصرف آب در فضای سبز شهری با هدف جایگزینی چمن‌های پرمصرف با گونه‌های گیاهی کم‌مصرف‌تر، به‌ویژه گیاهان مناطق گرمسیری آغاز شده است که این تغییرات بخشی از برنامه مدیریت منابع آبی است.

وی یادآور شد: یکی از چالش‌ها، هوشمندسازی آبیاری است، زیرا در این زمینه پیشرفت کُندی داشته‌ایم و نیاز است تمرکز بیشتری روی آن صورت گیرد؛ هدف این است که از منابع محدود آب، به‌صورت بهینه و هوشمندانه استفاده شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با اشاره به آبیاری درختان گفت: درختانی که ده‌ها سال به‌صورت غرقابی آبیاری شده‌اند، به این روش عادت کرده‌اند و تغییر ناگهانی به روش‌های قطره‌ای ممکن نیست، بنابراین آبیاری این درختان باید هدایت‌شده باشد و متناسب با نیاز آبی واقعی انجام شود.

بقایی تاکید کرد: حرکت به‌سوی استفاده از فناوری‌های نوین و مکانیزاسیون در مدیریت فضای سبز شهری اصفهان یکی از گام‌های ضروری آینده است؛ این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاری، برنامه‌ریزی دقیق و همکاری با متخصصان و جوانان خلاق است.

کد خبر 815550

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.