به گزارش خبرگزاری ایمنا، در این دوران پُر از کشف و کنجکاوی، انتخاب کتاب مناسب میتواند نقش مهمی در رشد شخصیت، تقویت خلاقیت و ایجاد تفکر انتقادی نوجوانان ایفا کند. از داستانهای ماجراجویانه و علمی-تخیلی گرفته تا رمانهای واقعگرا و آثار الهامبخش؛ کتابهای متنوع میتوانند به نوجوانان کمک کنند تا در مسیر پیدا کردن هویت شخصی خود، آگاهی از جهان پیرامون و درک بهتر از روابط انسانی پیش بروند.
این گزارش به معرفی چند کتاب ویژه و پرمحتوا برای نوجوانان میپردازد؛ کتابهایی که نهتنها سرگرمکنندهاند، بلکه با پیامها و مفاهیم ارزشمند خود میتوانند همراهانی واقعی در مسیر رشد و یادگیری باشند.
تنتن و سندباد
کتاب «تنتن و سندباد» اثری خیالی و استعاری از تقابل دو شخصیت تنتن و سندباد به نمایندگی از دو فرهنگ غرب و شرق است؛ این کتاب سالها پس از پایان مجموعه داستانهای تنتن، توسط «محمد میرکیانی» خلق و نگارش شده است.
کتاب داستان تقابل افسانههای کهن مشرق زمین و داستانهای خیالی غرب با زبانی استعاری و در قالب واقعگرایانه است. شخصیتهایی نظیر سندباد و علیبابا که روزگاری سکه رایج بازار نقالها بودند و در دل داستانهای خود نکتههای پندآموز داشتند، در این کتاب به مصاف قهرمانهای پوشالی و بزرگنماییشده غرب میروند.
هر کدام از این دو گروه بهعنوان نمایندههای فرهنگ خود در کتاب معرف میشوند و در مقابلِ قدرتهای بیمنطق و بزرگنماییشده قهرمانهای غرب، افسانههای شرق راههایی منطقی و عاقلانه در پیش میگیرند و در برابر تهاجم و خوی خشونتطلبی آنها، با صبر و اتحاد سرزمینشان را نجات میدهند.
در حقیقت میرکیانی تلاش کرده است حقیقتی تاریخی را در قالب یک داستان خیالی برای نوجوانان بازگو کند. داستان تهاجم تکراری غرب بر سرزمینهای شرقی و استعماری که بر کشورهای آسیایی و آفریقایی گذشته است، اینبار در شکلی جدید و با هدف سیطره بر فرهنگ و اندیشه در تنتن و سندباد روایت میشود.
خاطرات سفیر
کتاب «خاطرات سفیر» خاطرات نیلوفر شادمهری و شامل بیان چالشهایی است که یک زن مسلمان بهعنوان دانشجوی ممتاز ایرانی در فرانسه با آن روبهرو شده است.
او سفیر ایران، یا بهتر بگوییم سفیر اسلام در قلبکشور فرانسه شد؛ بانویی محجبه و شاید کمی متفاوت از همسالان و همکلاسیهای خود که برای تکمیل تحصیلاتش در رشته طراحی صنعتی، برای مدتی ایران را به مقصد فرانسه ترک میکند و اینگونه خاطرات سفیر آغاز میشود.
کتاب «خاطرات سفیر» به روایت نیلوفر شادمهری با نگارشی صمیمی و ساده، خواننده را به خوابگاهی در پاریس میبرد و او را با رویدادها، تجربهها و خاطراتش شریک میکند.
خاطرات دختر مسلمانی که در کشور فرانسه، هرچند برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری حضور دارد، اما سفیری برای دفاع از حقیقت اسلام شده است. رویارویی او با آدمهای مختلف و اتفاقات متفاوت این خاطرات را جذابتر میکند، از قبول نشدنش در بهترین دانشگاه فرانسه تنها به دلیل حجابش و دست ندادن با سرشناسترین اساتید مرد تا برگزاری دعای عهد در اتاق خوابگاه و خواندن دعای کمیل برای «یک سلیم النفس».
وقتی مهتاب گم شد
وقتی مهتاب گم شد پیش از آنکه شرح زندگی علی خوشلفظ باشد، روایتی عینی از یک واقعه تاریخی است که موجب شد سرنوشت خیل وسیعی از مردمان ایران تغییر کند. علی خوشلفظ که نامش را بخاطر نزدیکی تولدش با ولیعهد پهلوی، جمشید گذاشتهاند، سالها بعد در نوجوانی، همزمان با وقوع انقلاب اسلامی خود نیز دچار تحول و دگرگونی در اهداف و آرمانها میشود. همین انقلاب درونی باعث میشود که او در نخستین اعزام به جبهه نام خود را به علی خوشلفظ تغییر دهد و سرانجام زندگیاش هم تغییر کند.
علی پانزدهساله در عنفوان جوانی با اصرار فراوان خود به جبهه اعزام میشود و آنجاست که درمییابد شهادت ارمغانی است که با ترک خود بهدست میآید، اما گویی قرار است علی خوشلفظ با تنی مجروح و خسته زنده بماند، تا سالها بعد ماجرای وصل حدود ۸۰۰ دوست و برادرش را برای ما روایت کند.
از جذابترین ویژگیهای کتاب، رعایت صداقت در تمام لحظات و اتفاقات است. بهطور کلی نه راوی و نه نویسنده کتاب هیچ ابایی از گفتن حقیقت ندارند. حقیقتی که با زبانی مردانه و از زاویه دید یک جوان مبارز و شجاع بیان میشود و ممکن است حتی در مواردی تلخ باشد و به مذاق خواننده خوش نیاید، اما در نهایت خواننده مطمئن است که کتاب به تخیل و اغراق گرفتار نشده است؛ روایتی که هرچه به انتهای کتاب نزدیک میشویم، شورانگیزتر و حماسیتر میشود اما همچنان، واقعی و صادق است.
نظر شما