به گزارش خبرگزاری ایمنا، شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در همایش روز جهانی خاک که در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، اظهار کرد: در حوزه حفاظت و مدیریت پایدار خاک اهداف مشترکی با وزارت جهاد کشاورزی داریم.
وی افزود: با همکاری وزارت کشاورزی با تلاش حداکثری و با تمرکز بر شناسایی، پایش و جبران خسارات با تاکید بر دو محور اصلی قانون حفاظت از خاک که فرسایش و آلودگی خاک خواهد بود، ضمن تبادل تجربیات و اطلاعات با همگرایی و همافزایی بیشتر، جلب مشارکت مردم و همچنین آگاهیبخشی به آحاد جامعه از منابع خاک حفاظت کنیم.
رئیس سازمان محیط زیست گفت: بهخاطر مشکلاتی که برای روستاها در حوزه خاک ایجاد شده، خاک کیفیت مناسب کشاورزی را از دست داده و نتوانستهاند کشت مناسبی داشته باشند. به همین علت ناگزیر از مهاجرت به شهرها شدند.
وی با بیان اینکه «یکی از عواقب این وضعیت، افزایش آمار مهاجرت و بهوجودآمدن انواع مشکلات در شهرهای بزرگ است»، افزود: باتوجهبه آنکه شعار روز جهانی خاک، مراقبت از خاک با سنجش، پایش و مدیریت است؛ بر اهمیت پایش، نظارت و مدیریت حفاظت از خاک تأکید شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست تأکید کرد: این شعار از این جهت حائز اهمیت است که چقدر دادههای متقن، اندازهگیری دقیق و پایشهای کیفی خاک میتواند مبنای تصمیمگیری مدیریتی قرار بگیرد؛ لذا نکتهای که میتواند فصل مشترک سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای تابعه این وزارتخانه باشد، این است که بتوانیم در موضوعات مشترک با تمرکز بر مدیریت پایدار و حفاظت کیفی خاک، اندازهگیریها، پایشها و اطلاعاتی که وجود دارد با یک فرآیند منسجم، تبادل اطلاعات و دادهها را داشته باشیم.
انصاری تصریح کرد: آن چیزی که در حال حاضر بهعنوان مهمترین سند بالادستی در حوزه خاک مطرح میشود، قانون حفاظت از خاک است که در سال ۱۳۹۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در دو محور فرسایش خاک و آلودگی خاک تکالیفی را مشخص کرد. در حوزه فرسایش خاک به وزارت جهاد کشاورزی و در حوزه آلایندهها به سازمان حفاظت محیطزیست تکالیفی محول شده است.
در گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی که در آبانماه سال جاری با تمرکز بر فرسایش خاک منتشر شد، آمار و ارقام ارائه شده جای تأمل دارد. فرسایش خاک در کشور ما ۱۶.۵ تن در هکتار در سال است و این عدد ۷ برابر متوسط جهانی است و ایران بهتنهایی ۷.۷ درصد فرسایش خاک جهان را به خود اختصاص داده است؛ این در حالی است که ایران فقط ۱ درصد وسعت جهان را داراست.
معاون رئیس جمهور همچنین با اشاره به گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس مبنی بر اینکه «خسارت سالانه از محل فرسایش خاک بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار برآورد شده است» تاکید کرد موضوع فرسایش خاک چالشی است که به طور جدی باید مورد توجه قرار بگیرد.
نظر شما