خشک شدن رودخانه‌های جهان با بیشترین سرعت در ۳۰ سال گذشته

بیش از ۵۰ درصد از حوضه‌های آبریز رودخانه‌های جهان به‌ویژه در مناطق وسیعی از آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی شرایط غیرعادی را در سال ۲۰۲۳ نشان داد و بیشتر آن‌ها با کمبود آب مواجه بود. در آسیا و اقیانوسیه نیز حوضه‌های رودخانه گنگ، براهماپوترا و مکونگ شرایطی کمتر از حد معمول را تجربه کرد.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، آمار خشک شدن رودخانه‌ها در سال ۲۰۲۳ به بالاترین میزان خود در سه دهه گذشته رسید و تأمین آب جهانی را در معرض خطر قرار داد. بر اساس گزارش «وضعیت منابع آب» سازمان جهانی هواشناسی (WMO) طی پنج سال گذشته، سطح رودخانه‌ها در سراسر جهان کمتر از حد متوسط بوده و منابع آب زیرزمینی سطح بسیار پایینی را تجربه کرده است.

بیش از ۵۰ درصد از حوضه‌های آبریز رودخانه‌های جهان به‌ویژه در مناطق وسیعی از آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی شرایط غیرعادی را نشان داد و بیشتر آن‌ها با کمبود مواجه بود. در آسیا و اقیانوسیه نیز حوضه‌های رودخانه گنگ، براهماپوترا و مکونگ شرایطی کمتر از حد معمول را تجربه کرد.

خشک شدن رودخانه‌های جهان با بیشترین سرعت در ۳۰ سال گذشته

سال ۲۰۲۳ به‌عنوان گرم‌ترین سال ثبت شد و از نتایج آن خشکسالی، کم شدن سطح آب رودخانه‌ها و سیل‌های ویرانگر بود که سراسر جهان را در بر گرفت و الگوهای آب‌وهوایی را تحت تأثیر گذار از لانینا به ال‌نینو قرار داد. ال‌نینو به دمای بالاتر از متوسط سطح دریا اشاره دارد که به‌طور دوره‌ای در سراسر شرق و مرکز اقیانوس آرام استوایی ایجاد می‌شود، در حالی که لانینا سرد شدن دوره‌ای در آن مناطق را نشان می‌دهد.

مناطقی که با سیل مواجه شد شامل سواحل شرقی آفریقا، جزیره شمالی نیوزلند و فیلیپین بود و در بریتانیا، ایرلند، فنلاند و سوئد، رودخانه‌ها با کم‌آبی روبه‌رو شد. بارندگی شدید، سیل و خشکسالی از پیامدهای تغییرات آب‌وهوایی است که تلفات سنگینی بر زندگی، اکوسیستم و اقتصاد وارد می‌کند.

خشک شدن رودخانه‌های جهان با بیشترین سرعت در ۳۰ سال گذشته

یخچال‌های طبیعی سال گذشته وضعیت بدی داشت و بیش از ۶۰۰ گیگا تن آب از دست داد که بالاترین رقم در ۵۰ سال گذشته است. ذوب شدن یخ‌ها و یخچال‌های طبیعی امنیت آب را برای میلیون‌ها نفر تهدید می‌کند و در نتیجه افزایش دما، چرخه هیدرولوژیکی شتاب گرفته است. ذخایر آب کوه‌ها در غرب آمریکای شمالی و کوه‌های آلپ با ذوب شدید مواجه شد؛ آلپ سوئیس در دو سال گذشته حدود ۱۰ درصد از حجم باقی‌مانده از ذخایر خود را از دست داد.

گزارش آب سازمان ملل نشان می‌دهد که در حال حاضر ۳.۶ میلیارد نفر حداقل برای یک ماه در سال دسترسی کافی به آب ندارند و و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ به بیش از پنج میلیارد نفر افزایش یابد. در مورد وضعیت واقعی منابع آب شیرین جهان اطلاعات بسیار کمی وجود دارد زیرا بسیاری از این منابع اندازه‌گیری نمی‌شود. یکی از اقدامات فوری مورد نیاز برای رسیدگی به وضعیت آب، بهبود نظارت، به اشتراک‌گذاری داده‌ها، همکاری‌های فرامرزی، سنجش و ارزیابی است.

کد خبر 798318

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.