تاراج باغات گلستان به دست مگس مدیترانه‌ای

مگس مدیترانه‌ای، آفتی است که به جان باغات استان گلستان افتاده است و با خسارت به باغداران، ثمره محصول را هرسال در مقایسه با سال قبل کمتر می‌کند، کارشناسان معتقد هستند که قوانین قرنطینه سخت‌گیرانه تنها راه کنترل این حشره مرموز است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا در گلستان، مگس میوه مدیترانه‌ای یکی از مخرب‌ترین آفات جهان محسوب می‌شود، به باور کارشناسان این آفت برخلاف بسیاری از گونه‌های مگس میوه، می‌تواند آب و هوای خنک‌تری را تحمل کند، این آفت قدرت تکثیر بالایی دارد و علاوه بر باغات، در خانه باغ‌ها، فضای سبز شهری و عرصه‌های منابع طبیعی نیز مستقر می‌شود.

کارشناسان بر این باور هستند که به واسطه قدرت تکثیر بالا و حضور پررنگ این آفت در همه نقاط، مبارزه با آن نیازمند مدیریت تلفیقی است و کشاورز و باغدار نمی‌توانند به تنهایی آفت را کنترل و باغ خود را در امان نگه دارند، بسیاری از کشورهای دنیا با آگاهی‌بخشی و استفاده از سایر روش‌ها، مبارزه شیمیایی را از دستور کار خارج کرده‌اند، فعالان حوزه کشاورزی معتقد هستند با ادامه این روند و اجماع نشدن سازمان‌ها و نهادهای مرتبط برای مبارزه با این آفت، در چند سال آینده سطح کشت باغات به شدت کاهش پیدا می‌کند.

احمد دهنوی، یک کشاورز گلستانی است که از خسارت شدید آفت مگس مدیترانه‌ای به محصول نارنگی در باغش خبر می‌دهد و به خبرنگار ایمنا می‌گوید: بیشتر محصولات باغ ما از بین رفته است و با وجود سم‌زدایی و تله‌گذاری این آفت کنترل نشد.

وی ادامه می‌دهد: در سال‌های اخیر با شیوع این آفت در گلستان متأسفانه درآمد خوبی نصیب باغداران نمی‌شود و در بسیاری مواقع به دلیل کاهش خسارت مجبور هستیم که میوه را نارس جمع‌آوری و راهی بازار کنیم.

اکبر حیدری، یکی دیگر از باغداران گلستانی که در سال‌های اخیر به واسطه شیوع این آفت خسارت زیادی را متحمل شده است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: با هجوم آفت مگس مدیترانه‌ای به باغ‌های شهرستان بندرگز تقریباً همه محصول از بین رفت و باغداران نتوانستند برداشت مناسبی از محصول خود داشته باشند.

وی ادامه می‌دهد: با اطلاع رسانی که از سوی جهاد کشاورزی برای هجوم این آفت به باغ‌های استان انجام شد ما نیز آفت‌کشی را در دو مرحله انجام دادیم اما تأثیری نداشت و با گسترش این آفت نزدیک به ۹۰ درصد محصولات باغی از بین رفت.

تاراج باغات گلستان به دست مگس مدیترانه‌ای

مقابله نادرست با آفت

اردشیر حسام، کارشناس ارشد کشاورزی، مگس مدیترانه‌ای را به عنوان آفتی ماندگار در استان معرفی می‌کند و به خبرنگار ایمنا می‌گوید: مگس مدیترانه‌ای آفتی بدقلق است که به تدریج سطح کشت باغات استان را کاهش می‌دهد.

وی روند مقابله فعلی با آفت مگس مدیترانه‌ای را نادرست ارزیابی می‌کند و می‌افزاید: در صورت تداوم چنین فرایندی تا دو سال آینده به بهره‌وری زراعی استان امیدی نخواهیم داشت.

این کارشناس ارشد کشاورزی با بیان اینکه فعالیت این آفت تا اواسط دی در استان ادامه خواهد داشت، ادامه می‌دهد: در سال‌جاری، آفت از دهه دوم فروردین بروز کرد، در صورتی که سال‌های گذشته از خرداد پدید می‌آمد.

به گفته او، فرق ما با مازندران این است که در گلستان سفره را برای آفت فراهم کرده‌ایم و سیر توالی میزبانی در این استان برای مگس مدیترانه‌ای فراهم است.

وی خواستار افزایش آگاهی بهره‌برداران می‌شود و ادامه می‌دهد: باید نقشه راهی توسط وزارتخانه‌هایی نظیر وزارت کشاورزی و وزارت کشور تدوین شود و سازمان سیما و منظر شهری و منابع طبیعی نیز در کنترل آفت تلاش کنند.

حسام با بیان اینکه بسیاری از کشورها قوانین قرنطینه سخت‌گیرانه را پیش گرفته‌اند، می‌افزاید: نقاط حساسی در مراحل زندگی این آفت وجود دارد که در کنترل آن باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد و مبارزه در آن زمان انجام شود.

وی با اشاره به نحوه کنترل این آفت در سایر نقاط دنیا می‌گوید: کشورهایی همچون آمریکا، استرالیا و گواتمالا رویکردهای موفقی را در کنترل مگس مدیترانه‌ای پیش گرفته‌اند و اکنون به نقطه‌ای رسیده‌اند که مبارزه شیمیایی را منتفی کرده‌اند.

این کارشناس ارشد کشاورزی پرواز مگس مدیترانه‌ای را ضعف در کنترل آفت از سوی باغدار اعلام می‌کند و می‌گوید: خرده مالکی نیز مانعی برای کنترل عمومی این آفت است، زیرا اگر همسایه باغ، خانه‌باغ‌ها و فضای سبز شهر کنترل نداشته باشند، نتیجه مطلوب به دست نمی‌آید.

تاراج باغات گلستان به دست مگس مدیترانه‌ای

لزوم تدوین بسته کارشناسی برای مقابله به مگس مدیترانه‌ای

شعبان شتایی، رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان در این رابطه تدوین بسته کارشناسی را راه‌حلی برای مبارزه با مگس مدیترانه‌ای اعلام می‌کند و می‌گوید: این بسته کارشناسی باید با اساتید و کارشناسان جهاد کشاورزی و دانشگاه منابع طبیعی استان و کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تدوین و سپس به شورای گفت‌وگو دولت و بخش خصوصی ارائه شود.

وی با بیان اینکه دستورالعمل کشوری در رابطه با مقابله با این آفت ارائه شده است، می‌افزاید: این دستورالعمل‌ها باید بومی‌سازی شود تا بر اساس نیازهای استان برای مقابله با تهاجم مگس مدیترانه‌ای تصمیمات مقابله‌ای گرفته شود.

شتایی معتقد است که باید به نقطه‌ای برسیم که همه افراد و ساکنان باغات، منازل ویلایی، خانه باغ‌ها و همه مکان‌هایی که درخت در آنجا وجود دارد، با اقدامات جدی از جمله تشویق یا اعمال محدودیت مجبور به مقابله با این آفت با همراهی کارشناسان جهاد کشاورزی شوند.

به گفته وی، چنانچه در استان خواهان کاهش سطح آلودگی برای تخم‌ریزی مگس مدیترانه‌ای و سلامت غذایی هستیم، باید تصمیم‌گیری کلان در منطقه با همراهی مردم و مسئولان انجام شود.

ضرورت همکاری سایر دستگاه‌ها در آموزش و اطلاع‌رسانی

محمد برزعلی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: توجه به بهداشت آفات بسیار مهم است و باید میوه‌های آلوده جمع‌آوری و منهدم شود، حتی عموم مردم نیز نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشند، اگر چنین اتفاقی نیفتد، سال آینده آفت دو برابر خواهد شد.

وی با بیان اینکه اقدامات بسیار خوبی در کنترل مگس مدیترانه‌ای انجام شده است اما سرعت انتشار این آفت بسیار بالاست، می‌افزاید: در سطح استان گلستان ۲۹ هزار هکتار باغ وجود دارد که بسیاری از باغات از دور خارج شده و به مرور باغات جدید ایجاد می‌شوند.

برزعلی با تاکید به اینکه در مورد این آفت، آگاهی‌بخشی به باغداران و عموم مردم بسیار حائز اهمیت است، ادامه می‌دهد: جهاد کشاورزی باید به حدود ۱۳ هزار نفر آگاهی‌بخشی داشته باشد و در این حوزه روش‌های مختلفی امتحان شده است.

وی تاکید می‌کند: آموزش و اطلاع‌رسانی صرفاً به عهده جهاد کشاورزی نیست و سایر ارگان‌ها و سازمان‌ها نیز در این خصوص همکاری داشته باشند.

به گزارش ایمنا، مقابله به مگس مدیترانه‌ای، نیازمند یک رویکرد چندجانبه شامل نظارت، مدیریت زراعی، کنترل بیولوژیک، شیمیایی و آموزش است تا بتوان خسارت ناشی از این آفت را کاهش داد، همکاری بین کشاورزان، کارشناسان و نهادهای دولتی برای مبارزه با این آفت ضروری است.

کد خبر 809025

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.