۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _دوشنبه بیست‌وهشتم آبان ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب» نوشت: «اگر طی کمتر از یک سالی که تا تاریخ انقضای توافق هسته‌ای باقی مانده توافق جدیدی حاصل نشود، ممکن است کشورهای اروپایی که هنوز در برجام هستند دنبال کار اسنپ بک بروند.» این جمله بخش کوتاهی از سخنان سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه بود که شامگاه شنبه در گفت‌وگوی ویژه خبری صدا و سیما مطرح کرد و در ادامه آن گفت: «هنوز فرصت مذاکره هست طرف‌های اروپایی هم از این موضوع استقبال کرده‌اند و بزودی مذاکرات با آن‌ها شروع می‌شود.» اشاره به «اسنپ بک» در توضیحات وزیر امور خارجه که به مثابه کلیدواژه‌ای برای ارجاع اذهان جهانی به یکی از مهم‌ترین مسائل مطرح در برجام عمل کرد، در حالی اهمیت مضاعف یافته که در سال‌های اخیر یکی از موضوعات چالش‌برانگیز میان طیفی از اعضای برجام با ایران بوده است. «اسنپ بک» یا «مکانیسم ماشه» اشاره به فرایندی چندلایه، زمان بر و پیچیده دارد که منحصراً در اختیار اعضای توافق هسته‌ای است و طبیعتاً اجرای آن نیز باید با حسن نیت و اثبات نقض همراه باشد. این در حالی است که اگر پرونده موضوع اختلافی میان ایران و طرفین به واسطه رایزنی‌ها و داوری‌های مشورتی، در بازه زمانی تعیین شده فیصله پیدا نکرد، در مرحله آخر در شورای امنیت گشوده خواهد شد. طرف معترض در فرآیند رأی‌گیری در این شورا این امکان را دارد تا با اعمال «حق وتو» از تصویب قطعنامه «تداوم لغو تحریم‌ها» جلوگیری کند تا بدون نیاز به جلب حمایت سایر اعضای دائمی، تحریم‌های پیشین شورای امنیت را بازگرداند. با چنین پشتوانه‌ای سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس در امتداد یکدیگر سودای رجوع به این مکانیسم را به بهانه گام‌های تهران در راستای کاهش تعهداتش در سر می‌پرورانند تا در آستانه کمتر از یک سال به پایان موعد بسته شدن پرونده مناقشه هسته‌ای، خواستی را پررنگ کنند که هزینه آن به اعتقاد تهران فراتر از تصور است و امکان ایجاد پیامدهای بزرگ‌تری پیرامون این توافق وجود دارد.

۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود تیتر «دیدار با نماینده ترامپ تکذیب شد غربگراها عزا گرفتند» را برگزید و نوشت: در آستانه آغاز دوران جدیدی از منازعات، روابط و مسائل مابین ایران و آمریکا که ویژگی اصلی آن هم‌زمانی تقریبی ریاست‌جمهوری پزشکیان در ایران و ترامپ در آمریکا است، طیف‌های مختلف با طرح خبرهای درست و غلط سعی در تست افکار عمومی و واکنش‌ها در دو طرف دارند. در این میان ادعای خبرنگار ایرانی نیویورک‌تایمز درباره دیدار ایلان ماسک ابرمیلیاردر آمریکایی و حامی مالی اصلی ترامپ با امیر سعید ایروانی رئیس نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، به سرعت به تیتر یک اکثر رسانه‌های داخلی و بین‌المللی و به سوژه اصلی تحلیلگران سیاست خارجی بدل گشت.

فارغ از اینکه با موضع و سخنان اسماعیل بقایی در گفت‌وگو با ایرنا، صحت و سقم این ادعای نیویورک‌تایمز از سوی وزارت امور خارجه تکذیب شد، واکنش عصبی غرب‌گرایان داخلی از سیر تحولات در موضوع فوق و واکنش پرخاشگرانه آنان نسبت به موضع کیهان در شماره روز شنبه ۲۶ آبان و مواضع انقلابی وزارت امور خارجه جای بررسی و توجه دارد. جدای از این تکذیبیه وزارت امورخارجه با سانسور شدید از سوی رسانه‌های زنجیره‌ای مدعی اصلاحات روبه‌رو شد که این نکته نیز جای تأمل بسیار دارد. این سانسور در کنار واکنش پرخاشگرانه آنان به گزارش کیهان بیش از هر چیز، امید واهی این طیف به تکرار مجدد مسیری که بارها با شکست روبه‌رو شده است را نشان می‌دهد.

این طیف که در تضییع منافع ملی در دولت‌های اصلاحات و روحانی، دستی بر آتش دارند و ضربات ناشی از ساده‌لوحی یا خیانت آنان بارها و بارها کشور را در معرض زیان‌های شدید قرار داده است، این بار نیز با دیکتاتوری تمام تحمل شنیدن هیچ سخن مخالفی را نداشته و از موضع مستند کیهان در گزارش تیتر یک روز شنبه برآشفتند.

۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بسیج بیش از دشمنی با آمریکا با فقر دشمنی دارد» نوشت: بسیج و بسیجی فدای یک مثلث می‌شود که انقلاب اسلامی، ملت بزرگ ایران که ۴۵ سال پای انقلاب اسلامی ایستاده است و ولایت فقیه، اضلاع این مثلث را تشکیل می‌دهند. این عبارت را معاون هماهنگ‌کننده سازمان بسیج مستضعفین در نشست خبری تشریح برنامه‌های این نهاد انقلابی عنوان کرد.

نکته‌ای که البته فلسفه وجودی ارتش ۲۰ میلیونی به عنوان یادگار امام راحل را تشکیل می‌دهد و این خدمت، جان‌فشانی و از خودگذشتگی طی چهار دهه گذشته در بزنگاه‌های مختلف کشور از جمله دفاع مقدس، سازندگی، بهداشت و درمان، حوادث غیر مترقبه و مواردی از این قبیل به اثبات رسیده است.

به گزارش خبرگزاری بسیج، سردار حسین معروفی روز گذشته هفته بسیج را یادآور جان‌فشانی‌ها، ایثار و ازخودگذشتگی‌ها توصیف کرد و با بیان اینکه سرنوشت دفاع مقدس را ملت ایران در قالب بسیج مستضعفین رقم زدند، گفت: بسیج در دوران دفاع مقدس، بیش از یک میلیون و ۸۸۸ هزار رزمنده را عازم جبهه‌های حق علیه باطل کرد و در نهایت نیز تا پایان دفاع مقدس، ۹۴ هزار شهید را تقدیم انقلاب اسلامی کرد.

معروفی حفاظت و حراست از انقلاب اسلامی و دستاوردهایش را از وظایف بسیج برشمرد و افزود: بسیج و بسیجی هر جا که نیاز باشد در خدمت ملت ایران خواهد بود و در هر عرصه‌ای که لازم باشد، بسیج و بسیجی اولین کسی است که در کنار مردم قرار خواهد گرفت. وی ادامه داد: بسیج و بسیجی فدای یک مثلث می‌شود که انقلاب اسلامی، ملت بزرگ ایران که ۴۵ سال پای انقلاب اسلامی ایستاده است و ولایت فقیه، اضلاع این مثلث را تشکیل می‌دهند.

۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «شرمساری» را برگزید و نوشت: بیش از ۵۰۰ نفر از روشنفکران و دانشگاهیان آلمان و دیگر کشورهای جهان در نامه‌ای سرگشاده و شدیداللحن دولت آلمان را فراخواندند تا مواضع خود در قبال اسرائیل را بازنگری کند و سیاست خود را در برابر این رژیم تغییر دهد. این حرکت نمودی است از اینکه تلاش اکثریت جامعه ژرمن‌ها برای جدا کردن مسیر خود از احزاب صهیونیستی این کشور ادامه دارد. در این نامه سرگشاده که برای تمام نمایندگان پارلمان آلمان ارسال شده، آمده است: دولت آلمان اکنون بیش از یک سال است فعالانه در کشتار و زیر پا گذاشتن حرمت انسانی فلسطینی‌ها از طریق پشتیبانی سیاسی، مالی، نظامی و حقوقی از اسرائیل سهیم است. نویسندگان در این نامه شدیداللحن، دولت آلمان را به مشارکت با رژیم صهیونیستی در جنایات مربوط به حقوق اقوام متهم کرده و خواهان پایان دادن به این رویکرد شده‌اند. دبورا فلدمان (نویسنده آلمانی - آمریکایی)، توماس پیکتی (اقتصاددان فرانسوی)، آمیرا هاس (روزنامه‌نگار اسرائیلی)، راز سگال (تاریخ‌نگار اسرائیلی) و مایکل بارن‌بویم (موسیقیدان فرانسوی- آلمانی) از جمله افرادی هستند که این نامه سرگشاده را امضا کرده‌اند. دولت آلمان از ابتدای جنگ غزه (۷ اکتبر ۲۰۲۳) به صورت فعالانه و داوطلبانه از جنایات اسرائیل علیه مردم غزه و فلسطینیان حمایت کرده و حمایت خود را در قالب بسته‌های اقتصادی و نظامی و حمایت‌های سیاسی به رژیم موقت صهیونیستی ارائه کرده است.

دولت آلمان برخلاف شعارهای حقوق بشری و ادعای حمایت از جنبش‌های حقوق بشری و فعالان محیط زیست، از ابتدای جنگ غزه عملکردی متناقض را علیه فلسطینیان از خود بر جا گذاشته است. دولت این کشور پس از دولت آمریکا بیشترین حمایت مالی، تسلیحاتی و سیاسی را از رژیم صهیونیستی انجام داده و سران این کشور تمام توان خود را برای نابودی مقاومت و ملت غزه به کار گرفته‌اند.

۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «ظریف و دیگر هیچ؟» را برگزید و نوشت: رادیکال‌های بهارستان بار دیگر با هدف رویارویی با ظریف، در مقابل یک لایحه مهم صف‌آرایی کردند تا یک‌فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس در حالی رأی نیاورد که فضای مجلس بیش از آنکه علیه فوریت این لایحه باشد، در مقابل محمدجواد ظریف قرار بگیرد. حمله جریان رادیکال به محمدجواد ظریف امری جدید نیست. اینکه او از دید بخش مهمی از افکار عمومی همچنان یک چهره تأثیرگذار است و حتی توانست نقش پررنگی در انتخابات چهاردهم ایفا کند، باب میل رادیکال‌هایی که همیشه با خواست اکثریت مردم در چالش قرار گرفته‌اند، نبوده و نیست. از این‌رو، از زمان انتصاب محمدجواد ظریف به معاونت راهبردی ریاست‌جمهوری، موج تقابل با او افزایش یافته و برخی از مخالفان دولت با اصرار و جدیت، پیگیر کنارگذاشتن ظریف از دولت هستند و حتی کار را به شکایت در قوه قضائیه نیز رسانده‌اند. قوه قضائیه اما آب پاکی را روی دست‌شان ریخت و حکم دستگاه قضا مبنی بر بلامانع‌بودن حضور ظریف در محل خدمت خود به‌عنوان معاون رئیس‌جمهور در فضای مجازی مورد توجه قرار گرفت.

۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «تحریم دوبل با FATF» را برگزید و نوشت: حدود پنج‌سال از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF می‌گذرد. پس از خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌ها، اقتصاد ایران با ثبت در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، محدودتر از گذشته شد. حال دولت چهاردهم، تلاش‌هایی را برای خروج ایران از لیست سیاه آغاز کرده است. درباره خروج ایران از لیست سیاه دو نگاه وجود دارد: برخی معتقدند که بدون لغو تحریم‌ها خروج ایران از لیست سیاه FATF، بی‌معنی است و کمکی به اقتصاد ایران نخواهد کرد و همچنین باعث آسیب‌پذیر شدن اقتصاد به‌دلیل افشای اطلاعات خواهد شد. اما نگاه دوم معتقد است که با توجه به اعمال تحریم‌های خارجی، باقی ماندن ایران در لیست سیاه باعث خواهد شد که آسیب تحریم‌ها بیشتر باشد و در نتیجه همکاری ایران با این نهاد می‌تواند راهکاری برای بهبود تجارت با همسایگان و کشورهای نزدیک، با ایران باشد. بسیاری از کشورها از جمله روسیه، سوریه، لبنان و عراق در شرایط کنونی با چالش تحریم روبه‌رو هستند؛ اما سعی دارند از ورود به تله لیست سیاه FATF خودداری کنند تا بتوانند در جریان تجارت بین‌المللی باقی بمانند.

۱۱ ماه نفس‌گیر برای ایران و غرب

کد خبر 811565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.