به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی، سیاستگذاری و اجرای برنامههای متنوع در هفته فرهنگی شهر در حوزههای مختلف به ویژه حوزههای فرهنگ و هنر، در کنار معرفی ظرفیتهای هر شهر به شهروندان و سایر شهرهای کشور و جهان، موجب توسعه فرهنگ و هنر شهر در حوزههای مختلف میشود و آن شهر را با توجه به ظرفیتهایی که دارد بهعنوان یک برند ملی و بینالمللی مطرح میکند.
هفته فرهنگی هر شهر، هویت آن شهر محسوب میشود زیرا در این هفته است که تمام ظرفیتهای فرهنگی، هنری و تاریخی نهتنها برای شهروندان آن شهر، بلکه برای سایر شهرها معرفی و مطرح میشود و به همین دلیل اجرای برنامههای متنوع در هفته فرهنگی اراک از اهمیت ویژهای برخوردار و نیاز است تا با سیاستگذاری صحیح و راهبردی از ظرفیت این هفته برای توسعه، فرهنگ و برندینگ شهر استفاده شود.
با وجود اینکه مدیریت شهری اراک تمام تلاش خود را برای تقویت هویت فرهنگی و شهری شهروندان به کار بست، همچون سالهای گذشته اجرای برنامههای هفته فرهنگی اراک با انتقاداتی مواجه شد، اگرچه تا حدودی توانست فرصت شناساندن ظرفیتهای اراک را به ثمر بنشاند و ضعف برنامههای سالهای گذشته را تا حدودی جبران کند.
امسال مدیریت شهری اراک تغییراتی را در رویکرد خود نسبت به چگونگی برنامهریزی برای استفاده از بزنگاه طلایی اعمال کرد که ثمره آن را میتوان در نگاه مخاطب بومی و غیربومی به صورت ملموس، مشاهد کرد.
روایت مدیران از داشتهها و ظرفیتهای شهر اراک در حوزههای مختلف تاریخی، فرهنگی، هنری به شناسایی بیشتر این ظرفیتها به دیگران کمک میکند و میتواند به ارتقای تعلق شهروندان به این شهر بینجامد که به نوعی یکی از مؤلفههای مهم فرهنگی هر شهر محسوب میشود و به همین دلیل بسیاری از شهرها با برگزاری هفته فرهنگی تلاش در ارتقای حس تعلق شهروندان دارند.
کارکردهای مثبت هفته فرهنگی تنها به شهروندان آن شهر ختم نمیشود، بلکه کارکردهای مثبتی نیز در حوزه شهر دارد که تعامل هرچه بیشتر با شهرهای خواهرخوانده و معرفی ظرفیتهای مشترک فرهنگی آن شهر با دیگر شهرهای جهان، یکی از این کارکردها است.
با توجه به ظرفیت هویتی و افزایش تعلق شهری به عنوان کارکردهای اصلی هفته فرهنگی است، مدیریت شهری امسال بخشی از برنامهها و فعالیتهای خود را به حوزه مفاخر اراک اختصاص داد.
مدیریت شهری اراک در برنامهریزی و اجرای رویدادها و برنامههای هفته فرهنگی این شهر، دو مؤلفه مهم اجرا برای تمام گروه سنی و عدالت توزیعی اجرای برنامهها در مناطق شهر را در نظر گرفت.
هرچند مخاطب اصلی برنامههای هفته فرهنگی اراک، اهالی فرهنگ و هنر هستند اما امسال بیشتر از سالهای گذشته تلاش شد تا برنامهها و رویدادها برای این هفته طراحی و اجرا شود و تمام گروههای سنی همچون کودکان و نوجوانان، سالمندان و سایرین را در بر بگیرد، ضمن اینکه تلاش شد تا بسیاری از برنامهها و رویدادها در مناطق مختلف شهرداری اجرا شود.
در نخستین روز از هفته فرهنگی اراک، زنگ هفته فرهنگ این شهر در مدرسه صمصامیه بیات که قدیمیترین مدرسه کشور است، در روز صدارت امیر کبیر نواخته و گلباران قبور شهدا برای ارج نهادن به مقام والای شهدا انجام شد.
همایش بزرگداشت امیر عزت و اقتدار میرزا تقی خان امیرکبیر با حضور چهرههای فرهنگی هنری و افراد شاخص ملی و استانی و سرآمدان این دیار در سالن پروین اعتصامی با سخنرانی استادان و صاحبان ایده و کلام با هدف معرفی هرچه بیشتر امیرکبیر برگزار شد.
افتتاح نمایشگاه کتاب در پیادهراه امیرکبیر و عرضه ۳۰۰۰ عنوان کتاب در این نمایشگاه، اجرای برنامه شاد کودکانه در مدرسه شهروندی ویژه دانشآموزان مقاطع ابتدایی برای تمام روزهای هفته فرهنگی از دیگر برنامههای شاخص این هفته بود که دانشآموزان مقاطع ابتدایی از سراسر مدارس سطح شهر از این مدرسه بازدید کردند و از این برنامهها بهرهمند شدند.
برگزاری همایش عکاسی با رویکرد تجلیل از پیشکسوتان هنر عکاسی در فرهنگسرای آئینه با حضور عکاسان و پیشکسوتان این رشته از دیگر برنامههای شهرداری اراک در این هفته بود.
برگزاری کارگاه یک روزه تولید آثار تجسمی به مناسبت هفته فرهنگی اراک از برنامههای این هفته فرهنگی بود که در فرهنگسرای شهر برگزار شد و بیش از ۵۰ هنرمند در حوزه نقاشی تئاتر و مجسمهسازی در ورکشاپ هنری یک روزه شرکت کردند و با هم به رقابت پرداختند و در پایان از نفرات برتر قدردانی شد.
از پروژههای شاخص عمرانی فرهنگی که در هفته فرهنگی اراک به بهرهبرداری رسید، میتوان به افتتاح سالن تئاتر شهر در پارک شهر اشاره کرد، این ساختمان در فضایی به وسعت ۴۰۰۰ مترمربع و به مساحت ۷۰۰ مترمربع است که با ۱۴ میلیارد تومان اعتبار احداث شده و یکی از مهمترین پروژههای مدیریت شهری اراک در حوزه فرهنگ و هنر است که با حضور میر طاهر مظلومی صدا پیشه و بازیگر مطرح کشور افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید.
احداث ۵ طرح خدماتی، عمرانی و تفریحی در اراک آغاز شد
علیرضا محمودی، شهردار اراک در آئین احداث پنج طرح خدماتی، عمرانی و تفریحی با بیان اینکه دره گردو به عنوان منطقه طبیعی، جذاب و زیبا از دیرباز شناخته شده است، عنوان میکند: تلاشهای زیادی برای بهرهگیری بیشتر مردم از این منطقه جذاب و آرام بخش انجام و اجرای طرحهای مختلف در این منطقه اندیشیده شده است.
وی با بیان اینکه همراهی و همیاری دولت در اجرای طرحهای مختلف این منطقه الزامی است، اضافه میکند: باید زمینه را برای حضور سرمایهگذاران آماده کنیم تا پروژهها دقیق تعریف شود، به علاوه زمینهایی را در منطقه گردو برای سرمایهگذاری آماده کردهایم تا ساختارهای تجاری، تفریحی و رفاهی در آنها ایجاد شود.
شهردار اراک ادامه میدهد: طی سالهای گذشته و در نخستین گام، اسناد این منطقه در اختیار شهرداری قرار گرفت و تاکنون زیرساختهای مختلفی ایجاد شده است.
محمودی با بیان اینکه ایجاد ساختارهای تجاری، گردشگری و رفاهی در منطقه گردشگری گردو در دست اقدام است، تاکید میکند: ساخت پارک آبی یکی از این طرحها است که عملیات اجرایی آن در حدود ۱۱ هزار مترمربع زمین با بیش از پنج سوله آغاز شده است.
وی اضافه میکند: پیشبینی میشود این طرح با ۳,۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار طی مدت یک سال توسط یکی از مجربترین سازندههای پارک آبی خاورمیانه ایجاد شود، به علاوه یکی دیگر از این طرحها ایجاد هایپر کالا است که در مساحت ۱۲ هزار مترمربع با زیربنای ۵۰ درصد و سرمایهگذاری شش هزار میلیارد ریال اجرا خواهد شد.
شهردار اراک با بیان اینکه پل زیبا و ترکیبی از سنت و صنعت در ورودی منطقه گردشگری گردو نصب میشود، خاطرنشان میکند: بازی هیجانی صندلی پرنده (تلهسیژ) توسط شرکت توچال در منطقه نور الشهدا با در نظر گرفتن و رعایت بالاترین حد استاندارد در طول ۱۰۰۰ متر با ۱,۴۰۰ میلیارد ریال ایجاد خواهد شد.
محمودی اظهار میکند: یکی دیگر از طرحهای این شهر ایجاد مجتمع خدمات بین راهی با هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار در ۲۸ هزار مترمربع است، به علاوه ساخت پارک جذاب، مسجد و حدود ۲۰۰ پارکینگ هم در دستور کار شهرداری قرار دارد و طرح زیپ لاین نیز به زودی به بهرهبرداری خواهد رسید.
افتتاح ۳ زمین چمن مصنوعی و یک فرهنگسرا
در چهارمین روز از هفته فرهنگی اراک، زمینهای چمن مصنوعی کوی رضوی، کوی حضرت ابوالفضل (ع)، زمین ورزشی کوی هجرت و فرهنگسرای کوی امام علی (ع) با صرف هزینهای بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان مورد بهرهبرداری قرار گرفت و آغاز به کار فاز دوم بهسازی بوستان شهید باهنر اراک با ۲۱۰ میلیارد ریال اعتبار انجام شد.
آغاز بهسازی فاز دوم بوستان شهید باهنر
در هفته فرهنگی اراک همچنین بهسازی فاز دوم بوستان شهید باهنر آغاز شد؛ علیرضا محمودی، شهردار اراک در این آئین تاکید میکند: مدیریت شهری تلاش دارد در هفته فرهنگی از شخصیتها بزرگ اراک در تمام ابعاد و حوزهها تجلیل و برای آنها مراسم و نشستهایی برگزار کند.
وی میافزاید: ابعاد جامعه و شخصیتهای این استان بهویژه کلانشهر اراک بسیار زیاد است و با توجه به توان و ظرفیت مدیریت شهری با تلاش و کوشش همکاران، بخشی از این شخصیتها را برای شهروندان بیشتر معرفی خواهیم کرد.
شهردار اراک با بیان اینکه پارک شهید باهنر حدود ۱۸۰ هکتار مساحت دارد، میگوید: این پارک در ابتدا به صورت و به نام پارک جنگلی ایجاد شده است و طی سالهای گذشته بزرگترین سرمایه این پارک فضای سبز آن بود که به لحاظ ارزش و مزایای آن برای شهر و شهروندان و پاکسازی هوا اهمیت دارد.
محمودی ادامه میدهد: با توجه به ظرفیتها و امکانات موجود که در حال حاضر در کلانشهر اراک موجود است، میتوانیم امکاناتی را برای مردم فراهم کنیم در حالی که زیرساختهای آن موجود است.
وی با بیان اینکه با بازپیرایی این فضا و کمی تغییر در طراحی آن پارک جنگلی به پارک شهری تبدیل خواهد شد، اضافه میکند: در چشمانداز آینده پارک شهید باهنر، این پارک باید به محلی برای حضور خانوادهها تبدیل شود و مرکز فعالیتهای اجتماعی فرهنگی و اقتصادی برای شهر باشد.
کلنگزنی پارک ویژه کودکان مبتلا به اوتیسم در هفته فرهنگی اراک
شهردار اراک همچنین در آئین افتتاح پارک اوتیسم اظهار میکند: این پارک در کنار مدرسه ویژه کودکان اوتیسم که در شهرک امیرکبیر در حال ساخت است، به مساحت بیش از ۴۰۰۰ مترمربع توسط مجموعه شهرداری اراک احداث خواهد شد.
محمودی ادامه میدهد: در اراک ۳۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم و سایر اختلالات ذهنی وجود دارد که باید زیرساختهای مناسب را برای این کودکان فراهم کنیم.
وی عنوان میکند: احداث پارک اوتیسم هشت ماه زمان خواهد برد و برای ساخت این پارک اعتباری بالغ بر ۱۵ میلیارد تومان برآورد میشود و امروز ساخت ایستگاه چندمنظوره عملیاتی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی اراک با اعتبار ۹۵ میلیارد تومان آغاز شد.
شهردار اراک با اشاره به انجام فرایند احداث یک بوستان مختص بیماران اوتیسم در اراک، اظهار میکند: این بوستان با مقتضیات خاص بیماران اوتیسم به نحوی که برای آنها خطرناک نباشد و دلپذیر باشد، طراحی شده است.
اراک به شهری رویدادگرا تبدیل میشود
عباس خسروانی، سخنگوی شورای شهر اراک به خبرنگار ایمنا میگوید: با برگزاری رویدادهای مختلفی که هدفگذاری کردهایم، اراک به شهری رویدادگرا تبدیل میشود.
وی میافزاید: شهروندان اراکی به خوبی میدانند که شهر ما جای کار زیاد دارد و برای آبادانی آن همه باید دست در دست هم دهیم.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک با بیان اینکه هفته فرهنگی اراک یک نماد و فرصت برای همصدایی و یکدلی برای ساختن شهر اراک است، تصریح میکند: ما در شورای ششم به همین منظور روز اراک را که یک سنت حسنه است و در دوره قبل پایهریزی شده بود را به هفته اراک ارتقا دادیم، زیرا اعتقاد داریم برای رسیدن به همصدایی و همدلی باید زمان بیشتری را به اراک اختصاص دهیم.
خسروانی تاکید میکند: با برگزاری رویدادهای مختلفی که هدفگذاری کردهایم، اراک به شهری رویدادگرا تبدیل میشود و این به معنای آن است که در این شهر هر هفته یک رویداد مهم فرهنگی، ورزشی و هنری عرضه میشود که نشاط و پویایی را به شهر تزریق میکند.
وی اضافه میکند: باید تلاش کنیم تا ظرفیتهای کمنظیر اراک را معرفی کنیم و در رسانههای ملی نام این شهر بیشتر تکرار شود تا همه ایران، اراک را با ظرفیتهایش بشناسند و این مهم میتواند این شهر را به یک مقصد گردشگری تبدیل کند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک با بیان اینکه هفته فرهنگی اراک بهترین فرصت برای عشق ورزیدن به شهرمان است، اضافه میکند: در صورتی که به عنوان یک شهروند و مسئول تعلق خاطری نسبت به شهرمان نداشته باشیم، دل هیچکس برای ما نخواهد سوخت، حتی اگر بهترین مدیران و کارکنان را استخدام کنیم و بهترین بودجهها و برنامهها را برای شهر اراک تدوین کنیم.
خسروانی عنوان میکند: اگر تعلق خاطری نسبت به شهر وجود نداشته باشد، به طور قطع راه به جایی نخواهیم برد؛ لازم است اراک را مانند خانه خود بدانیم و برای آبادانی آن تلاش کنیم، چراکه هرچقدر شهر اراک آبادتر و پیشرفتهتر شود بدون شک بر زندگی تک تک شهروندان اثر میگذارد و سود آن به همه خواهد رسید.
وی تاکید میکند: این برنامه باید از حالت حاکمیتی خارج شود و جنبه مردمی پیدا کند، به عنوان مثال سمنها باید در تدوین برنامه مشارکت و حتی در اجرای آن نیز ورود کنند و صاحب اختیار باشند، حتی محلات هم به موضوع ورود کنند تا هفته اراک جنبه مردمی پیدا کند و به دنبال خود مشارکت اجتماعی را بالا ببرد و در این صورت به شادابی و نشاط شهر کمک خواهد کرد.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک ادامه میدهد: برنامههای هفته فرهنگی اراک باید دارای اصالت باشد و منجر به افزایش سرمایههای فرهنگی شهرمان شود؛ این هفته باید یادآور اصالت، داشتهها، هویت و سنتهای این شهر باشد و این شاخص باید هفته فرهنگی را از سایر برنامهها و جشنوارهها متمایز کند.
گزارش از محسن بهرامی
نظر شما