راهبردهای مدیریت شهری شهرها برای صرفه‌جویی انرژی در ساختمان‌ها

مصرف انرژی در ساختمان‌ها به‌دلیل افزایش رشد جمعیت در شهرها، به یک موضوع جدی و بحرانی تبدیل ‌شده است، از آنجا که تعداد زیادی از ساختمان‌های شهر متعلق به مدیریت شهری است، کنترل مصرف در این ساختمان‎‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محدودیت منابع انرژی و افزایش روزافزون مصرف آن از یک‌سو و مصرف بی‌رویه انرژی توسط جوامع مختلف از سوی دیگر، علاوه بر آلودگی محیط زیست و هدر دادن سرمایه‌های ملی، آینده زندگی انسان‌ها را با خطر مواجه ساخته است.

تجربه نشان می‌دهد که رشد اقتصادی و توسعه صنعتی کشورها به‌عنوان پیش‌شرط‌های اقتدار سیاسی، استقلال ملی و شکوفایی فرهنگی به عوامل مختلف از جمله انرژی و استفاده بهینه از منابع انرژی نیازمند است.

اگرچه ایران از غنی‌ترین منابع انرژی برخوردار است، اما استفاده نادرست از آن‌ها خسارت جبران‌ناپذیری را بر بودجه سالانه کشور تحمیل می‌کند، از این‌رو استفاده منطقی از منابع انرژی و برنامه‌ریزی در زمینه‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی از اولویت ویژه‌ای برخوردار است.

از طرفی شرایط محیط زیست انسان‌ها تأثیر زیادی بر تمام شئونات زندگی آن‌ها دارد و با توجه به اینکه بخش عمده زندگی ما در داخل ساختمان‌ها می‌گذرد، ایجاد شرایط مطلوب زیست‌محیطی در داخل ساختمان‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است؛ از مهم‌ترین شرایط ساختمان‌ها تهیه گرمایش و سرمایش و تهویه مطبوع مناسب با توجه به نوع فعالیت انسان‌ها است و بسیار واضح است این شرایط هرچه مطلوب‌تر و کامل‌تر باشد هزینه و انرژی زیادی مصرف خواهد کرد.

مطالعاتی که در جهان آغاز شده است، نشان می‌دهد که ویژگی‌های کالبدی محیطی در میزان مصرف انرژی مؤثر است؛ با توجه به نقش الگوی طراحی و برنامه‌ریزی شهری در بهینه‌سازی مصرف انرژی، ضوابط و مقررات در سایر کشورها تهیه شده است که در کنار مسائل فنی مربوط به ساختمان، حوزه شهرسازی را نیز در بر می‌گیرد.

در حال حاضر با توجه به نزدیک شدن به فصل سرد سال، کنترل و بهینه‌سازی مصرف انرژی در صرفه‌جویی انرژی مؤثر است، از این‌رو با توجه به اینکه تعداد زیادی از ساختمان‌های شهر متعلق به مجموعه مدیریت شهری است، اقداماتی که آن‌ها در راستای کنترل و بهینه‌سازی مصرف انرژی انجام می‌دهند نیز اهمیت زیادی دارد.

مدیریت شهری شهرها از جمله شهرداری اصفهان همواره تلاش می‌کنند همسو با مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که به‌صورت تخصصی بموضوع صرفه‌جویی در مصرف انرژی را مورد بررسی قرار داده است، تدابیر و راهبردهایی را همسو با شرایط اقلیمی برای صرفه‌جویی انرژی در ساختمان‌ها به‌کار گیرند.

راهبردهای مدیریت شهری شهرها برای صرفه‌جویی انرژی در ساختمان‌ها

تأمین آب فضای سبز شهری اصفهان از طریق آب‌های خاکستری به‌زودی انجام می‌شود

محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: شهرداری از سال‌ها پیش حرکت به سمت انرژی‌های پاک را آغاز کرده است و طی یک برنامه ۱۰ ساله تا سال ۱۴۱۰ تمام برق مصرفی حوزه شهرداری توسط نیروگاه‌های خورشیدی که تعدادی در سطح شهر ایجاد شده و در حال توسعه است، تأمین می‌شود، به‌طوری‌که واحدهای شهرداری و مکان‌هایی که شهرداری مصرف‌کننده قلمداد می‌شود، به‌جای استفاده از برق عمومی، از برق نیروگاه‌های خود استفاده کنند.

وی می‌افزاید: تاکنون موفق شده‌اند حدود ۳۰ درصد این برق را تأمین کنند و متعهد هستند که تا سال ۱۴۱۰، ۱۰۰ درصد برق مصرفی از طریق نیروگاه‌ها تأمین شود.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه در حوزه پساب با توجه به شرایط شهر و منطقه با وجود کمبود آب و خشکسالی زاینده‌رود و لزوم حفظ و توسعه فضای سبز، شهرداری بیشترین استفاده از پساب را انجام می‌دهد، می‌گوید: تصفیه‌خانه‌های محلی که شبکه آب خاکستری و آب فضای سبز را تأمین می‌کنند، راه‌اندازی شده است.

مدیریت شهری اصفهان برای ساختمان‌های سبز و پایدار تا ۵۰ درصد تخفیف در هزینه صدور پروانه ساختمانی در نظر گرفته است

نورصالحی ادامه می‌دهد: شاید اصفهان نخستین شهری باشد که در سطح شهر و پارک‌ها لوله‌کشی مختص آب خاکستری فضای سبز داشته باشد، منابع متعددی اطراف شهر ایجاد شده است، لوله‌گذاری‌ها انجام می‌شود و بخش‌های زیادی به این شبکه وصل شده‌اند که با تکمیل آن یک اعتماد نسبی از تأمین آب فضای سبز خواهیم داشت.

وی تصریح می‌کند: به موازات آن لایحه‌ای سال گذشته در شورای اسلامی شهر تصویب شد که ساختمان‌هایی که سبز محسوب می‌شوند و علاوه بر تولید انرژی خورشیدی برای خود و استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز، از هدررفت انرژی جلوگیری می‌کنند، تا ۵۰ درصد برای صدور پروانه به آن‌ها تخفیف داده می‌شود؛؛ این موارد مجموعه‌ای از اقدامات است که شهرداری برای توسعه انرژی‌های پاک و کم کردن آلودگی هوا انجام می‌دهد.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح می‌کند: به موازات این موارد همچون سایر شهرها پیگیر ورود تاکسی و اتوبوس برقی و ایجاد مراکز شارژ خودروهای برقی هستیم، با توجه به اینکه به مرور خودروهای برقی شهری نیز وارد کشور می‌شود.

راهبردهای مدیریت شهری شهرها برای صرفه‌جویی انرژی در ساختمان‌ها

بهینه‌سازی سالانه موتورخانه حرارتی ساختمان‌های شهرداری

سیدمهدی حسینی، مدیر بهینه‌سازی، تعمیرات و نگهداری تأسیسات شهری شهرداری اصفهان به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: شهرداری اصفهان بزرگترین مصرف‌کننده انرژی الکتریکی در بخش عمومی در استان اصفهان است، ازاین‌رو باید دقت لازم در بهینه‌سازی مصرف در فصول سرد و گرم سال را داشته باشیم و تمهیدات لازم برای کاهش انرژی و مصرف بهینه اندیشیده شود.

وی می‌افزاید: در شهرداری حدود ۱۸۰۰ اشتراک برق داریم که اقدامات لازم برای بهینه‌سازی مصرف در هر اشتراک در نظر گرفته شده است تا بتوانیم حداقل به نسبت سال گذشته حدود ۱۵ درصد کاهش مصرف داشته باشیم و به ناترازی برق کمک کنیم تا شهروندان شاهد حداقل خاموشی باشند.

مدیر بهینه‌سازی، تعمیرات و نگهداری تأسیسات شهری شهرداری اصفهان با بیان اینکه شهرداری اصفهان در مصرف گاز حدود ۲۰۰ ساختمان اداری دارد که تعداد زیادی از این‌ها موتورخانه‌های حرارتی دارند و هرسال بهینه‌سازی می‌شوند، می‌گوید: مشعل‌ها و تجهیزاتی که مستقیم به مصرف گاز مربوط می‌شوند را سرویس می‌کنیم.

وی ادامه می‌دهد: مهم‌ترین اقدامی که از لحاظ زیست‌محیطی برای کاهش آلایندگی و کاهش مصرف گاز انجام دادیم، این است که برای هر موتورخانه از شرکت‌هایی که طرف قرارداد اداره کل استاندارد هستند، معاینه فنی دریافت می‌کنیم.

حسینی با بیان اینکه شرکت مربوط موتورخانه‌ها را بازدید و معاینه می‌کند و تمام عدم انطباق‌هایی که موجب مصرف گاز بیشتر می‌شود را به ما گوشزد می‌کند و بر اساس نسخه‌ای که شرکت استاندارد پیچیده است، تجهیزات موتورخانه را بهینه‌سازی و گواهی استاندارد ۱۶ هزار ملی را دریافت می‌کنیم، تصریح می‌کند: این اقدام را هر سال در آغاز فصل سرد سال انجام می‌دهیم که علاوه بر کاهش آلایندگی از طریق این موتورخانه‌های حرارتی، منجر به کاهش مصرف گاز در موتورخانه‌ها می‌شود.

به گزارش ایمنا، بهینه‌سازی مصرف انرژی، علاوه بر نقش عمده‌ای که در توسعه اقتصادی کشور دارد، موجب کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی ناشی از مصرف بی‌رویه انرژی خواهد شد؛ در کشورهای صنعتی، با تدوین برنامه‌های درازمدت و بر اساس پشتوانه فرهنگی، کاهش مصرف انرژی مورد تأکید قرار گرفته است و به این ترتیب بخش قابل ملاحظه‌ای از انرژی به بخش صنعت و تولید اختصاص داده می‌شود.

آمار نشان می‌دهد که مصرف انرژی در بخش مسکن در ایران بهینه نیست و قابلیت صرفه‌جویی در این بخش وجود دارد؛ در بخش ساختمان، رعایت مبحث ۱۹ مقررات ساختمانی، یکی از نکات ضروری به‌شمار می‌رود، علاوه بر آن، لازم است در مقیاس فراتر از ساختمان، یعنی حوزه شهرسازی نیز به آن توجه شود.

مدیریت شهری اصفهان اقدامات خوبی را از جمله تلاش برای رسیدن به تأمین برق واحدها و ساختمان‌های وابسته به شهرداری از طریق انرژی خورشیدی انجام داده است، اما با توجه به نزدیک شدن به فصل سرما و کمبود انرژی نیاز به صرفه‌جویی در مصرف برق و گاز بیش از پیش ضروری است.

کد خبر 797348

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.