به گزارش خبرگزاری ایمنا، گزارشهای سال ۱۴۰۰ نشان میدهد مصرف گاز بدون محاسبه میزان هدر رفت و گازهای گمشده با ادامه افزایشها طی دو دهه گذشته به ۲۳۰ میلیارد متر مکعب رسیده است. این روند افزایشی ادامه داشته بهطوری که سال گذشته تولید گاز با کسر فلر و سوخت پالایشگاهها روزانه حدود ۷۳۰ میلیون متر مکعب بوده است. از این رقم، ۶۸۵ میلیون متر مکعب در روز گازرسانی شده که ۴۷ درصد آن به مصرف خانگی و تجاری اختصاص پیدا کرده است. این میزان مصرف در روزهای سرد بیشتر میشود و تقاضا از عرضه پیشی میگیرد. حال در سناریویی مطلوب اگر میزان تولید ثابت بماند، سرمای زمستان فاصلهای جدی را بین عرضه و تقاضا ایجاد میکند.
در این زمینه، موضوع نگرانکننده در گزارش صندوق توسعه ملی از روند تند ناترازی گاز با کاهش تولید منعکس شده است. این گزارش میگوید با ادامه روند موجود در تولید و مصرف، از سال آینده روند عرضه گاز نزولی میشود.
در حال حاضر گازرسانی در ایران با خطوط ۳۹ هزار کیلومتری انجام میشود که ۹۸ درصد جمعیت شهری و ۸۶ درصد جمعیت روستایی کشور را تحت پوشش قرار میدهد.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی اعلام کردهاست که ناترازی گاز در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۳ میلیون متر مکعب در روز بوده و برآوردها حاکی از آن است که با توجه به رشد مصرف و کاهش تولید این عدد در سالهای آینده بزرگتر و درشتتر خواهد شد. بخشی از تبعات این کم و کسری گازی در کشور خود را در نارضایتیهای مردم و جامعه نشان میدهد و بخشی دیگر در اقتصاد که باز هم به نارضایتیها اضافه میکند چراکه دولت در زمستان برای اینکه شعله بخاری مردم را کم نکند، فتیله صنایع بهویژه پتروشیمیها را پایین میکشد که این خود منجر به کاهش تولید و در نهایت کاهش درآمدها میشود.
محسن پاکنژاد، وزیر نفت در گفتوگو با خانه ملت در پاسخ به پرسشی مبنیبر اینکه برنامه وزارت نفت برای تأمین سوخت زمستانی بخش خانگی و نیروگاهها دارد، اظهار کرد: همکاران ما در بخش افزایش تولید گاز خام در شرکت ملی نفت ایران اقدامات مؤثر و کارگشایی انجام داده و توانستند سطح تولید گاز خام را تا حدودی افزایش دهند.
اعمال محدویتهای مدیریت شده در توزیع گاز
وی افزود: گاز خام در فرایند پالایش به گاز طبیعی تبدیل میشود و این گاز طبیعی در بخشهای مختلف مصرف همچون نیروگاهها، خانگی و صنایع عمده مورد استفاده قرار میگیرد، اما بهیقین بهدلیل مواجه شدن با ناترازی حاملهای انرژی ناگزیر به اعمال محدودیت در یک سری از بخشها توزیع هستیم، البته این محدودیتها بهطور کامل مدیریت شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: مسئولان شرکت پالایش و پخش فراوردههای نفتی در راستای تأمین سوخت مایع نیروگاهها و شرکت ملی گاز بهمنظور تأمین گاز طبیعی بخشهای مختلف مصرف، تمام تلاش خود را به کار گرفته تا زمستان را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم.
پاکنژاد در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه در زمستان قطعی گاز خواهیم داشت یا خیر؟ افزود: امیدواریم در بخش خانگی چنین اتفاقی نیفتد از این رو همراهی مردم با صرفهجویی میتواند در عبور از زمستان به سلامت تأثیر بسیاری داشته باشد.
تعادلی میان سوختن مازوت و دیگر حاملهای انرژی در زمستان بر قرار میکنیم
وی درباره اینکه آیا قرار است مازوت بیشتری در زمستان سال سوزانده شود، مطرح کرد: سبد سوخت نیروگاهها از چند حامل انرژی تشکیل شده است که شامل مازوت، نفتگاز و گاز میشود، بنابراین با توجه به ناترازی موجود باید تعادلی در مصرف آنها در نیروگاهها برقرار شود که وزارت نیرو برنامهریزی را برای استفاده از هر سه حامل خواهند داشت.
نظر شما