۸ آذر ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۵
درمان سرفه خشک در طب سنتی

سرفه خشک یکی از مشکلاتی است که در پی علل متفاوتی از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا، آسم و آلرژی بروز می‌کند و مصرف عسل، زردچوبه، سیر، زنجبیل و دمنوش آویشن می‌تواند در درمان آن موثر باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، اگر هنگام سرفه هیچ مخاطی از گلو بیرون نیاید، به این معنی است که ریه‌ها یا لوله‌های تنفسی با مخاط مسدود نشده است و این وضعیت به عنوان سرفه خشک یا غیرمولد شناخته می‌شود؛ درمان سرفه خشک فرایندی به نسبت طولانی مدت دارد، چراکه ابتدا باید علت بروز آن شناسایی شود و ابتلاء به سرماخوردگی، آنفولانزا، آسم، آلرژی و قرار گرفتن در معرض دود و هوای آلوده می‌تواند موجب بروز سرفه خشک شود.

علت سرفه خشک چیست؟

سرفه خشک می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، بعضی از علل رایج آن عبارتند از:

  • عفونت‌های ویروسی: ویروس‌های تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا یا کووید -۱۹ می‌توانند مجاری تنفسی را تحریک کند و باعث سرفه خشک شود.
  • آلرژی: واکنش‌های آلرژیک به موادی مانند گرده گل، گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی یا غذاهای خاص می‌تواند باعث سرفه خشک شود.
  • آبریزش بینی: ترشح بیش از حد مخاط می‌تواند منجر به تحریک گلو و سرفه خشک شود.
  • عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض مواد محرک مانند دود، آلودگی، بوهای شدید یا هوای خشک باعث سرفه خشک می‌شود.
  • آسم: افراد مبتلا به آسم ممکن است سرفه خشک را به عنوان علامت بیماری خود تجربه کنند، زیرا در آسم مسیر تنفسی ملتهب و باریک می‌شود.
  • بیماری رفلاکس معده به مری (GERD): رفلاکس اسید از معده به مری می‌تواند باعث تحریک گلو و سرفه خشک مداوم شود.
  • داروها: بعضی داروها که برای فشار خون بالا استفاده می‌شوند، عوارض جانبی آنها سرفه خشک در برخی افراد است.
  • عفونت‌های دستگاه تنفسی: عفونت‌های دستگاه تنفسی، مانند برونشیت یا ذات‌الریه، باعث سرفه خشک همراه با علائم دیگری مانند تنگی قفسه سینه یا تب می‌شوند.
  • محرک‌ها و مواد شیمیایی: قرار گرفتن در معرض محرک‌هایی مانند دود، دودهای شیمیایی یا آلاینده‌های صنعتی باعث سرفه خشک می‌شود.
  • سرطان ریه: حدود نیمی از مبتلایان به سرطان ریه سرفه خشک مداوم دارند.
  • نارسایی قلبی: قلب ضعیف می‌تواند باعث برگشت مایع به ریه‌ها شود و مسدود شدن ریه‌ها باعث سرفه خشک خواهد شد.
  • آپنه خواب: در سال ۲۰۰۷ گزارشی نشان داد که آپنه خواب (وقفه تنفسی در خواب) با سرفه خشک مزمن ارتباط دارد.

داروهای بدون نسخه برای درمان سرفه خشک

داروهای بدون نسخه (OTC) می‌توانند به کاهش سرفه‌ها کمک کند، در بیشتر موارد استفاده از قطره‌های خوراکی برای رفع سرفه کافی است، همچنین می‌توانید قطره‌های حاوی منتول را به دستگاه بخور اضافه کنید تا سرفه‌هایتان سریع‌تر قطع شود.

دکسترومتورفان (Dextromethorphan) یک داروی OTC است که اغلب برای درمان سرفه خشک استفاده می‌شود، به خاطر داشته باشید که بسیاری از داروهای ضدسرفه OTC ضداحتقان هستند که در صورت داشتن سرفه خشک ممکن است به چنین اثری نیاز نداشته باشید.

شربت برای سرفه خشک

بعضی از شربت‌ها و داروهای داروخانه‌ای تهیه و عرضه می‌شود که بیشتر برای درمان یا تسکین سرفه خشک به صورت رایج تجویز می‌شوند، این داروها عبارتند از:

  • دکسترومتورفان (یا DXM): شربت سرفه‌ای که برای سرفه‌های خشک و خارش دار بدون خلط پیشنهاد می‌شود.
  • شربت هیدروکودون: شربتی که برای سرفه‌های خشک و خارش دار بدون خلط است.
  • ستیریزین: آنتی هیستامین است و برای تسکین سرفه ناشی از آلرژی مصرف می‌شود. (باید طبق دستور پزشک مصرف شود.)
  • مالش منتول (مانند Vicks VapoRub): یک پماد ضدتنگی نفس است که به تسکین سرفه کمک می‌کند، می‌توان این پماد را تا سه بار در روز استعمال کرد.

درمان سرفه خشک در طب سنتی

عسل برای درمان سرفه خشک

در بزرگسالان و کودکان بالای یک سال می‌توان از عسل برای درمان سرفه‌های خشک در خانه استفاده کرد، عسل دارای خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی است و به کاهش سوزش گلو کمک می‌کند، نتایج یک مطالعه نشان داد که عسل به اندازه دیفن هیدرامین برای درمان سرفه خشک کودکان مؤثر است، اما در مقایسه با دکسترومتورفان تأثیر کمتری دارد.

برای درمان سرفه خشک با عسل می‌توانید هر روز چند بار آن را به‌تنهایی مصرف کنید یا داخل چای یا آب گرم بریزید، عسل می‌تواند قند خون را بالا ببرد و به همین دلیل اگر لازم است مراقب سطح قند خون‌تان باشید، بهتر است از راهکار دیگری استفاده کنید و به دلیل خطر ابتلاء به بوتولیسم، هرگز به کودکان زیر یک سال عسل ندهید.

زردچوبه و درمان سرفه

زردچوبه را می‌توان در فهرست قوی‌ترین داروی گیاهی ضدسرفه قرار داد؛ این ادویه دارای خاصیت ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضدالتهابی قوی است، زردچوبه از گذشته‌های دور برای درمان بیماری‌های تنفسی مانند برونشیت و آسم استفاده می‌شده است و امروز برای درمان سرفه خشک طولانی‌مدت می‌توان این ماده را به شکل دمنوش گیاهی و کپسول تهیه کرد، همچنین می‌توانید یک قاشق چای‌خوری زردچوبه را با شیر ولرم مخلوط و میل کنید.

سیر برای درمان سرفه

راهکار دیگری که برای درمان خانگی سرفه خشک توصیه می‌شود، استفاده از سیر است؛ سیر به دلیل داشتن خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی برای درمان سرفه خشک معجزه می‌کند، اگر خوردن سیر خام برای شما دشوار است، می‌توانید دو تا سه حبه سیر را با مقدار کمی آب بجوشانید و همراه با یک قاشق چای‌خوری عسل میل کنید، همچنین اضافه کردن مقدار کمی پونه کوهی در متعادل کردن طعم سیر بسیار مؤثر است.

زنجبیل برای درمان سرفه

زنجبیل یک گیاه شگفت‌انگیز است که علاوه بر بهبود سرفه خلط‌دار به تسکین گلودرد و سرفه خشک کمک می‌کند، برای رفع سرفه می‌توانید از دمنوش زنجبیل استفاده کنید یا یک تکه زنجبیل کوچک را بجوید، مطالعات نشان می‌دهد که مصرف زنجبیل باعث شل شدن عضلات تنفسی می‌شود و سرفه را تسکین می‌دهد؛ زنجبیل یک خلط‌آور طبیعی است و علاوه بر درمان سرفه خشک، از بروز سرماخوردگی و گلودرد هم جلوگیری می‌کند.

دمنوش آویشن برای درمان سرفه

آویشن یک گیاه فوق‌العاده برای درمان سرفه خشک و برونشیت است، مصرف دمنوش آویشن به کاهش سرفه و گلودرد کمک می‌کند و التهاب گلو را کاهش می‌دهد، برای تهیه این دمنوش باید مقداری برگ آویشن خشک را در قوری بریزید و بعد آن را با آب جوش پر کنید، قوری را روی بخار کتری قرار دهید و حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دمنوش آماده شود.

کد خبر 814610

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.