روغن ریزی خودرو یکی از مشکلاتی است که معمولا رانندگان ماشینهای پابهسن گذاشته با آن درگیر میشوند. بخشهای مختلفی از خودرو برای عملکرد درست خود نیاز به روغن دارند.در چنین مواقعی شما با روغن ریزی ماشین روبهرو میشوید و میبینید که از خودروتان مقداری روغن به بیرون نشت پیدا میکند. در پاسخ به این سوال که آیا روغن ریزی ماشین خطرناک است یا نه، در یک کلمه باید بگوییم: بله! مشکل روغن ریزی ماشین در صورتی که بهموقع عیبیابی و رفع نشود میتواند علاوهبر هزینههای سنگینی که روی دستتان میگذارد، برای امنیت شما و سلامت خودروتان خطرناک هم باشد. در این مقاله به تفصیل به روغن ریزی ماشین، نشانهها، دلایل و خطرات آن میپردازیم.
روغن ریزی ماشین چه خطری دارد؟
نشت روغن خودرو اتفاق بسیار شایعی است که ممکن است برای هر خودرویی پیش بیاید. هر چه سن خودروی شما بالاتر باشد این احتمال بالاتر میرود. خیلی از رانندگان اطلاعی ندارند که آیا روغن ریزی ماشین خطرناک است یا نه. در این بخش به خطرات و خسارات ناشی از روغن ریزی ماشین میپردازیم.
خطرات روغن ریزی ماشین |
|
نشت روغن ترمز |
۱. از کار افتادن سیستم ترمز (ترمز بریدن) |
۲. قفل شدن چرخها هنگام ترمزگرفتن |
|
نشت روغن هیدرولیک فرمان |
۳. از دست دادن تعادل خودرو |
۴. سوختن پمپ هیدرولیک فرمان |
|
نشت روغن موتور |
۵. از کار افتادن موتور خودرو |
۶. سوختن واشر سرسیلندر |
|
۷. خرابی قطعات موتور |
|
۸. سوختن پمپ روغن خودرو |
|
نشت روغن گیربکس |
۹. از کار افتادن گیربکس |
۱۰. ساییدگی و شکستگی قطعات گیربکس |
۱. ترمز بریدن
بزرگترین خطر روغن ریزی ماشین که امنیت شما را تهدید میکند از کار افتادن سیستم ترمز خودرو است. هنگام ترمز گرفتن، فشار پدال از طریق روغن ترمز که تقریبا تراکم ناپذیر است به سمت چرخها منتقل میشود تا درنهایت لنتها با دیسک یا کاسه ترمز درگیر میشوند و سرعت شما کم میشود. وجود هرگونه نشتی در این مسیر میتواند سطح روغن ترمز را کاهش داده و قدرت ترمزگیری خودروتان را مستقیما تحت تاثیر قرار دهد. در بدترین حالت ممکن است خدای ناکرده بهطور ناگهانی هنگام حرکت متوجه شوید که سیستم ترمزتان بهطور کلی کار نمیکند و به اصطلاح ترمز خودرو بریده است.
۲. قفل شدن ترمز
یکی دیگر از اتفاقاتی که با نشت روغن ترمز ممکن است برای خودروی شما رخ دهد قفل شدن ترمز است. در این حالت لنت به دیسک میچسبد و هر چهقدر هم که با پدال ترمز بازی کنید چرخها آزاد نمیشوند و کنترل خودرو بسیار دشوار میشود.
۳. از دست دادن تعادل خودرو
نشت روغن هیدرولیک فرمان خودرو در ابتدای کار با سفت شدن فرمان خود را نشان میدهد. اما کاهش بیش از اندازه سطح روغن هیدرولیک فرمان میتواند بهطور ناگهانی و جایی که انتظارش را ندارید سیستم فرمان خودروتان را بهطور کلی دچار اختلال کند.
۴. سوختن پمپ هیدرولیک فرمان
یکی دیگر از اتفاقاتی که با نشت روغن هیدرولیک و کاهش بیش از اندازه سطح این مایع رخ میدهد سوختن پمپ هیدرولیک فرمان است. با سوختن این قطعه مهم سیستم هیدرولیک فرمان خودروی شما بهطور کلی از کار میافتد و ممکن است که بخشهای مختلف فرمان نیز دچار آسیبدیدگی شوند.
۵. از کار افتادن موتور خودرو
روغن موتور یکی از مهمترین اجزای موتور خودرو بهحساب میآید. نشت این روغن باعث کاهش سطح روغن و افت فشار روغن موتور در پیشرانه خودرو میشود. از آنجایی که عملکرد درست موتور خودرو و اجزای آن مستقیما به روغن موتور وابسته است، روغن ریزی خودرو در این بخش میتواند آسیبهای مختلفی برای پیشرانه بهوجود بیاورد. در صورتی که این روغن ریزی را به موقع تشخیص دهید و از تشدید شدن آن جلوگیری کنید احتمالا مشکلی برای موتور بهوجود نمیآید. اما در بدترین حالت ممکن است موتور خودروی شما به کلی از کار بیفتد و دیگر روشن نشود، که طبیعتا نیاز به بازکردن موتور و تعمیرات بسیار سنگین پیدا میکنید.
۶. سوختن واشر سرسیلندر
یکی از اتفاقاتی که ممکن است با نشت روغن موتور خودرو رخ دهد سوختن واشر سرسیلندر است. واشر سرسیلندر با عایقکردن محفظه احتراق مسیر آب رادیاتور و روغن موتور را از یکدیگر جدا میکند. این قطعه در برابر دما و فشار تا حد بسیار زیادی مقاوم است، اما به شرطی که آب رادیاتور و روغن موتور وظیفه خود را در کاهش دمای قطعات موتور به خوبی انجام دهند. درنتیجه روغن ریزی خودرو میتواند باعث سوختن واشر سرسیلندر شود.
۷. خرابی قطعات موتور
اجزای متحرک ریز و درشت خودرو برای حرکت روان و بدون مشکل خود روی قدرت روانکاری روغن موتور حساب میکنند. اگر روغن به مقدار کافی یا با فشار کافی به قطعات متحرک موتور نرسد این قطعات ممکن است روی یکدیگر ساییده شوند و آسیب ببینند. همچنین گاهی ممکن است یک قطعه بخاطر اصطکاک زیاد در جایی گیر کند و تحت فشار بیش از حد بشکند. قطعاتی که بهخاطر روغن ریزی موتور در خطر آسیبدیدگی هستند عبارتاند از: سوپاپها، پیستونها، گیت سوپاپ، سیت سوپاپ، میل لنگ، میل بادامک، سرسیلندر و...
۸. سوختن پمپ روغن موتور
کاهش سطح روغن موتور در برخی مواقع پیش از اینکه به موتور آسیب برساند خود پمپ روغن را از کار میاندازد. بر اثر روغن ریزی ماشین، هرچه سطح کمتری از روغن موتور در سیستم وجود داشته باشد، اویل پمپ خودرو باید بیشتر از توان خود کار کند تا بتواند فشار روغن مورد نیاز موتور را تامین کند. این فشار مضاعف به پمپ روغن میتواند آن را بهطور کلی بسوزاند و از کار بیندازد.
۹. از کار افتادن گیربکس خودرو
روغن گیربکس خودرو عملکرد بدون مشکل جعبه دنده را برای خودروی شما امکانپذیر میکند. کاهش سطح این روغن میتواند فرایند تغییر دنده را برای شما با مشکل مواجه کند. در صورت تشدید این مساله ممکن است شما امکان تغییر دنده را تقریبا بهطور کلی از دست بدهید و ناخواسته به گیربکس خودروتان آسیب وارد کنید.
۱۰. شکستگی اجزای گیربکس
نشت روغن گیربکس خودرو میتواند با کاهش سطح روغن در جعبه دنده، اصطکاک و سایش قطعات ریز و درشت گیربکس را افزایش دهد. در این حالت قطعاتی مثل ماهک دنده، چرخدندههای اصلی و کمکی، دوشاخ دنده و... در خطر ساییدگی و شکستن قرار دارند.
علت روغن ریزی ماشین چه میتواند باشد؟
حالا که با خطرات روغن ریزی ماشین آشنا شدیم و به پاسخ پرسش «آیا روغن ریزی ماشین خطرناک است؟» رسیدیم بهتر است که با دلایل بروز این مشکل نیز آشنا شویم. شناختن علت روغن ریزی خودرو به شما کمک میکند تا درصورت بروز این مشکل بتوانید سریعتر و دقیقتر آن را ریشهیابی کنید و سپس برای تعمیرات به تعمیرگاه مراجعه کنید.
- پارگی کاسه نمد
- خرابی پمپ روغن
- خرابی واشر سرسیلندر
- گرفتگی یا خرابی فیلتر روغن
- خرابی کارتل
- نشتی سیستم هیدرولیک
- نشتی سیستم ترمز خودرو
کلام آخر
در پاسخ به این سوال که آیا روغنریزی ماشین خطرناک است یا نه بهطور خلاصه در چند کلمه باید بگوییم که بله روغنریزی ماشین خطرناک است! قطعات مختلف خودرو مثل موتور خودرو، گیربکس، سیستمترمز و سیستم هیدرولیک فرمان برای عملکرد درست خود نیاز به روغنهای مخصوص دارند. درنتیجه نشت روغن از ماشین خودرو میتواند عملکرد چند تا از اصلیترین بخشهای خودرو را با مشکل مواجه کند. نشت روغن از خودرو علاوه بر آسیبهای زیست محیطی میتواند به قطعات خودروی شما آسیبهای سنگین برساند و مهمتر از آن، امنیت شما و خودروتان را به خطر بیندازد. درباره خطرات روغن ریزی ماشین، علت نشت روغن و نشانههای آن بخوانید تا هم از مشکلات بیشتر پیشگیری کنید و هم امنیت خود و خودروتان را حفظ کنید.
منبع: همراه مکانیک
نظر شما