به گزارش خبرگزاری ایمنا، سنبلالطیب، معروف به علف گربه، والریان و سنبل هندی یک گیاه دارویی با سابقهی طولانی است. سنبلالطیب گیاهی با طبیعت گرم و خشک، علفی، پایا با ریشهای بزرگ و ساقهای کوتاه است. این گیاه را در مزارع میکارند و در سال دوم ریشه آن را از خاک بیرون میآورند و پس از تمیز کردن به سرعت میشویند (ریشه را نباید خرد کرد یا خراشید.) گاهی آن را میبُرند و در حداکثر ۳۵ درجه سانتیگراد خشک میکنند، پس از خشک کردن آن، ریشه عطر نافذی متصاعد میکند که حتی از فاصله دور نیز گربهها را به هیجان وامیدارد. ریشه خشک شده آن حاوی اسانس روغنی است، این اسانس سرشار از پینن و کامفن است، آلکالوئیدها (شاتی بین و آجمالایسین) استر اسیدهای آلی، اسید والریک و ایزو والریک، تاننها و عصارههای تلخ است.
اشکال مورد استفاده سنبل الطیب
سنبلالطیب به صورتهای مختلفی مانند دمنوش، عصاره، کپسول، روغن و قرص قابل استفاده است. روش مصرف مناسب به توصیه پزشک یا متخصص طب سنتی بستگی دارد.
طرز تهیه دمنوش سنبلالطیب
برای تهیه دمنوش سنبلالطیب، لازم است ابتدا یک قاشق چایخوری ریشه خشک شده سنبلالطیب را در قوری ریخته بر روی آن آب جوش بریزید. اجازه دهید دمنوش به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با کمی عسل یا لیمو میل کنید.
خواص گیاه سنبل الطیب
داروهایی که بر پایه این گیاه تهیه میشود، تحریکات عصبی را کاهش میدهد، ناراحتیهای قلبی را که ریشه عصبی دارد همچنین تشنجات را تسکین میدهد. همچنین از سنبلالطیب در مداوای فشار عصبی، خستگی کار فکری بیش از حد و بیخوابی مزمن، ضد اسپاسم و ضد درد استفاده میشود.
- سنبلالطیب، گیاهی آرامبخش و طبیعی
سنبلالطیب گیاهی است علفی و به دلیل خواص آرامبخشی و تسکیندهندگیاش از دیرباز مورد توجه بوده است. ریشه این گیاه حاوی ترکیباتی دارد که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارد و به بهبود خواب، کاهش اضطراب و استرس کمک میکند.
- بیخوابی
یکی از رایجترین کاربردهای سنبلالطیب، درمان بیخوابی و بهبود کیفیت خواب است. ترکیبات موجود در این گیاه است که به آرامش سیستم عصبی مرکزی کمک کرده و خوابی آرامتر را برای افراد به همراه میآورد.
- اضطراب و استرس
سنبلالطیب به عنوان یک آرامبخش طبیعی، در کاهش اضطراب، استرس تأثیر زیادی دارد.
- اختلالات عصبی
این گیاه در درمان برخی اختلالات عصبی مانند میگرن، سردردهای تنشی و تحریکپذیری عصبی نیز مؤثر است.
- دردهای عضلانی
سنبلالطیب خواص ضد اسپاسم دارد و میتواند به کاهش دردهای عضلانی و تسکین گرفتگی عضلات کمک کند.
- مشکلات گوارشی
برخی مطالعات نشان میدهد که سنبلالطیب در بهبود برخی مشکلات گوارشی مانند نفخ و دل درد نیز مؤثر است.
- مشکلات قاعدگی
سنبلالطیب قادر است به کاهش دردهای قاعدگی و علائم مرتبط با آن کمک کند.
تداخلات دارویی سنبلالطیب
سنبلالطیب به دلیل خواص آرامبخشیاش شناخته شده است، اما مانند بسیاری از گیاهان دارویی، ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. مصرف همزمان سنبلالطیب با داروهای آرامبخش، خوابآور، ضد اضطراب و ضد افسردگی مانند بنزودیازپینها و باربیتوراتها میتواند اثرات این داروها را تشدید کرده و باعث خوابآلودگی بیش از حد، سرگیجه و کاهش هوشیاری شود. همچنین، سنبلالطیب ممکن است با داروهای ضدانعقاد خون تداخل داشته و خطر خونریزی را افزایش دهد. علاوه بر این، این گیاه میتواند بر روی جذب برخی داروها در بدن تأثیر گذاشته و اثربخشی آنها را کاهش دهد. بنابراین، قبل از مصرف سنبلالطیب به همراه هر دارویی، حتماً با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
عوارض جانبی مصرف سنبلالطیب
با در نظر گرفتن این مسئله که سنبلالطیب گیاهی ایمن است، اما مانند هر گیاه دارویی دیگر، ممکن است در برخی افراد عوارضی ایجاد کند. از رایجترین عوارض جانبی مصرف سنبلالطیب میتوان به خوابآلودگی بیش از حد، سرگیجه، سردرد، ضعف عضلانی و اختلالات گوارشی مانند نفخ و دل درد اشاره کرد. در برخی موارد نادر، مصرف طولانی مدت یا دوز بالای سنبلالطیب به تحریکپذیری، اضطراب، بی خوابی و مشکلات کبدی منجر میشود. امکان دارد سنبلالطیب با برخی داروها تداخل داشته باشد، بنابراین قبل از مصرف آن به خصوص در دوران بارداری، شیردهی و یا داشتن هرگونه بیماری زمینهای، حتماً با پزشک یا داروساز و متخصص طب سنتی مشورت کنید. با این حال، مصرف این گیاه باید با دقت و توجه به احتیاطهای لازم صورت گیرد. استفاده از سنبلالطیب برای مدت زمان محدود و در دوزهای کنترلشده توصیه میشود، و از مصرف آن توسط زنان باردار، شیرده و کودکان زیر سه سال باید اجتناب شود.
نظر شما