خواص گیاه خرفه در طب سنتی / چه افرادی نباید خرفه مصرف کنند؟

سازمان جهانی بهداشت خرفه را به‌عنوان یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان دارویی در جهان معرفی کرده است و از جمله خواص این گیاه می‌توان به افزایش گردش خون، تقویت عملکرد استخوان‌ها، لاغری و کاهش وزن و تسکین عطش اشاره کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، خرفه (Portulaca oleracea) گیاهی یک ساله است که در سراسر جهان یافت می‌شود؛ در بعضی از کشورها خرفه را علف هرز در نظر می‌گیرند، اما در بسیاری از نقاط جهان از این گیاه در رژیم غذایی استفاده می‌شود یا کاربرد دارویی دارد و در فرهنگ چین، خرفه به‌عنوان «سبزی برای عمر طولانی» شناخته می‌شود.

از آنجایی که خرفه گیاهی گوشتی است (گیاهی که می‌تواند آب را حفظ کند)، در اقلیم‌هایی می‌تواند رشد کند که بسیاری از گیاهان دیگر توانایی رشد در آن‌ها را ندارند، طبیعت مقاوم آن، خرفه را به گزینه‌ای عالی برای مناطق بسیار خشک و گرم یا برای باغبانانی که فرصت نمی‌کنند به‌طور منظم گیاهان خود را آبیاری کنند، تبدیل می‌کند.

بیش از ۹۳ درصد از ساختار این گیاه از آب تشکیل شده است و از لحاظ ظاهری ساقه‌ها دارای رنگ قرمز هستند و برگ‌ها نیز به شکل سبز پررنگ دیده می‌شود، این سبزی از لحاظ طعم، شباهت زیادی به اسفناج یا شاهی دارد که مهم‌ترین مشخصه آن به حساب می‌آید.

این گیاه سازگاری زیادی در طبیعت دارد و در بسیاری از مناطق رشد می‌کند و قادر است که حتی در خاک‌های قلیایی یا شور نیز رشد خود ادامه دهد، ارزش غذایی این سبزی، بسیار زیاد است و نیاز بدن را در بخش‌های مختلف تأمین می‌کند.

به طور مثال ۲۶ درصد از نیاز روزانه به ویتامین A برطرف خواهد شد، همچنین در این سبزی به مقدار زیادی ویتامین C وجود دارد که ۳۵ درصد نیاز روزانه را برطرف خواهد کرد؛ خرفه، یک منبع غنی آهن هم محسوب می‌شود که ۱۱ درصد نیاز روزانه بدن را در اختیار شما قرار می‌دهد.

مواد مغذی خرفه

سبزی خرفه حاوی مقدار بسیار بالایی از اسید چرب امگا ۳ و مقدار قابل توجهی فیبر، ویتامین‌های خانواده ب، ث و آ، آهن، منیزیم، منگنز، پتاسیم، کلسیم و مس است و دانه‌های بتالایین نیز این گنجینه حقیقی مواد مغذی را به همراه دیگر ترکیبات ارگانیک مفید، تکمیل کرده است.

خواص و فواید گیاه خرفه

خرفه مسکن صفرا است.

خرفه حرارت خون و کبد و معده را تسکین می‌دهد.

خرفه سردرد گرم را رفع و عطش را تسکین می‌دهد.

خرفه ادرارآور و در خرد کردن سنگ مثانه مؤثر است.

خرفه در مبتلایان به دیابت که گرم‌مزاج باشند، قند خون را کاهش می‌دهد.

خواص گیاه خرفه در طب سنتی / چه افرادی نباید خرفه مصرف کنند؟

سایر فواید خرفه

مطالعات مقدماتی نشان می‌دهند ترکیبات طبیعی موجود در خرفه ممکن است در موارد زیر مفید باشند:

  • التیام زخم
  • سلامت کبد
  • مشکلات گوارشی (مانند زخم معده)
  • عفونت‌های ویروسی
  • عفونت‌های باکتریایی
  • عفونت‌های مخمری

افزایش گردش خون: یکی از خواص خرفه در طب سنتی، بیشتر شدن میزان گردش خون در بدن است، در این سبزی، شاهد مقدار زیادی آهن و مس هستیم که به طور مستقیم در خون‌سازی مؤثر هستند، به همین علت با مصرف آن تعداد گلبول‌های قرمز خون افزایش پیدا می‌کند، همین مورد سبب می‌شود که گردش خون با سرعت بالایی در بدن انجام شود که در نتیجه آن از بین رفتن بی‌حالی است.

تقویت عملکرد استخوان‌ها: برای اینکه استخوان‌های سالمی داشته باشید به کلسیم، منگنز و آهن را دریافت کنید، کمبود هر کدام از این مواد می‌تواند مشکلاتی زیادی را به وجود بیاورد؛ خرفه، یک منبع غنی از مواد معدنی محسوب می‌شود که تمام این مواد معدنی را دارد.

افزایش قدرت بینایی: به‌طور قطع حس بینایی از مهم‌ترین حواس است، ویتامین A و بتاکاروتن از مواد ضروری برای عملکرد صحیح چشم‌ها هستند، به همین علت باید با تغذیه مناسب این موارد را برای بدن خود تأمین کنید، فواید خرفه در این بخش نیز به کمک شما می‌آید و قدرت بینایی فرد را افزایش می‌دهد.

درمان بیماری‌های گوارشی: مشکلاتی مانند بواسیر و اسهال خونی با مصرف درست و با برنامه این محصول درمان می‌شوند.

بهبود روند رشد کودکان: از آنجایی که کودکان در سن رشد قرار دارند، باید تغذیه‌ای غنی از مواد معدنی داشته باشند، مواد مغذی موجود در این گیاه می‌تواند سبب افزایش رشد کودکان شود. به طور مثال در این گیاه، مقادیر بالایی از چربی‌های امگا ۳ دیده می‌شود و تحقیقات ثابت کرده است که امگا ۳ می‌تواند احتمال ابتلاء به بیماری‌هایی نظیر اوتیسم را تا حد زیادی کاهش دهد.

تأثیر خرفه در لاغری و کاهش وزن: خرفه در عین مغزی بودن، بسیار کم کالری است که به همین جهت منجر به اضافه وزن نخواهد شد، همچنین در این سبزی مقادیر فراوانی فیبر وجود دارد که باعث ایجاد حس سیری در بدن می‌شود و سیستم گوارش را نیز تقویت می‌کند و همین کاهش اشتها نیز در نهایت به کاهش وزن کمک خواهد کرد.

چه کسانی نباید خرفه مصرف کنند؟

خرفه حاوی مواد شیمیایی به نام اگزالات است که با سنگ کلیه ارتباط دارند، این مواد شیمیایی رسوبات معدنی بسیار سختی هستند که درون کلیه‌ها تشکیل می‌شوند، وقتی آن‌ها از مجرای ادراری عبور می‌کنند، می‌توانند موجب درد شوند، گاهی نیز آنها گیر می‌کنند و مشکلات بیشتری به‌وجود می‌آورند.

اگر مستعد ابتلاء به سنگ کلیه هستید، قبل از اینکه خرفه و به خصوص تخم خرفه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، با پزشک خود مشورت کنید، دانه‌های خرفه نسبت به سایر قسمت‌های گیاه خرفه اگزالات بیشتری دارد.

کد خبر 777325

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.