به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه خبرنگاران International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists هر سال در دوم نوامبر برگزار میشود. این روز در «قطعنامه A/RES/68/163 مجمع عمومی» توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد که از همه کشورهای عضو میخواهد تا گامهای مشخصی برای مبارزه با فرهنگ معافیت از مجازات در کشورهایشان بردارند. خشونت و تهدید علیه روزنامهنگاران و خبرنگاران یک نگرانی دیرینه در سراسر جهان بوده است.
تاریخ روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جنایات علیه خبرنگاران ۱۴۰۳
روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه خبرنگاران هر سال دوم نوامبر مصادف با دوازدهم آبان ۱۴۰۳ برگزار میشود.
تاریخچه روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جنایات علیه خبرنگاران
همه ملتها از آزادی استقبال نمیکنند و این امر خبرنگار بودن را به حرفهای خطرناک تبدیل میکند. بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴، بیش از ۷۰۰ خبرنگار کشته شدهاند، حال آنکه تنها بخش محدودی از عاملان این جنایت با محکومیت کیفری مواجه شدهاند.
روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه خبرنگاران در بیستوسوم نوامبر ۲۰۱۱ توسط تبادل بینالمللی آزادی بیان (IFEX) معرفی شد که یک شبکه جهانی از گروههای جامعه مدنی، مختص دفاع و ترویج حق آزادی بیان است. این روز یاد خبرنگارانی را گرامی میدارد که سال ۲۰۰۹ طی کشتار «آمپاتوان» جان خود را از دست دادند؛ این کشتار یکی از خونینترین حملات به خبرنگاران در تاریخ معاصر بود که در آن ۵۷ نفر از جمله ۳۲ خبرنگار و کارمند رسانه کشته شدند.
لابی گسترده اعضای IFEX و دیگر حامیان آزادی بیان در دسامبر ۲۰۱۳ موجب شد که طی هفتادمین نشست عمومی مجمع عمومی سازمان ملل متحد «قطعنامه ۶۸/۱۶۳» به تصویب برسد که دوم نوامبر را بهعنوان روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه خبرنگاران تعیین کرد.
این روز سالگرد مرگ کلود ورلون و گیسلین دوپون، دو روزنامهنگار فرانسوی بود که اوایل همان سال در مالی ترور شدند و در سالهای بعد فرصتی منحصربهفرد برای افزایش آگاهی و ترویج مباحث سازنده در میان همه عوامل تأثیرگذار در مبارزه با معافیت از مجازات برای جرایم علیه خبرنگاران فراهم کرد.
جنایات رژیم اسرائیل علیه خبرنگاران
خبرنگاران هر سال در مسیر انجام وظایف خود مورد خشونت قرار میگیرند، حال آنکه شغل آنها سنگ بنای حمایت از حقوق بشر و تحکیم دموکراسی است. تأثیر خشونت بر خبرنگاران و خانوادههای آنها فراتر از یک آسیب «درزمانی» است و میتواند منجر به ناراحتیهای فیزیکی و روانی پایدار شود که نقض آشکار حقوق بشر است و در کنار بیتوجهیهای مکرر نسبت به جنایات علیه آنها، محیطی را ایجاد میکند که در آن افراد با وجود امکان عواقب احتمالی در مسیر فعالیت خود دچار مشکل و برای ادامه آن مردد شوند.
خطرات افزایشیافتهای که خبرنگاران با آن روبهرو هستند، تأثیر گستردهای بر دسترسی عمومی به اطلاعات دقیق و حیاتی در مورد موضوعات ویژه دارد. زمانی که خبرنگاران هدف قرار میگیرند، هزینه آن را جوامع میپردازند، بنابراین حفاظت از ایمنی روزنامهنگاران، تضمین پاسخگویی در مورد خشونت علیه آنها و حفظ نقش مطبوعات بهعنوان یک ناظر عمومی ضروری بهنظر میرسد.
در سال ۲۰۲۴ به مناسبت روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جنایات علیه خبرنگاران، ماده ۱۹ خواستار پایان دادن به الگوی مستمر معافیت از مجازات برای جنایات ارتکابی علیه خبرنگاران در فلسطین و لبنان، از جمله حداقل ۱۸۳ قربانی در غزه تا امروز شده است.
حقوق بینالملل بشردوستانه روشن است: خبرنگاران هدف نیستند. در این روز از دادگاهها و مقامات بینالمللی خواسته شده است که از مکانیسمهای پاسخگویی برای بررسی جنایات و نقض حقوق بشر که رژیم اسرائیل از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ مرتکب شده است، استفاده کنند و در تحقیقات خود جرایم علیه خبرنگاران را در اولویت قرار دهند، جنایاتی که بهشدت مانع مستندسازی نقض قوانین بینالمللی شده است.
از دادگاههای بینالمللی و مکانیسمهای پاسخگویی تقاضا شده است تا بپذیرند که حملات علیه خبرنگاران نقش مهمی در ایجاد جنایات در این درگیریهای مسلحانه دارد. یک سال پس از جنگ رژیم اسرائیل در غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، خبرنگاران همچنان در فلسطین، نوار غزه، کرانه باختری و لبنان به میزان نگرانکنندهای مورد هدف قرار دارند.
گزارشهای نگرانکننده جنگی نشان میدهد که رژیم اسرائیل ممکن است خبرنگاران را در غزه و لبنان بهعمد هدف قرار داده باشد و این کار نگرانی جدی ایجاد میکند که این رژیم برای سرکوب و هدف قرار دادن انتشار گزارشهای انتقادی از درگیریها و نقض قوانین بینالمللی استفاده میکند.
روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه خبرنگاران ۲۰۲۴، اقدام حیاتی خبرنگارانی را به رسمیت میشناسد که در پوشش درگیریها از خطوط مقدم غزه و لبنان جان خود را به خطر انداختهاند و بهدلیل کارشان هدف قرار گرفتهاند.
نظر شما