به گزارش خبرگزاری ایمنا در گلستان، سالمندی یک فرایند زیستی برای تمام موجودات زنده از جمله انسان است که پس از گذراندن مراحلی چون جوانی و بزرگسالی آن را به صورت عمومی یا تدریجی تجربه میکند، به عبارتی دقیقتر سالمندی فرایندی است که ایجاد توقف در آن غیرممکن است اما میتوان به الگوهای رفتاری درست به جای تهدید از این پروسه زیستی به عنوان فرصتی مغتنم بهره برد.
در سالهای اخیر، تحولاتی مانند تغییر در سبک زندگی یا مشکلات اقتصادی در کشور باعث کاهش فرزندآوری شد که رهاورد چنین تغییری، افزایش سن سالمندی در یک دهه آینده خواهد بود، صرف نظر از اینکه چه عواملی منجر به بروز چنین اتفاقی شد، آمادهسازی زیرساخت برای گروه کثیری از سالمندان کشور و به تبع آن استان یکی از موارد قابل تأمل است که امروزه به دغدغه شهروندان و مدیران تبدیل شده است.
علیرضا طاهریزاده، مدیرکل بهزیستی استان گلستان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا تعداد سالمندان استان را مطابق آخرین آمار، چهار هزار و ۲۰۹ نفر اعلام میکند و میگوید: بیشترین سالمندان در بندرگز و کردکوی و کمترین سن سالمندی در گنبدکاووس و مراوهتپه است.
مدیرکل بهزیستی استان گلستان با بیان اینکه به افراد بالای ۶۰ سال سالمند گفته میشود، ادامه میدهد: این افراد با شرکت در کمیسیون پزشکی و تأیید معلولیت وارد چرخه بهزیستی شدهاند و از تمام خدمات توانپزشکی، مراکز درمانی و توانبخشی برخوردار میشوند.
وی از فعالیت سه مرکز شبانهروزی سالمندی در استان خبر میدهد و میافزاید: دو مرکز در گرگان، یک مرکز در گنبدکاووس و ۱۳ مرکز روزانه سالمندان در سطح استان داریم که از خدمات توانپزشکی، مددکاری روانشناسی بهرهمند میشوند.
مدیرکل بهزیستی استان گلستان استفاده از خدمات بهزیستی را برای تمام سالمندان میداند و میگوید: افراد دارای شرایط سالمندی میتوانند با مراجعه به اداره بهزیستی شهرستانها و ارائه مدارک شناسنامهای و تکمیل فرم درخواست، وارد سیستم بهزیستی میشوند.
به گفته وی، آن دسته از افراد سالمندی که معلولیت آنها تأیید شده است، میتوانند از تمام خدمات برخوردار شوند و سایر افراد قادر هستند از خدمات و مراکز روزانه و شبانهروزی سالمندی بهره ببرند.
لزوم مناسبسازی محیط شهر برای سالمندان
برخورداری از شهری دوستدار سالمند که امکانات خود را در راستای کمک به سالمندان، افزایش خدمات و تسهیلات محیط شهری برای آنان فراهم میکند، از جمله مواردی است که در دوران سالمندی به حفظ روحیه نشاط اجتماعی کمک میکند؛ زیرساختهایی نظیر مناسبسازی شبکه پیاده، شبکه ارتباطی پیاده و سواره و طراحی مناسب تجهیزات و مبلمان شهری و مناسبسازی ورودیها و نحوه دسترسی به مکانهای عمومی برای استفاده سالمندان از جمله پارامترها برای شهری دوستدار سالمند است.
سیدمحمدرضا سیدالنگی، شهردار گرگان در این رابطه میگوید: همه ما روزی به سالمندی خواهیم رسید، از این رو لزوم مناسبسازی محیط و مبلمان شهری برای معلولان و سالمندان بیش از پیش احساس میشود.
وی تجهیز خودروهای حملونقل عمومی برای استفاده سالمندان را یک ضرورت ارزیابی میکند و میافزاید: ما باید با ایجاد فضای بهتر در محیط شهر، سطح رفاه شهروندان را ارتقا دهیم.
شهردار گرگان با تاکید به مناسبسازی ایستگاههای اتوبوس و مناسبسازی فضای شهری برای استفاده سالمندان میگوید: مهمترین نکتهای که باید توجه شود، همسطحسازی خیابانها است که سالمندان به راحتی امکان تردد داشته باشند، پیادهروهای پُر از پستی و بلندی، مناسب تردد افراد سالمند نیستند.
علوم پزشکی ۲۰ درصد سالمندان را پوشش میدهد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان نیز از ارائه خدمات این نهاد به ۲۰ درصد جمعیت سالمندان استان خبر میدهد و میگوید: بررسی وضعیت تغذیه، سلامت روان و بیماریها همچون دیابت، فشار خون و غربالگری یکسری سرطانها برای سالمندان انجام میشود.
وی ادامه میدهد: هر سالمند، نخستینباری که به مراکز بهداشت استان مراجعه میکند، حتماً توسط پزشک ویزیت خواهد شد و بر اساس فرم بسته ابلاغیه وزارت بهداشت ارائه هر نوع خدمات اعم از مشاوره و درمان به سالمندانی که به مراکز بهداشت مراجعه میکنند، رایگان است.
رسیدگی به سالمندان نیازمند برنامهریزی است
به اعتقاد کارشناسان افزایش جمعیت سالمندی در استان میطلبد تا گذشته از توجه به نیازهای بهداشتی و درمانی، روحی و روانی آنها، امکاناتی نظیر کلینیک طب سالمندی و تجهیز مراکز درمانی به زیرساختهای مورد نیاز سالمندان هم فراهم شود، از این رو یک فارغالتحصیل پرستاری در طب سالمندی معتقد است با توجه به افزایش جمعیت سالمندی در یک دهه آینده، تربیت نیروی متخصص در حوزه بهداشت و درمان برای این جمعیت ضروری است.
روناک زندهدل، یک پرستار طب سالمندی در اینباره به خبرنگار ایمنا میگوید: طب سالمندی در بخشهای پیشگیری یعنی سلامت فردی و ارتقای سطح سلامت، درمان سندرمهای شایع همچون دیابت، فشارخون، پوکی استخوان، افسردگی، اضطراب و تلاش برای کاهش آنها خلاصه میشود، به عبارتی طب سالمندی در مجموع خدمات خود را در سه شاخه اصلی پیشگیری، درمان و توانبخشی ارائه میکند.
وی ادامه میدهد: زمانی که افراد سالمند میشوند، تغییراتی در بخشهای مختلف بدن آنان ایجاد میشود، مثل تغییر در خلقوخو، الگوی مصرف غذا، ساعت و مدت خواب و بیداری. همچنین در بعضی موارد شاهد ابتلای همزمان به چندین بیماری در سالمندان هستیم که این موارد در کلینیکهای تخصصی طب سالمندان بررسی میشود.
زندهدل اضافه میکند: کلینیکهای تخصصی طب سالمندان، به درمان و بررسی بسیاری از بیماریهای شایع آنان همچون فشارخون، دیابت، افزایش چربی خون و کمکاری تیروئید میپردازند، حسن کلینیکهای سالمندی در این است که سالمند به جای مراجعه به پزشکان مختلف برای درمان انواع بیماریها، در بدو ورود به کلینیک سالمندان، پزشک متخصص، وی را ویزیت میکند.
این پرستار طب سالمندی بیان کرد: یکی دیگر از مهمترین تفاوتهای متخصصان طب سالمندی با دیگر متخصصان پزشکی این است که متخصص طب سالمندان به همه جنبههای یک بیمار نگاه میکند و در نتیجه دید جامعی نسبت به وضعیت بیمار دارد.
وی با بیان اینکه رشته سالمندی به دلیل نوپا بودن هنوز چندان گسترش نیافته است، تاکید میکند: نیاز است تا با حمایتهای دولت این رشته در دانشگاهها افزایش پیدا کند تا در آینده با مشکل متخصص در حوزه سالمندی مواجه نباشیم.
به گزارش ایمنا، با توجه به اینکه در سالهای آینده عمده جمعیت استان مربوط به قشر سالخورده است، ضرورت دارد تا برنامهریزی خاص و ویژهای مخصوص این قشر در دستور کار نهادهای متولی قرار بگیرد.
گزارش از الهام رئوفیفر، خبرنگار ایمنا در گلستان
نظر شما