شهرهای خودکفا؛ رویکردی برای ایجاد آینده‌ای پایدار و سالم

شهرهای خودکفا با رویکردی جامع و پایدار می‌توانند به‌عنوان الگوهایی برای توسعه شهری در سراسر جهان محسوب شود و راهکاری برای ایجاد آینده‌ای پایدار و سالم برای تمام ساکنان کره زمین باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، خودکفایی شهری به‌معنای توانایی یک شهر در تولید و تأمین نیازهای اساسی خود به‌طور مستقل، بدون نیاز به واردات گسترده از خارج از شهر است و این مفهوم شامل تأمین مواد غذایی، انرژی، آب، زیرساخت‌های حمل‌ونقل، مسکن، بهداشت و مدیریت پسماندها می‌شود.

ایده خودکفایی شهری از آنجا ناشی می‌شود که شهرها باید به گونه‌ای طراحی و مدیریت شود که نه تنها بتواند نیازهای شهروندان خود را به‌طور پایدار برآورده کند، بلکه در برابر بحران‌های اقتصادی، تغییرات اقلیمی و نوسانات جهانی نیز مقاوم باشد.

با توسعه تولیدات محلی و کاهش واردات از سایر نقاط، شهرها می‌توان از تأثیرات منفی شوک‌های اقتصادی خارجی یا افزایش قیمت‌ها مصون ماند.

تولیدات محلی به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک می‌کند، زیرا نیاز به حمل‌ونقل طولانی‌مدت کاهش پیدا می‌کند و مدیریت بهتر منابع محلی می‌تواند به حفاظت از اکوسیستم‌های طبیعی کمک کند.

با تکیه بر تولیدات و خدمات محلی، کارآفرینی و اشتغال‌زایی در شهر افزایش پیدا می‌کند و این امر می‌تواند به رشد اقتصادی پایدار و کاهش نابرابری‌های اقتصادی کمک کند.

شهرهای خودکفا بهتر می‌توانند در برابر بحران‌هایی همچون همه‌گیری‌ها، تغییرات اقلیمی، یا نوسانات اقتصادی جهانی مقاومت کنند، زیرا به منابع خارجی وابسته نیستند.

خودکفایی به معنای دسترسی سریع‌تر و ارزان‌تر به کالاها و خدمات است و شهروندان از محصولات تازه و محلی بهره‌مند می‌شوند که این می‌تواند به بهبود سلامت و رفاه عمومی کمک کند.

با وجود مزایای بسیاری که خودکفایی شهری دارد، تحقق آن با چالش‌های مختلفی همچون محدودیت منابع طبیعی، هزینه‌های اولیه بالا، موانع اجتماعی و فرهنگی و فناوری و نوآوری همراه است.

بسیاری از شهرها منابع طبیعی کافی برای تأمین تمام نیازهای خود را ندارد و ممکن است منابع آب یا زمین کافی برای تولید مواد غذایی در مقیاس وسیع در دسترس نباشد.

انتقال از یک مدل وابسته به واردات به یک مدل خودکفای شهری ممکن است در ابتدا هزینه‌های بالایی به‌ویژه ایجاد زیرساخت‌های لازم برای تولید انرژی‌های تجدیدپذیر، مدیریت پسماندها یا تولید مواد غذایی محلی در بر داشته باشد.

فرهنگ مصرف‌گرایی و وابستگی به کالاهای خارجی ممکن است موجب شود که تغییر به سوی خودکفایی با مقاومت مواجه شود و برای خودکفا شدن، شهرها نیازمند فناوری‌های پیشرفته و نوآوری‌هایی در زمینه انرژی، کشاورزی شهری، و مدیریت منابع است و توسعه و پیاده‌سازی این فناوری‌ها ممکن است زمان‌بر باشد.

شهرهای خودکفا؛ رویکردی برای ایجاد آینده‌ای پایدار و سالم

خودکفایی شهری؛ راهکاری برای مقابله با بحران‌ها

سعید ابراهیمی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه شهرهای تاب‌آور و پایدار شهرهایی هستند که می‌توانند نیازهای خود را تأمین کنند، اظهار می‌کند: به‌طور مثال این شهرها باید منابع آبی مناسبی داشته باشد، زیرا در حال حاضر موضوع انتقال آب از یک شهر به شهر دیگر مورد تأیید نیست.

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر شهرها به‌دنبال تأمین منابع خود هستند و شهرهای خودکفا با کمترین وابستگی به سایر شهرها باید حیات شهری خود را حفظ کنند تا رشد شهری محقق شود.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان با بیان اینکه یک شهر خودکفا باید از منابع انرژی خود استفاده کند، تاکید می‌کند: این شهرها باید متناسب با اقلیم از انرژی‌های تجدیدپذیر بسیاری از جمله انرژی خورشیدی، انرژی بادی و سایر انرژی‌ها استفاده کند.

ابراهیمی با بیان اینکه تأمین انرژی یکی دیگر از ویژگی‌های شهر خودکفا است، می‌گوید: شهرهای تاریخی نیز می‌توانند خودکفا باشند، به‌طور مثال شاهد بادگیر در شهر یزد هستیم و این نشان‌دهنده خودکفایی یزد در حوزه انرژی بادی است، همچنین این کلان‌شهر ظرفیت خوبی در حوزه انرژی خورشیدی و انرژی‌های پاک دارد.

وی اضافه می‌کند: تأمین آب، انرژی، غذا، سکونت و شغل از ویژگی‌های شهر خودکفا است.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان با بیان اینکه سکونت و فعالیت دو ویژگی مهم شهرهای خودکفا است، خاطرنشان می‌کند: شهروند باید در محل متناسب با علایق خود زندگی کند و محل سکونت باید متناسب با اقلیم طراحی شود.

ابراهیمی می‌گوید: در حال حاضر شاهد این موضوع در برخی شهرهای کشور هستیم، همچنین متنوع بودن شهرها متناسب با اقلیم موجب ایجاد جذابیت‌های گردشگری و سفر می‌شود و گردشگران خارجی و داخلی به این شهر سفر می‌کنند.

شهرهای خودکفا باید نیازهای غذایی شهروندان خود را تأمین کنند

وی ادامه می‌دهد: اشتغال باید متناسب با شرایط اقلیم و محیط زیست شهر باشد و آسیبی به محیط زیست وارد نکند، به‌طور مثال وجود شرکت‌های بزرگ صنعتی در این کلان‌شهر موجب ایجاد آلایندگی شده است.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان تاکید می‌کند: شهر باید از منابع آبی خود استفاده کند و در حوزه مدیریت و چرخه مصرف آب از جمله الگوهای بازچرخانی آب، حفظ آب و استفاده از آب‌های خاکستری فعال باشد.

ابراهیمی می‌گوید: شهرهای خودکفا باید نیازهای غذایی شهروندان خود را تأمین کنند و این موضوع در الگوهای کشاورزی شهری مطرح می‌شود، همچنین در شهر باید کشاورزی متناسب با محیط انجام شود.

وی می‌افزاید: تفکرات دیوار سبز و بام سبز جدا از زیبایی موجب تأمین امنیت غذایی شهر می‌شود و شهر با این رویکرد می‌تواند منابع غذایی خود را تأمین کند.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان تصریح می‌کند: تاب‌آوری در حوزه اقتصاد به معنای اقتصاد مقاومتی است و مقام معظم رهبری نیز بر این موضوع تاکید دارند.

ابراهیمی با بیان اینکه کشور باید اقتصاد تاب‌آور داشته باشد و این موضوع همسو با خودکفایی است، می‌گوید: در مقوله‌های مختلف می‌توان به تاب‌آوری و خودکفایی رسید و این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.

وی اضافه می‌کند: در حوزه اقتصاد باید در عرصه تولید کالاهای استراتژیک به خودکفایی برسیم و وابستگی به کالاهای بسیاری از جمله سوخت، برنج، سوخت و سایر موارد موجب ایجاد معضل در مسیر خودکفایی می‌شود.

شهرهای خودکفا؛ رویکردی برای ایجاد آینده‌ای پایدار و سالم

به گزارش ایمنا، خودکفایی شهری نه تنها به بهبود کیفیت زندگی شهروندان کمک می‌کند بلکه موجب افزایش پایداری اقتصادی و زیست‌محیطی شهرها نیز می‌شود؛ هرچند که این مسیر با چالش‌هایی همراه است، اما با توجه به نیاز روزافزون به مقابله با تغییرات اقلیمی و بحران‌های جهانی، شهرها باید به سوی ایجاد سیستم‌های خودکفا حرکت کند.

کد خبر 801438

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.