به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، نشست حفاظت از تنوع زیستی سازمان ملل، COP۱۶، در کلمبیا در حال برگزاری است که بخشی از کنفرانس طرفهای کنوانسیون ملل متحد در مورد تنوع زیستی است. این نشست بهمنظور بررسی و تصویب اقداماتی برای حفاظت از تنوع زیستی و اکوسیستمهای جهانی بهویژه در زمینههای مرتبط با تغییرات اقلیمی و چالشهای زیستمحیطی آغاز شده است.
نمایندگان کشورها، سازمانهای غیردولتی، محققان و فعالان محیط زیست گرد هم آمدهاند تا درباره موضوعات کلیدی همچون اهداف حفاظت از تنوع زیستی برای آینده، تأمین مالی پروژههای حفاظت از تنوع زیستی و راهکارهای عملی برای مقابله با بحرانهای زیستمحیطی گفتوگو کنند. COP۱۶ فرصت مناسبی برای ایجاد توافقات بینالمللی و همکاریهای جهانی در جهت حفظ تنوع زیستی و توسعه پایدار بهشمار میرود. در این نشست ۶ کشور اروپایی شامل اتریش، دانمارک، فرانسه، آلمان، نروژ و بریتانیا متعهد به تأمین مالی ۱۳۰ میلیون یورو برای کمک به صندوق GBFF شدند.
صندوق مالی جهانی تنوع زیستی (GBFF) یکی از نتایج کلیدی توافقنامه کونمینگ-مونترال است که در COP۱۵ در سال ۲۰۲۲ به امضا رسید و ۱۲ کشور حمایتکننده از جمله بریتانیا، آلمان، اسپانیا، اتریش، دانمارک و لوکزامبورگ از اروپا و کانادا، ژاپن و نیوزیلند برای دستیابی به اهداف تعیینشده در جلسات تنوع زیستی متعهد به تأمین و کمک مالی به این صندوق شدند. این صندوق تحت مدیریت تسهیلات محیط زیست جهانی، کمکهای مالی را از تمام منابع دولتی، خصوصی و خیریه جمعآوری میکند و به کشورها و جوامع فعال در زمینه حفظ، بازسازی و تضمین سلامت بلندمدت گونههای وحشی و اکوسیستمها تخصیص میدهد.
صندوق GBFF در ژوئن ۲۰۲۴ نخستین پروژههای خود را در برزیل، فیجی، گابون و مکزیک راهاندازی کرد؛ برای مثال، پروژه مکزیک به تقویت مناطق حفاظتشده ملی کمک میکند و در راستای «هدف ۳۰×۳۰» که حفاظت از ۳۰ درصد سیاره تا سال ۲۰۳۰ را مدنظر دارد، گام برمیدارد. تاکنون، ۲۴ کشور در حال توسعه از حمایت این صندوق بهرهمند شدهاند و ۱۸ کمک مالی دیگر برای آمادهسازی پروژهها در تابستان جاری تأیید شده است. این صندوق در نظر دارد که ۲۰ درصد از حمایتهای مالی خود را به رهبری مردم بومی و جوامع محلی تخصیص دهد که همواره بهترین نگهبانان طبیعت بودهاند.
سهم کشورهای اروپایی در کمک به صندوق GBFF
فهرست کشورهای اروپایی که به صندوق GBFF تعهد مالی داشتند و میزان کمک آنها در ادامه بیان میشود. آلمان متعهد به تأمین ۵۰ میلیون یورو در سال ۲۰۲۴ شد که با احتساب ۴۰ میلیون یورو در ۲۰۲۳، مجموع کمکهای آلمان به ۹۰ میلیون یورو میرسد. بریتانیا ۴۵ میلیون پوند به GBFF اختصاص میدهد که علاوه بر کمک ۱۰ میلیون پوندی از ۲۰۲۳ در مجموع حدود ۶۶ میلیون یورو به این صندوق کمک کرده است. دانمارک ۱۰۰ میلیون کرون دانمارک معادل ۱۳.۴ میلیون یورو، نروژ ۱۵۰ میلیون کرون نروژ معادل ۱۲.۷ میلیون یورو و اسپانیا ۱۰ میلیون یورو به GBFF وعده داده است.
لوکزامبورگ، فرانسه و اتریش نیز متعهد شدند که به ترتیب هفت، پنج و سه میلیون یورو به این صندوق کمک کنند. تعهدات بیشتر از کانادا، ژاپن، نیوزیلند و کبک مبلغ ۱۶۳ میلیون دلار، معادل ۱۹۶ میلیون یورو به این صندوق افزوده است. مدیرعامل تسهیلات محیط زیست جهانی (GEF) در این نشست اعلام کرد که در کمتر از یک سال از زمان راهاندازی GBFF، عملیات با سرعت بالایی در حال اجرا است و پروژههایی که از قبل بررسی شده بود، تأیید و تأمین مالی شده و چندین پروژه دیگر نیز در راه است.
آلمان، مشوق دیگر کشورها برای مشارکت در صندوق جهانی تنوع زیستی
به گفته معاون وزارت همکاریهای اقتصادی و توسعه آلمان، GBFF توانایی خود را در حمایت از طبیعت و بشر نشان داده است و تأمین مالی بیشتر از منابع عمومی و خصوصی برای حفظ این توسعه امیدوارکننده ضروری است. سازمانهای غیردولتی که در زمینه محیط زیست فعال هستند، اعلام کردهاند که برای نجات اکوسیستمها و گونههای در حال خطر، نیاز به حمایتهای بیشتری وجود دارد. مدیر صندوق اعلام کرد که تعهد ۱۳۰ میلیون یورویی که در هفته جاری انجام شد یک شروع بسیار مناسب است اما برای گسترش اقدامات به تعهدات بیشتر از کشورهای بیشتر نیاز است؛ بقای طبیعت به تأمین مالی بستگی دارد و بدون آن، هزینهها به مراتب فراتر از دلار خواهد رفت و به هر جنبه از زندگی بشر خواهد رسید.
این اظهارات و هشدارها از جانب مقامات آلمانی و سازمانهای غیردولتی بهطور واضح نشاندهنده نیاز ضروری به تأمین مالی پایدار و کافی برای حفاظت از تنوع زیستی است. هماکنون جامعه بینالمللی در موقعیتی قرار دارد که باید به تعهدات خود در قبال حفظ طبیعت پاسخ دهد و با مشارکت بیشتر، امید به نجات اکوسیستم را تقویت کند.
نظر شما