جهان غرق شادی از میلاد حضرت زینب (س)، پرستار کربلا

حضرت زینب (س) در پایان وقایع تلخ عاشورا پرستاری از مجروحان روحی و جسمی کودکان، زنان و بازماندگان اصحاب امام حسین(ع) را در میان خیمه‌های سوخته، ویرانه‌های شام و کوچه‌پس‌کوچه‌های مدینه بر عهده داشت، از این‌رو پنجم جمادی‌الاول، سالروز ولادت ایشان به نام روز پرستار نام‌گذاری شده است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، حضرت زینب (س) با لقب صدیقه صغری، زاده پنجم جمادی‌الاول سال پنجم هجرت متولد و توسط پیامبر (ص) زینب به‌معنای زینت پدر نام‌گذاری شد. وی همواره به‌واسطه نقش حساسی که در وقایع کربلا (سال ۶۱ هجری) ایفا کرد، شناخته می‌شود. او شاهد شهادت فرزندان، برادران، برادرزاده‌ها، اصحاب و یاران برادر خویش بود و نقش چشمگیری در زنده ماندن یاد کربلا، حفاظت از میراث آن و حفظ اسلام مزین به خون شهیدان دهم محرم سال ۶۱ هجری داشت. تربیت درست، تقوا و بزرگواری زینب (س) موجب شد که در برابر مصائب ضعیف نباشد، از این رو پس از شهادت امام حسین (ع) و یارانش، وی ستون سایر زنان و کودکان بود و به نمونه‌ای از استواری، شجاعت، فروتنی و قدرت برای مسلمانان تمام اعصار تبدیل شد.

روز ولادت حضرت زینب (س) در ایران به‌عنوان روز پرستار گرامی داشته می‌شود. پرستار واژه‌ای پرمعنا است و تعریف درست و دقیقی از دوستی، سخاوت، فداکاری و گذشت دارد. یک پرستار شب و روز نمی‌شناسد و همچون فرشته‌ای بدون بال بر بالین بیماران ظاهر می‌شود، زندگی خود را صرف مردم می‌کند، از رنج بیماران رنج می‌برد و لحظه مرخصی آن‌ها از بیمارستان، شیرین‌ترین لحظه زندگی وی محسوب می‌شود. پرستاری یک حرفه مقدس و ارزشمند، همراه با زحماتی بی‌آلایش و ازخودگذشتگی است. با این تفاسیر به‌خوبی مشخص است که چرا برای برگزاری روز پرستار در ایران سالروز ولادت صدیقه صغری تعیین شده است.

زینب (س)، پرستار مجروحان و پاسدار میراث کربلا

در ویرانی‌های محرم سال ۶۱ بعد از هجرت، در شب عاشورا که دشمن اهریمنی خیمه اهل بیت حسین (ع) را به آتش کشید و شبانه کودکان را به دل صحرا راند، زینب (س) در میان خیمه‌ای نیمه‌سوخته از زنان و کودکان پرستاری کرد، با صبر و استقامت در غم آنان شریک شد و از بیمار تب‌دار کربلا، امام سجاد (ع) پرستاری کرد. می‌توان گفت استقامت، عشق و فداکاری یک پرستار بر بالین بیمار، جلوه‌ای از صبر، استقامت و فداکاری بی‌کران حضرت زینب (س) در کربلا است.

حضرت زینب (س) بنیان‌گذار مجاهدت‌ها و دستاوردهای سیدالشهدا (ع) بود، کسی که توانست امیال پوچ یزید بن معاویه و یارانش را به باد افکند و نه‌تنها اسلام حضرت محمد (ص) را حفظ کند و یاد حسین (ع) و یارانش را زنده نگه دارد، بلکه هزاران پیام رشادت، مقاومت و مبارزه در راه حقوق بشر را برای فرزندانش به ارمغان بیاورد. نگهداری او از مجروحان و داغ‌دیدگان در شرایط پرتلاطم عاشورا، یکی از زیباترین جلوه‌های پرستاری بود.

زینب (س)، پرستار مجروحان و پاسدار میراث کربلا

ساختار مقبره حضرت زینب (س)

حضرت زینب (س) پانزدهم رجب سال ۶۲ هجری قمری چشمان خود را از جهان فروبست و در دمشق سوریه به خاک سپرده شد. مقبره وی یکی از مهم‌ترین مکان‌های زیارتی شیعیان در سراسر جهان به‌شمار می‌رود و به‌عنوان شاهدی بر میراث ماندگار او در اسلام شناخته می‌شود که نه‌تنها زائرانی را جذب می‌کند که به دنبال آرامش معنوی هستند، بلکه یادآوری از قدرت و تعهد او به ایمان خود در مواقع پرفراز و نشیب است. زیبایی معماری و عمق تاریخی این مکان آن را به بخشی حیاتی از میراث اسلامی در سوریه و فراتر از آن تبدیل کرده است.

این بنا دارای تاریخی غنی است و تصور می‌شود که بنای اولیه اندکی پس از درگذشتن وی ایجاد شده است و در طول قرن‌ها دستخوش تغییرات متعددی شده باشد تا به یک مجموعه بزرگ‌تر تبدیل شود و هزاران زائر را در خود جای دهد.

این مقبره معماری اسلامی خیره‌کننده‌ای دارد که از ویژگی‌های آن گنبد طلایی، مناره‌ها و فضای داخلی آینه‌کاری و کاشی‌کاری‌شده است. گنبد طلایی برجسته این حرم اکنون نقطه کانونی بازدیدکنندگان است و دو مناره بلند مزین به کاشی‌کاری‌های پیچیده در کنار آن قرار دارد. فضای داخلی آینه‌کاری آن نیز در کنار تزئینات کاشی بی‌نقص فضایی از زیبایی معنوی ایجاد می‌کند. دیوارها و سقف‌ها نیز اغلب با سطوح انعکاسی تزئین شده‌اند تا نور داخل حرم را تقویت کنند.

مقبره حضرت زینب (س) به‌عنوان یک نماد فرهنگی برای مسلمانان شیعه عمل می‌کند و نشان‌دهنده مقاومت و فداکاری‌های وی به‌ویژه با توجه به نقشی است که زینب (س) در حفظ میراث خانواده‌اش پس از واقعه کربلا ایفا کرد. امروزه زائران از سراسر جهان برای ادای احترام، طلب برکت و تقویت ایمان خود به این مکان مراجعه می‌کنند.

زینب (س)، پرستار مجروحان و پاسدار میراث کربلا

بزرگداشت میلاد حضرت زینب (س) در کشورهای مسلمان

میلاد حضرت زینب (س) در کشورهای مختلف جهان طی مراسم متفاوتی برگزاری می‌شود و منعکس‌کننده آداب و رسوم و آداب فرهنگی محلی هر کشور و منطقه است. جشن میلاد این بانوی بزرگوار اسلام نه‌تنها یک مراسم مذهبی است، بلکه به‌عنوان فرصتی برای ترویج ارزش‌های شجاعت، شفقت و انعطاف‌پذیری در فرهنگ‌های مختلف عمل می‌کند. هر کشوری آئین منحصربه‌فرد خود را به این مراسم اضافه می‌کند و در عین حال به نقش مهم زینب (س) در تاریخ اسلام احترام می‌گذارد. در ادامه با چند مورد از این مراسم در سراسر جهان آشنا می‌شویم.

مصر

«مسجد السیدة زینب» قاهره مصر در طول میلاد حضرت زینب (س) میزبان جشن‌هایی باشکوه با حضور جمعیت زیاد مسلمانان است. در این مراسم غذاهای نذری، نوشیدنی و شیرینی بین بازدیدکنندگان توزیع می‌شود. مصریان همچنین میلاد دختر امام اول شیعیان را با تشکیل حلقه‌های ذکرگویی، برگزاری مجالس معنوی با یاد خدا و خواندن سرودهایی در فضای مشترک عبادی جشن می‌گیرند.

ترکیه

میلاد حضرت زینب (س) در استانبول ترکیه با برپایی جشن‌هایی در مساجد گوناگون از جمله مسجد امام جعفر صادق برگزار می‌شود و شامل اقامه نماز جماعت برای گرامیداشت میراث زینب (س) و انجام فعالیت‌های فرهنگی شامل جلسات آموزشی درباره زندگی و یادآوری کمک‌های او به اسلام می‌شود.

سوریه

مقبره حضرت زینب (س) در دمشق، در روز تولد این بانوی بزرگوار شور و حال‌وهوای ویژه‌ای دارد و میزبان زائران بسیاری است. رویدادهای تشریفاتی مراسم میلاد نیز که اغلب توسط جوامع محلی سازماندهی می‌شود، شامل سخنرانی‌هایی است که فضائل و نقش او در اسلام را برجسته می‌کند.

کد خبر 808479

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.