به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان شرقی، تالاب بینالمللی «قوریگل» یکی از جاذبههای طبیعی و گردشگری استان آذربایجان شرقی است که بهلحاظ زیستمحیطی اهمیت زیادی دارد؛ این تالاب در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی تبریز و در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستانآباد واقع شده است.
«قوریگل» در زبان ترکی آذربایجانی به معنی تالاب خشک است، این تالاب در مجاورت کوهها و ارتفاعات برفگیر دامنه شرقی گردنه شبلی قرار گرفته است و بهدلیل تأمین آب از محل بارش برف و باران و تعدادی چشمه زیرزمینی که در کف تالاب جریان دارد، همواره و در تمام فصول سال پرآب است.
یکی از ویژگیهای کمنظیر این تالاب در مقایسه با سایر دریاچههای منطقه، آب شیرین آن بوده که در صورت تصفیه قابل شرب است؛ گونههای جانوری که زیستگاه آنها در این تالاب و محوطه آن است، انواع مختلفی را شامل میشود، بهعنوان مثال در دهههای گذشته این منطقه محل عبور و زیستگاه قوچ و میشهای ارمنی بوده است که با قوچ و میشهای منطقه سهند در ارتباط هستند.
امروزه به علت گسترش حوزه شهری و احداث صنایع مختلف این ارتباط به کلی از بین رفته است، از جمله گونههای جانوری حاضر در منطقه تالاب میتوان به پستاندارانی همچون جربیل ایرانی، موش کشتزار، موش مغان، گرگ، روباه و سمور سنگی اشاره کرد.
طی سالهای اخیر و با توجه به خشکسالیها، میزان منابع آبی در دسترس و بهویژه کاهش دبی چشمههای تأمینکننده، این تالاب دچار خشکی شده بود که با تدابیر دولت سیزدهم و آغاز عملیات خط انتقال آب به قوریگل و بارشهای اخیر، وضعیت روبهبهبود رفته است.
آخرین وضعیت تالاب بینالمللی «قوریگل»
یدالله آذرهوا، رئیس اداره حفاظت و احیای تالابهای اداره کل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی وضعیت آبی تالاب بینالمللی قوریگل بستانآباد را در زمان حاضر رو به بهبود و خوب توصیف میکند و ادامه میدهد: در مجموع شرایط نسبت به سالهای گذشته بهتر است، اما کمآبی وجود دارد.
وی با بیان اینکه وضعیت کنونی تالاب قوریگل حتی نسبت به سال گذشته خوب است، اضافه میکند: این تالاب به شدت تحت تأثیر شرایط اقلیمی و میزان بارشها قرار دارد که با بارشهای مناسب سال جاری، به بهبود شرایط تالاب در روزها و ماههای آینده بسیار امیدوار هستیم.
رئیس اداره حفاظت و احیای تالابهای اداره کل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی کانالکشی به بستر تالاب قوریگل را یکی از روشهای علمی و عملیاتی برای تثبیت میزان آب عنوان و تصریح میکند: طی دو سال اخیر اقدامات بسیار مهم و مثبتی در این راستا به انجام رسیده است که باید با تداوم آن و تخصیص اعتبارات لازم و کافی روند کنونی را تسریع کرد.
آذرهوا تاکید میکند: هرچند حفاظت و مراقبت از بستر تالابها جزو وظایف و مأموریتهای اصلی و ذاتی سازمان حفاظت محیط زیست به شمار میرود، اما تأمین حقابه آنها تنها از عهده این مجموعه خارج است و سازمانهایی همچون جهاد کشاورزی، شرکتهای آب منطقهای، فرمانداریها و جوامع محلی در این زمینه مسئولیت دارند و نمیتوانند نسبت به آنچه که قوانین برعهده آنها نهاده است، شانه خالی کنند.
وی اظهار میکند: با توجه به اینکه تالاب قوریگل از جمله تالابهایی است که آب آن از طریق باران و برف و آبهای روان تأمین میشود، نقش جوامع محلی و روستاهای بالادست و اجرای طرحهای مربوط به انتقال آب بدون هدر رفت، اهمیت بالا و اثرگذاری در ثابت ماندن وضعیت این تالاب دارد.
انتقال یک میلیون مترمکعب آب به تالاب قوریگول
حامد رئیسی، معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای آذربایجان شرقی به خبرنگار ایمنا میگوید: در طول تاریخ منبع تغذیه تالاب قوریگل وجود چشمههای زیرزمینی، رودها و جاری شدن سیلاب از کوهها بوده و به مرور زمان با ساختوسازهای اطراف تالاب، راهآهن و سایر عوامل پیرامون، این تالاب را با مشکل جدی روبهرو کرده است.
وی میافزاید: سازمان آب منطقهای استان ضمن تعامل با سازمان محیط زیست و کشاورزان منطقه، عملیات انتقال آب حوزهای به این تالاب را آغاز کرده است که با حداکثر توان نزدیک به یک میلیون مترمکعب آب از طریق کانالهای موجود به سمت تالاب قوریگل هدایت شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای آذربایجان شرقی با اشاره به عملیات اجرایی خط انتقال آب به تالاب قوریگل با لولهگذاری به طول ۳۰ کیلومتر، عنوان میکند: ۱۵ میلیارد تومان اعتبار برای این خط انتقال پیشبینی شده است که گاهی اوقات این مبلغ به موقع پرداخت نمیشود و اعتباری که به آب منطقهای داده میشود صرف مرمت کانال موجود خواهد شد.
رئیسی اضافه میکند: البته سازمان آب منطقهای به صورت جدی عملیات اجرایی خط انتقال آب به تالاب قوریگل را با لولهگذاری پیگیری میکند.
نظر شما