به گزارش خبرگزاری ایمنا، امروزه شهرنشینی به سبک زندگی غالب نهتنها در کشور ما، بلکه در سایر کشورهای توسعه یافته جهان تبدیل شده است؛ این سبک از زندگی اقتضائات و نیازهای خاص خودش را دارد که رفع آنها در گرو توجه به ساختارها و ویژگیهای سنی و جنسی جامعه شهری است و شهروندان هریک نیازها و نظرات متفاوتی دارند و اثرات متفاوتی را بر فضاهای شهری بر جا میگذارند.
مشارکت شهروندان نقش مهمی در ارتقای زیستپذیری شهر دارد و امروزه مشارکت دادن قشر جوان بهعنوان مهمترین رویکرد در شهرسازی و برنامهریزی شهری در تمام شهرهای دنیا لحاظ میشود، در این بین جوانان یکی از اثرگذارترین شهروندان هستند که نقش قابل توجهی در فرایندها و فضاهای شهری ایفا میکنند؛ چنانچه برنامهریزان شهر، مدیران اجتماعی و نهادهای مسئول تصمیمگیریهای متناسبی برای این قشر از جامعه شهری داشته باشند، آینده شهر تضمین خواهد شد.
شهرهای امروز کشور با توجه به جوانی جمعیت شهری نیاز بیشتری به فضاهایی متناسب با نیازهای این قشر دارد، با این وجود برنامه مدون و مشخصی برای رفع نیازهای آنها در سطح شهرها بهویژه کلانشهرهایی که با چندگانگی فرهنگی مواجه هستند، وجود ندارد، از اینرو به نظر میرسد سرمایهگذاری در این حوزه باید در ابعاد فرهنگی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی انجام شود که نیازمند توجه متفاوت مدیران در سطح ملی و محلی است.
در این راستا «شهر دوستدار جوانان» بهعنوان یک رویکرد خوب شهرسازی به شهری گفته میشود که محیطی مناسب برای رشد و توسعه جوانان فراهم میکن و این شهرها با ایجاد فضاهای آموزشی، تفریحی و فرهنگی تلاش میکنند تا نیازهای جوانان را برآورده کنند و مشارکت آنها در تصمیمگیریهای شهری را افزایش دهند.
شهر دوستدار جوانان به شهری اطلاق میشود که در آن سیاستها، برنامهها و زیرساختها بهگونهای طراحی و اجرا شود که نیازها و خواستههای جوانان را در نظر بگیرد و فضای مناسبی برای رشد، پیشرفت و مشارکت آنها فراهم کند؛ این شهرها از طریق فراهم کردن امکانات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به جوانان کمک میکنند تا نقش فعالی در جامعه ایفا کنند و فرصتهای برابر برای توسعه فردی و جمعی داشته باشند.
ویژگیهای شهر دوستدار جوانان شامل فضاهای آموزشی و فرهنگی، فضاهای تفریحی و ورزشی، مشارکت جوانان در تصمیمگیریها، حمایت از کارآفرینی جوانان، دسترسی به خدمات بهداشتی و روانی میشود و این ویژگیها میتواند به ایجاد محیطی پویا و حمایتکننده برای جوانان کمک و آنها را به مشارکت فعال در جامعه تشویق کند که در این صورت مؤلفههای شهر زندگی در آن آشکار میشود.
اصفهان؛ شهری برای تمام افراد با گروه سنی مختلف
محمدرضا فلاح، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به زیباییهای شهر و تلاشهای شهرداری و مدیران این شهر در ارتقای وضعیت خدمات شهری به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: اصفهان با توجه به جاذبههای گردشگری بینظیری که دارد، بهطور قطع توانسته است و خواهد توانست جذابیت خود را برای همه گروههای سنی حفظ کند.
وی ادامه میدهد: این جاذبهها و امکانات میتواند برای افراد مختلف از سالمندان گرفته تا کودکان و نوجوانان و حتی بانوان، جذاب باشد.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید میکند: مسئولان شهری بسترهای لازم را برای تمام گروههای جامعه فراهم کردهاند تا همه بتوانند از داشتههای شهر بهرهمند شوند.
فلاح میگوید: با توجه به سلیقههای متفاوت مردم، امکانات و خدمات مختلفی از طبیعتگردی و جاذبههای گردشگری تا مکانهای مدرن و پیشرفته در شهر اصفهان وجود دارد، اما در مورد جوانان بهنظر میرسد که هنوز نتوانستهایم آن شور و نشاطی که این قشر به آن نیاز دارد را بهطور کامل در شهر فراهم کنیم.
جوانان با توجه به سلیقه و نیازها، پیشنهادهای خود را به مدیران شهری ارائه دهند
وی اضافه میکند: خدمات ارائه شده در شهر را باید بهروز و مدرن کنیم و با استفاده از جدیدترین تکنولوژیها، این خدمات را به نوجوانان ارائه دهیم.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به تلاشهای شهرداری برای ارتقای خدمات به تمام گروههای جامعه خاطرنشان میکند: شهرداری این کلانشهر در زمینههای مختلف برای ارائه خدمات به تمام گروهها از جمله بانوان، کودکان و سالمندان، اقدامات قابل توجهی انجام داده است.
فلاح میگوید: برای جوانان نیز خدماتی همچون کتابخانهها و مراکز تفریحی در سالهای اخیر راهاندازی شده است، اما این خدمات هنوز به سطح مطلوب نرسیده است، از اینرو امیدواریم با برنامهریزیهای دقیقتر، بتوانیم خدمات مناسبی را به قشر جوان ارائه دهیم.
وی ادامه میدهد: پیشنهاد میکنم که جوانان با توجه به سلیقهها و نیازهای خود، پیشنهادهای خود را به مدیران شهری ارائه دهند تا بتوانیم بر اساس این پیشنهادها و نیازهای آنها، تدابیری را در سطح شهر بیندیشیم که جوانان بتوانند بهره لازم و کافی را از امکانات و خدمات شهری ببرند.
شهر شاد؛ شهر جوانپسند
فریاد پرهیز، رئیس اداره مطالعات و برنامهریزی شهری شهرداری اصفهان به خبرنگار ایمنا میگوید: شهر دوستدار جوانان بیشتر بهمعنای یک شهر شاد است و امروزه داشتن شهر شاد بهعنوان یکی از دلایل اصلی سیستمهای مدیریت شهری، بهویژه در کشورهای توسعهیافته تبدیل شده است.
وی اضافه میکند: در این راستا برنامهریزان شهری برای داشتن شهری سرزنده و شاد تلاش میکنند تا تأثیر فضاهای شهری بر ساکنان بررسی کنند، زیرا محیطهای شهری میتوانند احساسات مثبت و سلامت روحی شهروندان را تقویت کند.
رئیس اداره مطالعات و برنامهریزی شهری شهرداری اصفهان تاکید میکند: امروزه شهرها باید به چیزی برای طراحی ساختمان و شبکه رفت و آمد بیندیشند، لازم است فضاهایی خلق شود که با نیازهای امروزی (افزایش شادی) مطابقت داشته باشد.
پرهیز میگوید: در این فضاها روحیه و احساس شهروندان جستوجو میشود که در ارتباط با مکانها و فضاهای شهری تأثیر زیادی میپذیرد، در این راستا میتوان گفت که دستیابی به شادی که بهعنوان هدف همه انسانها است، امروزه در همه طرحها و برنامهریزیهای شهری بهویژه در کشورهای در حال توسعه نادیده گرفته شده است.
توجه به پیادهمداری و دوچرخهسواری، معیارهایی برای شهر شاد محسوب میشود
وی ادامه میدهد: امروزه شادی بهعنوان سنجه پیشرفت اجتماعی و از اهداف سیاست عمومی در نظر گرفته میشود و مورد استفاده دولتها، جوامع و سازمانها برای تقویت سیاستها در راستای زندگی بهتر است.
رئیس اداره مطالعات و برنامهریزی شهری شهرداری اصفهان خاطرنشان میکند: نگاه به ادبیات نظری رویکرد شهر شاد نمایانگر آن است که تجربههای برنامهریزی و طراحی شهری نقشی مؤثر در شکلگیری این ادبیات داشته است و مرور ادبیات نظری شهر شاد نمایانگر آن است که تجربههای توسعه، ساماندهی، بازآفرینی فضاهای شهری و برنامههای ویژه مدیریت شهری، نقش مهمی در شکلگیری این رویکرد داشته است.
پرهیز میگوید: معیارهای استفاده از رنگهای طبیعی و شاد، ایجاد نماهای مناسب و هماهنگ، ایجاد فضایی برای گفتوگو، همچون فضاهای نشسته با مبلمان انعطافپذیر، استفاده از کاربریهای فعال که سبب جذب افراد متفاوت شود، تقویت ابعاد اجتماعی برای جذب افراد و برقراری ارتباط اجتماعی بین آنها بیشتر از طریق کافهها و رستورانهای روباز، صندلیها و نیمکتها، فضاهایی برای تفریح و اوقات فراغت، فعالیتهای سرگرمی همچون بازیهای گروهی برای همه سنین، کنسرت، موسیقی سنتی و تئاتر و توجه به پیادهمداری و دوچرخهسواری بهعنوان معیارهایی برای شهر شاد محسوب میشود.
وی اضافه میکند: این موارد ذیل مؤلفههای زیستمحیطی شهر شاد همچون ارتباط با طبیعت، پیادهمداری و دوچرخهسواری و مؤلفههای اجتماعی شهر شاد همچون ایجاد امنیت و نداشتن استرس، حس تعلق، تعاملات اجتماعی و در نهایت مؤلفههای کالبدی شهر شاد همچون توجه به رنگ، هماهنگی و همخوانی بصری و جدارههای فعال قرار میگیرد.
به گزارش ایمنا، شهر دوستدار جوانان به دنبال ایجاد محیطی است که در آن جوانان بتوانند بهطور کامل استعدادها و تواناییهای خود را شکوفا کنند؛ این نوع شهرها با ارائه فرصتهای برابر، تقویت مشارکت اجتماعی و ایجاد محیط امن و حمایتی، نهتنها به بهبود کیفیت زندگی جوانان کمک میکنند، بلکه موجب افزایش پویایی و توسعه پایدار شهری نیز میشوند، از اینرو پرداختن به این موضوع بهعنوان یکی از اولویتهای توسعه شهری میتواند نقش مهمی در ساختن آیندهای بهتر برای جوانان و جامعه داشته باشد.
یکی از چالشهای اصلی در ایجاد شهرهای دوستدار جوانان، تأمین منابع مالی لازم برای اجرای برنامههای حمایتی است، از اینرو مشارکت بخش خصوصی و سازمانهای غیرانتفاعی میتواند به تأمین منابع مالی و اجرای بهتر برنامهها کمک کند و علاوه بر این، تغییر نگرشها و توجه بیشتر به نیازهای جوانان در سیاستگذاریهای شهری از دیگر چالشهای مهم است که نیازمند تعامل مستمر بین جوانان و مقامات شهری است.
نظر شما