گردوغبار فراموشی بر باغ موزه دفاع مقدس لرستان

قرار است مرکزی باشد برای انتقال رشادت‌های نسلی که نتوانست تجاوز دشمن بعثی به خاک سرزمینش را تاب بیاورد و پا به میدان جهاد گذاشت و حماسه آفرید، اما در گذر سال‌ها دستخوش بی‌مهری‌ها شده است تا هنوزی خبری از افتتاح باغ‌موزه دفاع مقدس لرستان به گوش نرسد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از لرستان، حضور رزمندگان لرستانی در خط مقدم هر برهه‌ای از تاریخ چه قبل، حین و پس از پیروزی انقلاب و چه در جنگ تحمیلی مثال‌زدنی و غیرقابل‌وصف است؛ فرزندان شجاع این خطه از کشورمان در هشت سال دفاع مقدس همواره خط‌شکن بوده‌اند.

شجاعت مردان این دیار به‌گونه‌ای بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی تعبیر قشنگی درباره آن به کار بردند، ایشان در سفر به لرستان و در اجتماع پرشور مردم این دیار گفتند: «رزم لرها قبل از آنکه شنیدنی باشد، دیدنی است.» همین تعبیر به خوبی گویای نقش رزمندگان لر در دفاع مقدس است و ضرورت داشتن باغ‌موزه دفاع مقدس در این استان را نشان می‌دهد، چرا که لازم است نسل‌های آینده با این ایثار و رشادت‌ها آشنا شوند.

در راستای احداث باغ‌موزه دفاع مقدس استان لرستان با محوریت به نمایش گذاشتن نبرد لرستانی‌ها بر تپه‌ای مشرف به شهر خرم‌آباد از سال ۸۹ کلنگی به زمین زده شد، کلنگی که پایه‌گذار بنای ساختمانی شده که با افت‌وخیزهای زیاد خود را به مرحله افتتاح فاز نخست رسانده است.

گردوغبار فراموشی بر باغ موزه دفاع مقدس لرستان

مردم باید به بازدید از موزه عادت داشته باشد

عصمت دهقانی، از نویسندگان دفاع مقدس به خبرنگار ایمنا در لرستان می‌گوید: موزه‌ها مکانی برای انسجام اجتماعی هستند، اما در سال‌های اخیر کارکردهای آموزشی آن‌ها افزایش پیدا کرده است و فقط مکان گردآوری و نمایشگاه مجموعه‌ها و آثار هنری نیستند، بلکه به‌عنوان سازمان‌های فرهنگی شناخته می‌شوند که فعالیت‌های متعددی را توسعه می‌دهند و تعداد زیادی از افراد با نقش‌ها و مهارت‌های ویژه را درگیر می‌کنند.

وی می‌افزاید: موزه‌ها نقطه تلاقی بین رفتارهای مختلف اجتماعی است که موجب می‌شود این مکان به یک مرکز فرهنگی تبدیل شود و به این ترتیب، خدمات عمومی را با یک مأموریت فرهنگی ویژه ارائه می‌دهد.

نویسنده دفاع مقدس با بیان اینکه مراکز فرهنگی و موزه‌های دفاع مقدس در سراسر کشور با هدف، زنده نگه‌داشتن نام و یاد شهدا، ایثارگری‌های رزمندگان طی هشت سال جنگ تحمیلی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و انتقال دستاوردهای آن دوران طلایی ساخته شده‌اند، ادامه می‌دهد: از آنجا که برای موزه‌های دفاع مقدس نیز مکان‌های متعددی همچون آمفی‌تئاتر و گالری عکس در نظر گرفته شده است، طراحی فضای باز و هر چه که در موزه تعبیه می‌شود، باید برای خانواده‌ها، کودکان و سایر بازدیدکنندگان پیام و بار آموزشی و فرهنگی از انقلاب و دفاع مقدس داشته باشد.

دهقانی با تأکید بر اینکه مردم باید عادت به بازدید از موزه عادت کنند، تصریح می‌کند: برای افزایش تأثیرگذاری موزه‌های دفاع مقدس بر مردم باید کتابخانه‌های مجهز طراحی شود و کتاب‌های حوزه ایثار و شهادت در اختیار عموم مردم قرار گیرند تا مردم در آنجا بتوانند مطالعه کنند و معاشرت داشته باشند.

وی با بیان اینکه با افتتاح موزه‌های دفاع مقدس در لرستان امکانات عالی برای برپایی نمایشگاه‌ها، برگزاری جلسات، اختتامیه‌های جشنواره‌های ادبی، فرهنگی و هنری و همایش‌ها به وجود خواهد آمد، می‌گوید: ایجاد استودیو برای مصاحبه با رزمندگان پیشکسوت، آزادگان، خانواده‌های شهدا از دیگر امکاناتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد و مصاحبه‌کنندگان و مستندسازان با استفاده از این ظرفیت کارشان را به پیش برند.

گردوغبار فراموشی بر باغ موزه دفاع مقدس لرستان

انتقال احساسات، مهم‌ترین ماهیت تشکیل باغ‌شهدا

سیدمهدی موسوی، مسئول کانون نویسندگان دفاع مقدس لرستان با بیان اینکه در مورد باغ‌موزه دفاع مقدس حرف بسیار است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: از دغدغه‌های من واژه موزه است؛ در تعریف عمومی موزه به مکانی گفته می‌شود که آثار هنری، تاریخی، و باستانی در آن نگهداری یا به معرض نمایش عمومی گذارده می‌شود، اما به نظرم برای این آثار بی‌بدیل که زمان و مکان نمی‌شناسند و مردم طی تمام سال‌ها و قرن‌ها باید آن‌ها را بشناسند و درک کنند، واژه خوبی به نظر نمی‌آید.

وی با اشاره به اینکه جوان امروز کم‌حوصله است و به کلیپ‌های کوتاه و جذاب میل بیشتری دارد و با بعضی واژگان آشنایی ندارد و برای او قابل لمس نیست، می‌افزاید: آثار جنگ جدا از جذابیت، زیبایی و عبرت‌هایی که به بازدیدکنندگان منتقل می‌کند، موجب انتقال حس ایثار و ازخودگذشتگی و فداکاری به جامعه‌ای است که جنگ را ندیده‌اند و احساس نکرده‌اند و ماهیت تشکیل این محیط‌ها و فضاهای جنگی در بهترین نقاط استان‌ها همین انتقال احساسات است.

موسوی با بیان اینکه سال‌هاست که منتظر افتتاح باغ شهدای استان هستیم، ادامه می‌دهد: امیدوارم با در نظر گرفتن همین موضوعات، هرچه زودتر شاهد افتتاح این باغ شهدا باشیم.

وی با بیان اینکه معماری این بنا فوق‌العاده و به‌روز است، اما طراحی داخلی و چینش یادمان در دل این بنای عظیم کار سخت، زمان‌بر و حساسی است، از نحوه دسترسی به این مجموعه انتقاد می‌کند.

مسئول کانون نویسندگان دفاع مقدس لرستان ضمن انتقاد به دسترسی به این مجموعه فاخر تصریح می‌کند: یقین دارم که به این موضوع توجه ویژه شده، اما به‌نظرم واجب‌تر از افتتاح باغ شهدا، راه دسترسی به آن است که مسئولان باید به‌سرعت به این موضوع توجه کنند.

وی اضافه می‌کند: ساخت و افتتاح این مجموعه نزدیک به ۱۳ سال طول کشیده است و امیدوارم به‌زودی شاهد افتتاح این مجموعه فاخر و ارزشمند باشیم.

گردوغبار فراموشی بر باغ موزه دفاع مقدس لرستان

باغ‌موزه دفاع مقدس لرستان، میراث ماندگاری برای معرفی گنجینه فرهنگ ایثار و شهادت است

محسن رشیدی، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس لرستان در این خصوص به خبرنگار ایمنا می‌گوید: باغ‌موزه دفاع مقدس لرستان با ۶۵۰۰ متر مربع زیربنا و سه‌طبقه، بخش اندکی از حماسه‌ها و نقش بی‌بدیل مردم استان در جنگ تحمیلی را برای آیندگان به تصویر می‌کشد و میراث ماندگاری برای معرفی گنجینه فرهنگ ایثار و شهادت است.

وی می‌افزاید: از سال ۹۹ بخشی از اعتبارات این پروژه در سفر اول هیئت دولت سیزدهم به لرستان مصوب و بخش دیگری از اعتبارات از محل‌های دیگری با مساعدت استاندار و سازمان برنامه‌وبودجه تأمین شد و بنا به افتتاح توسط شهید رئیسی در سال جاری شد.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس لرستان تصریح کرد: ساختمان مرکز فرهنگی و باغ‌موزه دفاع مقدس لرستان تکمیل شده و آماده افتتاح است و با توجه به اینکه یک طرح ملی است، با حضور رئیس‌جمهور افتتاح خواهد شد که زمان آن هنوز مشخص نیست.

وی با بیان اینکه محتواسازی باغ‌موزه دفاع مقدس به همکاری و کمک همه‌جانبه تمام دستگاه‌های اجرایی و حتی رزمندگان هشت سال دفاع مقدس نیاز دارد، تصریح می‌کند: باغ‌موزه دفاع مقدس لرستان به لحاظ فیزیکی آماده است، اما به لحاظ محتوایی هنوز آماده نشده و نیازمند مساعدت رزمندگان و فرماندهان دوران دفاع مقدس برای تکمیل هرچه بهتر محتوای این مجموعه است.

رشیدی با اشاره به اینکه این باغ‌موزه از جدیدترین ویژگی‌های موزه در سطح کشور برخوردار و از لحاظ فنی دارای معماری اسلامی و کلاسیک است، می‌گوید: در یک‌طبقه از این موزه به مناسبت هشت سال دفاع مقدس، هشت گالری از نقش‌آفرینان هشت سال دفاع مقدس برگزار می‌شود؛ در این مجموعه یک گالری ویژه مقام معظم رهبری و گالری دیگری برای امام خمینی (ره) طراحی شده است.

وی می‌افزاید: در طبقات فوقانی نیز دو گالری جداگانه دوره‌ای در نظر گرفته شده است که هر بار با توجه به عملیات و روزشمار موردنظر محتویات آن تغییر می‌کند.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس لرستان با تأکید بر اینکه هزینه‌های زیادی برای ساخت باغ‌موزه دفاع مقدس صرف شده است، ادامه می‌دهد: این مجموعه فرهنگی و گردشگری است و شهردار خرم‌آباد وعده احداث پل پیوند را داده است که اگر محقق شود، به مجموعه‌ای بی‌نظیر در کشور تبدیل خواهد شد.

وی تصریح می‌کند: مساحت باغ‌موزه دفاع مقدس ۱۳.۲ هکتار و مجموعه تفریحی کیو نیز بیش از ۱۵ هکتار است و اگر تجمیع شوند، در کشور ظرفیت بی‌نظیری به‌شمار می‌رود.

به گزارش ایمنا، هزینه‌های زیادی برای ساخت باغ‌موزه دفاع مقدس در لرستان صرف شده است، اما در مقابل عظمتی کاری که مردم لرستان کردند، به حساب نمی‌آید، چرا که شهدای ما جان خود را کف دستشان گذاشتند، ایثارگری کردند. طی هشت سال دفاع مقدس، لرستان خاک‌ریز دوم جنگ بود و بیش از ۶۵۰۰ شهید را تقدیم این خاک و انقلاب کرد؛ پس افتتاح هرچه زودتر باغ‌موزه لرستان برای بهتر معرفی‌کردن این رشادت‌ها ضروری است.

کد خبر 796753

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.