ایران و مالزی دست در دست هم برای تحول آموزشی

همکاری علمی ایران و مالزی با برگزاری کمپ دانشجویی مشترک به سطح جدیدی ارتقا پیدا کرد، گامی بلند در راستای دیپلماسی علمی و تقویت روابط فرهنگی و دانشگاهی دو کشور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مالزی به‌عنوان یکی از مقاصد برتر تحصیلی در آسیا شناخته می‌شود و دانشگاه‌های آن در سطح جهانی به‌دلیل کیفیت آموزشی و تحقیقات علمی بالای خود شناخته شده است، در سال‌های گذشته این کشور تلاش کرده تا به یک مرکز آموزشی و پژوهشی در شرق آسیا تبدیل شود و به همین دلیل دانشگاه‌های مالزی به‌طور مداوم در رتبه‌های جهانی جست‌وجو می‌شوند.

بسیاری از دانشگاه‌های مالزی در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی همچون QS رتبه‌بندی جهانی دانشگاه‌ها (World University Rankings) و مجله آموزش عالی تایمز ( Times Higher Education) رتبه‌های خوبی کسب کرده‌اند و دانشگاه ملی مالزی (UKM)، دانشگاه مالایا ((UM) ) و دانشگاه پوترا مالزی (UPM) از جمله این دانشگاه‌ها هستند که رتبه‌های بالایی در این رده‌بندی‌ها دارند، دانشگاه مالایا که در کوالالامپور واقع شده به‌عنوان بهترین دانشگاه مالزی شناخته می‌شود.

در سال‌های گذشته یکی از ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان در رتبه‌بندی QS قرار گرفته است، این دانشگاه به علت برنامه‌های تحصیلی قوی و تحقیقات علمی بین‌المللی خود معروف است و رشته‌های متعددی از جمله پزشکی، مهندسی، علوم اجتماعی و مدیریت را ارائه می‌دهد .

دانشگاه ملی مالزی نیز یکی دیگر از دانشگاه‌های معروف این کشور است که به علت تلاش‌های علمی و پژوهشی خود شناخته می‌شود، این دانشگاه استراتژی‌های متعددی را برای جذب دانشجویان بین‌المللی به‌کار گرفته و با همکاری با دانشگاه‌های مختلف جهان به تبادل دانش و تجارب کمک می‌کند.

دیپلماسی علمی جایگاه مهمی بین کشورهای جهان پیدا کرده کشورهای مدعی رهبری جهانی به‌صورت فزاینده از ظرفیت آن درباره افزایش قدرت نرم و افزایش نفوذ خود در جوامع هدف استفاده می‌کنند، جمهوری اسلامی ایران نیز به این مسئله اهتمام داشته است و با توجه به فقدان یک الگوی جامع و مؤثر برای دیپلماسی علمی ایران با بهره‌ گیری از تجارب جهانی و مبانی و اصول اسلامی ایرانی می‌توان شش بعد را برای این الگو برشمرد و آن را از نظر هدف، رویکرد، محتوا، ابراز، مخاطب و کنشگر بررسی کرد.

این شش بعد به ابعاد و حوزه‌های مختلف دیپلماسی علمی قابل تسری است، الگوی مطلوب دیپلماسی علمی و ابعاد شش‌گانه آن را می‌توان به‌صورت یک منظومه ترسیم کرد، منظومه‌ای که هدف نهایی آن بر پایه عدالت و تزکیه مسلمانان و مردم جهان از طریق تحقق تمدن نوین اسلامی و سلطه حق است و سایر اجزای آن در زمره این هدف کلی قرار می‌گیرند و عمل می‌کنند.

گامی بلند در همکاری دیپلماسی علمی

پیگیری مستمر و شروع همکاری‌ها با مالزی

پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: پس از امضای تفاهم‌نامه‌ها معاونت بین‌الملل دانشگاه آزاد اصفهان با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی در مالزی جلسات آنلاین منظمی را برگزار کرده است، این جلسات که با حضور دانشکده‌های تخصصی از دو طرف برگزار شد، به‌صورت مستقیم روی پروژه‌های مشترک متمرکز بوده است، به‌عنوان نمونه دانشکده کامپیوتر دانشگاه مالایا (UM) با دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه آزاد اصفهان جلساتی را برای برنامه‌ریزی کارگاه‌ها و تحقیقات مشترک برگزار کردند،

وی می‌افزاید: یکی از دستاوردهای اولیه این همکاری اجرای یک کمپ دانشجویی مشترک بین دو کشور بود، در این کمپ، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان و دانشجویان دانشگاه مالایا به‌صورت مشترک در کارگاه‌های آموزشی شرکت کردند، این برنامه که به زبان انگلیسی برگزار شد بازخورد مثبتی از سوی هر دو طرف داشت و زمینه‌ساز تبادل فرهنگی و علمی بین دانشجویان شد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان ادامه می‌دهد: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این تفاهم‌نامه‌ها، آغاز برنامه‌های تبادل دانشجو در مقطع کارشناسی است، دانشجویان ایرانی با سفر به مالزی و شرکت در برنامه‌های آموزشی دانشگاه مالایا، تجربه‌های جدیدی را کسب کرده و مهارت‌های خود را در محیطی بین‌المللی تقویت می‌کنند

نجفی ادامه می‌دهد: در مقابل دانشجویان مالزیایی نیز با حضور در ایران و بازدید از آزمایشگاه‌ها و امکانات دانشگاه آزاد اصفهان از ظرفیت‌های علمی کشورمان بهره‌مند می‌شوند، این تبادلات نه‌تنها فرصتی برای ارتقای سطح علمی دانشجویان فراهم می‌کند، بلکه آن‌ها را با فرهنگ و تمدن غنی ایران آشنا می‌سازد؛، بسیاری از دانشجویان مالزیایی از دیدن امکانات پیشرفته آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اصفهان شگفت‌زده شده‌اند و این امر می‌تواند به بهبود تصویر بین‌المللی آموزش عالی ایران کمک کند.

ایران و مالزی دست در دست هم برای تحول آموزشی

دکتری مشترک و تبادل اساتید

وی تصریح می‌کند: از دیگر برنامه‌های دانشگاه آزاد اصفهان، راه‌اندازی دوره‌های دکتری مشترک و تبادل اساتید با دانشگاه‌های مالزی است این طرح شامل تدریس مشترک دروس توسط اساتید ایرانی و مالزیایی است، پیشنهاد شده است که اساتید مالزیایی در موضوعات تخصصی همچون روان‌شناسی اعتیاد به‌صورت مشترک با اساتید ایرانی تدریس کنند، همچنین قرار است تحقیقات مشترکی در حوزه‌هایی همچون هوش مصنوعی، امنیت غذایی، و بحران آب بین دو طرف آغاز شود،

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اضافه می‌کند: هزینه این تحقیقات به‌صورت مشترک تأمین خواهد شد و هر دو طرف از نتایج آن بهره‌مند خواهند شد، یکی از اهداف اصلی این همکاری‌ها تقویت مهارت‌های عملی دانشجویان ایرانی است، شرکت در کمپ‌های بین‌المللی و کارگاه‌های مشترک به دانشجویان کمک می‌کند تا روحیه سخت‌کوشی و اعتمادبه‌نفس خود را تقویت کنند در محیط بین‌المللی، دانشجویان مجبور به انجام کارهای علمی به صورت جدی‌تر و هدفمندتر می‌شوند،

نجفی بیان می‌کند: برگزاری برنامه‌هایی همچون طرح پویش که دانشجویان را به کار در صنعت در کنار تحصیل تشویق می‌کند، از جمله اقداماتی است که در این تفاهم‌نامه‌ها پیش‌بینی شده است تجربه مالزی در این زمینه نشان می‌دهد که ارتباط نزدیک میان دانشگاه و صنعت می‌تواند تأثیر چشمگیری بر رشد اقتصادی کشورها داشته باشد.

وی ادامه می‌دهد: جاذبه‌های شهر اصفهان و امنیت بالا در این شهر، از جمله دلایلی است که دانشجویان خارجی را به تحصیل در دانشگاه آزاد اصفهان ترغیب کرده است در حال حاضر بیش از سه هزار دانشجوی خارجی در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. هزینه‌های مقرون‌به‌صرفه تحصیل و زندگی در ایران نیز از دیگر مزیت‌های این دانشگاه برای دانشجویان خارجی محسوب می‌شود، این شرایط موجب شده است که دانشگاه آزاد اصفهان به‌عنوان یکی از مقاصد برتر تحصیلی برای دانشجویان خارجی شناخته شود.

گامی بلند در همکاری دیپلماسی علمی

آغاز همکاری‌های دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه‌های مالزی از طریق کمپ‌های دانشجویی مشترک

حمیدرضا صیرفیان، رئیس دانشکده بین‌الملل دانشگاه اسلامی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با امضای پنج تفاهم‌نامه همکاری با دانشگاه‌های مالزی، در راستای گسترش روابط بین‌المللی خود گام‌های مؤثری برداشت، هدف از این تفاهم‌نامه‌ها، ارتقای همکاری‌های علمی، پژوهشی، فرهنگی و تسهیل تبادل استاد و دانشجو بود، اما در میان این تفاهم‌نامه‌ها، یکی از مهم‌ترین و ملموس‌ترین طرح‌ها، کمپ دانشجویی مشترک بود که به مرحله اجرا رسید.

وی می‌افزاید: برخلاف بسیاری از تفاهم‌نامه‌ها که تنها در حد امضا باقی می‌مانند، دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان تصمیم گرفت تا این تفاهم‌نامه‌ها را به مرحله اجرایی برساند. پس از هماهنگی‌های اولیه، کمپ دانشجویی که شامل دانشجویان از رشته‌ها و مقاطع مختلف بود، به‌عنوان نخستین گام اجرایی شروع شد. از آبان ۱۴۰۲ نخستین گروه از دانشجویان مالزیایی به ایران آمدند تا در این کمپ یک هفته‌ای شرکت کنند، این کمپ نه‌تنها فرصتی برای تبادل علمی و فرهنگی بود، بلکه به دانشجویان این امکان را داد که با تاریخ و فرهنگ ایران بیشتر آشنا شوند.

رئیس دانشکده بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی بیان می‌کند: در این برنامه دانشجویان مالزیایی با همکاری دانشجویان ایرانی در کارگاه‌های مختلف علمی و فرهنگی شرکت کردند. موضوعاتی همچون اسلام‌شناسی، حکمرانی اسلامی، فناوری و تکنولوژی و مسائل اجتماعی روز در قالب کارگاه‌ها و سخنرانی‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و سه استاد برجسته از دانشگاه‌های مالزی به ایران آمدند تا در این کارگاه‌ها و نشست‌های علمی مشارکت کنند،

صیرفیان ادامه می‌دهد: این کمپ به‌دلیل ترکیب فرهنگی و علمی، فضایی مناسب برای تبادل افکار و آرا فراهم می‌آورد. دانشجویان از دانشگاه‌های مختلف مالزی که در این کمپ حضور داشتند، در کنار دانشجویان منتخب دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان قرار گرفتند و در طول یک هفته، تجربیات علمی و فرهنگی خود را به اشتراک گذاشتند.

وی می‌بیان می‌کند: پس از برگزاری موفقیت‌آمیز کمپ در ایران در گام بعدی اعزام دانشجویان ایرانی به مالزی شکل گرفت، این اعزام که ابتدا قرار بود در تابستان ۱۴۰۳ برگزار شود به‌دلیل تغییراتی در برنامه‌ها، به پاییز همان سال موکول شد، برای این سفر دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان فراخوانی برای انتخاب دانشجویان ارسال کرد که حدود ۹۵ نفر برای شرکت در این کمپ ثبت‌نام کردند، پس از مرحله پالایش و مصاحبه، ۳۰ نفر از دانشجویان به‌عنوان منتخب برای اعزام به مالزی انتخاب شدند، این گروه ۳۰ نفره که شامل دانشجویان از رشته‌های مختلف بود، در قالب تیمی هماهنگ، به مالزی سفر کردند. یکی از اهداف اصلی این سفر، آشنایی دانشجویان با سیستم آموزشی و فرهنگی مالزی و ایجاد فرصتی برای تبادل تجربیات علمی در محیطی بین‌المللی بود.

حمایت‌های مالی و تسهیل شرایط سفر

رئیس دانشکده بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی اظهار می‌کند: یکی از چالش‌های اصلی در این نوع برنامه‌ها، تأمین هزینه‌های سفر و اقامت است. برای حل این مشکل، دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان تصمیم گرفت تا به دانشجویان منتخب وام دانشجویی ویژه‌ای اختصاص دهد تا هزینه‌های سفر را پوشش دهد. این وام به‌گونه‌ای طراحی شد که دانشجویان بتوانند بدون دغدغه مالی در این برنامه مشارکت کنند.

صیرفیان تاکید می‌کند: در این میان، کمک‌های معاونت‌های مختلف دانشگاه و حمایت‌های ویژه از طرف دکتر نجفی و دیگر مقامات دانشگاهی در تسهیل این روند مؤثر بود، در نهایت ۱۷ نفر از بهترین دانشجویان برای اعزام به مالزی انتخاب شدند و با حمایت‌های مالی و معنوی، سفر خود را آغاز کردند، دانشجویان ایرانی در دانشگاه (UM) مالزی، یکی از معتبرترین دانشگاه‌های این کشور حاضر شد،

وی بیان می‌کند: برنامه‌های کمپ شامل ارائه کارگاه‌ها، بازدید از دانشکده‌ها، مراکز تحقیقاتی و بحث‌های علمی در حوزه‌های مختلف بود یکی از مباحث مهم این کمپ، بحث بر سر هوش مصنوعی و چالش‌های آن در حفظ حریم خصوصی افراد بود که در آن دانشجویان ایرانی و مالزیایی به تبادل نظر پرداختند،

رئیس دانشکده بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی ادامه می‌دهد: یکی دیگر از موضوعات محوری این کمپ مدیریت منابع آبی در شرایط متفاوت اقلیمی بود در حالی که ایران کشوری کم‌آب است و نیاز به مدیریت منابع آبی دارد، مالزی با بارش‌های زیاد و خطر سیلاب‌ها روبه‌رو است، این تبادل نظرها می‌تواند به ارائه راهکارهای مشترک در زمینه مدیریت منابع آبی کمک کند.

به گزارش ایمنا، کمپ‌های دانشجویی نه‌تنها فرصت‌های علمی و آموزشی مناسبی برای دانشجویان فراهم می‌آورد، بلکه زمینه‌ای برای ایجاد ارتباطات بلندمدت میان دانشگاه‌های دو کشور فراهم می‌سازد، علاوه‌بر این تجربه حضور در محیط‌های بین‌المللی، دانشجویان را از نظر شخصی و حرفه‌ای به رشد و توسعه بیشتری سوق می‌دهد، برگزاری چنین کمپ‌هایی که به همت دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان و همکاری دانشگاه‌های مالزی صورت گرفت می‌تواند الگویی برای دیگر دانشگاه‌های کشور باشد تا از این طریق به گسترش روابط بین‌المللی و ارتقای کیفیت آموزشی و پژوهشی خود بپردازند. در نهایت این نوع برنامه‌ها به تحقق اهداف آموزشی و فرهنگی بین‌المللی کمک می‌کند و فرصتی است برای دانشجویان تا تجربیات علمی و فرهنگی جدیدی کسب کنند.

کد خبر 813078

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.