به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، روز جهانی یادآوری تجارت برده و لغو آن International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition هر سال در بیستوسوم آگوست برگزار میشود تا آگاهی بشر را در مورد ماهیت هولناک تجارت برده و پیامدهای آن افزایش دهد که در اقیانوس اطلس بیش از ۱۵ میلیون نفر از جمله کودکان را برای بیش از ۴۰۰ سال تحتتأثیر قرار داده است. این روز به یاد همه قربانیان تجارت برده گرامی داشته میشود و بهدنبال ترویج بررسیهای انتقادی چنین رفتارهایی است که امروزه نیز به اشکال مدرن استثمار و بردهداری منجر میشود.
تاریخ روز جهانی یادآوری تجارت برده و لغو آن
روز جهانی یادآوری تجارت برده و لغو آن هر سال بیستوسوم آگوست مصادف با دوم شهریور ۱۴۰۳ برگزار میشود.
تاریخچه تجارت بردهداری
الگوهای تجارت فراآتلانتیک در اواسط قرن هفدهم ایجاد شد و شامل تجارت کشتیهایی از اروپا بود که از این قاره با کالاهای تولیدی به سمت سواحل غربی آفریقا حرکت میکردند، جایی که کالاها با افرادی مبادله میشد که توسط بازرگانان آفریقایی اسیر شده بودند. البته تجارت برده خیلی زودتر و از زمانی شروع شد که پرتغالیها در دهه ۱۴۴۰ قاچاق اسیران آفریقایی را آغاز کردند.
تجارت برده در اقیانوس اطلس در درجه اول به نفع قدرتهای استعماری اروپای غربی بود و در آن مردان، زنان و کودکانی بهعنوان برده در شهرکهای استعماری در هائیتی، دریای کارائیب و سایر مناطق جهان معامله میشدند که بهطور عمده از آفریقا ربوده شده بودند و در شرایط غیرانسانی کار میکردند. در آخرین مرحله مسیر، کشتیهای یادشده با محمولههای شکر، تنباکو و سایر اقلام به خانه بازمیگشتند.
تاریخچه روز جهانی یادآوری تجارت برده و لغو آن
در دهه ۱۷۹۰ مسیحیان در آمریکای شمالی و اروپای غربی شروع به تجمع برای لغو تجارت برده در اقیانوس اطلس کردند و بیش از ۴۸۰ هزار نفر در مستعمرات بریتانیا به بردگی درآمدند. مردم برده مجبور به کار در مزارع دریای کارائیب و قاره آمریکا شدند که محصولاتی همچون شکر یا تنباکو را برای مصرف در اروپا تولید میکردند.
در اواخر قرن هجدهم، مردم مبارزه علیه بردهداری را آغاز کردند، با این حال از آنجا که بردهها کمکهای قابلتوجهی به اقتصاد کشور میکردند، این افراد با مخالفت شدید لابیهای طرفدار بردهداری هند غربی مواجه شدند و حتی خود بردهها در برابر پایان بردگی مقاومت کردند.
در نهایت مقاومت عوام در دریای کارائیب و بردگان مستعمره سنت دومینگ فرانسه کنترل جزیره را به دست گرفت و جمهوری هائیتی اعلام شد. در سال ۱۸۰۷ دولت بریتانیا قانونی را تصویب کرد که تجارت برده را در سراسر امپراتوری بریتانیا لغو کرد، اما بردهداری در مستعمرات ادامه داشت تا اینکه سرانجام در سال ۱۸۳۸ لغو شد. البته بردهداری تا سال ۱۸۵۰ بهطکر رسمی ادامه پیدا کرد و پس از آن آخرین کشتی حمل برده شناختهشده در سال ۱۸۶۶ حرکت کرد.
قیام بیستوسوم آگوست ۱۷۹۱ در سانتو دومینگو، هائیتی و جمهوری دومینیکن امروزی رخ داد که نقش مهمی در لغو تجارت برده در اقیانوس اطلس ایفا کرد.
بیستوسوم آگوست ۱۹۹۸ نیز مردم برای نخستین بار روز جهانی یادآوری تجارت برده و لغو آن را جشن گرفتند. یونسکو در این سال مسئولیت را بر عهده گرفت و هیئت اجرایی آن، قطعنامهای را برای دعوت از همه کشورهای عضو برای سازماندهی رویدادهایی به مناسبت بیستوسوم آگوست هر سال تصویب کرد.
نظر شما