به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «منطق انتخاب کلیدداران استانها» نوشت: انتصاب استانداران، کاری که با طمأنینه کامل در حال پیگیری است؛ تاکنون با معرفی ۱۳ استاندار همراه بوده است. تا همین جای کار اما باوجود پایبندی وزارت کشور به اصول و شعارهای دولت مسعود پزشکیان در انتخاب و معرفی استانداران، خطی از انتقاد و در واقع فضاسازی منفی از سوی دو طیف سیاسی نسبت به این انتصابات در جریان است. سیاسیونی از منتهی الیه اصلاحطلبی و اصولگرایی که هر یک از زاویه دید خود در این باره انقلت میآورند. به این ترتیب، همچنان که طیفی از اصلاحطلبان با این ادعا که در برخی از استانها کار به فردی سپرده شده که به باور آنها به جریان مخالف یا رقیب دولت تعلق دارد ابراز نگرانی میکنند و در مقابل معدودی ازچهرههای تندرو آن سر طیف سیاسی ذرهبین به دست مواضع و اظهارات گذشته منصوبان دولت برای هر مسئولیتی را واکاوی میکنند تا انتخاب انجام شده را برخلاف تلقی خود از «وفاق ملی» معرفی کنند. این همه در حالی است که آنچه تاکنون در انتخاب سکانداران اجرایی ۱۳ استان انجام شده و میتوان انتظار داشت در تحول مدیریت هجده استان دیگر نیز ادامه پیدا کند سرلوحه قرار دادن اصولی است که رئیسجمهور به عنوان مبانی مورد اتکای دولتش و در قالب ایده «وفاق ملی» مطرح ساخت.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حضور رسمی ایران در بریکس فرصتی برای عبور از تحریمها» نوشت: در سال ۲۰۰۹ چهار کشور برزیل، روسیه، هند و چین در یکاترینبورگ روسیه گرد هم آمدند و بلوکی تحت نام بریک را تشکیل دادند. سال بعد آفریقای جنوبی به این بلوک پیوست و سازمان بریک به بریکس تغییر نام داد. بریکس نماینده نیمی از جمعیت جهان است. طبق اعلام سازمان تجارت جهانی، این گروه از زمان تأسیس، سهم خود را در تجارت جهانی به ۲۱ و شش دهم درصد افزایش داده است. در حال حاضر، پس از اتحادیه اروپا حجم تجارت کشورهای بریکس با سایر کشورهای جهان و با یکدیگر به ۱۰ و چهار دهم تریلیون دلار میرسد. مطابق پیشبینیها سهم این گروه در تولید اقتصاد جهانی از ۳۵ درصد فعلی به ۴۰ درصد تا سال ۲۰۲۸ افزایش خواهد یافت، در حالی که سهم گروه هفت، که شامل کشورهای توسعهیافته است به ۲۷ و هشت دهم درصد کاهش خواهد یافت. بر این اساس، بریکس یکی از ائتلافهای مهم جهانی است که نقش مؤثری در توسعه و ارتقای همکاریهای اقتصادی و تجاری در بخش قابل توجهی از جهان دارد.
ایران با پیوستن به کشورهای عضو بریکس و با تسهیل در تجارت و صادرات زمینه توسعه تراز تجاری را افزایش داده است و به سمت بازارهای فرامرزی حرکت میکند و حضور در شانزدهمین دوره اجلاس بریکس در همین راستا دنبال میشود. در پنجماهه نخست امسال نزدیک به ۳۷ میلیون تن کالا به ارزش ۲۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بین ایران و اعضای فعلی و جدید بریکس تبادل شد که ۵۲ و چهار دهم درصد وزن و ۵۷ و هفت دهم درصد کل تجارت خارجی ایران را به خود اختصاص داده است. همچنین در این مدت بیش از ۷۰ میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش ۴۳ و نیم میلیارد دلار بین ایران و کشورهای جهان تبادل شد که ۳۶ و هشت دهم میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار آن بین ایران و ۱۰ کشور عضو بریکس بوده است.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بانک در مقابل بانک روی میز حزبالله» نوشت: با ماجراجوییهای رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان، تنشها بین این رژیم و حزبالله به نقطه جوش رسیده و تبادل آتش بین دو طرف در محورهای مختلف شدت گرفته است. رژیم صهیونیستی که از ترور فرماندهان مقاومت در لبنان، طرفی نبسته است به انهدام زیرساختهای این کشور روی آورده تا شاید اهداف خود را محقق کند. یکشنبه شب جنگندههای این رژیم حملات متعددی را در جنوب لبنان انجام دادند. به گزارش الجزیره، در ۱۳ حمله هوایی دشمن صهیونیستی به روستاها، شهرکها و محلههای ضاحیه جنوبی بیروت، مؤسسه اجتماعی قرضالحسن نیز هدف قرار گرفت. سخنگوی ارتش اسرائیل ادعا کرد که «صدها شعبه قرضالحسن در سراسر لبنان وجود دارد که بسیاری از آنها در داخل ساختمانها و آپارتمانهای مسکونی هستند.» مقامات ارشد این جمعیت دقایقی قبل از آغاز حملات هوایی ارتش اسرائیل از تدابیر ویژه برای خروج اموال و داراییهای این مؤسسه از ساختمانهای مزبور از همان روزهای نخست نبرد اخیر خبر داده بودند.
روزنامه والاستریتژورنال نیز روز دوشنبه به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش کرد که هدف اصلی اسرائیل از حمله به تأسیسات مالی لبنان، کاهش اعتماد بین مردم و حزبالله لبنان است. بنابر اعلام منابع لبنانی، مؤسسه مالی و اعتباری قرضالحسن دارای ۳۱ شعبه در سراسر لبنان است و در حوزه بانکداری اسلامی، اعطای وامهای حمایتی و قرضالحسنه به اقشار ضعیف طبق مجوز رسمی وزارت کشور لبنان فعالیت دارد. در این میان اعطای وامهای قرضالحسنه به خانوادههای لبنانی آسیبدیده از بحران برق از مهمترین خدمات این مؤسسه مالی بوده است. این نهاد مالی پیشتر نیز اعلام کرده بود که منابع مالی آن از حسابهای مشارکت خیرین و کمکهای مالی و سپردهگذاری وجوه تأمین میشود و به همه لبنانیها و بدون تبعیض بر اساس مذهب، فرقه یا وابستگی سیاسی وام میدهد.
اسرائیل قصد دارد با این حملات زیرساختهای مالی لبنان را از بین برده و وضعیت اقتصادی این کشور را متلاطم کند، زیرا نابودی مؤسسات مالی، فشار زیادی را به مردم لبنان در این شرایط بحرانی وارد خواهد کرد.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «خط سرخ پوتین» را برگزید و نوشت: از سال گذشته، گفتوگوهایی بین متخصصان وزارت دفاع، وزارت خارجه و دفتر شورای امنیت روسیه درباره ایجاد اصلاحات در دکترین هستهای این کشور انجام شده است. دکترین جدید بر خطوط قرمز مسکو برای محدود کردن بیشتر گزینههای اوکراین در حمله به خاک روسیه تاکید میکند و پیامی است برای کشورهای عضو ناتو در جهت ایجاد خویشتنداری در حمایت از اوکراین با محدود کردن ضدحملات کییف در داخل سرزمینهای این کشور.
* تغییرات پیشنهادی جدید چیست؟
تغییرات پیشنهادی، دکترین هستهای ۲۰۲۰ روسیه را بهروزرسانی میکند و هدف آن گسترش فهرست دولتها و اتحادهایی است که به مسکو اجازه میدهد در برابر آنها از توان بازدارندگی هستهای خود استفاده کند. به عبارت دیگر زبان دکترین هستهای جدید روسیه تکامل یافته است. به این معنا که از این پس حمله یک کشور غیرهستهای که با حمایت یک کشور دارای سلاح هستهای علیه روسیه انجام میپذیرد حتی با استفاده از سلاحهای متعارف، به عنوان یک حمله مشترک هستهای علیه روسیه تفسیر میشود.
دومین مورد در تغییرات اتفاقافتاده، کاهش آستانه استفاده از سلاحهای هستهای در حملات نظامی به خاک روسیه است. این مسئله به آن معنی است که از این پس هرگونه استفاده از تسلیحات متعارف همانند موشکهای هایپرسونیک، انواع پهپادها، هواپیماهای استراتژیک و تاکتیکی و همچنین موشکهای کروز به سمت اهدافی در داخل مرزهای سرزمینی فدراسیون روسیه، توجیهی برای استفاده از توان هستهای برای کرملین است. در نهایت در حالی که دکترینهای قبلی خواستار بازدارندگی هستهای روسیه در دفاع از متحدان خود شده بود، دکترین پیشنهادی جدید خواستار پاسخ هستهای در صورت حمله به بلاروس است. به عبارت دیگر چتر حفاظت هستهای یکسان برای مینسک ایجاد شده است. علاوه بر این، پوتین بر اهمیت سهگانه هستهای برای تضمین بقای روسیه به عنوان ابزاری برای حفظ تعادل جهان تاکید کرد.
بر اساس نسخه فعلی سیاست بازدارندگی هستهای روسیه - که توسط پوتین ۴ سال پیش در ژوئن ۲۰۲۰ و قبل از جنگ اوکراین به تصویب رسید - سلاحهای اتمی این کشور تنها زمانی قابلیت استفاده دارد که موجودیت فدراسیون روسیه مورد تهدید قرار گیرد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «سفری برای توازن بخشی؟» را برگزید و نوشت: شانزدهمین اجلاس سران بریکس از شامگاه امروز سهشنبه (یکم آبان) تا روز پنجشنبه (سوم آبان) با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان، در شهر کازان روسیه برگزار میشود و ایران برای اولین بار به عنوان عضو اصلی در نشست سران بریکس حضور خواهد یافت. سفر پزشکیان به دعوت ولادیمیر پوتین، همتای روس خود انجام شده است. سران بریکس در شانزدهمین گردهمایی خود که با شعار «تقویت چندجانبهگرایی برای توسعه و امنیت جهانی» برگزار میشود، مواضع کشورهایشان را در مورد وضعیت جهان بیان میکنند. علاوه بر سران کشورهای بریکس، سران و مقامات عالی رتبه از بیش از ۳۰ کشور و سازمان بینالمللی نیز در این نشست حاضر خواهند بود. در حال حاضر ریاست دورهای بریکس بر عهده روسیه است. بر اساس اعلام سفارت ایران در روسیه، سخنرانی در جمع سران بریکس، سخنرانی در جمع بیش از ۴۰ رئیس جمهور و مقامات عالی رتبه از سراسر جهان و انجام ملاقاتهای دوجانبه بخشی از برنامههای پزشکیان در سفر به روسیه خواهد بود. مسعود پزشکیان در جریان این سفر در نشست اصلی سران کشورهای بریکس با موضوع «تقویت چندجانبهگرایی برای توسعه و امنیت عادله جهانی»، نشست گسترده کشورهای عضو بریکس و اولین جلسه بریکس پالس با موضوع «ساختن جهانی بهتر با هم» حضور یافته و سخنرانی خواهد کرد. رئیس جمهور همچنین دیدارهایی با رؤسای جمهور روسیه، چین، بلاروس، قرقیزستان، نخست وزیر هند و نیز برخی دیگر از سران و مقامات شرکتکننده در این اجلاسها خواهد داشت. البته العربی جدید هم نوشت: «قرار است دیداری دوجانبه بین عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر و مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه نشست سران بریکس در کازان روسیه انجام شود». این رسانه عربی به نقل از منابع دیپلماتیک مصری نوشته طی سفر اخیر عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، به مصر درباره دستور کارهای این دیدار توافق حاصل شد.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تاج طلایی بر سر بازارها» نوشت: بررسی بازدهی بازارها در بازههای ماهانه، سالانه و هفتماهه نشان میدهد که بازارهای طلایی در صدر بازدهی قیمتی قرار گرفتهاند. مطابق بررسیها قیمت سکه در بازه ماهانه ۲۶.۸ درصد افزایش یافته، در بازه هفت ماهه ۴۴ درصد رشد داشته و در مقیاس یک ساله دو برابر شده است. همسو با قیمت سکه، دیگر داراییهای طلایی نیز روند افزایشی را در بازههای زمانی مختلف ثبت کردند. قیمت سکه و طلای داخل، تحت تأثیر دو عامل قرار دارد: نخست قیمت طلای جهانی و عامل دوم نوسانات دلار در بازار آزاد. در یک ماه اخیر، هر دو عامل اثر افزایشی بر قیمت سکه داشتند. نکته قابل توجه دیگر این است که بازار سهام هم در مقیاس ماهانه، سالانه و در ۷ ماه اخیر بازدهی منفی را ثبت کرده است. مهمترین عاملی که وضعیت بازارهای داخل را به نفع سکه و طلا تغییر داده تنشهای منطقهای است. گسترش تحولات و رویدادها باعث شده که تقاضا برای خرید طلا به عنوان یک دارایی امن، در بازار داخل و خارج تشدید شود.
نظر شما