به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، فصل تابستان در زاگرس را باید فصل آمادهباش طبیعت برای دستوپنجه نرم کردن با شعلههای آتش نامید، شعلههایی که اغلب به مدد دست حریص و گاه مریض و گاه ناآگاه بشر به دامن طبیعت میاُفتد و طبیعت برای بازگشت به حال اولیه خود باید سالها انتظار بکشد.
گرمای شدید هوا در تابستان سالجاری کمسابقه و شاید بتوان گفت بیسابقه بوده است، مردم کهگیلویه و بویراحمد در دامنه زاگرس و در کنار دنا و خائیز و خامی هرگز انتظار چنین هوای گرمی را نداشتند و اگر در صنعت و اقتصاد بخت با آنها یار نبوده و در بسیاری از شاخصهای توسعه «هشتشان گرو نهشان» بود حداقل هوای سالم و خنک در تابستان مناطق سردسیری آنها را قانع به زندگی در شرایط سخت کرده بود و میگفتند خدا را شکر اگر چیزی نداریم، طبیعت و هوای خنک داریم.
هوای گرم و آتشسوزیهای پیاپی نفس زاگرس را تنگ کردهاست
اما قصه کهگیلویه و بویراحمد و طبیعت و هوای خنک آن انگار قصد رنگ عوض کردن دارد، هوای استان که از قضا و ناز شصت طبیعت و تغیرات اقلیمی روزبهروز داغ و داغتر میشود تا جایی که دیگر منطقهای نظیر «کوهگل» سیسخت هم چاره تنهای خسته از گرمای طاقتفرسا نیست، اما در سکانس طبیعت موضوع فرق دارد، بشر قصد سازش ندارد و گاه عامدانه و غیرعامدانه با جرقهای، انبوهی از درختان بلوط و بنه و کیکُم را در دامنه زاگرس به تَلی از خاکستر تبدیل میکند.
سریال ادامهدار آتشسوزی در کهگیلویه و بویراحمد از اوایل بهار سالجاری با توجه به بارشهای بهاری و رشد علوفه در عرصههای طبیعی هشدار وقوع آتشسوزی از سوی مسئولان مربوطه به مردم داده شد، اما دندان طمع و گاه حواسپرت گوش برخی را کر کرد و عمدی و سهوی آتش به دامن طبیعت میاندازند.
وقوع آتشسوزیهای مداوم و سریالی در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد و تراژدی تلخ خاکستر شدن جنگلهای بلوط و گونه گیاهی و جانوری در این آتشسوزیها نشان از دخالت انسان دارد، این دخالت چه عمدی و چه غیرعمدی نیاز به مدیریت، فرهنگسازی و انجام اقدامات بازدارنده دارد.
وقوع ۱۰ فقره آتشسوزی کوچک و بزرگ در کمتر از ۳ روز
سعید جاویدبخت، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از وقوع ۱۰ فقره آتشسوزی در فاصله کمتر از سه روز در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد خبر داد و گفت: این آتشسوزیها در جنگلها و مراتع نقاطی مانند، روستای «گنبد بردی» شهرستان بهمئی، «کوه پات» شهرستان کهگیلویه، «پریکدان»، «محمودآباد و آبگرمک» در شهرستان بویراحمد به وقوع پیوست.
وی افزود: برای کنترل و مهار آتش سوزیهای یاد شده بخشداران، محیطبانان محیط زیست، نیروهای مردمی، کوهنوردان و ستاد بحران بحران شهرستانهای یاد شده همکاری کردهاند.
جاویدبخت تصریح کرد: از ساعت هفت بامداد روز چهارشنبه بیستوچهارم مرداد آتشسوزی در نزدیکی روستای گنبد بردی شهرستان بهمئی گزارش شد که نیروهای منابع طبیعی به همراهی بخشداران منطقه، نیروهای محیط زیست، مردمی، کوهنوردان و شورای اداری شهرستان وارد عمل شدند.
گرما، وزش باد و سختگذر بودن مناطق، مقابله با آتش را سخت میکند
وی خاطرنشان کرد: همچنین به علت شرایط کوهستانی و سختگذر بودن منطقه محل وقوع آتشسوزی، هلیبورن نیروها توسط یک فروند بالگرد انجام شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد افزود: این آتشسوزی پس از کنترل توسط نیروهای امدادگر پایش شد.
وی گفت: در شهرستان کهگیلویه و منطقه «کوه پات» نیز یک فقره آتشسوزی گزارش شد که با حضور نیروهای منابع طبیعی و همکاری محیطزیست، دهیاران و شوراهای روستاهای منطقه و مردم، این آتش سوزی نیز مهار و پایش شد.
جاوید بخت تصریح کرد: در سطح شهرستان بویراحمد نیز از ساعت ۱۲ ظهر چهارشنبه بیست و چهارم مرداد در منطقه محمودآباد یاسوج آتشسوزی رخ داد که با حضور بهموقع نیروها مهار شد.
وی خاطرنشان کرد: عصر چهارشنبه بیستوچهارم مرداد آتشسوزی در منطقه «پریکدان» بویراحمد وقوع یک مورد آتشسوزی در عرصههای طبیعی گزارش شد که امدادگران در عرصه حضور یافته و به مهارو پایش آتشسوزی پرداختند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: میزان مساحت آسیب دیده از این آتشسوزیها پس از بررسیهای کارشناسی اعلام میشود.
وی با اشاره به اینکه علت بیشتر آتشسوزیهای عرصههای طبیعی استان انسانی است از گردشگران و جوامع محلی خواست مراقبت میراث طبیعی استان باشند.
از یک تا ۱۰ سال حبس در انتظار عاملان آتشسوزی
سیدعلی ملک حسینی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه استان کهگیلویه و بوبراحمد از نظر دارا بودن جنگلها و مراتع در شرایط مناسبی قرار دارد، گفت: در سالجاری به علت بارشهای فراوان و از طرفی گرمای بیسابقه در ۵۰ سال اخیر، شاهد آتشسوزیهای زیادی در سطح استان بودیم.
وی افزود: قانونگذار برای عاملان آتشسوزیها مجازات سنگینی را پیشبینی کردهاست.
ملکحسینی تصریح کرد: در صورت محرز شدن عامل یا عاملان آتشسوزی به واسطه سهلانگاری، فرد به یک سال حبس محکوم میشود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین در صورتی که این آتشسوزیها بهصورت عمدی باشد، جرم آن تا ۱۰ سال حبس است.
دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد از تشکیل پرونده برای عاملان آتشسوزی در برخی شهرستانهای استان خبر داد و از مردم و سایر دستگاههای متولی خواست با هدف حفاظت از طبیعت، مراتع و جنگلها و مهار آتشسوزیها با منابع طبیعی همکاری کنند.
وی با تأکید بر اینکه آتشسوزیها پیامدهای منفی بسیاری به دنبال دارد، تصریح کرد: با توجه به تجارب آتشسوزیها در سنوات گذشته و رسیدگیهای امنیتی و اطلاعاتی، یکی از مهمترین علتهای این حوادث عامل انسانی بودهاست.
ملکحسینی خاطرنشان کرد: دادستانی این تعرض به حقوق عمومی را تحمل نخواهد کرد و به همه مراجع انتظامی و اطلاعاتی دستور داده شده است، عوامل دخیل در آتشسوزیها شناسایی و بازداشت شوند.
آتشسوزیهای سریالی نشان از عمدی بودن دارد
محسن پاکباز، معاون سازمان محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد معتقد است، تداوم و مستمر بودن آتشسوزیها در مناطق همجوار و آغاز آتشسوزی پس از خاموش کردن آنها نشان از عمدی بودن این آتشسوزیها دارد.
وی با اشاره به تکرار آتشسوزیها گفت: در شهرستان باشت پس از خاموش کردن آتشسوزی منطقه شکار ممنوع «لار»، منطقه «شاه بهرام» آتش گرفت، پس از خاموش کردن آتش «شاه بهرام» منطقه «شادگان» دچار آتشسوزی شد، بلافاصله پس از این منطقه، به ترتیب منطقههای «فتح»، «شِلالدون»، «بُرمامیون» و سایر مناطق به صورت متوالی پس از آتشسوزی آنها، منطقه بعدی دچار آتشسوزی میشد.
پاکباز تصریح کرد: این مناطق که در شهرستان باشت به صورت متوالی دچار آتشسوزی شدند در یک محدوده زمانی ۱۰ روزه اتفاق افتاد که نشان از عمدی بودن این نوع آتشسوزیها دارد.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست خاطرنشان کرد: چنانچه افرادی که جنگلها را آتش میزنند، شناسایی شوند برابر با قوانین قضائی با آنها برخورد صورت میگیرد.
به گزارش ایمنا، با وجود آتشهای گستردهای که در سالجاری به جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد خسارت وارد کرد، اما مسئولان استانی تاکنون آمار دقیقی از این خسارتها در استان ارائه ندادهاند و هرگاه با این سوال مواجه میشوند، میگویند منتظر اعلام نتیجه کارشناسی هستند، اما در یکی از گستردهترین و طولانیترین آتشسوزیهای سالجاری که از هجدهم تیر آغاز و تا بیستوسوم تیر به طول انجامید، قریب به ۵۵۰ هکتار از اراضی حفاظت شده در کوه «خائیز» کهگیلویه طعمه حریق شد، آتشسوزی که در تحقیقات اولیه درباره علت وقوع آن مشخص شد که آتش زدن کِلش زمین کشاورزی یک کشاورز و توانایی نداشتن در کنترل آن باعث شد تا علاوه بر خسارت سنگین به ۵۵۰ هکتار از اراضی منطقه ۸۰ درصد از پوشش گیاهی منطقه نیز خاکستر شود.
با توجه به توپوگرافی کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد و صعبالعبور بودن مناطق و کمبود امکانات و نبود بالگرد آبپاش برای جلوگیری و مقابله با آتشسوزی احتمالی در بیش از ۸۷۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی که ۸۰ درصد آنرا درختان بلوط تشکیل میدهند، میطلبد که امکانات، تجهیزات و اعتبارات بیشتری در اختیار استان قرار داده شود.
نظر شما