به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آمریکا؛ متهم ردیف اول» نوشت: در اختیار داشتن انواع موشکهای بالستیک میانبرد و دوربرد و البته موشک فراصوت فتاح، نقطه قوت مهم ایران در رویارویی با رژیم صهیونیستی است. در عملیات وعده صادق ۲ نیز ایران با شلیک قریب به ۱۸۰ موشک بالستیک، از خاک کشورمان عمق سرزمینهای اشغالی را مورد هدف قرار داد. اما برخلاف ایران، توان تهاجمی رژیم صهیونیستی به جنگندههایی مثل اف ۱۵، اف ۱۶ و اف ۳۵ متکی است؛ جنگندههایی که مشخصاً تولید آمریکاست و توسط ایالات متحده در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گرفته و روزانه شاهد بمباران مردم غزه و لبنان توسط این جنگندهها هستیم. با چنین پیشزمینهای، گزینه رژیم صهیونیستی برای انجام عملیات نظامی علیه ایران، نمیتوانست فراتر از استفاده از جنگنده باشد.
به دلیل فاصله نسبتاً طولانی ایران و سرزمینهای اشغالی و البته عدم وجود مرز زمینی مشترک میان ایران و رژیم صهیونیستی، استفاده از جنگنده هم ضعفهایی از جمله کمبود سوخت داشت که بدون کمک آمریکا نمیتوانست برطرف شود. بهرهمندی از «هواپیمای سوخترسان» حلقه مفقوده عملیات اسرائیل علیه ایران بود که از قضا این مورد را هم آمریکا در اختیار رژیم صهیونیستی گذاشته است. چه آنکه در حال حاضر رژیم صهیونیستی از هواپیماهای مسافربری بوئینگ ۷۰۷ که ساخت آمریکاست، بهعنوان هواپیمای سوخترسان در ناوگان هوایی خود استفاده میکند. همچنین بر اساس قرارداد منعقد شده در سال ۲۰۲۲، ایالات متحده متعهد شده که چهار هواپیمای نظامی سی ۴۶ پگاسوس را در آیندهای نزدیک در اختیار ناوگان هوایی اسرائیل قرار دهد. در همین رابطه، اواخر شهریور ماه امسال نیز برخی منابع رسانهای از جمله سایت امریکایی «اینترسپت» فاش کردند که ارتش آمریکا در حال توسعه یک پایگاه نظامی رژیم صهیونیستی برای انتقال هواپیماهای نظامی جدید به سرزمین اشغالی است. بامداد شنبه پنجم آبان ماه، تعدادی از جنگندههای رژیم صهیونیستی با بهرهگیری از هواپیمای سوخترسان یک مسیر ۱۵۰۰ کیلومتری را طی کرده و با استفاده از فضایی که ارتش آمریکا در عراق در اختیار گرفته، اقدام به شلیک موشک به سمت ایران کردند.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پاسخ ایران به اسرائیل قطعی است» نوشت: نگاهی به مواضع مقامات ارشد نظام همچون پزشکیان رئیسجمهور، قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در کنار مواضع و نامههای وزیر امور خارجه به دبیرکل سازمان ملل متحد درباره قطعی و محفوظ بودن حق پاسخ ایران به اسرائیل در کنار موضع رهبر معظم انقلاب حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای نشانگر این است که عزم جمهوری اسلامی ایران برای تنبیه اسرائیل قطعی است.
در کنار این، بررسی تحلیلها و گمانهزنیهای رسانههای معروف غربی در ۲۶ روز فاصله میان عملیات وعده صادق ۲ و حمله رژیم صهیونیستی در ۵ آبان، نیز نشانگر این است که این رسانهها که بازتابدهنده دیدگاه سیاسی در داخل غرب به شمار میآیند انتظار پاسخ ایران به هر حملهای را داشته و دارند و این مسئله را جدی میدانند. در همین راستا، گزارش نیویورک تایمز، در شامگاه جمعه و گمانهزنی این رسانه درباره، پاسخ ایران با ۱۰۰۰ موشک بالستیک، بازتاب بسیاری در سطح رسانههای رژیم صهیونیستی داشت.
آمادگی جهانی برای پاسخ ایران نشانگر این است که تلقی دنیا از دوئل میان ایران و اسرائیل، عقبنشینی ما نیست. این گمانهزنیها و اشارات به پاسخ قطعی ایران در روزهای پس از حمله ۵ آبان نیز ادامه یافت که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده است.
رونن برگمن، روزنامهنگار نظامی - امنیتی رژیم صهیونیستی اعلام کرد بر اساس ارزیابیها، حمله ایران به تلافی اقدام اخیر اسرائیل قطعی است.
جیسون برودسکی، مدیر سیاستگذاری پروژه «اتحاد علیه ایران هستهای» در شبکه ایکس نوشت: «رونن برگمن امروز صبح به CNN گفت که ارزیابی اولیه در اسرائیل بر اساس اطلاعات و اظهارات عمومی این است که ایران به حمله اسرائیل در روز شنبه پاسخ خواهد داد.»
یادآور میشود برگمن، روزنامهنگار، نویسنده و از تحلیلگر امور نظامی - امنیتی اسرائیل است که در روزنامههایی مانند یدیعوت آحارونوت و هاآرتص قلم میزند. او همچنین نویسنده برخی کتابهای امنیتی برای اسرائیل است.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «هراس صهیونی از هشدار ایرانی» نوشت: غرب و صهیونیستها در تلاشند با هر ابزار در اختیار تهران را از واکنش به تعرض تلآویو به خاک ایران منصرف کنند. ولی دیروز دستکم دو مقام دیپلماتیک بلندپایه و یک مقام ارشد نظامی روشن کردند که ایران از حق خود در پاسخ به رژیم اشغالگر عدول نخواهد کرد.
جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در شرایطی که تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران را محکوم نکرد، استفاده از تمام کانالهای ارتباطی برای کاهش تنشها و کمک به تنشزدایی را امری حیاتی توصیف کرد. موضع او، همراستا با برخی دولتهای اروپایی بود که آنها هم بدون محکوم کردن اقدامات تجاوزکارانه رژیم اشغالگر، صرفاً خواستار خویشتنداری ایران شدهاند.
نبیلا مسرلی، سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای گفت که این اتحادیه از همه طرفها میخواهد که حداکثر خویشتنداری را برای جلوگیری از تشدید تنشهای غیرقابل کنترل، که به نفع هیچکس نیست، نشان دهند. با این حال، برآوردها در آمریکا، اروپا و سرزمینهای اشغالی در حال قوت گرفتن در مورد پاسخ ایران است. سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل هم اعلام کرد: «براوردهای ایالات متحده نشان میدهد که ایران میتواند با نیرویی مشابه حمله اول اکتبر پاسخ دهد، اگرچه حملات اسرائیل ممکن است بر تولید موشک ایران تأثیر بگذارد و توانایی واکنش آن را تغییر دهد.» رسانههای صهیونیستی ابراز نگرانی کردهاند که این احتمال میرود که ایران در واکنش به حملات اسرائیل صدها موشک بالستیک به سمت اراضی اشغالی شلیک کند و به نقل از برخی منابع آگاه گزارش دادند که اسرائیل خواهان پایاندادن به درگیری مستقیم با ایران است. این در حالی است که مقامهای ایرانی تأکید میکنند که به حمله رژیمصهیونیستی پاسخ خواهند داد.
سردار سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران دیروز بهصراحت گفت: «اقدام نامشروع و غیرقانونی رژیم خونآشام صهیونیستی که با آمادگی پدافند هوایی کشور در دستیابی به اهداف شوم خود ناکام ماند، نشان از خطای محاسباتی و نیز درماندگی این رژیم در میدان جنگ با رزمندگان جبهه بزرگ مقاومت اسلامی به ویژه در غزه و لبنان میباشد که به یقین پیامدهای تلخ آن برای اشغالگران غیر قابل تصور خواهد بود.»
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «دوباره بازی آتشبس!» را برگزید و نوشت: روز دوشنبه ۷ آبان دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان مقامات رژیم صهیونیستی و نمایندگان جنبش حماس پس از یک وقفه نسبتاً طولانی دوباره برگزار شد. این دور از مذاکرات پس از شهادت شجاعانه رهبر سابق جنبش حماس، شهید یحیی سنوار در میدان نبرد در نوار غزه صورت گرفته است و تا پیش از آن و پس از ترور بزدلانه شهید دکتر اسماعیل هنیه، رهبر سابق حماس در تهران به دست رژیم صهیونیستی مذاکرات متوقف شده و جدیتی در پیگیری آن وجود نداشت. اکنون اما خبرها از حضور دیوید بارنیا، رئیس سرویس جاسوسی-تروریستی موساد به نمایندگی از رژیم اشغالگر در قطر به منظور برگزاری دور جدیدی از مذاکرات آتشبس حکایت دارد. رسانهها همچنین از حضور ویلیام برنز، رئیس سرویس جاسوسی-امنیتی ایالات متحده در این دور از مذاکرات به همراه هیأت اسرائیلی خبر میدهند. پیش از این جنبش حماس از ارائه پیشنهادی جامع برای دور جدید مذاکرات خبر داده بود. پیش از مذاکره منابعی در جنبش حماس به روزنامه «الشرق» گفته بودند این جنبش در مذاکرات دوحه معامله جامعی را برای توقف جنگ غزه به میانجیها پیشنهاد خواهد داد. به گفته این منابع، معیار پذیرش هرگونه معاملهای، از توقف فوری جنگ شروع میشود. این منابع تأکید کردند: «پیشنهاد حماس در مذاکرات دوحه شامل عقبنشینی رژیم صهیونیستی همزمان با تبادل اسرا به این صورت است که تمام اسرای اسرائیلی یکجا آزاد میشوند.»
این منابع اعلام کردند: «جنبش حماس معامله جامعی را ترجیح میدهد که در یک مرحله اجرا شود و به یکباره تا ابد به جنگ پایان دهد. جنبش حماس ایدههای دیگری را که توسط میانجیها مطرح میشود، رد نمیکند اما معیار قبول آن از توقف جنگ شروع میشود». همچنین منابع مجدداً مخالفت خود را با طرحهای قبلی رژیم صهیونیستی مثل تبعید رهبران حماس به خارج از غزه اعلام کردند.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «دوراهی جنگ و صلح» را برگزید و نوشت: اکنون بعد از عملیات شنبه گذشته، سخنگوی ارتش اسرائیل مدعی شده است که «اسرائیل آزادی عمل هوایی گستردهتری در ایران دارد». این ادعا، صرفنظر از راست یا دروغبودن آن، در پی آن است که ایران را از تلاش برای متوقفکردن جنایات اسرائیل در لبنان و غزه بازدارد.
اکنون سوال مهم این است که ایران در چنین شرایطی چه اقدامی میتواند انجام دهد. جنگ تمامعیار بیشک میتواند ایران را با مخاطرات عظیمی مواجه کند. سوال هیچگاه این نبوده که ایران توان رویارویی مستقیم با اسرائیل را دارد یا ندارد، بلکه مسئله این است که امکانات اسرائیل به دلیل آمادگی آمریکا و چند کشور اروپایی برای ورود به جنگ نامحدود است. در هر شرایطی، دیپلماسی تنها بدیل جنگ است. فعالیتهای دیپلماتیک وزیر محترم خارجه قطعاً بسیار مفید و لازم بوده، اما کافی نبوده است. دو اقدام دیگر نیز لازم است:
۱- تعاملات دیپلماتیک باید همراه با ارائه راهحلهای دیپلماتیک برای مناقشات موجود باشد. ایران از این نقطه نظر دارای نقطه ضعف است؛ چراکه بدون طراحی و ارائه راهحل دیپلماتیک برای هر مناقشه، تحرکات دیپلماتیک نمیتواند نتیجهای ملموس داشته باشد. اگر ایران راهحل ارائه ندهد، جایی در تعاملات دیپلماتیک پیشرو درباره آینده لبنان و فلسطین نخواهد داشت.
۲- اگرچه روابط ایران با کشورهای منطقه نیازمند بازسازی است و سفرهای وزیر خارجه برای این منظور ضروری بوده است، اما اجماع وجود دارد که آمریکا تنها کشوری است که ممکن است بتواند بر خودسریهای اسرائیل لگام بزند. ایران باید هرچه زودتر دایره تعاملات خود را گستردهتر کند و کار با آمریکا و اروپا را که گویا در جریان سفر رئیسجمهور به نیویورک در دستور کار قرار گرفته، شروع کند.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «پشتصحنه ارقام بودجه» را برگزید و نوشت: روز گذشته، کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در کمیسیون تلفیق تصویب شد. از سوی دیگر، سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه، ابهامات بودجه را در یک نشست خبری مطرح کرد و مرکز پژوهشهای مجلس، در یک گزارش با عنوان بودجه به زبان ساده، یک تصویر کلان از سند مالی دولت در سال آینده ارائه کرد. این بررسیها چند نکته کلیدی را نشان میدهد: بزرگترین مزیت لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، تجمیع و یکپارچهسازی بودجههای جداگانه در جهت شفافسازی کسری بودجه است. بررسیها نشان میدهد که دولت حدود هزار همت از منابع لایحه را از محل استقراض تأمین خواهد کرد که در حکم کسری بودجه است. حرکت به سمت اصلاحات اقتصادی و کاهش هزینهها میتواند کمی از شدت کسری بودجه بکاهد. نکته دیگر بررسی انبساطی یا انقباضی بودن بودجه است. مطابق بررسیها با در نظر گرفتن تمام اجزای بودجه، میزان رشد لایحه بودجه ۱۴۰۴ نسبت به مصوب ۱۴۰۳، رقم ۴۷ درصد بوده است که اگر تورم انتظاری ۳۰ درصد را برای سال بعد در نظر بگیریم، بودجه انبساطی بسته شده است و انقباضی نیست.
نظر شما