به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار سهام هفته پایانی آبان را در حالی به پایان رساند که قیمت سهمها از ابتدای هفته آهنگ رشد در پیش گرفته بود و شاخص کل بورس تا ارتفاع دو میلیون ۲۶۹ هزار واحدی رشد کرد اما این مسیر افزایشی تا پایان هفته ادامه پیدا نکرد و دو روز پایانی، بازار تحت تأثیر ریسکهای سیاسی با افزایش فشار فروش روبهرو شد.
بورس تهران هفته چهارم آبان را با سطح حمایتی ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی شاخص کل و ۶۹۰ هزار واحدی شاخص هموزن آغاز کرد اما در روز ابتدای این هفته با محدودیت سه درصدی دامنه نوسان، شاهد ورود ۴۳۹ میلیارد تومانی پول حقیقی به سهام و کاهش ۳۳۶ میلیارد تومانی مالکیت حقیقی بین صندوقهای درآمد ثابت بود.
ارزش معاملات خرد نیز که در انتهای هفته قبل در تراز ۴ هزار و ۶۷۳ میلیارد تومانی قرار داشت؛ روز ابتدایی این هفته در سطح ۲ هزار و ۷۶۲ میلیارد تومانی قرار گرفت و در روز دوشنبه حتی تراز ۷ هزار و ۷۸۴ میلیارد تومانی را نیز تجربه کرد. در این هفته متوسط ارزش معاملات خرد روزانه با ۵۳ درصد افزایش به نسبت هفته قبل تا سطح ۵ هزار و ۳۰۲ میلیارد تومانی پایین آمد و پس از تجربه سه سطح متفاوت، معاملات روز انتهای هفته را در سطح ۵ همتی پشت سر گذاشت.
رکوردشکنی ارزش معاملات
بازار سهام در هفته پایانی آبان در مسیر صعودی پیش رفت و بازدهی شاخصهای بورسی را مثبت کرد با این روند بیشتر از یک همت پول حقیقی به بورس تزریق شده است.
این هفته در بازار سهام حجم و ارزش بالایی رقم خورد به طوری که رکورد در روز سهشنبه رکورد ارزش معاملات ۱۸ ماهه شکسته شد، این موضوع بازدهی هفتگی بورس را مثبت کرد؛ به طوری که شاخص کل طی پنج روز کاری این هفته با رشد ۵.۱۵ درصدی از تراز دو میلیون و ۱۴۶ هزار واحد در پایان هفته گذشته، به دو میلیون و ۲۵۷ هزار واحد در پایان بورس چهارشنبه رسیده است. روند صعودی بازار در سهمهای کوچک نیز دیده میشود و شاخص هموزن در این هفته با افزایش بیشتر از چهار درصدی به تراز ۷۱۹ هزار واحدی رسید.
خیز ۶۰ درصدی حجم معاملات
از سوی دیگر حجم معاملات در این هفته افزایش حدود ۶۰ درصدی را تجربه کرده است تا جایی که در پنج روز معاملاتی هفته پایانی آبان، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی به ۱۷ میلیارد برگه سهم افزایش پیدا کرد همچنین میانگین ارزش معاملات نیز در این هفته افزایش یافته؛ به طوری که میانگین هفتگی این رقم هفت هزار و ۹۹۲ میلیارد تومان است. در مجموع میتوان گفت که افزایش قیمت سهام و کاهش ریسکهای سیستماتیک، سهامداران را به خرید سهام ترغیب کرد. این روند ورود هزار میلیارد تومانی را به دنبال داشته است.
نگاهی به آمارهای ماهانه نیز حکایت از آن دارد که در آبان شاخص کل موفق به ثبت بازدهی مثبت ۱۲.۴۷ درصدی شد و به این ترتیب رکورد بازدهی ماهانه خود را از فروردین ۱۴۰۲ شکست. شاخص هموزن نیز با ثبت بازدهی مثبت ۸.۱ درصدی رکورد خود را از آذر همان سال جابجا کرد.
میانگین ارزش معاملات ماهانه نیز ۵ هزار و ۴۸ میلیارد تومان ثبت شد که بیشترین مقدار از اسفند سال گذشته بود و هزار و ۹۸۱ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی نیز وارد معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) شد که این میزان ورود ماهانه از فروردین ۱۴۰۲ سابقه نداشته است و سرمایهگذاران بورس امیدوارند این روند سرآغاز روزهای خوبی برای بازار باشد.
تمایل بورس برای عبور از طبقه حساس
نماگر اصلی بازار در حالی به مرز ۲.۳ میلیون واحد نزدیک شدهاست که حدود هفت ماه پیش چند روزی در این کانال قرار گرفت اما تثبیت نشدن شاخصکل در این محدوده سقوط سهمگینی را برای اهالی بورس به دنبال داشت. نماگر اصلی بازار در حالی این هفته برای سوم روز پیاپی در کانال ۲.۲ میلیون واحدی قرار گرفت که در نیمه تیر سالجاری و در دی سالگذشته چند روزی در این محدوده حساس قیمتی دوام آورد و به گفته کارشناسان نشانههایی مبنیبر افزایش تمایل بورس برای عبور از این طبقه حساس وجود دارد اما هنوز توان بورس برای تثبیت در این کانال برای اهالی بازار مشخص نیست.
تحلیلگران بازار سهام بر این باور هستند که در این شرایط بورس با انگیزه بالاتری به سمت شکست مرز ۲.۳ میلیون واحد حرکت خواهد کرد البته پیششرط این موضوع مربوط به موضوعات سیاسی است و آرامشدن فضای سیاسی به نفع ایران و کاهش خطر درگیری مستقیم ایران در تنشها میتواند این مسیر را هموارتر سازد. یک سناریوی متفاوت نیز پیشبینی میکند نماگر اصلی میتواند با واکنش منفی به این محدوده تا ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحد نیز اصلاح قیمتی داشتهباشد و به دیگر بازیگران بازار اجازه ورود بدهد.
به گفته کارشناسان بازار سهام، کاهش قیمت نفت و کاهش قیمت طلای جهانی همزمان با رشد شاخص دلار در یک هفته اخیر نشان میدهد که روند بازارهای جهانی برخلاف بورس تهران است.
چند گام تا شکستن رکورد بهار
بر اساس تحولاتی که بورس از اردیبهشت سال جاری تاکنون پشت سر گذاشته است تحلیلگران پیشبینی میکنند که شاخصکل از مرز ۲.۳ میلیون عبور کرده و در آن تثبیت شود زیرا P/E بازار در سقف اردیبهشت امسال، ۷.۷و احد بود که با افزایش ریسکهای سیاسی به زیر ۶ واحد رسید در حالی که اکنون این نسبت در شاخص ۲.۲ میلیونواحدی آبان ۱۴۰۳ به ۶.۳۸ رسیدهاست و با فرض کاهش این ریسکها میتوان P/E حداقل ۱۰و احدی را به بازار نسبت داد که این موضوع عبور شاخصکل از سقف اردیبهشت امسال و سالگذشته را به همراه خواهد داشت.
به گفته این کارشناسان اختلاف دلار نیما و آزاد در سقف اردیبهشت حدود ۵۰ درصد بود که پس از تغییر دولت و رویکرد تکنرخیشدن ارز، این اختلاف اکنون به ۳۵ درصد رسیده و میتواند تا ۱۰ درصد نیز کاهش یابد بنابراین از این محل نیز P/E بازار رشد خوبی را تجربه خواهد کرد همچنین نرخ بهره بدونریسک در اردیبهشت بالای ۳۲ درصد بود و چشمانداز صعودی داشت، اما اکنون به کانال ۲۹ درصد رسیده است. از سوی دیگر ارزش دلاری بازار نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۳، از ۱۱۸ میلیارد دلار تا ۱۰۰ میلیارد دلار افت نشان میدهد در این شرایط نگاه بورس به تحولات سیاسی است و در صورتی که تنشها کاهش پیدا کند، بورس ارزندهتر از اردیبهشت سال جاری است.
شروع پرقدرت با ورود ۱.۴ همت پول
بازار سهام روز نخست هفته را پرقدرت آغاز کرد و گام مثبتی در جهت شکستن مقاومت ۲.۲ میلیون واحدی برداشت به طوری که شاخص کل بیشتر از ۴۵ هزار واحد رشد کرد و در سطح دو میلیون و ۱۹۲ هزار واحدی ایستاد که به دنبال آن حدود ۱.۴ همت پول به بورس تزریق شد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش یافت تا جایی که شاخص هموزن بازار در پایان روز کاری شنبه ۱۳ هزار و ۲۵۰ واحد که معادل ۱.۹۲ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۰۵ هزار واحد رسید.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات را ۱۰.۱ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را پنج هزار و ۱۱۰ میلیارد تومان نشان داد و تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی گذشته مثبت بود زیرا در پایان بورس بیستوششم آبان نزدیک به هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد.
ثبت رکورد بالاترین ارزش معاملات خرد سال
دومین روز کاری بورس با ثبت رکورد بالاترین ارزش معاملات خرد در سال جاری ادامه پیدا کرد بهطوری که ارزش معاملات به ۹,۲ همت رسید. پیش از این، بالاترین رکورد مربوط به ۲۱ آبان سال ۱۴۰۳ با ارزش معاملات ۷,۷ همت بود همچنین شاخص کل بورس در روز یکشنبه توانست با رشد ۱۹ هزار و ۳۶۱ واحدی که معادل ۰.۸۸ درصد این شاخص است، مقاومت دو میلیون و ۲۰۰ واحدی را از پیش رو بردارد و در ارتفاع دو میلیون و ۲۱۲ هزار واحدی بایستد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایشی بود زیرا شاخص هموزن بازار در پایان این روز، سه هزار و ۲۰۶ واحد که معادل ۰.۴۵ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۰۸ هزار واحد رسید همچنین حجم معاملات به ۲۰ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به ۹ هزار و ۲۱۲ میلیارد تومان رسید که بالاترین میزان ارزش معاملات خرد سهام در سال جاری بوده است.
همگام با افزایش قیمت خودروهای داخلی
بازار سهام در روز میانی هفته با یک مثبت قوی به کار خود پایان داد و شاخص کل بورس توانست در ارتفاع ۲ میلیون و ۲۵۵ هزار واحدی بایستد و شاخص هموزن بیش از ۱۱ هزار واحد رشد کند. خبر افزایش نرخ فروش محصولات دو خودروساز بزرگ در رشد شاخصهای بورس و ورود پول حقیقی تأثیر بسزایی داشت.
معاملات سهمهای بزرگ بازار در سومین روز کاری بورس در این هفته نیز در جهت کندل روز معاملاتی گذشته بسته شد و شاخص کل با رشد ۴۳ هزار و ۶۳۰ واحدی که معادل ۱.۹۷ درصد این شاخص است، در سطح دو میلیون و ۲۵۵ هزار واحدی ایستاد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش پیدا کرد زیرا شاخص هموزن بازار در پایان بورس دوشنبه ۱۱ هزار و ۵۹۰ واحد که معادل ۱.۶۴ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۱۹ هزار واحد رسید همچنین تابلو بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات را ۱۴.۴ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را ۷ هزار و ۲۷۷ میلیارد تومان نشان داد.
ارزش معاملات خرد بر قله
روز سهشنبه بورس با رشد نسبتاً آرام شاخص کل به کار خود ادامه داد و شاخص کل با رشد ۱۴ هزار و ۶۲ واحدی، معادل ۰.۶۲ درصد این شاخص، در ارتفاع دو میلیون و ۲۶۹ هزار واحدی ایستاد. ارزش معاملات خرد نیز به ۱۰.۴ همت رسید که سهامداران آخرینبار این عدد را ۱۸ ماه قبل دیده بودند.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایشی بود تا جایی که شاخص هموزن بازار در پایان بورس این روز سه هزار و ۵۴۸ واحد که معادل ۰.۴۹ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۲۳ هزار واحد رسید. حجم معاملات خرد نیز ۲۳.۶ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) ۱۰ هزار و ۴۹۴ میلیارد تومان ثبت شد.
کارشناسان بر این باورند که با توجه به رشد پیاپی شاخص کل و سهمها، بازار سرمایه نیازمند اصلاح موقت است زیرا اصلاح بازار سهام سبب میشود خریداران تازهنفس وارد بازار شوند و بازار سرمایه آماده حرکت به سمت اهداف قیمتی بالاتر شود با این حال، فعالان بازار سرمایه شرایط بورس در آخرین روز کاری این هفته را متعادل رو به منفی پیشبینی کردند.
یک پایان کاهشی
بازار سهام در آخرین هفته آبان روند صعودی داشت اما کمکم از شدت رشد بازار کم شد تا اینکه در آخرین روز هفته شاخصهای بورسی کاهشی شد.
معاملات سهمهای بزرگ بازار در روز چهارشنبه خلاف کندل روز معاملاتی گذشته بسته شد و شاخص کل با کاهش ۱۲ هزار و ۵۷ واحدی که معادل ۰.۵۳ درصد این شاخص است، در سطح دو میلیون و ۲۵۷ هزار واحدی ایستاد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز کاهش پیدا کرد و شاخص هموزن بازار سه هزار و ۵۳۰ واحد که معادل ۰.۴۹ درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح ۷۱۹ هزار واحد رسید. تابلو بورس اوراق بهادار تهران در این روز، حجم معاملات را ۱۷.۳ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) ۷,۸۶۸ میلیارد تومان نشان داد. تراز پول حقیقی در سهام نیز مانند روز معاملاتی گذشته منفی بود و حدود ۴۵۵ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
به گفته فعالان بازار، اخبار سیاسی و نظامی این روزها تأثیر زیادی بر روند معاملات سهامی دارد و معاملهگران بورس تهران به دنبال بررسی لحظهای این اخبار هستند به همین دلیل آخرین روز کاری بورس در این هفته با بازگشایی مثبت صندوقهای طلا در واکنش به صدور احتمالی قطعنامه علیه ایران در شورای حکام همراه بود که باعث رشد قیمت دلار در بازار آزاد شد.
با این وجود کارشناسان بازار سرمایه معتقدند اُفت کنونی در کوتاهمدت میتواند بخشی از اصلاح قیمتها پس از رشدهای اخیر باشد و با توجه به حجم بالای معاملات خرد و ورود نقدینگی حقیقی، انتظار میرود که روند کلی بازار صعودی باقی بماند اما نوسانات نیز ادامه خواهد داشت.
به گزارش ایمنا، کاهش ریسکهای سیستماتیک، افزایش نرخ نیما، کاهش نرخ سود و در نظر گرفتن منافع بنگاهها در بودجه سه عامل اصلی افزایش حجم و قیمت معاملات بورس این هفته بودند البته در دو روز آخر هفته به دلیل افزایش ریسک خبرهای سیاسی کمی فشار فروش به بازار برگشت اما در منفیها نیز بازار وضعیت خریدار خوبی را تجربه میکرد از سوی دیگر در این هفته رکورد معاملات خرد ۱۸ ماهه شکسته شد و خود یک نشانه مهم برای تغییر دورنمای بازار سرمایه به شمار میآید.
نظر شما