محمدعلی حسننیا در گفتوگو با خبرنگار ایمنا درباره مذاکرات آتشبس در لبنان اظهار کرد: جریانات داخل لبنان در خصوص قطعنامه ۱۷۰۱ که در سال ۲۰۰۶ توسط سازمان ملل تصویب شد، تقریباً اتفاق نظر دارند، یعنی از گروههای دست راستی مسیحی گرفته تا جریانات شیعه همچون جنبش امل و حتی بخشی از خود جریان حزبالله در شرایط فعلی این قطعنامه را قبول دارند و میپذیرند.
وی افزود: نکته بر سر این است که بعضی جریانات در لبنان، فراتر از این قطعنامه را میخواهند. در جنگ میان اسرائیل و لبنان چند دسته وجود دارد. اول خود اسرائیل است که نتانیاهو به دنبال این است که بعد از اتفاقات دو سه ماه اخیر بهویژه ترور فرماندهان حزبالله و سیدحسن نصرالله، تغییر تاکتیک رخ دهد تا در پی آن راهبرد خود را در لبنان تغییر دهند.
کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: راهبرد آنها این است که بتوانند تغییر معادله امنیتی را رقم بزنند. اسرائیل به دنبال اشغال لبنان نیست و بهطور مثال نمیخواهد جنوب لبنان را اشغال کند، زیرا توان چنین کاری را ندارد و شاهد بودیم که بعد از ۵۰ روز عملیات زمینی نتوانست کاری از پیش ببرد و خسارتهای زیادی برایشان دارد.
حسننیا تاکید کرد: اسرائیلیها میخواهند فراتر از قطعنامه ۱۷۰۱ عمل کنند و معادلات را تغییر دهند، خواسته آنها این است که نخست حزبالله را در جنوب لبنان خلع سلاح کنند و با تقویت یونیفل (نیروهای حافظ صلح سازمان ملل) و ارتش لبنان، توسط آمریکاییها ائتلاف بینالمللی شبه ناتو را در جنوب ایجاد کنند، یعنی گروههای آمریکایی، فرانسوی و کشورهای عربی نزدیک به آمریکا در کنار یونیفل یک ائتلاف ایجاد کنند تا بر خلع سلاح حزبالله نظارت داشته باشد.
وی تصریح کرد: اسرائیلیها در توافق آتشبسی که روزهای اخیر بحث آن مطرح شده است و از از طرف تیم ترامپ و هوک اشتاین دنبال میشود، بندی را گذاشتند درباره اینکه ما هر زمان که خواستیم بتوانیم به جنوب لبنان حمله هوایی انجام بدهیم و تأسیسات حزبالله را از بین ببریم.
کارشناس مسائل منطقه افزود: در لبنان، جنبش امل و حزبالله باهم متحد هستند، گروههای مسیحی همچون جریان المرده، جریان آزاد مسیحی و جریانات مختلف دیگر همچون جریان دروزی سوسیالیست ترقیخواه، به همراه گروههای اهل سنت و دولت میگویند قطعنامه ۱۷۰۱ اجرا شود و یونیفل نیز به عنوان ناظر حضور داشته باشد تا آتشبس محقق شود.
حسننیا بیان کرد: از سوی دیگر جریان مسیحی کتائب و قوات البنانیه به سرکردگی سمیع جعجع که حدود ۱۸ کرسی نیز در مجلس لبنان دارند، دنبال این هستند که با تغییر معادله امنیتی، تغییر معادله سیاسی هم اتفاق بیفتد، یعنی خلأ ریاستجمهوری را با فشار آمریکا و توسط گزینه مطلوب خودشان پر کنند، حزبالله را در جنوب خلع سلاح کنند و در نهایت ایدهآلشان این است که بتوانند حزبالله را درون لبنان خلع سلاح کنند و حزبالله سلاحهایش را به ارتش تحویل دهد، ارتشی که هیچ سازمان رزم مشخصی ندارد.
وی ادامه داد: استناد این جریان به دو قطعنامه پیش از ۱۷۰۱، یعنی قطعنامه ۱۵۵۹ و ۱۶۸۰ است، این دو قطعنامه یکی بعد از ترور رفیق حریری اتفاق افتاد و یکی هم چند ماه بعد تصویب شد که به ۱۶۸۰ معروف شد. در این دو قطعنامه آمده است که تمام گروهها از جمله حزبالله لبنان باید خلع سلاح شوند و این جریان به دنبال اجرای این قطعنامهها است تا معادلات سیاسی تغییر کند.
کارشناس مسائل منطقهای با اشاره به اینکه مذاکرات آتشبس بسیار داغ است، گفت: این مذاکرات ممکن است هر لحظه به یک توافق بینابینی برسد، تا پیش از این نتانیاهو قبول نمیکرد و همچون غزه زمانی که همهچیز آماده بود، هر بار بهانهای در غزه و لبنان برای برهم زدن توافق پیدا میکرد، اما اکنون در آستانه دولت جدید آمریکا هستیم و ترامپ میخواهد نوعی صلح زوری در منطقه اتفاق بیفتد.
حسننیا تصریح کرد: آمریکاییها فشار حداکثری به لبنانیها وارد میکنند تا این توافق را بپذیرند، در نهایت متن توافق از طرف هوک اشتاین به نبیه بری، رئیس مجلس لبنان به عنوان رابط حزبالله، داده شد و او آن را به حزبالله رساند، اما این پیشنهاد دو یا سه بند دارد که خود بری اعلام کرد ما آن را نمیپذیریم.
وی گفت: یکی از این بندها موضوع حضور هوایی اسرائیلیها در لبنان است و دیگری ایجاد یک ائتلاف فراتر از یونفل است که مقامات لبنانی گفتند ما این دو شرط را بهطور قطع نمیپذیریم، اما نبیه بری اعلام کرد که ما به دنبال مکانیزمهای دیگری هستیم.
به گزارش ایمنا، قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، قطعنامهای است که در یازدهم اوت ۲۰۰۶ با میانجیگری آمریکا، اروپا و برخی کشورهای عربی با هدف پایان دادن به جنگ ۳۳ روزه بین اسرائیل و حزبالله لبنان به تصویب رسید، اما اجرای کامل آن با چالشهایی روبهرو بوده است. در یکی از اصلیترین بندهای این قطعنامه آمده است که حزبالله لبنان باید از جنوب عقب نشینی کند و پشت خط لیتانی مستقر شود. هر دو طرف یکدیگر را به نقض مفاد قطعنامه متهم میکنند و تنشها در منطقه همچنان ادامه دارد اما لازم به ذکر است که به گفته سازمان ملل این قطعنامه تاکنون ۳۴ هزار بار توسط رژیم اسرائیل نقض شده است.
نظر شما