به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهریور سال ۱۴۰۲ بود که رئیسجمهور آفریقای جنوبی در آغاز نشست «بریکس پلاس» در کنفرانس خبری مشترک سران «بریکس» موافقت پنج عضو اصلی این گروه با عضویت اصلی جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر، اتیوپی و آرژانتین را اعلام کرد که از ژانویه ۲۰۲۴ رسمیت پیدا کرد.
شانزدهمین اجلاس سران بریکس نیز هفته گذشته در روسیه با حضور رئیسجمهور کشورمان برگزار شد که نخستین حضور رسمی رئیسجمهور ایران بهعنوان عضو دائمی در اجلاس این پیمان بود.
جعفر قادری در گفتوگو با ایمنا با اشاره به ظرفیتهای بریکس برای ایران اظهار میکند: پیمان بریکس پایانی بر یکجانبهگرایی آمریکا و غرب است و میتواند مناسبات اقتصادی جدیدی را بین کشورهای عضو ساماندهی کند، همچنین راهکاری برای بیاثر شدن فشارها و ابزارهای فشار آمریکا بر کشورهایی تحت تحریمهای اقتصادی این کشور به شمار میآید که اکنون نمیتوانند در مبادلات بینالمللی با نقل و انتقال پول از ظرفیتهای یکدیگر به خوبی استفاده کنند.
وی این پیمان را گرهگشای بسیاری از مشکلات تجاری کشورهای عضو میداند و میافزاید: بیش از ۴۰ درصد جمعیت دنیا در پیمان بریکس جا گرفتهاند و درصد قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی دنیا در کشورهای عضو انجام میشود، بنابراین مناسبات این کشورها و به دور از محاسبات زمینه کشورهای غربی به ایجاد روزنه تنفسی برای کشورهای تحت فشار تحریمهای آمریکا کمک خواهد کرد.
رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، نقل و انتقالات پولی، تجارت بین اعضای بریکس با استفاده از ظرفیتهای مالی کشورها را بخشی از ظرفیتهای این پیمان دانست و یادآور میشود: اعضای این پیمان میتوانند با شکلدهی پول واحد در یک سامانه نقلوانتقال پولی و ایجاد بانکها و نهادهای مالی مشترک، گامهای جدی بردارند و از این امکان به خوبی استفاده کنند.
قادری جدی گرفته شدن بریکس را راهکاری برای عبور کشور از شرایط دشوار تحریمهای اقتصادی میخواند و ادامه میدهد: در این صورت آثار و پیامدهای حضورمان در این پیمان برای مردم ملموس و محسوس میشود و میتوانیم در مناسبات بینالمللی از ظرفیت عضویت در این پیمان به خوبی بتوانیم استفاده کنیم.
وی با اشاره به قدمت این پیمان تصریح میکند: در گذشته فشارهای غربیها روی کشورهای مستقلی همچون ایران به اندازه اکنون شدید نبوده و ضرورت چنین پیمانی کمتر احساس میشد، اما در شرایط کنونی تحرک و فعالیت بریکس نسبت به گذشته ملموس است و میتواند بسیاری از گرههای اقتصادی ما از جمله مشکل فروش نفت، مبادلات پولی و تأمین مالی طرحهای کشور را باز کند.
رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، درباره دورنمای ایجاد آثار عضویت در بریکس برای اقتصاد کشور میگوید: اگر روند کنونی با همین سرعت و جدیت ادامه پیدا کند، پیامدهای آن به زودی آشکار میشود به عبارت دیگر در صورتی که بتوانیم به بازار کشورهای عضو دسترسی پیدا کنیم و در مناسبات پیشبینی شده بتوانیم از آن استفاده کنیم، آثار و پیامدهای حضور ما محسوس خواهد شد.
نظر شما