یک بام و دو هوای اینستاگرام/ قوانین همه جا یکسان نیست!

یک بام و دوهوای اینستاگرام در حالی برای مخاطبان فضای مجازی سوال‌برانگیز شد که این شبکه اجتماعی با دولت ترکیه به توافق رسید، اما این توافق برای دولت ایران محقق نشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، پس از شهادت اسماعیل هنیه واکنش کاربرانی از کشور ترکیه به این اتفاق تروریستی که از سوی اینستاگرام حذف شد، مقامات این کشور اعلام کردند دسترسی به شبکه اجتماعی اینستاگرام در ترکیه را محدود کرده‌اند.

ترکیه به عنوان یک کشور که به رعایت قوانین محلی و کنترل محتوا اهمیت زیادی می‌دهد، از اینستاگرام خواسته بود تا اقداماتی خاص برای فیلتر محتوای غیرقانونی انجام دهد.

در این خصوص، مقامات ترکیه تأکید کردند که اینستاگرام باید محتوای مرتبط با جرایم و جنایات را به‌طور ویژه فیلتر کند تا با قوانین محلی سازگار باشد، در پی این مسدودسازی، مذاکراتی بین مقامات ترکیه و مسئولین اینستاگرام آغاز شد. دولت ترکیه با تأکید بر اهمیت احترام به قوانین کشور، خواستار همکاری بیشتر از سوی اینستاگرام شد.

این مذاکرات به‌ویژه بر روی چگونگی مدیریت محتوای مجرمانه و نحوه پاسخگویی به درخواست‌های قانونی تمرکز داشت. هدف از این مذاکرات، دستیابی به توافقی بود که به مقامات ترکیه اطمینان دهد که اینستاگرام به‌طور مؤثر و مطابق با قوانین محلی عمل خواهد کرد و در نهایت نیز عبدالقادر اورالوغلو، وزیر حمل و نقل ترکیه، در یک پست رسمی در پلتفرم X، خبر از رفع محدودیت دسترسی به اینستاگرام در ترکیه داد.

او اعلام کرد که مذاکرات با مسئولین اینستاگرام به نتیجه مطلوبی رسیده و این شرکت به مقامات ترکیه تضمین‌های لازم را ارائه کرده است، این تضمین‌ها شامل تعهدات خاصی برای فیلتر محتوای مرتبط با جرایم و جنایات بود،

اورالوغلو افزود که اینستاگرام با مقامات ترکیه توافق کرده است که درخواست‌های کشور در زمینه محتوای مجرمانه را به‌طور جدی پیگیری کند و همکاری بیشتری در این زمینه داشته باشد.

با این توافق، محدودیت‌های اعمال‌شده بر روی دسترسی به اینستاگرام از ساعت ۲۱:۳۰ همان روز برداشته شد و کاربران ترکیه‌ای دوباره توانستند به این شبکه اجتماعی دسترسی پیدا کنند، این اقدام به کاربران اینستاگرام در ترکیه اجازه داد تا بدون محدودیت به فعالیت‌های آنلاین خود ادامه دهند و به‌طور عادی از خدمات این پلتفرم استفاده کنند، بسیاری از ناظران و تحلیلگران سوالات جدی درباره تفاوت در نحوه تعامل شرکت‌های فناوری با کشورهای مختلف مطرح کرده‌اند.

حال این سوال مطرح شده که چرا اینستاگرام به درخواست‌های مقامات ترکیه برای فیلتر کردن محتوا پاسخ مثبت داده، اما درخواست‌های مشابه از سوی ایران را نپذیرفته است.

اینستاگرام به‌عنوان یکی از پرمخاطب‌ترین پلتفرم‌های رسانه‌ای در دنیای امروز، در بسیاری از جنبه‌ها به عنوان ابزاری برای ارتباطات و تبادل اطلاعات عمل می‌کند، با این حال، این پلتفرم به‌طور فزاینده‌ای در معرض انتقادات جدی به‌دلیل سیاست‌های مدیریتی و برخوردهای انحصارگرایانه خود قرار گرفته است.

یک بام و دو هوای اینستاگرام/ قوانین همه جا یکسان نیست!

این سیاست‌ها نه تنها به نفع جریان‌های قدرت عمل می‌کنند، بلکه ملاحظات اقتصادی و تجاری را نیز به اولویت‌های خود قرار داده‌اند و از اصول حقوق بشری و آزادی‌های مدنی چشم‌پوشی کرده‌اند. یکی از بزرگ‌ترین انتقادات به اینستاگرام، نادیده گرفتن و محدود کردن آزادی‌های مدنی و حقوق بشری است.

اینستاگرام به‌طور مداوم درگیر ایجاد محدودیت‌های محتوا، سانسور و حذف پست‌های کاربران ایرانی است که غالباً به‌طور غیرشفاف و بدون اعلام دلایل مشخص انجام می‌شود.

این اقدامات، که ممکن است به‌طور رسمی تحت عنوان «حفظ استانداردهای جامعه» توجیه شوند، در عمل می‌توانند به‌طور سیستماتیک مخالفان سیاسی، فعالان اجتماعی و کسانی را که به نقد قدرت می‌پردازند، هدف قرار دهند.

این نوع سیاست می‌تواند به‌طور مستقیم بر آزادی بیان و تبادل آزاد اطلاعات تأثیر منفی بگذارد، علاوه بر این، الگوریتم‌های پیچیده‌ای که اینستاگرام برای مدیریت محتوا و نمایش آن به کاربران به کار می‌برد، به‌طور فزاینده‌ای بر اساس ملاحظات اقتصادی و تجاری تنظیم شده‌اند.

سیاست‌های تبلیغاتی اینستاگرام و نحوه نمایش تبلیغات به کاربران، به‌طور معناداری به جریان‌های اقتصادی و تجاری بزرگ خدمت می‌کند، در حالی که تبلیغات شخصی‌سازی‌شده می‌توانند تجربه کاربری را بهبود بخشند، در عین حال، این تبلیغات به‌طور غیرمستقیم فشارهایی را بر روی کاربران برای مصرف بیشتر و استفاده از خدمات خاص تحمیل می‌کنند.

این گونه رفتارهای دوگانه از سوِِِء مدیریت اینستاگرام باعث ایجاد نابرابری‌هایی در فضای رسانه و به نفع برخی کشورها عمل کند.

اینستاگرام به‌عنوان یک پلتفرم جهانی، مسئولیت‌های بزرگی در قبال حقوق بشری و آزادی‌های مدنی دارد. با این حال، سیاست‌های جاری این پلتفرم نشان می‌دهد که اصول اولیه‌ای مانند بی‌طرفی و عدالت اجتماعی به‌طور جدی رعایت نمی‌شود.

این مسئله به‌ویژه در برخورد با کشورهای ایران و ترکیه در مواقعی که درخواست‌های مشابه ارائه شده، به وضوح قابل مشاهده است، احترام به حقوق مردم هر کشور ضروری است و انتظار می‌رود اینستاگرام سیاست‌های خود را بازنگری کرده و به‌طور متوازن و عادلانه‌تر عمل کند.

به‌ویژه در مواقعی که درخواست‌های مختلف از سوی دولت‌ها یا گروه‌های فشار به پلتفرم وارد می‌شود، اینستاگرام باید اطمینان حاصل کند که تصمیمات اتخاذ شده بر اساس اصول حقوق بشری و آزادی‌های مدنی است و برای ارتقا دموکراسی و احترام به حقوق بشر، ضروری است که اینستاگرام به شیوه‌ای شفاف‌تر و منصفانه‌تر عمل کند.‌

کد خبر 780066

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.