سفر به آسمان‌ها با گردشگری نجوم

تور نجومی یکی از تجربه‌های جذاب و منحصربه‌فرد در دنیای گردشگری است که به معنای سفر به مناطق تاریک‌تر و دور از نور شهری برای کاوش و مشاهده آسمان و اجرام آسمانی مختلف است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در میان انواع شاخه‌های گردشگری، گردشگری نجومی یکی از هیجان‌انگیزترین آن‌هاست که در آسمان ایران ظرفیت‌های فراوانی برای آن وجود دارد؛ این نوع گردشگری، دیدن ماه، سیاره‌ها، خوشه‌های ستاره‌ای، کهکشان‌ها، سحابی‌ها، گذراندن یک شب در زیر آسمان پرستاره و لذت بردن از آن را میسر می‌کند.

حدود دو دهه است که ستاره‌شناسی آماتوری به یکی از شاخه‌های پرطرفدار صنعت گردشگری تبدیل شده و تحت عنوان گردشگری نجومی طرفدارانی پیدا کرده است. افراد زیادی از نجوم آماتوری وارد حوزه تورگردانی شده‌اند و این امر گویای ماهیت اقتصادی این نوع گردشگری است که به‌طور قطع موضوع مهمی است، از این‌رو، طی چند دهه اخیر این مقوله از حوزه علم خارج شده و با گستردگی خود به صنعت گردشگری کشیده شده است.

امروزه با گذشت حدود ۲۰ سال از شکل‌گیری این نوع گردشگری، تورهای نجوم به یکی از شاخه‌های پرطرفدار گردشگری در جهان، تبدیل شده‌اند؛ به‌همین دلیل است که امروزه بسیاری از دولت‌ها توسعه این نوع گردشگری را در دستور کار خود قرار داده‌اند؛ در این نوع گردشگری مجموعه‌ای از فعالیت‌های تفریحی و آموزشی برای دیدن سیارات با چشم غیرمسلح یا با استفاده از ابزارهای نجومی مد نظر قرار می‌گیرد و نکته قابل‌توجه در گردشگری نجومی این است که برای تمام گروه‌های سنی جذاب و در دسترس است.

امروزه به لطف فضای دیجیتال، گردشگری نجومی رشد چشمگیری پیدا کرده است، تورهای مختلفی که تبلیغاتشان در این فضا دیده می‌شود، همچنین استفاده علاقه‌مندان و گردشگران برای شناسایی تورهای مختلف و بهره بردن از فضای دیجیتال برای تجربه بهترین گردشگری در حوزه نجوم حکایت از این موضوع دارد.

مرضیه آغاسیان، مدیر مرکز نجوم فضای بیکران ایرسا در گفت‌گو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: گردشگری نجومی نوعی از گردشگری بر پایه طبیعت است که به‌طور ویژه با مشاهده اجرام آسمانی، فضا و جهان فیزیکی مرتبط است که در مکان‌هایی خارج از محیط عادی زندگی خود انجام خواهد شد.

سفر به آسمان‌ها با گردشگری نجوم

وی افزود: گردشگری مبتنی بر نجوم نه‌تنها در سطح ملی در حال گسترش است، بلکه فرصت‌هایی را برای توسعه اقتصادی و اجتماعی پایدار فراهم می‌کند؛ این نوع گردشگری، شکلی از گردشگری است که مکان‌های دارای علایق نجومی، مکان‌های تاریخی و باستان‌شناسی، سازمان‌های تحقیقاتی مدرن (رصدخانه‌ها و مراکز نجومی)، مراکز آموزش نجوم، موزه‌های فضایی، افلاک‌نماها را نیز در بر می‌گیرد.

مدیر مرکز نجوم فضای بیکران ایرسا خاطرنشان کرد: گردشگری نجومی مستلزم همکاری تنگاتنگ بین علم و گردشگری است، یعنی مؤسسات تحقیقاتی نجومی، منجمان آماتور و معلمان نجوم از یک‌سو و آژانس‌های مسافرتی و کارشناسان گردشگری از سوی دیگر باید با یکدیگر همکاری کنند و تعامل داشته باشند.

عضو حقوقی انجمن نجوم ایران دپارتمان گردشگری دانشگاه علمی‌کاربردی سیتی‌سنتر اصفهان تصریح کرد: برگزاری تورهای رصدی-علمی دانشجویی و دانش‌آموزی در مکان‌هایی با آسمان تاریک و بدون آلودگی نوری، ️برگزاری کنفرانس‌های علمی و رویدادهای مرتبط با گردشگری نجوم، بازدید از رصدخانه‌ها و آسمان‌نماهای هر شهر و تورهای بازدید از المان‌های نجومی هر شهر از جمله فعالیت‌هایی است که در راستای گردشگری نجومی صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه مرکز نجوم بیکران ایرسا، تنها مرکز نجوم خصوصی در اصفهان است که مجهز به رصدخانه، آسمان‌نما و بخش‌های جانبی آن است، گفت: طی قراردادی با آموزش و پرورش، دانش‌آموزان برای اردوهای تفریحی و علمی خود از این مکان بازدید می‌کنند، همچنین با توجه به پدیده‌های نجومی، مجری تورهای رصدی خارج از شهر و در مناطقی دور از آلودگی نوری هستیم؛ لازم به ذکر است که این مرکز بعد از تهران به‌عنوان دومین استان ایران به گردشگری نجومی پرداخته و عضو انجمن بین‌المللی آسمان تاریک است که در جهان اعضای زیادی دارد.

سفر به آسمان‌ها با گردشگری نجوم

آغاسیان خاطرنشان کرد: مرکز نجوم در نمایشگاه‌های گردشگری بین‌المللی تهران و اصفهان شرکت کرده و رویکرد آن چنین بوده است که در سطح دنیا، افراد دغدغه‌مند در این حوزه را معرفی کند، همچنین آسمان‌های تاریک ایران و مناطق امنی که قابلیت تور رصدی دارند را معرفی و ثبت جهانی کرده‌ایم.

مدیر مرکز نجوم فضای بیکران ایرسا عنوان کرد: گردشگری نجومی به دانشگاه‌ها وارد شده، اما جای آن همچنان خالی است و تلاش داریم که پودمان یا تک‌درسی با این موضوع تعریف کنیم؛ در این راستا انجمن علمی آسمان تاریک با تاکید بر اینکه بیشتر اعضای آن دانشجویان همین رشته باشند، تشکیل شده است.

به گزارش ایمنا، در دنیای امروز، گردشگری نجومی به‌عنوان یک ابزار حفظ محیط زیست و بالا بردن آگاهی عمومی از اهمیت آسمان تاریک و آلودگی نوری شناخته می‌شود؛ با تلاش برای توسعه امکانات و خدمات گردشگری در این حوزه، مکان‌های ویژه‌ای برای تماشای آسمان به وجود آمده است که می‌تواند به جذب توریست‌های داخلی و خارجی کمک کند.

در این راستا، برگزاری کارگاه‌ها و برنامه‌های آموزشی نیز به افزایش علاقه‌مندی مردم به علم نجوم و تشویق آن‌ها به حفظ محیط زیست و آسمان تاریک منجر می‌شود و با توجه به رشد روزافزون فناوری و دسترسی به ابزارهای نجومی، این نوع گردشگری می‌تواند به یکی از محبوب‌ترین و اثرگذارترین فعالیت‌های گردشگری تبدیل شود.

کد خبر 815171

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.