به گزارش خبرگزاری ایمنا، هفته بسیج یادآور ایثار شهیدان و تلاشهای بیوقفه مجاهدانی است که برای حفظ استقلال و آزادی کشور به میدان جهاد رفتهاند. بسیج نهتنها یک نهاد مردمی، بلکه نماد غیرت، عشق، ایثار و مقاومت ملی است که همواره در کنار مردم و در خدمت به جامعه قرار داشته است. بسیج با ساماندهی مردم در گروههای مختلف توانسته است در تمام عرصههایی که انقلاب اسلامی به آن نیاز دارد، نقش مؤثر و ممتازی ایفا کند. در دهههای مختلف متناسب با مسائل مهم بسیج مأموریتهای عمومی و تخصصی تعریف شدهاند و نخبگان برای افتخارآفرینی در میدان حضور داشتهاند.
در همین راستا و همزمان با هفته گرامیداشت بسیج با سید جلال حسینی، معاون سیاسی سازمان بسیج مستضعفین به گفتوگو پرداختیم که مشروح آن در ادامه آمده است.
ایمنا: چه شد که هفته بسیج در تقویم ایران جای گرفت و چنین سازمانی به دستور امام خمینی (ره) تشکیل شد؟
حسینی: مبنای انقلاب ما مردمی است و حرکتی بود که با هدایتهای روشنگرانه امام راحل و سپس مقام معظم رهبری و با پشتیبانی مردم آغاز شد چرا که اعتقاد حضرت امام بود که این حرکت باید مردمی باشد و نباید با زور شمشیر و سرنیزه حکومت تشکیل داد، بلکه حکومت جدید باید ساختاری بر مبنای جمهوریت و اسلامیت یا مردمسالاری دینی داشته باشد. این ساختاری است که خداوند متعال نیز بر آن تاکید دارد، چرا که در قرآن کریم مهمترین رسالت انبیا را ایجاد زمینه برای تشکیل حکومت دینی بیان فرموده تا در پرتو آن به اجرای احکام و حدود الهی بپردازند. بر همین اساس جمهوری اسلامی شکل گرفت که یک حکومت دینی و مردمی است و برای ادامه مسیر باید با مردم حرکت کند که مصداق بارز آن حضور مردم در صحنههای مختلف سیاسی، دفاعی، نظامی، علمی، سازندگی و کمک به محرومان است.
میتوان گفت بسیج مردمیترین نهاد در تمام زمینهها است. امروزه بسیج در بین همه گروهها از جمله جامعه پزشکان، مهندسان، دانشجویان، دانشآموزان، اصناف، معلمان، اساتید و بین همه مردم جامعه پایگاهی قوی دارد. این سازمان مردمنهاد در طول دوران انقلاب و دفاع مقدس و در صحنههای مختلف حضوری بسیار فعال و مؤثر داشته است و دارد. بسیج وظیفه مهمی برعهده دارد و آن، ارتباط اصلی بین مردم و انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی است که جملات مهم حضرت امام (ره) درباره بسیج همچون «افتخار من این است که یک بسیجیام» گویای این مطلب است.
ایمنا: یک بسیجی چه ویژگیهایی دارد؟
حسینی: بسیجی باید ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشد، بسیجی باید مردمی باشد و در عین حال نگاهش به تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی باشد. بسیجی بهطور کلی باید ویژگیهای مطرح شده از سوی رهبر انقلاب را داشته باشد، از جمله اینکه بهطور عمیق به اسلام و مبانی انقلاب اسلامی معتقد باشد زیرا لازم است احکام اسلامی در جامعه پیاده شود؛ بسیجی باید استقلالطلب و استکبارستیز باشد، بسیجی باید علاوهبر تقوای دینی، تقوای سیاسی داشته باشد و این مشخصات یک بسیجی است که رهبر انقلاب هم بارها آنها را مطرح کردهاند.
ایمنا: سال جاری شعار محوری هفته بسیج با عنوان «بسیج با مردم، برای مردم» است. این شعار بر چه مبنایی نامگذاری شده و به چه معنا است؟
حسینی: این شعار نوعی بازنگری به اصل بسیج است؛ در واقع اصل بسیج همان مردمی بودن و در عمل در خدمت مردم بودن است. این شعار بیانگر خدمت به مردم و آرمانهای انقلاب اسلامی است.
ایمنا: بسیجی همواره مظهر عشق و ایمان و اراده و ایستادگی بوده است. از نقش بسیج در حفظ امنیت چه تعریفی میتوان ارائه کرد؟
حسینی: بسیج مردمیترین مجموعه است، بنابراین میتواند در زمینههای مختلف انجام وظیفه کند، همانطور که تاکنون چنین عمل کرده است. بسیج در تمام روستاهای دورافتاده، کارخانهها، دانشگاهها، مدارس و حوزههای علمیه پایگاه دارد و میتواند در تحقق امنیت نیز ایفای نقش کند.
بر همین اساس میتوان گفت که یکی از مهمترین وظایف بسیج تأمین امنیت است و چون نهادی مردمی است، ذهنیت و شائبه استکباری و دیکتاتوری به وجود نمیآورد، چرا که مردم در تأمین امنیت خود نقشآفرینی و از خود محافظت میکنند.
ایمنا: چه تفاوتی بین شجاعت یک انسان و شهادتطلبی بسیجی وجود دارد؟
حسینی: شجاعت و شهادتطلبی لازم و ملزوم یکدیگرند، یعنی کسی که شجاعت نداشته باشد، نمیتواند شهادتطلب باشد و در عین حال انسان شهادتطلب باید شجاع باشد و تفاوتی بین آنها نیست. انسان شجاع از مرگ نمیترسد و شهادتطلب به استقبال مرگ میرود، بنابراین شهادتطلبی از شجاعت بالاتر است، در واقع میتوان گفت که شهادت، شجاعت را تقویت میکند. یک فرد شهادتطلب بهحتم شجاع است، اما یک فرد شجاع الزاماً شهادتطلب نیست. شهادتطلب کسی است که عقیده دارد با شهادت زندگی او به پایان نمیرسد و ادامه دارد. شهادتطلب معتقد است که شهدا «عند ربهم یرزقون» هستند و پس از شهادت هم مؤثر هستند.
بر همین مبنا است که رهبر معظم انقلاب فرمودند «شهید سلیمانی برای آمریکا خطرناکتر از سردار سلیمانی است.» در قضایای منطقه هم دیدیم که وقتی از ژنرال پترائوس، رئیس سابق سیا و فرمانده نیروهای نظامی آمریکا در خاورمیانه قبل از عملیات «وعده صادق ۲» پرسیده شد که آیا گنبد آهنین میتواند جلوی حمله ایران را بگیرد، پاسخ داد که گنبد آهنین در مقابل حمله ایران ضعیف است. در حقیقت چنین سخنی بهخاطر قدرت عظیم ژنرال شهید قاسم سلیمانی است. شهدا در عین حال که نزد خداوند از روزی برخوردار هستند، مؤثر هستند و فعالیت میکنند. نمونه دیگر آن است که یکی از همرزمانش شهید طهرانیمقدم خواب این شهید بزرگوار را دید که گفته بود ما هنوز در حال انجام وظیفه هستیم و به عملیاتی اشاره کرده و گفته بود که این عملیات کار ما بوده است. در واقع فرد شهادتطلب اعتقاد دارد که شهادت پایان کار نیست و دورهای دیگر شروع میشود، دورهای که ابدی خواهد بود، بهطور طبیعی چنین فردی شجاعت بسیار بیشتری دارد.
ایمنا: بسیجی و جبهه مقاومت امروزه چه ارتباط نزدیکی با هم دارند و این ارتباط از کجا نشئت میگیرد؟
حسینی: امروزه جبهه مقاومت خود تشکیلاتی مثل بسیج دارد. در واقع مردمی که در لبنان و فلسطین و غزه و حتی در دیگر کشورهای محور مقاومت از جمله عراق و سوریه و یمن زندگی و با رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی مبارزه میکنند یا آنهایی که بهعنوان جبهه مقاومت در افغانستان و پاکستان فعالیت دارند یا حتی آنهایی که در اروپا از جبهه مقاومت حمایت میکنند، هرچند که ذیل سازمان بسیج نیستند، اما اندیشه و تفکر بسیجی دارند؛ این افراد مصداق کسانی هستند که رهبر انقلاب در وصفشان عبارت «بسیجیان بدون کارت» را بهکار بردهاند.
نباید فراموش کرد که بسیج فقط به حوزه مقاومت منتهی نمیشود، بلکه افرادی که در جبهه تولید دلسوزانه برای کشور و مملکت خود تلاش میکنند و به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره استقلالطلبی و تولید ملی و چنین مفاهیم عظیمی اعتقاد دارند نیز بسیجی هستند.
ایمنا: توصیه شما به بسیجیان امروز و نسل جوان چیست؟
حسینی: نسل جوان و بسیجیان باید زمانه خود را بشناسند. دوران امروز زمانه مقاومت است و اندیشه بسیجی امروز باید مقاومت باشد. در طول تاریخ همه انبیا و اولیای الهی تاکید داشتهاند که زمین را بندگان خدا به ارث میبرند و خداوند اراده کرده و امدادهای غیبی خود را بسیج کرده است تا به این مهم دست پیدا کنند، بنابراین میبینیم که گاهی یک حرکت کوچک، پیروزیهای بزرگی را به دنبال خواهد داشت.
بسیجیان نیز باید زمانه خود رو بشناسند، چون زمانه فعلی زمانه بسیج است، بسیجیان باید بیشترین فعالیت و حضور در صحنه را داشته باشند و در عین حال ویژگیهایی که رهبر انقلاب برای یک بسیجی بیان کردهاند همچون اخلاص، تواضع، فروتنی، غیرت دینی، حسن خلق، شجاعت، مردمی بودن، تقوای دینی و سیاسی داشتن، شهادتطلبی و موارد اینچنینی را در نظر داشته باشند. در واقع هر کس به اندازهای که بتواند به چنین خصوصیاتی نزدیک شود به مشی امام حسین (ع) که نمونه والای یک بسیجی بودند، خود را نزدیک کرده است.
نظر شما