به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، توجه به صنعت گردشگری در دنیای امروز به یکی از مهمترین برنامههای جوامع برای درآمدزایی و ایجاد بستر اشتغال تبدیل شدهاست و در هر نقطهای از جهان یک شاخه گردشگری دارای قدرت جذب گردشگر است.
در برخی نقاط وجود آثار تاریخی و طبیعی و در برخی نیز معماری شهری نوین، بسترهای تفریحی نظیر پارک و بوستانها و ظرفیتهای گردشگری مذهبی مورد توجه است، اما در کنار همه ظرفیتهای گردشگری وجود غذاهای محلی و سنتی میتواند در کنار دیگر ظرفیتها به توسعه گردشگری کمک کند و حتی بهعنوان یک ظرفیت گردشگری و زمینه جذب گردشگر باشد.
در استان کهگیلویه و بویراحمد که به سرزمین چهارفصل معروف است و در داشتن جاذبههای گردشگری حرفهای زیادی برای گفتن دارد، پخت غذاهای محلی و سنتیریال نیز یکی از دلچسبترین تجربههای گردشگران در این استان بهشمار میرود، از جمله غذاهای سنتی و محلی کهگیلویه و بویراحمد میتوان به «گلگ بلوط»، «آش هره»، «آش دوا» «برکو»، «دمپخت»، «شله پیازی»، «چنکال»، «آش کنگری»، «دنگو» و دهها غذای دیگر اشاره کرد.
کلگ بلوط: کلگ بلوط یکی از خوراکیهای مهم محلی در این استان است که برای تهیه آن بلوطها را پوست گرفته، خشک و آسیاب کرده و آن با آب جوشیده خیس میکنند، به اندازهای که نباید خمیر به هم چسبیده باشد و بعد آن را ریز ریز یا ریش ریش از هم جدا و در یک سبد که زیر آن از برگ درخت بلوط باشد، خمیر ریز را ریخته و روی آن را هم با برگ بلوط میپوشانند، سپس سبد را در مکانی گرم قرار داده و روی آن را با پارچهای چند لایه پوشانده تا خوب گرم شود و بعد از سه شب با آب شسته تا شیرین شود این ماده به صورت نان با غذاهای محلی مصرف میشود.
چنگال: چنگال از دیگر غذاهای محلی مردم کهگیلویه و بویراحمد است که برای درست کردن آن آرد را خمیر و سپس خمیر را به شکل چانه درست و با چوبی بلند و صاف آن را پهن میکنند، سپس روی تابه میگذارند تا خوب بپزد، بعد از پخت آن را ریز کرده و شکر و روغن محلی روی آن ریخته و مصرف میشود.
دوا زردکی و پیاز داغ: دوا زردکی و پیاز داغی یکی دیگر از غذاهای محلی در این استان است که ابتدا دوغ را با برنج محلی مخلوط میکنند و روی اجاق میگذارند و با کفگیر خوب هم میزنند تا بعد از اینکه جوش آمد، کفگیر را بردارند و پیاز داغ با نعناع و نمک و زردچوبه اضافه میشود.
آش کنگری: این غذا یکی دیگر از غذاهای محلی در استان است که برای تهیه آن کنگر را که یک گیاه کوهی است، پاک کرده، شسته و آن را به دیگ پر از آب جوش افزوده تا چند دقیقه بپزد و بعد برنج محلی را در آن ریخته و پس از اینکه برنج کمی نرم شد، آبکش و به مدت یک ساعت میگذاریم تا دم بکشد، این غذا بیشتر با ماست سیر زده مصرف میشود.
دنگو: دنگو نیز از خوراکیهای محلی استان است که مصرف آن به صورت میان وعده کاربرد دارد، برای تهیه آن ابتدا گندم را به طور کامل خرد کرده تا پوست گندم در بیاید و بعد حبوباتی مانند لوبیا قرمز، نخود عدس مخلوط و روی اجاق گذاشته تا به مدت چند ساعت خوب پخته و غلیظ شود و در پایان فلفل و نمک به آن افزوده میشود.
آجیل محلی: آجیل از گندم برشته شده، کنجد بو داده، مغز گردو، کلخنگ، مویز، انجیر و خرمای خشک درست میشود، این آجیل در بین مردم به گندم برشته مشهور است، به دلیل اینکه میزان گندم این آجیل بیشتر از سایر اقلام است، این نامگذاری صورت گرفته است.
لبنی: لبنی از ماست و برنج تهیه میشود و با روغن حیوانی و آویشن کوهی تزئین میشود، این غذای خوشمزه در کهگیلویه و بویراحمد به شله دویی یا شله سفید شهرت دارد.
شله ماشکی: شله ماشکی (ماش) این غذا از برنج، ماش و پودر انار خشک شده درست میشود و با پیازداغ تزئین میشود، شله بادامی این غذای مقوی از بادام کوهی و برنج تهیه میشود.
آش کارده: برای تهیه این غذا، کارده را که گیاهی گرمسیری با برگهای پهن است، خرد میکنند و در آبلیمو میخوابانند، تا ترش شود، بعد از دو روز آب به آن اضافه میکنند، پس از جوشیدن، گندم و برنج نیمکوب به آن اضافه میشود، این آش معروفترین غذای سنتی کهگیلویه و بویراحمد است.
شله لیزک: برای تهیه این غذا، لیزک را که نوعی گیاه کوهی است، به صورت سبزی پلو تهیه و با قارچ سرخ شده تزئین میشود.
آبگوشت: متداولترین غذای عشایر این منطقه آبگوشت است که از گوشت و حبوبات درست میشود.
قورمه: برای درست کردن قورمه گوشت گوسفند را از استخوان جدا و با پیه، سرخ کرده و با اضافه کردن مقداری نمک آن را در ظرفی که از پوست درست شده نگهداری میکنند.
ارائه غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد در نمایشگاههای گردشگری
فرشید کرمی، معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد در خصوص آشنایی گردشگران با غذاهای سنتی این استان میگوید: به منظور آشنایی گردشگران و مسافران با تنوع غذایی استان و معرفی آن غذاها و نانهای سنتی که دارای تنوع بالایی نیز هستند، در نمایشگاههای گردشگری بهویژه در ایام نوروز در ورودی شهرستانهای استان، غذاها و نانهای محلی توسط فعالان طبخ و عرضه میشود.
وی میافزاید: در برخی از سفرهخانههای سنتی و رستورانها، بهویژه در اقامتگاههای بومگردی غذاهای محلی کهگیلویه و بویراحمد طبخ و به گردشگران علاقهمند عرضه میشود.
کرمی ادامه میدهد: غذاهای محلی «کلگ بلوطی»، «آش کنگری»، «دوا زردکی»، «پیاز داغی»، «چنگال» و «دنگو»، «آش ماست»، «گبنه»، «شلشلی» از جمله غذاها و خوراکیهای استان هستند که در فهرست آثار ملی ثبت شدهاست.
شادی محمدی، از بانوان فعال در زمینه برگزاری نمایشگاههای سنتی کهگیلویه و بویراحمد میگوید: بیش از ۲۰ سال است که همراه پدر، مادر و همسر خود در نمایشگاههای مختلف در سراسر کشور حضور دارد.
وی خود را سرما و گرما کشیده این صنف میداند و میافزاید: دو دختر ۲۵ و ۲۳ سالهاش را نیز به سمت این فعالیت تشویق کردهاست و مادرش در این ۲۰ سال پای ثابت کارش در پخت غذاهای محلی از جمله آشها و نانهای محلی بودهاست.
محمدی که هماکنون در منطقه کوهگل سیسخت با اجاره اقامتگاه گردشگری مشغول فعالیت است، درباره استقبال مسافران و گردشگران از غذاهای محلی کهگیلویه و بویراحمد میگوید: بعضی زمانها، واکنش گردشگران از چشیدن طعم دلچسب غذاهای محلی باورکردنی نیست و این موضوع موجب ایجاد انگیزه و چند برابر شدن انرژی برای فعالیت در این زمینه میشود.
وی معتقد است که مسئولان استانی در زمینه معرفی جاذبههای گردشگری استان کوتاهی میکنند و میتوان با سرمایهگذاری و ایجاد بستر معرفی این ظرفیت ویژه زمینه ایجاد هزاران شغل را ایجاد کرد.
این بانوی خوشذوق که از اوایل جوانی و ازدواج با پیشنهاد همسرش پا در این مسیر گذاشته، قصههای جالبی از تلخی و شیرینی این شغل دارد و میگوید همه این تلخیها را با شیرینی لبخند رضایت یک گردشگر به فراموشی سپرده و هر روز برای خلق لحظات به یاد ماندنی برای خود و گردشگران در تلاش است.
محمدی به مشکلات موجود در گردشگری و بحث استفاده از ظرفیت غذاها در این زمینه اشاره کرد و گفت: یکی از ظرفیتهای مغفول مانده در گردشگری استان همین عدم معرفی غذاهای محلی است.
وی افزود: ایجاد بستر معرفی غذاهای سنتی نیاز به همکاری نهادهای مختلف از جمله میراث فرهنگی، شهرداری، متولیان بهداشت و سایر نهادها دارد.
محمدی معتقد است که معرفی ظرفیت غذاهای محلی و بومی را نباید منحصر و محدود به نمایشگاههای مقطعی کرد و میتوان با برپایی جشنوارههای غذاهای خیابانی در فصل بهار و تابستان که اوج حضور گردشگر در استان است از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد.
وی افزود: بهدلیل نبود نمایشگاه دائمی برای عرضه غذاهای محلی در استان از هر فرصتی برای استفاده از این ظرفیت استفاده میکنیم، برای مثال وقتی نمایشگاه عرضه محصولات فرهنگی یا صنایع مختلف نظیر مبلمان و ساختمان برگزار میشود با اجاره غرفه یا حضور در حاشیه این نمایشگاهها فعالیت میکنیم.
مسئولان استانی در زمینه معرفی جاذبههای گردشگری کوتاهی میکنند
محمدی میگوید بعضی وقتها واکنش گردشگران از چشیدن طعم دلچسب غذاهای محلی باورکردنی نیست و این موضوع موجب ایجاد انگیزه و چند برابر شدن انرژی برای فعالیت در این زمینه میشود.
وی معتقد است که مسئولان استانی در زمینه معرفی جاذبههای گردشگری استان کوتاهی میکنند و میتوان با سرمایهگذاری و ایجاد بستر معرفی این ظرفیت ویژه زمینه ایجاد هزاران شغل را ایجاد کرد.
این بانوی خوشذوق که از اوایل جوانی و ازدواج با پیشنهاد همسرش پا در این مسیر گذاشته، قصههای جالبی از تلخی و شیرینی این شغل دارد و میگوید همه این تلخیها را با شیرینی لبخند رضایت یک گردشگر به فراموشی سپرده و هر روز برای خلق لحظات به یاد ماندنی برای خود و گردشگران در تلاش است.
محمدی با اشاره به مشکلات موجود در گردشگری و بحث استفاده از ظرفیت غذاها در این زمینه میافزاید: یکی از ظرفیتهای مغفول مانده در گردشگری استان همین معرفی نکردن غذاهای محلی است.
وی اضافه میکند: ایجاد بستر معرفی غذاهای سنتی نیاز به همکاری نهادهای مختلف از جمله میراث فرهنگی، شهرداری، متولیان بهداشت و سایر نهادها دارد.
محمدی معتقد است که معرفی ظرفیت غذاهای محلی و بومی را نباید منحصر و محدود به نمایشگاههای مقطعی کرد و میتوان با برپایی جشنوارههای غذاهای خیابانی در فصل بهار و تابستان که اوج حضور گردشگر در استان است از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد.
وی تصریح میکند: بهدلیل نبود نمایشگاه دائمی برای عرضه غذاهای محلی در استان از هر فرصتی برای استفاده از این ظرفیت استفاده میکنیم، برای مثال زمانی که نمایشگاه عرضه محصولات فرهنگی یا صنایع مختلف نظیر مبلمان و ساختمان برگزار میشود با اجاره غرفه یا حضور در حاشیه این نمایشگاهها فعالیت میکنیم.
به گزارش ایمنا، استفاده از ظرفیت گردشگری برای توسعه کهگیلویه و بویراحمد به یک شعار پیشپا افتاده و تکراری برای مردم تبدیل شدهاست و ایجاد بسترهای لازم جهت گسترش و ساماندهی این ظرفیت در کمهزینهترین بخش آن نیز لنگ میزند، از جمله ظرفیتهای مغفول در گردشگری استان میتوان به جذب گردشگر با طبخ انواع غذاهای محلی و سنتی اشاره کرد که راهاندازی آن حتی در بستر غذاهای خیابانی نیاز به هزینه آنچنانی یا ایجاد زیرساخت خاصی ندارد و تنها نیازمند همکاری سازمانهای متولی است.
نظر شما