به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، امروزه شهرهای بیشتری به سوی هوشمندسازی در حرکت هستند تا از مزایای چشمگیری که پیشرفتهای فناوری جدید وعده میدهند، برای تغییر و بهبود زندگی، کار و تفریح در سالهای آینده بهره ببرند. این فناوریها میتوانند نقش مؤثری در حل مشکلاتی ایفا کنند که بیشتر به مناطق شهری آسیب میرساند. افزایش تراکم جمعیت در شهرها و مناطق شهری منجر به افزایش نگرانیهایی در مورد ایمنی، امنیت و رفاه همهجانبه افراد شده و به اولویت اصلی در دستور کار سیاستگذاران تبدیل شده است.
افزایش دسترسی به گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای اینترنت اشیای ارزانقیمت و پهنباند قابل اعتماد، یکی از عوامل افزایش پذیرش واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بهعنوان فناوریهای کلیدی برای ارائه فرصتهای جدید در شهرهای هوشمند است. واقعیت افزوده با ایجاد ارتباط بین دادهها و محیط واقعی، امکان افزودن جلوههای بهبودیافته همچون نمودارها، صدا و متن را برای بهبود تجربههای واقعی کاربر فراهم میکند؛ در حالی که واقعیت افزوده با محیط واقعی تعامل دارد، واقعیت مجازی تجربهای شبیهسازیشده است که میتواند شبیه یا متفاوت با جهان واقعی باشد.
قدرت واقعیت مجازی در این است که بهکاربر امکان میدهد در محیطی مصنوعی یک فرایند واقعی را تجربه کند و با آن تعامل داشته باشد. ترکیب دستگاهها و زیرساختهای هوشمند با سیستمهای پیشرفته واقعیت افزوده / واقعیت مجازی به ساکنان و بازدیدکنندگان شهرهای هوشمند امکان میدهد تا انتخابهای بهینهتری برای زندگی داشته باشند. نهادهای دولتی، کسبوکارها و اشخاص میتوانند از واقعیت افزوده و واقعیت مجازی برای انجام وظایف خود با بهرهوری بیشتر و تجربهکاربری بهبودیافته استفاده کنند. در ادامه پیشرفتهترین موارد استفاده این فناوریها در اکوسیستم شهر هوشمند توضیح داده میشود.
برنامهریزی شهری
شهرها بهدلیل افزایش سرعت شهرنشینی با محدودیتهای بیشتری از لحاظ فضا، جابهجایی، حریم خصوصی، امنیت و پایداری روبهرو شدهاند. برنامهریزان و توسعهدهندگان شهرهای هوشمند میتوانند با پشتیبانی از فناوری واقعیت مجازی، بهطور مؤثر ارزیابی کنند که آیا مدلهای برنامهریزی شهری با زیرساختهای موجود منطبق خواهد بود و در نتیجه درک بهتری از آنچه باید ساخته شود و محل آن به دست آورند. واقعیت مجازی میتواند ذینفعانی همچون ساکنان یا سرمایهگذاران را در فرایندهای تصمیمگیری درگیر کند و به آنها فرصتی برای ارائه بازخورد در مورد نحوه بهبود تبدیل و توسعه شهرها بدهد.
مدیریت بحران و پلیس
تجهیزات و دستگاههای تقویتشده با فناوری واقعیت افزوده میتواند اطلاعات مربوط به محیط را در اختیار پلیس و سازمانهای مربوطه قرار دهد و تصمیمگیری نیروهای پلیس و تیمهای اورژانسی را در شرایط بحرانی بهبود ببخشد. بهعنوان مثال، واقعیت افزوده میتواند مدلهای سهبعدی از محل وقوع بحران یا اطلاعات رویدادهای قبلی و همزمان را در زمانواقعی ارائه دهد.
واقعیت افزوده در ترکیب با الگوریتمهای شناسایی اشیا بهویژه شناسایی چهره، میتواند به مقامات کمک کند تا رفتار مشکوک را شناسایی و از جرم در مراحل اولیه پیشگیری کنند. بهعنوان مثال، یک شرکت چینی واقعیت افزوده عینکهای هوشمندی ساخته است که توسط نیروهای پلیس چین استفاده میشود و دسترسی به اطلاعات چهره، کارت شناسایی و پلاک خودرو را در زمانواقعی فراهم میکند.
واقعیت مجازی میتواند افسران پلیس را در تجربیات آموزشی مجازی مشارکت دهد و آنها را در موقعیتهای تهدیدآمیز در یک محیط شبیهسازیشده ایمن قرار دهد. قرار دادن آنها در موقعیتهای واقعی با خطر بالا و امکان برخورد با آنها در یک محیط کنترلشده، اثربخشی مهارت افسران را در بحرانهای واقعی افزایش میدهد. ارائه چنین آموزشهایی بهصورت واقعی و بدون واقعیت مجازی پرهزینه و زمانبر خواهد بود.
آموزش و پرورش
واقعیت مجازی ابزاری ایدهآل برای حمایت از شرکتها و مؤسسات آموزشی در ارائه یادگیری نوآورانه و مؤثر است که چالشهای مربوط به محدودیتهای معمول فضا و زمان مناطق شهری را برطرف میکند و خطرات بالقوه مرتبط با آموزش مستقیم از موقعیتهای زندگی واقعی را کاهش میدهد. واقعیت افزوده و واقعیت مجازی میتوانند با ایجاد تجربیات زندگی واقعی با جزئیات بالا، آموزش را برای دانشآموزان و متخصصان در بسیاری از زمینهها از جمله پشتیبانی از عملکرد در مشاغل بحرانی همچون جراحی پزشکی یا کار با ماشینآلات سنگین، متحول کنند، افزونبر این واقعیت افزوده و واقعیت مجازی یادگیری سنتی را با محتوای تعاملی بهروزشده در زمانواقعی و تمرینهایی در سراسر بخشها بهبود میبخشند.
فرهنگ و گردشگری
واقعیت افزوده میتواند تجربه بازدیدکنندگان از یک شهر هوشمند را متحول کند. راهحلهایی همچون مترجمهای زمانواقعی واقعیت افزوده یا بازدیدهای تقویتشده با واقعیت افزوده از جاذبههای گردشگری که اطلاعات تاریخی و فرهنگی بیشتری در مورد بناهای یادبود ارائه میدهند، میتوانند توسط کسبوکارهای محلی برای بهبود تجربه مشتری و ترویج خدمات خود بهکار گرفته شوند. کارآفرینان محلی در فرانسه با حمایت وزارت فرهنگ و ارتباطات، برنامه کالچر کلیلک را توسعه دادهاند که یک برنامه موبایل بر پایه واقعیت افزوده است و بهکاربران اجازه میدهد تا از آثار هنری با کیفیت بالا در موقعیتهای جغرافیایی مختلف بازدید کنند، به اطلاعات موزههای فرانسوی دسترسی داشته باشند و رویدادهای فرهنگی در سراسر شهر را تجربه کنند.
مسیریابی
برنامههای مسیریابی بخش مهمی از ابزارهای مهم برای شهروندان است که مسیرهای بهینه و اطلاعات آنی در مورد رویدادهای ترافیکی را در اختیار آنها قرار میدهد؛ با این حال راهحلهای فعلی اغلب برای رانندگان ناواضح هستند. ایجاد لایه واقعیت افزوده برای مسیریابی که محتوای مرتبط را به تصویر ضبطشده توسط دوربین یک گوشی هوشمند اضافه میکند، میتواند تجربهکاربر را بهطور قابلتوجهی بهبود ببخشد و امنیت کلی سفر را افزایش دهد. گوگلمپ در آگوست ۲۰۱۹، حالت واقعیت افزوده را برای آیاواس و اندروید با قابلیتهای جدید به برنامه مسیریابی محبوب خود اضافه کرد.
خدمات بهداشتی و پزشکی
شهرهای هوشمند افزونبر بهبود مداوم استانداردهای زندگی، بر بهبود سلامت روانی و رفاه کلی افراد نیز متمرکز هستند. واقعیت افزوده اعمالشده در بخش بهداشت و درمان میتواند روشهای درمانی را بهبود ببخشد و ناراحتی مراجعان را کاهش دهد. این فناوری میتواند برای ارزیابی نتایج جراحی زیبایی همچون بازسازی صورت استفاده شود، بهطوریکه بیمار و پزشک قادر به مشاهده نتایج قبل از عمل باشند؛ افزونبر این توانایی واقعیت مجازی در بازتولید محیطهای زندگی واقعی میتواند در درمان بیماریهای سلامت روان همچون اختلال استرس پس از سانحه بسیار مفید باشد.
دوقلوهای دیجیتالی
مفهوم «دوقلوهای دیجیتالی» که یک نسخه مجازی از شهر ایجاد میشود تا سناریوهای واقعی را شبیهسازی کند، در شهرهای مختلف در حال افزایش است. بهعنوان مثال، ولینگتون در حال گسترش دوقلوی دیجیتالی خود است تا به ساکنان کمک کند تأثیرات تغییر اقلیم همچون افزایش سطح دریا را درک کنند. این مدل میتواند بهصورت آنی بهروز شود و برای سناریوهای مختلف برنامهریزی استفاده شود.
یکپارچهسازی متاورس
متاورس یکی از فضاهای مجازی پرطرفدار در فناوری دیجیتال و هوش مصنوعی است که در آن میتوان از تلفیق دنیای واقعی و دیجیتال لذت برد؛ واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بخشی از دنیای متاورس محسوب میشود. شهرها در حال بررسی پتانسیل متاورس برای ارائه خدمات و درگیر کردن شهروندان هستند. سئول اعلام کرده است که برنامههایی برای «متاورس سئول» دارد که ساکنان میتوانند با یک شبیهسازی سهبعدی از خدمات و اداره شهری از طریق هدستهای واقعیت مجازی تعامل برقرار کنند. این ابتکار با هدف تسهیل ارتباط بهتر بین مقامات شهری و شهروندان اجرایی شده است.
بهبود دسترسی
واقعیت افزوده و واقعیت مجازی برای دسترسپذیرتر کردن شهرها مورد استفاده قرار میگیرند، بهعنوان مثال، استرلینگ در اسکاتلند قصد دارد نخستین شهر واقعیت افزوده کامل جهان شود که افزونبر ارتقای تجربه گردشگری، به افراد دارای معلولیت نیز کمک میکند. این فناوری تجربه مکانهای تاریخی بهصورت مجازی را در اختیار کاربران قرار میدهد و موانع فیزیکی را برطرف میکند.
چشمانداز آینده
همانطور که فناوری پیشرفت میکند، انتظار میرود یکپارچهسازی واقعیت مجازی در محیطهای شهری بهطور قابلتوجهی افزایش پیدا کند. حوزههای کاربرد بالقوه از بهبود فرایندهای طراحی شهری تا ارتقای مشارکت اجتماعی و آمادگی در برابر بلایا را شامل میشود. پیشبینی رشد بازار به سمت صنعت متاورس به ارزش ۸۰۰ میلیارد دلار تا پایان سال ۲۰۲۴، شهرها را در موقعیت مناسبی برای کشف موارد استفاده نوآورانه نحوه عملکرد و تعامل با شهروندانشان قرار میدهد.
اگرچه مشخص است که استقرار موارد گفتهشده میتواند ارزش قابلتوجهی ایجاد کند، اما نیاز به تلاش، همکاری و یکپارچه در میان ذینفعان متعدد در سطح شهری از جمله نهادهای دولتی، شرکتها و کاربران محلی وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که این موارد استفاده بهطور مؤثر اجرا میشوند. در حالی که فناوری لازم برای فعالسازی بیشتر موارد گفتهشده در دسترس شهرها قرار دارد، ضروری است که هر شهر با توجه به زمینه و الزامات منحصربهفرد خود موارد استفاده ویژه از این فناوری را اولویتبندی کند تا هزینه و کارایی را بهینهسازی کند.
سطوح مناسب ایمنی و حفظ حریم خصوصی و امنیت باید بهعنوان ملاحظات بحرانی در استراتژی و اجرای موارد استفاده واقعیت افزوده / واقعیت مجازی در نظر گرفته شوند. همچون سایر فناوریهای متصل، واقعیت افزوده در معرض تهدیدات امنیتی و دسترسی غیرمجاز توسط حملات هکری و بدافزارها قرار دارد. این حملات میتوانند به خارج شدن سرویس از خدمات یا اعمال اطلاعات غلط منجر شوند که ممکن است به پیامدهای شدید و فاجعهآمیز بینجامد. طراحی راههایی برای حفظ حریم خصوصی فردی با گسترش گسترده واقعیت افزوده نیز چالشی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
نمونههای کاربرد واقعیت مجازی در شهرهای جهان
واقعیت مجازی توسط شهرهای مختلف در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد و کاربردهای نوآورانهای را به نمایش میگذارد که برنامهریزی شهری، مشارکت عمومی و گردشگری را بهبود میبخشد. در ادامه به بعضی از نمونههای قابلتوجه اشاره میشود.
سئول، کره جنوبی
سئول پیشگام در ادغام واقعیت مجازی در خدمات شهری با طرح پلتفرم «متاورس سئول» است که به ساکنان امکان میدهد از طریق شبیهسازی سهبعدی با اداره شهری ارتباط برقرار کنند و به خدماتی همچون مشاوره مالیاتی و درخواست مدارک عمومی از طریق شخصیتهای مجازی دسترسی پیدا کنند. هدف این پروژه تمرکز بر جمعیت جوان است که ممکن است دسترسی به خدمات بهصورت حضوری برایشان چالشبرانگیز باشد.
فیلادلفیا، پنسیلوانیا، ایالات متحده آمریکا
پروژهای در فیلادلفیا با هدف بهبود دسترسی به حملونقل عمومی از طریق فناوری واقعیت افزوده اجرا شده است. این ابتکار بر ایجاد ابزارهای مسیریابی متمرکز است که بهکاربران کمک میکند تا مسیرهای بهینه را برای رسیدن به مقاصد خود پیدا کنند و در این مسیر به کمک نشانههای بصری و صوتی آنها را از موانع موجود آگاه میکند. این رویکرد چالشهای ناشی از سیستمهای حملونقل قدیمیتر را که برای دسترسی کامل طراحی نشده بودند، برطرف میکند.
ولینگتون، نیوزیلند
ولینگتون در حال گسترش مدل دوقلوی دیجیتالی خود است تا اثرات تغییر اقلیم بر مناطق شهری را شبیهسازی کند. این بازنمایی مجازی به ساکنان کمک میکند تا سناریوهای بالقوه آینده مرتبط با افزایش سطح دریا و سایر چالشهای محیطی را درک کنند.
هامبورگ، آلمان
دانشگاه امآیتی در سال ۲۰۱۶، با شهر هامبورگ همکاری کرد تا با استفاده از آجرهای پلاستیکی برچسبدار، الگوریتمهای شبیهسازی و واقعیت افزوده مکانهای بالقوه برای اسکان پناهندگان را مدلسازی کند. مدیران محلی و اعضای جامعه در این فرایند شرکت کردند و ۱۶۰ مکان بالقوه را شناسایی کردند و در نهایت ۱۰ مکان را برای این منظور ساختند و توانستند بر مخالفتهای اجتماعی این پروژه بهطور موفقیتآمیز غلبه کنند.
نیوراشل، نیویورک، ایالات متحده آمریکا
شهر نیوراشل در ایالت نیویورک از واقعیت مجازی برای بهبود مشارکت عمومی در طول فرایند توسعه استفاده میکند. پلتفرم انآرویآر به ساکنان شهر امکان میدهد تا تغییرات پیشنهادی در جوامع خود را از طریق تجربیات مجازی مشاهده کنند. این کار به مسئولان کمک میکند تا بازخورد مؤثرتری در مورد پروژههای شهری همچون تبدیل بزرگراهها به فضاهای دوستدار عابرپیاده به دست آورند.
نظر شما