عباس خسروانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در مرکزی اظهار کرد: یکی از مفاهیمی که این روزها هم در فضای شهر و هم در فضای مجازی مطرح شده، مفهوم سند چشمانداز و برنامه راهبردی-عملیاتی شهر اراک است.
وی افزود: منظور از برنامههای راهبردی-عملیاتی شهرها، نقشه راهی برای توسعه و پیشرفت یک شهر است که شامل اهداف بلندمدت و کوتاهمدت، استراتژیها و اقدامات مشخص برای بهبود وضعیت شهر در حوزههای مختلف همچون زیرساختها، خدمات شهری، محیط زیست، اقتصادی و اجتماعی میشود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر اراک اضافه کرد: برنامههای راهبردی-عملیاتی ابزارهایی است که توسط شهرداریها برای ایجاد طرحی برای رشد، بهبود و توسعه استفاده میشود.
خسروانی تاکید کرد: برنامهریزی راهبردی-عملیاتی به شهرداریها کمک میکند تا در مورد تخصیص منابعی که در اختیار دارند تصمیمات آگاهانه بگیرند و به آنها امکان میدهد پیشرفت خود را در طول زمان ارزیابی کنند.
وی ادامه داد: این برنامه به شهرداریها کمک میکند تا بر اولویتهای خود متمرکز بمانند و پاسخگویی به شهروندان خود را حفظ کنند چراکه منابع در اختیار ما محدود است اما نیازهای شهر نامحدود و ما باید این منابع محدود را با برنامه رزی دقیق به نیازهای با اولویت خود که البته این اولویت توسط خود مردم تعیین میشود تخصیص دهیم.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک با بیان اینکه بودجه سال آینده شهرداری به روش راهبردی و عملیاتی تهیه میشود، گفت: برنامه پنج ساله راهبردی-عملیاتی، متضمن پاسخگویی و شفافیت مدیران شهری است.
خسروانی با بیان اینکه برنامههای راهبردی عملیاتی شهرداریها به عنوان یک ابزار در اختیار شهرداریها به توسعه شهری کمک میکند، عنوان کرد: این نوع برنامه به چند سوال کلیدی پاسخ میدهد و شهرداران با این پاسخها میتوانند مسیر توسعه شهر را پیدا کنند.
وی ادامه داد: این برنامهها چشماندازی از آینده شهر را ارائه میدهند و نشان میدهند که شهر در چند سال آینده به چه سمتی حرکت خواهد کرد.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک تاکید کرد: برای رسیدن به این چشمانداز اقدامات و برنامههایی شامل مجموعهای از اقدامات مشخص و قابل اندازهگیری است که باید برای رسیدن به اهداف تعیین شده انجام شوند و یا اینکه چگونه میتوان منابع مالی و انسانی را برای اجرای این اقدامات مدیریت کرد؛ برنامهها به منابع مالی و انسانی مورد نیاز برای اجرای پروژهها اشاره میکنند و راهکارهایی برای تأمین این منابع ارائه میدهند.
وی در پاسخ به این پرسش که برنامههای راهبردی عملیاتی به عنوان نسل جدیدی از برنامههای شهری چه تغییراتی را در مدیریت شهری ایجاد میکنند گفت: اگر این برنامه به خوبی تدوین شود و به خوبی هم اجرا شود تغییرات زیادی را ایجاد خواهد کرد، به طور مثال برای حرکت شهر را تعیین میکند به گونهای که این برنامهها به شهرداریها کمک میکنند تا با داشتن یک نقشه راه مشخص، منابع خود را به بهترین نحو به کار گیرند و از اتلاف وقت و هزینه جلوگیری کنند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک ادامه داد: این برنامه به افزایش مشارکت شهروندان در اداره شهر کمک میکند چراکه با مشارکت دادن شهروندان در فرآیند تدوین برنامهها، میتوان به افزایش رضایتمندی آنها و بهبود کیفیت زندگی در شهر کمک کرد.
خسروانی گفت: یکی از ارکان حکمروایی خوب شهری اصل پاسخگویی و شفافیت است که به نظرم برنامه راهبردی-عملیاتی به خوبی میتواند این دو اصل را محقق کند.
وی افزود: با این برنامه ما شاهد بهبود شفافیت و پاسخگویی خواهیم بود، به نحوی که برنامههای راهبردی-عملیاتی به شهرداریها کمک میکنند تا عملکرد خود را به صورت شفاف به شهروندان ارائه دهند و پاسخگوی سوالات آنها باشند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک تاکید کرد: عوامل متعددی میتواند بر موفقیت برنامههای عملیاتی راهبردی در شهرداریها تأثیر بگذارد و ما باید اهداف و مقاصد واضح و قابل اندازهگیری را در برنامه بگنجانیم.
خسروانی اضافه کرد: برنامه ما باید با اولویتها و شرح وظایف شهرداری همسو باشد و در تدوین آن مشارکت فعال ذینفعان را داشته باشیم و منابع و بودجه کافی برای اجرای برنامه پیش بینی کنیم و ساختار نظارت و ارزیابی منظم پیشرفت کار را طراحی کنیم و در نهایت انعطاف پذیری و سازگاری در پاسخ به تغییرات و اقتضائات است که باید برنامه قابل اصلاح و ویرایش باشد.
وی با اشاره به بی اعتمادی شهروندان عنوان کرد: حق با شهروندان است، اما اشکال در اجرای برنامه نافی خود برنامه نیست، چراکه برنامهریزی در دنیای امروز یک اصل است و چندین گام وجود دارد که مدیریت شهری میتواند برای ایجاد اعتماد در برنامههای راهبردی-عملیاتی خود انجام دهند؛ اصل شفافیت و پاسخگویی در فرایند برنامهریزی باید رعایت شود و لازم است تا حد امکان ذینفعان و گروههای مختلف جامعه در طول فرایند برنامهریزی درگیر شوند و مشارکت داده شوند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک افزود: بنا داریم اهداف و استراتژیهای برنامه را به اشتراک بگذاریم، اطلاعات کافی از برنامه در قالب سامانه اراک ۱۴۲۰ را به اشتراک گذاشتهایم و اگر شهروندان در مدیران اراده و تعهد لازم را برای اجرای برنامه ببینند به آن اعتماد خواهند کرد.
خسروانی تصریح کرد: اگر اعتماد اجتماعی درباره برنامه راهبردی-عملیاتی ایجاد شود حتی با تغییر شوراها و شهرداران نیز این برنامه پابرجا خواهد بود، چراکه شهروندان آن را مطالبه میکنند و همه باید پایبند به آن و در برابر شهروندان پاسخگو باشند.
نظر شما