به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، سیویکم اکتبر هر سال، روز جهانی شهرها (World Cities Day) نامگذاری شده است. هدف از این روز افزایش آگاهی در مورد شهرنشینی جهانی و فشار برای همکاریهای جهانی برای کمک به توسعه شهری پایدار در سراسر جهان و ارتقای شهرنشینی است.
در حال حاضر طبق دادههای سازمان ملل، بیش از نیمی از جمعیت جهان در محیطهای شهری زندگی میکنند، رقمی که انتظار میرود تا سال ۲۰۵۰ به ۷۰ درصد افزایش پیدا کند. از سوی دیگر سازمان ملل پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۳۰ در سراسر جهان ۴۱ کلانشهر (شهرهایی با جمعیت بیش از ۱۰ میلیون نفر) وجود خواهد داشت.
روز جهانی شهرها با یازدهمین هدف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، شهرها و جوامع پایدار، مطابقت دارد. این روز در سال ۲۰۱۳ توسط سازمان ملل متحد معرفی شد و از آن زمان تاکنون نابرابریهای شهرنشینی را در بزرگترین شهرهای جهان آشکار میکند. این روز همچنین درصدد گسترش شمولیت اجتماعی بیشتر با افزایش برابری و دسترسی به خدمات و فرصتها است.
تاریخ روز جهانی شهرها
روز جهانی شهرها هر سال سیویکم اکتبر مصادف با دهم آبان ۱۴۰۳ برگزار میشود.
تاریخچه روز جهانی شهرها
نخستین شهرها حدود ۷۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در منطقه حاصلخیز بین رودهای دجله و فرات در سرزمینی به نام بینالنهرین پدیدار شدند. خیلی زود شهرهایی در امتداد سواحل رود نیل در مصر، رود سند در هند و رودخانه هوانگهه در چین شکل گرفتند. شهرها در مکانهایی با خاک حاصلخیز رشد کردند و به انسانهای اولیه اجازه دادند سبک زندگی عشایری را کنار بگذارند. طی هزارههای بعدی، شهرها در سراسر جهان به رشد و سقوط ادامه دادند و کمکم بینالنهرین به ویرانه تبدیل و دره سند خالی از سکنه شد، اما نهاد شکلگرفته بهعنوان شهر هرگز از بین نرفت.
شهرها در طول تاریخ مراکز تجارت، مذهب، فرهنگ و آموزش بودهاند. با این حال مقیاس وسیع سکونتگاههای شهری امروزه تنها پس از انقلاب صنعتی امکانپذیر شد که مردم را بهدنبال فرصتهای شغلی در کارخانهها به شهرها کشاند. پیشرفتهای فناوری از جمله اختراع فولاد، رسانش برق، آسانسور و مواردی از این قبیل نیز به رشد جمعیت شهری منجر شد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در بیستوهفتم دسامبر ۲۰۱۳ قطعنامه A/RES/68/239 را تصویب کرد و مطابق با آن سیویکم اکتبر را بهعنوان روز جهانی شهرها نامگذاری کرد.
روز اختصاص داده شده به شهرها تأکید میکند که شهرنشینی اشکال جدیدی از شمولیت اجتماعی همچون دسترسی به خدمات و فرصتهای جدید، همچنین تعهد و بسیج جمعی را امکانپذیر میکند که در تنوع منعکس میشود.
این قطعنامه از ۱۹۳ کشور عضو و شرکای Habitat Agenda دعوت میکند تا سیاستهای توسعه شهری پایدار را تدوین و اجرا کنند که شهرهای عادلانه، تابآور و فراگیر را با در نظر گرفتن مشارکتهای همه ذینفعان مربوطه، با تأکید ویژه بر نیازهای آسیبپذیرترین گروههای جوامع ترویج کنند.
شعار روز جهانی شهرها ۲۰۲۴
شعار روز جهانی شهرها در سال ۲۰۲۴ به گزارش UN-Habitat «جوانان پیشرو در اقدامات محلی و اقلیمی برای شهرها» تعیین شده است که روی چگونگی جذب ایدهها و اهداف بلندپروازانه جوانان و تبدیل آنها به دستاوردها تمرکز دارد.
اهمیت شهرهای هوشمند در توسعه پایدار
با توجه به پیشبینیهای رشد گسترده مناطق شهری، توسعه شهرهای هوشمند، یک پیشرفت اجتنابناپذیر برای تضمین خدمات و مزایای بهتر برای همه ساکنان فضاهای شهری تلقی میشود. شهر هوشمند منطقهای است که با پتانسیل فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهبود کیفیت زندگی ساکنان خود را به روشی پایدار و کارآمد از طریق سیستمهای پیچیده و بههمپیوسته بهلطف کاربرد فناوریهای جدید ارتقا میدهد.
بعضی از مسائل پیشروی شهرها که بهکمک توسعه فناوری شهرهای هوشمند برطرف میشود، اندازهگیری ترافیک در زمان واقعی برای بهبود جریان ترافیک، تنظیم دقیق برنامههای حملونقل عمومی بسته به شرایط، سیستم جمعآوری زباله کارآمدتر، مدیریت روشنایی برای کاهش هزینهها و مصرف و اندازهگیری شاخصهای مختلف آلودگی بهشمار میرود.
هوشمندترین شهرهای جهان
بر اساس دادههای شاخص شهر هوشمند ۲۰۲۴، ۱۰ شهر هوشمند برتر جهان بهطور عمده در قاره اروپا واقع شده و بهترتیب عبارتند از زوریخ (سوئیس، جایگاه اول)، اسلو (نروژ، جایگاه دوم)، ژنو (سوئیس، جایگاه چهارم)، کپنهاگ (دانمارک، جایگاه ششم)، لوزان (سوئیس، جایگاه هفتم)، لندن (بریتانیا، جایگاه هشتم) و هلسینکی (فنلاند، جایگاه نهم). تنها سه شهر از ۱۰ شهر برتر، خارج از اروپا قرار دارند که شامل کانبرا (استرالیا، جایگاه سوم)، سنگاپور (جایگاه پنجم) و ابوظبی (امارات متحده عربی، جایگاه دهم) میشوند.
نظر شما