علیرضا بیات در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: سیاهچالهها در کیهان بهگونهای عمل میکنند که میتوان آنها را به جاروبرقیهای کیهانی تشبیه کرد. این اجرام بهویژه زمانی که دارای شعاع شوارتزشیلد بزرگ هستند، میتوانند به طور چشمگیری بر محیط اطراف خود تأثیر بگذارند.
وی افزود: زمانی که ستارگانی به نزدیکی یک سیاهچاله میرسند، نیروی گرانشی سیاهچاله آنها را به سمت خود میکشد و در این فرایند، ممکن است یک قرص افزایشی تشکیل شود. این قرص که از مواد اطراف ستارهها و گازها تشکیل شده، به دلیل اصطکاکی که در آن ایجاد میشود، گرم میشود و در نتیجه درخشش آن افزایش پیدا میکند.
کارشناس نجوم ادامه داد: به حالت بیان شده کوازار یا جسمی بسیار درخشان گفته میشود که یکی از درخشانترین اجرام در جهان محسوب میشود. علاوه بر این، هنگامی که ستارهها از نزدیکی یک سیاهچاله بسیار پرجرم عبور میکنند، میتوانند بهصورت جریانات خُرد شونده و قبل از بلعیده شدن توسط سیاهچاله، بسیار درخشانتر از معمول دیده شوند.
بیات گفت: در این شرایط، ستارهها با شدت بیشتری نور ساطع میکنند و این نور به طور معمول بهدلیل تأثیر گرانشی و گرمایی که سیاهچاله به وجود میآورد، بسیار برجستهتر است. تشخیص وجود سیاهچالهها بهطور مستقیم امکانپذیر نیست، زیرا آنها خودشان قابل مشاهده نیستند. با این حال، میتوان تأثیرات آنها را از طریق تابش پرتو ایکس شناسایی کرد.
وی اضافه کرد: هرجا که یک سیاهچاله وجود داشته باشد، بهخاطر فعالیتهای گازها و مواد اطراف آن، پرتو ایکس ساطع میشود. این امواج با استفاده از تلسکوپهای بسیار قوی قابل شناسایی هستند.
بیات ادامه داد: منجمان با بررسی تغییرات نور در طیف پرتو ایکس و سایر طیفها میتوانند سیاهچالهها را شناسایی کرده و آثار آنها را در آسمان تشخیص دهند. به طور کلی، سیاهچالهها به خاطر طبیعت پنهانشان، قابل مشاهده نیستند. تنها راهی که میتوانیم وجود آنها را تشخیص دهیم از طریق پرتو ایکس یا وقتی است که سیاهچالهها در پشت ستارهای قرار دارند و به خاطر خمیدگی فضازمان، نور ستارههای پشت آنها را به ما نمایش میدهند.
کارشناس نجوم با اشاره به اینکه این پدیده بهعنوان عدسی گرانشی نیز شناخته میشود، افزود: به همین دلیل برای درک بهتر این پدیدهها و تخمین جرم و اندازه سیاهچالهها، به ابزارهای پیشرفته و دانش عمیق منجمان نیاز است. این منجمان با تحقیق و بررسیهای دقیق، قادر به تفکیک نورهای مختلف در آسمان و تشخیص تغییرات ناشی از پدیدههای دیگر اخترفیزیکی هستند.
نظر شما