به گزارش خبرگزاری ایمنا، مالک و مستغلات دولت بخشی از داراییهای دولت هستند که ارزش نهفته در آنها بهطور معمول مورد کمتوجهی قرار میگیرد، با این وجود، تجارب نشان میدهد که ظرفیت قابل توجهی در املاک و مستغلات هم بهلحاظ کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری و هم بهلحاظ استعداد ارزشافزایی و ایجاد منابع درآمدی وجود دارد.
مولدسازی داراییهای دولت بهمعنای بهینهسازی آن دسته از اموال و املاک متعلق به دولت است که بیاستفاده ماندهاند، بخشی از اموال و املاک شامل زمین، ساختمان، مراکز فرهنگی و تربیتی در مناطق مختلف از جمله مناطق گران قیمت تهران، شمال، مشهد و اصفهان وجود دارد که افزون بر نیاز است.
مولدسازی اموال راکد دولت، قرارگیری آن در فرایند فروش و اختصاص هزینه به دست آمده برای ساخت پروژههای عمرانی نیمهتمام بهعنوان مولدسازی اموال دولتی مطرح است.
مصوبه مولدسازی داراییهای دولت موضوعی است که محصول تصمیمگیری و در نهایت تصویب شصتوهفتمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا است، داراییهای دولت یا سرمایههای راکد کشور، میتواند کلید گشایش طلسم پروژههای نیمهتمام، طرحهای ضروری اما بدون پشتوانه مالی و هر آن نیازی که بهدلیل کمبود یا نبود اعتبار متوقف شده است را باز کند، به کار انداختن این داراییهای راکد سالها است در محافل قانونگذاری و اجرایی مطرح بوده، اما دولت سیزدهم تصمیم گرفته است که یک بار برای همیشه و با پذیرفتن تمام ریسکها و انتقادات، این مهم را به مرحله اجرا رساند.
اموال منقول و غیرمنقول در اختیار تمامی دستگاههای اجرایی که در راستای وظایف ذاتی دستگاه استفاده نمیشود و توسط دستگاههای اجرایی یا کارگروه ملی یا استانی یا وزارت امور اقتصادی و دارایی و واحدهای استانی آن مازاد تشخیص داده شود، اموال مازاد محسوب میشود.
تلاش مدیریت شهری برای ورود املاک شهرداری به چرخه مولدسازی
علی صالحی، سخنگو و عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: با توجه به شرایط اقتصادی پیچیدهای که با آن در دنیای امروز مواجه هستیم، مجموعه شهرداریها که بهنوعی مجموعههای خودگردان هستند و با منابع خودشان و پرداختیهای مردم اداره میشوند، در تمام دنیا تلاش میکنند تا منابع درآمدی را تنوع ببخشند.
وی میافزاید: در اصفهان نیز از این قاعده مستثنی نیستیم و باید سبدی از انواع درآمدها را بهویژه با نگاه پایدار بودن، پیشرو داشته باشیم تا بتوانیم شهر را با یک روند پایدار اداره کنیم و نیازهای توسعهای و سایر ابعاد اجتماعی و فرهنگی را رفع کنیم.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه بخشی از تنوع روشهای درآمدی، به روشهای جدیدی که در بازارهای مالی، پولی و سرمایه وجود دارد مربوط میشود و بخشی دیگر معطوف به استفاده از منابع موجود است، میگوید: موضوع مولدسازی یکی از بحثهایی است که در دسته بهینهسازی منابع و ظرفیت موجود شهرداریها قرار میگیرد.
صالحی با بیان اینکه به دلایل مختلف مجموعه املاکی داریم که بسته به شرایط، موقعیت و نوع معاملهای که بر آن صورت گرفته است، شاید امکان استفاده بهرهور را ندارد، تصریح میکند: در این زمینه لازم است کارگروههای تخصصی ورود کرده و اگر املاک، اراضی و منابع ملکی شهرداریها اشکالاتی در حوزههای مختلف، از جمله حقوقی و کاربری دارد را رفع کنند؛ اگر بهلحاظ شرایط محیطی نیاز به اصلاح و بازنگری دارد، توجه داشته باشند یا در کیفیت بهرهبرداری بتوانند بهترین سناریو را تعریف کنند تا این اراضی از حالت بنبست و راکد بودن خارج شود و به نقطه حداکثری در ایجاد ارزشافزوده برای شهر وارد شود، همچنین وارد چرخه خرید و فروش و تولید اعتبار شود تا بتوانیم بهواسطه این دو مرحله اصلاح، املاک و اراضی با ارزشی را داشته باشیم که در معاملات جاری شهرداری بهعنوان یک منبع درآمدی مورد دادوستد قرار بگیرد.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید میکند: این اتفاق از سال گذشته بهویژه در سال جاری، در دستور کار مدیریت شهری قرار دارد و در تلاش هستیم در سه بخش رفع اشکالات و موانع پلاکها و املاک، اصلاح موانع جغرافیایی و فیزیکی و بهرهور کردن این املاک و اراضی و در نهایت تبدیل شدن به منابع قابل دادوستد، در معاملات شهر اتفاق بیفتد تا یک منبع درآمدی قوی و مؤثر داشته باشیم و از منابع شهر و گنجینه اموال و املاک حفاظت و حراست شود و بتوانیم از آنها در تأمین نیازهای شهر استفاده کنیم.
مولدسازی میتواند بهنفع شهر و شهروندان باشد
سعید صادقانی، مدیرکل طرحهای توسعه شهری و منطقهای شهرداری اصفهان به خبرنگار ایمنا با اشاره به آغاز بحث مولدسازی میگوید: دستگاههای دولتی و شهرداریها پروژههای مهمی در حوزه کاری خود دارند که نیاز به تأمین منابع مالی دارد.
وی میافزاید: تأمین منابع مالی همیشه کار مشکلی بوده است، از طرفی تمام دستگاههای اجرایی یکسری املاک دارند که مازاد بر نیاز است و اگر ارزشافزودهای به این املاک تعلق بگیرد، میتوانند با فروش اراضی به پروژههای عمرانی کمک کنند، فعال نگه دارند و به انجام برسانند.
مدیرکل طرحهای توسعه شهری و منطقهای شهرداری اصفهان با بیان اینکه از این رو در مجلس قانونی تصویب شد که به دستگاهها اجرایی این اجازه داده میشود تا بتوانند از طریق مولدسازی تأمین منابع مالی را برای پروژههای عمرانی و اجرایی داشته باشند، تصریح میکند: دستگاههای اجرایی درخواستهای خود را به کمیسیون مربوطه که در استان با محوریت استانداری تشکیل میشود و اداره کل راه و شهرسازی عضوی از آن است، ارجاع میدهند.
صادقانی ادامه میدهد: دستگاهی که متولی آن پروژه عمرانی است در کمیسیون شرکت میکند و دلایل خود را ارائه میدهد، اگر آن کمیسیون پذیرفت که ملک یا زمین مشمول قانون مولدسازی میشود، این اجازه را میدهد که با حداکثر ارزشافزوده ملک به فروش برسد.
مولدسازی میتواند به تحقق و تکمیل پروژههای عمرانی کمک کند
وی خاطرنشان میکند: فرض کنید ملکی کاربری خدماتی و عمومی دارد، همچون ملکی که کاربری آموزشی دارد و متعلق به آموزشوپرورش است، این سازمان بهمنظور اینکه چند مدرسه را احداث کند، این ملک را در کارگروه میآورد، پس از اینکه کارگروه تأیید کرد که میتواند مولدسازی اتفاق بیفتد، در کمیسیون ماده ۵ تغییر کاربری میدهند.
مدیرکل طرحهای توسعه شهری و منطقهای شهرداری اصفهان میافزاید: در قانون میگوید با حداکثر ارزشافزوده، یعنی حداکثر امکانی که میتواند ملک ارزشافزوده پیدا کند، مثل اینکه تجاری باشد و تعداد طبقات تعریف شود، در کمیسیون ماده ۵، دستگاه اجرایی مربوطه میتواند آن ملک را بفروشد و درآمد حاصل را در پروژه عمرانی هزینه کند.
صادقانی تصریح میکند: اگر قرار باشد ملکی بیاستفاده باشد و این مکان تبدیل به احسن شود و از عوارض و درآمد آن یک پروژه شهری و عمرانی انجام شود، اقدامی مثبت و بهنفع شهر است، اما مواقعی است که ملکی برای مولدسازی معرفی میشود که اگر بر این ملک تغییرات عمدهای حاصل شود و بخواهد حداکثر ارزشافزوده را ایجاد کند، خود ارزشافزوده ممکن است برای محل معضل ایجاد کند.
وی ادامه میدهد: فرض کنید ملکی با کاربری آموزشی وجود دارد؛ وقتی آموزشی باشد، تعداد محدودی مراجعهکننده بابت دانشآموز دارد، اما اگر این ملک سر چهارراه پر ترافیک باشد و قرار باشد تبدیل به مجتمع تجاری شود، ترافیک به همراه خواهد داشت که این اقدام ممکن است برای آن محل معضل ایجاد کند و به همین خاطر است که ابتدا در کمیته تخصصی مسائل مربوطه مطرح میشود و پس از آنکه کمیته اجازه مولدسازی را داد، وارد کمیسیون ماده ۵ میشود و تغییر کاربری را دریافت میکند؛ در کل نفس موضوع مولدسازی میتواند به تحقق و تکمیل پروژههای عمرانی کمک کند.
املاک شهرداری اصفهان مشمول طرح مولدسازی نمیشود
محمدرضا صادقی، مدیر کل امور حقوقی و قراردادهای شهرداری اصفهان در رابطه با املاک شهرداری اصفهان به خبرنگار ایمنا میگوید: املاک شهرداری اصفهان مشمول طرح مولدسازی نمیشود.
به گزارش ایمنا، سرمایههای راکد میتواند گرههای پروژههای نیمهتمام را باز کند و کمک بزرگی به رشد نوسازی باشد، از این رو مولدسازی املاک در صورتی که بهصورت کارشناسی شده انجام شود، میتواند به نفع شهر و شهروندان باشد.
نظر شما